G

Yarbay
03 Şubat 2005
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
18 üye
Görüntülenme (?)
810 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
G
geçen yıl
Asus Z690P-D4 Anakart ile BCLK Overclock yapmak
Arkadaşlar 12700 kullanıyorum, çarpan kilitli olduğu için base clock ile overclock yapmak istedim ama bu anakartta base clock bölümü yok. Z690 anakartların bazılarında bu özellik varmış. Sizce Asus böyle bir bios güncellemesi yapar mı? Araştıran oldu mu hiç? Ya da bu işlemcileri overclocklayabilen kullanıcılar var mı içimizde?
G
2 yıl
I7 12700 Cinebench testinde 100 dereceyi görüyor. ## Sorun Çözüldü##
Arkadaşlar merhaba,
I7 12700- Asus z690 anakart ve Silverstone PF 360 soğutma kullanıyorum. Ayrıca LGA 1700 kitini de satın aldım soğutucu için. Oyunlarda işlemci kullanımı max %40 olduğu için sıcaklıklar 60 dereceye bile gelmiyor o konuda çok memnunum ancak geçen akşam Cinebench testini denediğimde %100 cpu kullanımında işlemci direkt olarak 100 dereceyi gördü ve hemen kapattım. HW monitör'den takip ettiğimde işlemci max sıcaklığı 101, TDP ise 194w gösteriyordu. İnternette biraz araştırma yaptığımda Rog Ryujin 360mm bile 90 derecelerde çalıştığı görülüyor. Bu işlemciler için bu değerler normal mi? Sürekli Cinebench yapmayacağım tabi ki ancak yarın bi uygulama %100 işlemci kullanırsa yine 90-100'lü değerleri görecektir diye çekiniyorum. 12. nesil kullanıp ısıdan şikayet olan ya da olmayan arkadaşlar konuya yazabilirlerse sevinirim.

