B

Teğmen
14 Ocak 2010
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
6 üye
Görüntülenme (?)
44 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
B
8 yıl
Vosvos hayalim
Üniversiteyi bitirip memlekette iş bulmamın ardından bir araba almaya karar verdim. Ehliyetim var fakat daha önce hiç araba sahibi olmadım. Çok da tecrübeli olduğum söylenemez. Günlük hayatta pek araba kullanmaya ihtiyacım olmuyor. Hafta sonları şehir dışında kamp yapmaktan hoşlanıyorum. Bu iş için vosvosun çok uygun olacağını düşünüyorum. Ama bana sorun çıkartmıyacak, rahat kullnabileceğim bir vosvos bulma konusunda tereddütlerim var. Bu aracın çok masraflı olacağını, çok fazla yakıt tüketeceğini söyleyenler var. Bu konuda da kafam karışık. Yine de arabalara meraklıyım ve ufak tefek sorunlarıyla ilgilenin benim için sorun yaratacağını düşünmüyorum. İzmir' de yaşıyorum ve bulunduğum şehirden arabayı almayı düşünüyorum. Satılık ilanları incelediğimde farklı modellerin olduğunu gördüm. Fiyatlar da oldukça değişken gözüküyor. 15 bin liraya kadar bütçe ayırabileceğimi düşünüyorum. Temiz bir araç alma niyetindeyim. Daha önce böyle bir maceraya kalkışan oldu mu? Benim için neler önerebilirsiniz? Vosvos hayalimdeki amaca uygun bir araç olabilir mi? Hangi modeli neden tercih etmeliyim? Bütcem istediğim özelliklerde bir vosvos almaya yetecek ölçüde mi? Yardımlarınızı bekliyorum, iyi forumlar.
B
9 yıl
Ekstrem peltierli sıvı soğutma projesi (üşümekten korkmayanlar içeri)
Daha önce de peltier ve sıvı soğutma üzerine bir proje yapmıştım. O dönem yaptığım projeyle liseler arası proje yarışmalarına katıldım. Üniversitede okurken yeterli vaktim olmadığı için projeyi duraklatmak zorunda kalmıştım. Bu gün yaklaşık 5 sene sonra projemi geliştirmeye karar verdim. Projenin 5 sene önceki durumunu öğrenmek isteyenlerhttp://forum.donanimhaber.com/m_50762515/tm.htm konusunu inceleyebilirler. Şimdilik soğutma sistemi için ihtiyacım olan birkaç malzemeyi topluyorum. Daha sonra fotoğraflar ile malzeme listesini paylaşacağım. Ama daha öncesi yapacağım sistem hakkında birkaç ipucu vermek istiyorum.

Daha önce geliştirdiğim sitemden de elde ettiğim tecrübeler doğrultusunda peltierleri hava soğutma kullanarak soğutma işleminin uzun vadede işe yaramadığını öğrenmiştim. Sistem çalıştığında iyi bir performans verse de sıvı ısındıkça peltierlerin soğutması yetersiz kalıyor ve boğuluyorlar. Bu durumda peltierlerin bilgisayar yük altındayken 3-4 saat sonra sisteme bir katkısı kalmıyor. Bu sorunu çözebilmek için peltierleri soğutan ayrı bir sıvı soğutma sistemi kullanmayı düşünüyorum. Bu şekilde birbirinden bağımsız iki döngü kurmuş olacağım. Bir döngü peltierleri soğuturken, diğer döngüde peltierlerin soğuttuğu sıvı ile bilgisayarı soğutacak. Fakat herkesin bildiği gibi peltierler oldukça fazla enerji çekiyorlar. Bunun için peltierlerin her zaman çalışması istenmeyebilir. Peltierlerin çalışmadığı durumda radyatör devreye sokularak sistemin normal bir sıvı soğutma sistemine dönüşmesini sağlamayı planlıyorum. Bu işlemleri de otomatikleştirmek için bir yapay zeka geliştirerek, soğutma sistemim için bir uzman sistem tasarlamayı planlıyorum.

Daha önceki konudaki resimler silinmiş bu yüzden resimleri tekrar bu konuya ekliyorum.

< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >

Bu hafta 1 mayısında tatil olmasını fırsat bilerek, soğutma ünitesini tamamladım. Aşağıda üniteye ait resimler mevcut. Yaptığım denemelerde 3-4 saatlik testlerde peltierin suyun sıcaklığını radyatörde fan olmamasına rağmen yalnızca 3 dere arttırdığını gördüm. Bu da peltierlerin soğutması için kullandığım birinci döngünün başarılı olduğunun bir göstergesi. Soğutma bloğunun sıcaklığı peltierler çalıştıktan 2dk sonra -10 dereceye düştü. Daha sonra üzerlerinde buzlanma oluştu. Bir sonraki aşamada peltier kontrol devresini tasarladığımda buzlanmaya karşı bir çözümde üretmiş olacağım. Ama projeye devam edebilmek için Çin' den sipariş verdiğim pompaların gelmesini bekleyeceğim.

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
B
9 yıl
Anakart Bilmecesi
Yakın zamanda bir bilgisayar toplamayı düşünüyorum. Peltier destekli hibrit bir sıvı soğutma sistemine sahibim. Toplamda 250w a kadar soğutma gücü elde edebiliyorum. Overclockta beni üzmeyecek bir anakart aramaya başladım. Ekran kartını SLI veya Crossfire yapmayı düşünmüyorum. Bunun için piyasadaki en pahalı kartı almaktansa kendime en uygun kartı aramaya başladım. Ama aklım çok karıştı. Özellikle anakartların yongalarının overclock için bir fark yaratıp yaratmayacağını merak ediyorum. Birçok kişinin aklındaki o soru 970 vs 990x vs 990fx benim de beynimi yaktı. 970 chipsetine sahip anakartların fiyatları uygun, özellikle MSI ın 970 gaming modeli ilgimi çekmişti, Ama daha sonradan ASRock 970 Extreme3 anakartını gördüm tanıtımda overclock konusunda daha iddalı duruyor. ses çıkışı önemli değil zaten harici ses kartım var. Seçimimde tek kriter overclock stabilitesi olacak. diğer yandan 990x ve 990fx chipsete sahip anakartlar var. Bunlarda ayrı birer bilmece konusu, overclock için bir faydaları var mıdır bilinmez bir durum , herkes sli ve crossfire destekleri dışında tercih edilmelerinin anlamsız olacağından bahsetmiş ama overclock performansları hakkında kesin bir bilgiye rastlamadım. Bu bilmecenin cözümünü arıyorum.
B
9 yıl
Overclock için anakart bilmecesi
Yakın zamanda bir bilgisayar toplamayı düşünüyorum. Peltier destekli hibrit bir sıvı soğutma sistemine sahibim. Toplamda 250w a kadar soğutma gücü elde edebiliyorum. Overclockta beni üzmeyecek bir anakart aramaya başladım. Ekran kartını SLI veya Crossfire yapmayı düşünmüyorum. Bunun için piyasadaki en pahalı kartı almaktansa kendime en uygun kartı aramaya başladım. Ama aklım çok karıştı. Özellikle anakartların yongalarının overclock için bir fark yaratıp yaratmayacağını merak ediyorum. Birçok kişinin aklındaki o soru 970 vs 990x vs 990fx benim de beynimi yaktı. 970 chipsetine sahip anakartların fiyatları uygun, özellikle MSI ın 970 gaming modeli ilgimi çekmişti, Ama daha sonradan ASRock 970 Extreme3 anakartını gördüm tanıtımda overclock konusunda daha iddalı duruyor. ses çıkışı önemli değil zaten harici ses kartım var. Seçimimde tek kriter overclock stabilitesi olacak. diğer yandan 990x ve 990fx chipsete sahip anakartlar var. Bunlarda ayrı birer bilmece konusu, overclock için bir faydaları var mıdır bilinmez bir durum , herkes sli ve crossfire destekleri dışında tercih edilmelerinin anlamsız olacağından bahsetmiş ama overclock performansları hakkında kesin bir bilgiye rastlamadım. Bu bilmecenin cözümünü arıyorum
B
9 yıl
Nvdia Ekran kartı bilmecesi
