Y

Binbaşı
27 Mayıs 2010
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
2 üye
Görüntülenme (?)
29 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
Y
10 yıl
silinebilir mi?
Taslaklardan actım ve TAMAM a bastım. Kendı basına bır konu acıldı. Moderator arkadaslardan rıcamdır; silinebilir mi?
Y
10 yıl
Medya Dizele Neden Düşman ?
http://www.oncehaber.com/haber/1641-dizel-dusmanligi.html

Son zamanlarda ulusal medyada, özellikle dizel araçları kötüleyen, benzinli araçları öven ve tercih edilmesini teşvik eden haberlerle sıkça karşılaşıyoruz. Peki bu haberler gerçeği mi yansıtıyor?

Bu haberler vasıtasıyla önce benzinli ve dizel araçların satın alma maliyeti hakkında, sonra ise yeni gelecek MTV düzenlemesindeki karbon (CO2) salınımına göre vergi dilimlerinin belirleneceğinden hareketle, dizellerin daha çok CO2 ürettiği gibi bir yalandan hareket ederek, tüketicinin dizeli değil benzinli araçları tercih etmesi için açıkça yalanlar söylediler ve söylemeye de devam ediyorlar.

Biz de bu konuyu detaylı inceleyerek tercihlerinizi vermenizde sizlere yardımcı olmak istedik.

Öncelikle "falanca km den az yapıyorsanız" konusuna açıklık getirelim isterseniz.

Diyorlar ki; "yılda şu kadar km az yol yapıyorsanız, dizeli satın alırken verdiğiniz fiyat farkını karşılayamazsınız, boşuna zarar etmeyin, az km yapıyorsanız benzinli alın."

Satın alırken uğrayacanız zararı ön plana çıkarıyorlar ama ikinci el satmak istediğinizde uğrayacağınız zarardan bahsetmiyorlar. Örnek mi istiyorsunuz?

Popüler bazı otomobillerin sıfır ve ikinci el fiyatlarını karşılaştıralım;

Ford Focus Style 1.6 TiVCT 0Km./2011 : 50.865 TL / 40.000 TL
Ford Focus Style 1.6 TDCi 0km./2011 : 59.430 TL / 49.000 TL

Citroen C4 Confort 1.6 VTi 0km./2011 : 52.800 TL / 40.000 TL
Citroen C4 Confort 1.6 HDi 0km./2011 : 57.050 TL / 47.500 TL

VW Golf ComfortLine 1.4 TSi 0km./2011 : 53.400 TL / 46.000 TL
VW Golf ComfortLine 1.6 TDi 0km./2011 : 62.900 TL / 56.000 TL

Göreceğiniz üzere, 0km. satın alırken vereceğiniz "dizel farkı", ikinci el olarak aracınızı satmak istediğinizde, size yüksek pazar fiyatı olarak geri dönüyor. Benzinli ve dizel araçların 0km. ve iki yıl sonraki ikinci el fiyatları arasındaki farka baktığınızda, eğer 0km. dizel alırsanız, sattığınızda zarar etmeyeceğiniz açıkça ortada.

Gelelim "dizeller çevreyi daha çok kirlettiği için daha çok vergi verecek" iddialarına;

Maliye Bakanlığı'nın Avrupa Birliği Muktesebatı'na uygun olarak yeniden düzenleneceğini açıkladığı MTV oranları, araçların egzozlarından çevreye ne kadar karbon salacaklarıyla ilgileniyor. Yani Çevreyi çok kirleten, çok vergi verecek. Çevreyi kirletme ölçüsü, karbon gazı salınımı değeridir ve bu da kilometre başına kaç gram CO2 salınması (g/km) olarak ifade edilir.

Şimdi yine popüler bazı araçların, dizel ve benzinli modellerinin karbon salınım değerlerini karşılaştıralım;

Ford Focus 1.6 TiVCT: 195 g/km
Ford Focus 1.6 TDCi: 180 g/km

Citroen C4 1.6 VTi: 143 g/km
Citroen C4 1.6 HDi: 106 g/km

VW Golf 1.4 TSi: 120 g/km
VW Golf 1.6 TDi: 99 g/km


Fark ettiniz mi? Dizel motorlar bariz bir şekilde daha az karbon salınımı yapıyor. Yani dizel araçlar daha az vergi ödeyecek. Benzinli araç alanlar, dizel alanlardan daha fazla vergi ödeyecek.

Peki ulusal medya neden her fırsatta dizel araçları kötülüyor?

Bunun bir kaç nedeni olabilir;

- Dizel araçların avantajları arttıkça, Otomotiv ithalatçıları ve üreticilerinin, ellerinde kalan benzinli araçları satmak ve dizele olan talebin bir kısmını benzinli modellere yönlendirmek istediği gizlenmeyen bir gerçek.

- Yıl sonu yaklaşıyor ve otomobil satıcıları, stoklarda biriken benzinli modelleri hızlıca elden çıkarmak istiyorlar. Çünkü yeni vergilendirme sisteminde benzinli model satışları durma noktasına gelecek.