Güncelleme:
Anakartta işlemci voltajı "Auto"dayken 1.35'lere kadar çıktığı için ısınıyormui. Voltajı 1.25'e aldım ve şuan Cinebench R23'te max sıcaklık 75, oyunlarda 45 derece.
G
2 yıl
Lga 1700 i7 12700 için sıvı soğutma önerisi
Arkadaşlar merhaba, sistemim yolda geliyor ancak soğutma yok, lga 1700 destekleyen çok az soğutma var ve olanlar da uçuk fiyatlı. Şuanda eski nesil Corsair h100i kullanıyorum, corsairin 1700 soket retrofit kiti var ama benim soğutucuma uyumlu mu acaba bilemiyorum. Yeni bir soğutma için 1500 tlye kadar ne alabilirim, sivi sogutma olmali
G
2 yıl
RX 6700 XT Sahipleri, İşlemci karşılaştırması için yardım...
Arkadaşlar merhaba,
İ5 8600k 4.6 ghz'de kullanıyorum ve işlemcimin ekran kartına darboğaz yapıp yapmadığını bazı oyun testleriyle anlamak istiyorum. Daha üst seviye işlemci ve aynı ekran kartını kullanan arkadaşlardan bazı oyun testlerinin benchmarklarını talep edeceğim ve buna göre işlemcimi şimdilik kullanmaya devam edicem ya da daha üst bir işlemci alacağım.
Metro Exodus Benchmark
Forza Horizon 4 Benchmark
Horizon Zero Dawn Benchmark
Assasian Creed Valhala Benchmark.
Buradaki amaç işlemcinin ekran kartına ne kadar etki yaptığını görmek, şuan için sistemden memnunum ancak üst seviye işlemciler ile benim işlemcim arasında aşırı fark oluyorsa, işlemcimi değiştirmek istiyorum.
G
2 yıl
İ5 8600k\u0027dan İ7 9700K\u0027ya mı İ7 10700K\u0027ya mı Geçmeli?
Arkadaşlar merhaba,
Sorumun cevabına çoğu kişi tabi ki 10700k diyebilir ancak YT'den ili işlemcinin de 5.0 ghz'deki oyun teslerine ve karşılaştırmalarına bakıyorum. İkisi de aynı performansı veriyor aralarında en fazla 5-10 fps oynuyor. Ben sadece oyun oynuyorum ve şuan ki işlemcim 8600k 4.6 GHZ'de, ekran kartı olarak MSI RX 6700 XT kullanıyorum. Şuana kadar işlemcim hiç %100'de çalışıp takılma yaratmadı ve ekran kartı kullanımım hep %95-%100 arası. Sanırsam bir darboğaz sorunu yaşamıyorum ama İ7'ye geçmek istemiyorum. 10700k alırsam komple anakart işlemci değiştirmem gerekecek ve bu da bana en az üste 3000 tl daha masraf açacak ve soğutmam da 1200 pin ile uyumlu değil + soğutma da almam gerekecek. Diğer taraftan sadece işlemcimi satıp 9700k alırsam bana 1000 lira gibi bir rakama gelecek. İşin maddi boyutlarını düşündüğümüzde aradaki FPS farkına değmiyo benim fikrimce ama yine de kullanan ve bilgisi olan arkadaşlara danışmak istedim.
Sizce YT'deki videolarda olduğu gibi aralarında gerçekten aşırı bir fark yok mu yoksa YT videoları yanıltıcı mıdır? Kullanan arkadaşlar cevaplarsa sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim
G
2 yıl
MSI RTX 2060 Gaming Hotspot 107 derece
Arkadaşlar forumdan 2. el çok temiz bir kart aldım, kartın performansından görüntüsünden çok memnunum ancak GPU-Z'de hotspot değerleri 107 derecede geziyor. Kartın Power Limit'ini düşürünce 96 derecelere düşüyor. Kartın garantisi bitmiş ancak vidadaki güvenlik etiketi duruyor. Macun değiştirmek istiyorum ama ileride satarken etiketten dolayı "Tamir görmüş" muamelesi yemek istemiyorum. Kartın genel sıcaklığı Max 75 derece ama sanırım hotspot'tan dolayı kartın bir fanı saniyede bir %100'e çıkıp iniyor. Bu şekilde kullanmak riskli mi? Bu kartların çalışma dereceleri nedir? Bir de NZXT G12 GPU sıvı soğutmam var, daha önce GTX 1080'de kullanmış, 50 dereceleri bile görmemişti kart. Sizce garanti etiketini hiçe sayıp sıvı soğutmayı taksam mı ? fikirlerini benim için önemli. Şimdiden teşekkürler

Edit: Macunu Corsair macun ile değistirdim ve şuan kartın sıcaklikları auto fan ile max 64-65 ile geziyor, hotspot 77 gordum max. Sivi sogutmanin ayaklari GTX serisine göreymiş o yüzden takamadım ama kendi sogutmasini gercekten cok basarili ve sessiz buldum.

< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >
G
2 yıl
MSI GTX 1080+ NZXT Kraken G12 GPU Sıvı Soğutma İşlemi
Arkadaşlar merhaba, Ekran kartım MSI GTX 1080 Armor OC modeli ve orijinal soğutucusu ile 79 dereceleri görüyordum. Sıcaklıklar fazla olunca gpu mhz düşürüyordu. Uzun bir arayıştan sonra NZXT Kraken g12 Gpu Sıvı Soğutma aparatını sonunda buldum ve bugün montajını tamamladım. Sıvı soğutma olarak işlemcimde kullandığım Thermaltake Water 3.0 Performer 120mm Sıvı soğutmasını kullandım.





< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


Başta 120mm radyatör kullanmamdan ötürü çok fazla ön yargılıydım ve sıcaklıkların bu kadar fazla düşebileceğini tahmin etmemiştim ama sonuçlar beni çok şaşırttı.
Öncelikle montajından bahsetmek istiyorum:
Kurulumu çok kolay, tornavidaya eli yatkın olan herkes kırmadan çizmeden takıp sökebilir. Yanlış takma ihtimaliniz yok herşey zaten tek bir şekilde takılabiliyor.
Malzeme kalitesi olarak çok beğendim hemen yamulacak, kırılacak bir ürün değil, bu hoşuma gitti.



< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


Test sonuçları:
Ekran kartını test etmeden önce altta GPU-Z açarak tüm verilerin maximum ve minimum kaydetmesini sağladım ve ilk önce Furmark gpu stres testine daha sonra da sırasıyla oyunlara girdim. Oynadığım oyunlarda çözünürlük 2k ve ayarlar ultra olmak üzere Vsync hariç herşey açıktır.
Eskiden 1844 mhz'de 75-79 derece gördüğüm kart, sıvı soğutma sonrası %99-%100 yük altında iken 1961 mhz'de çalışarak oyununa göre değişmek üzere 6-12 fps arası fark yarattı.

Sıcaklıklar:
Test süresince oyun oynadım ve gözüm hep sıcaklıklardaydı, ekranda hiçbir zaman 50 dereceyi görmedim ancak furmark testinde sanırım GPU-Z yakalamış ki resimde de görebilirsiniz maksimum 50 dereceye çıkmış.
Kartın hot spot kısmı stok soğutucuda 93 dereceleri görmekteydi. Sıvı soğutma sonrası 64 derecede maksimum olarak sabit kalmıştır. Ses seviyesi olarak Thermaltake Water 3.0'ın fanları biraz gürültülüdür ancak kulaklıkla oyun oynadığım için ses benim için sorun teşkil etmiyor. Aşağıya oyun içinden aldığım ss'leri koyuyorum. Bu konuyla ilgili tecrübelerimi paylaştım, okuyup vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.


< Resime gitmek için tıklayın >




Battlefield V

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


Metro Exodus

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
G
3 yıl
Sorun Çözüldü... Silinebilir
.... Silinebilir.
G
3 yıl
Alındı Teşekkürler. Silinebilir
Silinebilir.
G
3 yıl
Gametech Freezer HD 3.0 Kullananlar... Edit: Soğutucu Değişti
Gametech Archon 9 ARGB kasa kullanıyorum, bu sebepten dolayı standart kule tipi soğutucular ( Daha önce Zalman CNPS 10x kullanıyordum) bu kasaya sığmıyor , maksimum 140mm boyutundan olması gerekiyor. Araştırmalarım sonucunda Gametech Freezer HD 3.0'ı buldum ve aldım. Kasaya tam sığıyor ve fanları Rainbow olarak kasa içinde güzel bir uyum sağlıyor. Soğutma performansı olarak; ben sanırım biraz evham yapıyorum bu konuda, 6 bakır ısı borusundan bir tık daha iyi performans bekliyordum.
İşlemcim i5 8600k @4600mhz'de kullanıyorum. Denemelerim sonucunda sentetik testlerde(5 dk'lık AIDA 64 Sistem Kararlılık Testi) 75 derece, oyun içinde ise ortalama 65-70 derece arası değerler alıyorum.( anlık 70-72-74 dereceleri görebiliyor).
Bu soğutucuyu kullanan arkadaşlar rica etsem test sonuçlarını paylaşabilirler mi? Ben de değiştirme (sıvı soğutmaya geçmek) konusunda fikir sahibi olabilirim belki.
Teşekkür ediyorum, iyi günler diliyorum.

Edit: 01/06/2021

Kasanın kapakları kapalı ve fanlar full hızdayken oyun için sıcaklıklar 1 saat sonra 80 lerin üzerine çıktı. Termal macununu Thermaltake ile değiştirsem de fanlar full hızdayken bile maalesef 4600 mhzde 82 dereceleri buldum.
Sonuç olarak Thermaltake Water 3.0 Performer 120mm Sıvı Soğutma aldım ve sıcaklıklar resmen 20 derece birden düştü. Şuanda 2.5 saatlik oyun sonrasında max sıcaklığım 65 derece (anlık gördü düştü) olarak serin bir şekilde çalışmakta.
Almayı düşünen arkadaşlar 95w işlemcilerini ya overclocksuz kullanmaları gerekecek ya da 65w'a kadar işlemci ile kullanmaları gerekecek.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.