Yakın zamanda bir bilgisayar toplamayı düşünüyorum.Bütcem ile AMD FX 8 çekirdek bir işlemci ve orta segment ekran kartı olan bir bilgisayar toplayabiliyorum. Paralel programlamayla uğraşacağım için kartın özellikle Cuda teknolojisini desteklemesi gerekiyor. Bu yüzden Nvdia almak zorunda kalacağım. Piyasayı uzun süredir takip etmiyorum, fakat yaptığım araştırmalar sonucu 700 serisinin 600 serisine kattığı çok önemli bir performans farkı olmadığını öğrendim. Bu yüzden GTX760 alacağıma ikinci el GTX680 almayı düşünmüştüm. Performans olarak hem GTX760dan yüksek, hem de cuda çekirdek sayısı daha fazla. Ama programlamanın yanında oyun oynamayı da düşünüyorum. GTX680' in dx12 desteği gözükmüyor. 900 serisi performans olarakta 600 ve 700 serisine önemli bir performans farkı koymuş, fakat fiyatları bir hayli fazla. Şimdi GTX680' i alacak olsam önümüzdeki yıl oyunları dx desteği olmadığı için ciddi performans kayıplarına uğramam veya hiç oynayamam mümkün olabilir mi? GTX960' ın sıfırının parasına neredeyse iki tane ikinci el GTX 670 alınabiliyor. GTX960 için bu fiyatın çok fazla olduğu düşüncesindeyim. Fakat yinede dx12 desteği için bu karta bu parayı vermeye değer mi?
B
12 yıl
Ne yapmalıyım?
Fırat Üniverstesi Yazılım Mühendisliği Bölümü ikinci sınıf öğrencisiyim. İlk sınıftan algoritma ve programlama dersi görmüştük. Bu derste bize java ve birazda C++ gösterildi. Kendimi geliştirmek için javada nesne tabanlı programlamayı ilerlettim. Yine javada basit sql işlemlerini öğrendim. Form uygulamaları Applet uygulamaları geliştirdim. Fakat web üzerine hiçbir bilgim yok. Applet uygulama üzerinden basit iki boyutlu animasyonlar ve oyunlar yaptım. 8 vezir animasyonu, basit araba yarışı vs gibi. Bunları yaparken kullandığım yöntem label'lara ve butonlara iconlar atayarak pixel olarak bu nesnelerin yerlerini değiştirmekten ibaret. Diğer bir konu ise Android uygulamalar. Android uygulamalarda yaptığım basit uygulamalar rabet görücek durumda elimde android bir kaynakta mevcut. Daha önceden yaptığım basit java uygulamalarını Androide geçirebilirsem belkide elle tutulur bir sonuca ulaşabileceğim düşüncesindeyim(manevi olarak .D).Ama aklım çok karıştı okulların açılmasına bir ay kaldı. Bu alanların birine yönelmek istiyorum. Okul boyuncada bu süreyi yayabilirim bu yüzden başlıyacağım konunun uzunluğu çok önemli değil önceliği önemli olmalı. Size sorum tüm bu birikimim dahilinde önüme çıkan bir kaç seçenek'ten hangisini önerirsiniz veya ekleyeceğiniz seçenekler mevcut mu?
Seçenekler:

1-Sql'i geliştirmek(Fakat hiç html ve xml bilmediğim için sorun olacağını düşünüyrum)
2-HTML ve CSS öğrenmek(Aslında pek web alanına yönelmeyi düşünmüyorum adamlar tüm sene bakımı dahil 50tlye site kuruveriyorlar ama html bir çok şeyde karşıma çıkıyor)
3-XHTML XML öğrenmek (Ne olduğu hakkında bir fikrim yok sadece kulak dolgusundan ibaret sanırım html bilmeden öğrenilecek bir şey değil)
4-2D uygulamalardan 3D uygulamalara geçmek(Bunun için biraz grafik bilmek gerektiğini sanıyorum yinede bilgim yok java ile başka grafik programların entegrasyonu sonucu bu tür projeler oluştuğunu duymuştum daha çok 3D grafik olayının grup çalışmasıyla olacağını sanıyorum)
5-Android uygulamalara giriş yapmak(Geçen senede hocaların android için üzerimizde yoğun bir baskısı vardı yeni ve yaygın bir işletim sistemi olduğu için bu konuyada yönelmemizi istediler fakat benim ilgimi form app daha çok çekti ve bu alanda çalıştım)