- Dizel araçlara talep (haklı olarak) arttıkça Benzin-Motorin makası daralıyor. Benzin tüketiminin artmaması (hatta azalması) akaryakıt toptancılarının stok maliyetleri nedeniyle istemediği bir durum.

- Devlet yeni vergilendirmeye geçtiğinde daha fazla vergi toplayabilmek için medyaya "benzinliyi teşvik edin" baskısı yapıyor olabilir.

Uzun sözün kısası, sıfır veya ikinci el otomobil alacaksanız eğer, dizeli size kötüleyenlere inanmayın. Eğer alt ve orta sınıf (A, B ve C segmenti diye tabir edilen) binek otomobil alacaksanız bilin ki; gerek alım-satım sürecinde, gerek vergi öderken, gerek düzenli bakımlar sırasında, gerek benzin istasyonunda yakıt alırken dizel size (aynı aracın benzinli modeline kıyasla) her zaman kar ettirir zarar ettirmez.

(0km. fiyatları için araçların resmi sitelerinden kampanyalı fiyatlar seçilmiş ve ikinci el fiyatlar için sahibinden.com referans alınmıştır.)

edit: imla
Y
12 yıl
Bütünleşik TMC Yok mudur?
Navigasyon cihazlarına bakıyorum. TMC RDS destekli cihaz almak niyetindeyim. 4.3 ten büyük olmasın, Sirfv olsun, 600MHZ ve üstü olsun. Mümkünse Başarsoft olsun.

Bazı cihazları begenır gibi oluyorum ama kafam karıştı. Özelliklte TMC konusunda.

Baktığım cihazlarda hep "TMC ye özel çakmak şarjı gerektirir" diyor. Demese de resimlerde özel şarj kablosu olduğunu görüyorum.

Oysa benim ön camda zaten CARDVR var ve aynı kablodan paralel çektiğim GPS besleme için miniusb kablo var. Yani özel çakmak sarjı istemiyorum.



Özetle, GPS cihazının kendi içinde TMC modülü olan bir cihaz var mıdır? (özel şarj cihazı gerektirmeyen)


Cevaplar için tesekkurler.


Not: Piranha nın servisi çok kötü diyorlar. ne diyorsunuz?
Y
12 yıl
BH-106 vs BH-108 ???
Merhabalar,

N8 ım var ve bununla kullanmak uzere BH-108 kulaklık aldım. Ancak 2 sıkayetım var.
-) Kulagımın ıcını acıtıyor uzun surelı kullanımda.
-) Ben sesı zayıf duyuyorum. Karsıdakı benı net duyuyor ama bıraz gurultulu bır ortam (mesela yolda yururken) var ıse karsımdakını duymakta gercekten zorlanıyorum.

Benım asıl ıstedıgım kablolu boomset dıye tabır edılen kulaklıklar ama N8 ıcın bu tarz kulaklık/mık. setı yok (3,5mm)

Gecen gun NokiaShop Istınyepark da BH-106 gordum; kullanım tarzı ve kulaklık seklı cok hosuma gıttı. Ama sorum su; BH-108 ıle aynı mıdır "duyurma" kabılıyetı yoksa daha mı ıyıdır?

Duyabılmek ıstıyorum acıkcası ve eger 50-60 lıra daha verıp randıman alamayacaksam bosuna masraf etmıs olmak ıstemıyorum. Fark olmayacaksa dişimi sıkar BH-108 ı kullanmaya devam ederım...


Fikri olan?

edit:imla
Y
13 yıl
Harici Disk i Sogutma (Çözüldü-Resimli)
Merhaba,

XS marka bır NAS ozellıklı harici HDD satın aldım. Alet cok guzel falan fişman ama 7200rpm hdd olunca dısk kullanımı esnasında (ozellıkle yazma sırasında) asırı ısınıyor ve cıhaz kılıtlenıyor.

http://www.vatanbilgisayar.com/xilence-coo-xphd.2f.b-cift-fanli-hdd-sogutucu/productdetails.aspx?I_ID=39120

bu aparatı alsam, External HDD ye monte etsem fayda alır mıyım sızce? Veya daha efektıf bır tavsıyenız olabılır mı?
Y
13 yıl
CBW-700V de SNMP Ayarı ve MTA (RJ11 Girişleri)
Merhaba,

Bugun uydunet abonelıgımız basladı ve hattımız acıldı. CBW700V modem geldı. Arayuzune baktıgımda SNMP ayarlarını bulamadım. Trafık takıbını (MRTG/PRTG) yapabılmek ıcın SNMP ayarlarını yapabılmem gerekıyor ama bulamadım. Fıkrı veya bılgısı olan var mıdır?

Modemın arayuzunde MTA sayfası var, modemın de arkasında 2 tane RJ11 gırısı var. Tel1-Tel2 dıye. Bunların anlamı nedır ne ıse yarar? Fikri olan?
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.