Sizde yeni seçenekler ekleyebilirsiniz ikna olduğumda çalışacağım konu için kaynak araştırıcam fikirlerinizi bekliyorum.
B
12 yıl
HP DV6 6020ST bios hack ayrıntılı menü
HP DV6 6020ST laptoba sahibim biosunda hiçbir ayrıntı mevcut değil fan hızını bile ayarlayamıyorum. Mac Os işletim sistemini yüklemek için ACHI ayarlarını yapmam gerekiyor bu türden bir menüde yok internetten yaptığım araştırmalar sonucu bios hack diye bir şey gördüm ayrıntılı biosa bu şekilde geçilebildiğini ifade ediyorlar bu şekilde bir şey deneyen var mı? Masaüstünden biosa erişiminde söz konusu olmadığını sanıyorum bu türde bir uygulama olursada işimi görebilir, biosda ayrıntılı menüye geçmenin bilindik başka bir yolu varmı? Yardımlarınızı bekliyorum.
B
13 yıl
HP DV6-6020ET Fan Kontrol
HP DV6-6020ET model bir laptoba sahibim fan hızını manuel kontrol edebileceğim bir program veya biosun advanced menüsünü açan bir kısayol varsa paylaşabilirmisiniz ne denediysem olmadı
B
13 yıl
İki laptop arasında kaldım hp vs lenovo
Bu akşam bu iki laptoptan birini almak istiyorum hp'ye pek güvenmiyorum lenovonun sıcaklık değerlerinin ne olduğu hakkında bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim iki laptobunda özellikleri aynı tek fark hpde 6770m ekran kartı lenovoda GT55m ekran kartı var.

LENOVO

http://www.hepsiburada.com/Liste/lenovo-ibm-y560-intel-core-i7-2630qm-2ghz-8gb-750gb-156-tasinabilir-bilgisayar-59-070709/ProductDetails.aspx?productId=bd760919&categoryId=98

HP

http://www.hepsiburada.com/Liste/hp-pavilion-dv6-6020st-intel-core-i7-2630qm-2ghz-4gb-500gb-156-tasinabilir-bilgisayar-ll046ea/ProductDetails.aspx?productId=bd760583&categoryId=98

Birde hepsiburadanın stoklarında bulunup bulunmadığını ve ne kadar sürede elime ulaşacağını nasıl öğrenebilirim?
B
13 yıl
peltierli laptop soğutma projesi
Piyasada bulunan laptop soğutucularını pek beğenmiyorum anca 15 derece soğutabiliyor sistemi bunun için peltier destekli bir soğutma yapmayı düşündüm. 18wlık 3cmlik peltierler kullanmayı düşünüyorum. Fakat önce birtakım sorularım olacak:

1-Laptobun içine bir sistem kuramayacağım için ısı iletimini her türlü havanın sağlaması gerek laptobunda hava girişi alt tarafta bulunduğu için piyasada bulunan bir laptop soğutucusunu modifiye ederek projemi gerçekleştirmeyi düşündüm.

2-Alüminyum ızgaranın altındaki boşluğa işlemci ve ekran kartının hizasına peltier koymayı düşündüm. Peltierler düşük olduğu için ekran kartı fanları soğutma için yeterli olacaktır.

3-Peltierlerin enerjilerini laptoptan almasını düşündüm fakat laptobun usb çıkışının max kaç w olduğu hakkında hiçbir fikrim yok ve usbnin 4 pininin kaç v verdiği konusunda da bilgi verirseniz sevinirim. 4 tane peltier kullanmayı düşünüyorum ben.

4-Benzeri bir sistem kuranınız varmı? .)

Tasarımımı autocad ile çizip yakında resimini koyarım
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.