M

Yarbay
02 Aralık 2006
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
20 üye
Görüntülenme (?)
108 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
M
10 yıl
Ankara - Yeni Ortalama Hız Radarları
Arkadaşlar öncelikle iyi akşamlar.

Son 1-2 haftadır belediye sınırları dahilinde ve çevreyolunda inşa halinde direkler gördüm.

Biraz araştırdıktan sonra, 2014 Ocak itibariyle devreye girecek yeni ortalama hız radarları olduğunu öğrendim.

Çevreyolunun tamamında, Eskişehir, İstanbul, Konya, Samsun yollarında, Ankara ve Anadolu Bulvarı'na kurulmakta şu an.

Önümüzdeki yıl için yeni cezalara hazır olun.

Özellikle Anadolu Bulvarı'na kurulan tam tuzak şeklinde. Ostim istikametine doğru giderken, PO'yu geçtikten sonra ilk direk, sonra yokuşu inmeye başladıktan kısa bir süre sonra, Ankara Bulvarı'na dönmeden ikinci direk mevcut.

Şimdiden geçmiş olsun, dikkatli olmakta fayda var. Anlık da olsa hız sınırlarını geçmemeye özen göstermek gerekiyor bundan sonra.
M
11 yıl
Yeni Crash Test Merkezi - DTC - Renault Scenic II Small Overlap Test
Arkadaşlar İsviçre'de Bien Uygulamalı Bilimler Üniversitesine bağlı olarak 1994 yılında kurulan Dynamic Test Centre bu yıl Renault'un da katkılarıyla testlere başladı.

Henüz IIHS veya Euro-ncap gibi yıldızlarla veya notlarla sonuç ortaya koymuyorlar.

Piyasadan bulunan 4 adet Scenic II ile ve bir Land Rover Freelander ile yaptıkları testi aşağıda bulabilirsiniz.

Döneminin en güvenli MPV'lerinden biri olan Scenic'in genel olarak durumu kurtarsa da, özellikle bacak bölgesinde yaşadığı sıkıntıları görebiliriz bu testte.

Ayrıca Ford Mondeo'nun da small overlap test için modifiye edilmiş versiyonunun da testi bulunmakta.

Firma zamanla yeni testler yapmaya devam edecektir, ISO 17025 akreditasyonuna sahiptir.

Videoyu izlemek için tıklayınız

Aşağıda test ile ilgili detayları görebilirsiniz.

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

http://www.dtc-ag.ch/site/fileadmin/download/publicat/Relevance_of_IIHS_small_overlap_crashtest_in_europe.pdf

M
12 yıl
Renault Clio 0.9 Tce Touch Detaylı İnceleme ve Test Sürüşü - Videolar eklendi
İyi günler arkadaşlar. Bu öğlen sevgili Haluk abi (haluk23) ile birkaç araç incelemesi yaptıktan sonra, sıra büyük bir istekle test sürüşü yapmak istediğim model olan Renault Clio'ya geldi.

Renault Mais ile olan bir tatsızlık ve can sıkıcı durumdan ötürü test aracından indik ve doğruca Neziroğlu'na gittik, buradan Ahmet Bey'e teşekkür ederim öncelikle; ayrıca Mais de iki müşteri kaybetti, onlara da geçmiş olsun. 2 gün önce Anıl ve Görkem'in test edip video kaydı yaptıkları araçta kesinlikle video kaydı yapamazsınız, fotoğraf da çekemezsiniz diye bir uyarı ile karşılaşınca yeterince tadımız kaçtı ve gereksiz birkaç konuşma sonrasında daha fazla zaman kaybetmeden Neziroğlu'na geçtik.

Tasarımı oldukça etkileyici olan araç, bakalım bizi diğer özellikleriyle de etkileyebilecek miydi?

Konu başlığında olduğu gibi, araçtan oldukça etkilendim; bakalım Haluk abi de benimle aynı görüşte olacak mı?
< Resime gitmek için tıklayın >
#1 - Bize Clio test sürüşünü yaptıran Neziroğlu Renault'tan Ahmet Bey, test aracıyla birlikte

DIŞ BOYUTLAR ve AĞIRLIK

Bir önceki jenerasyona göre araç sağlam bir diyete girmişe benziyor. Aynı motora sahip versiyonlarda 180 kg civarında bir hafifleme söz konusu, bu da yakıt tüketimini azaltmakla birlikte hem performansın artmasına, hem de lastiklerin ve yürüyen aksamın daha uzun ömürlü olmasına katkıda bulunabilecek bir durum. Test aracımız 1009 kg boş ağırlığa sahipti.

Araç Modeli:--Clio3--- Clio 4

Uzunluk: 4027mm-----4063mm (+36mm)

Genişlik: 1707mm-----1732mm (+25mm)

Ding. Mes:2575mm----2589mm (+14mm)

Yükseklik:1493mm----1448mm (-45mm)

Yerden yüks.:120mm--120mm

Görüldüğü üzere araç hem hafiflemiş, hem alçalmış, hem de genişlemiş, ayrıca dingil mesafesi de uzamış. Daha sportif bir karoser yapısına büründüğü çıkarımını yapabiliriz bu noktada.

< Resime gitmek için tıklayın >
#2 - Tce motorlu test aracımızın arkadan görünüşü

DONANIM VE AKSESUARLAR

Araç; Joy, Touch ve Icon adlı 3 farklı donanım ile piyasaya sunuldu. Test aracımız orta dolulukta diyebileceğimiz Touch donanımına sahipti ve opsiyonel olan "konfor paketi" ve "Look paketi ve Kırmızı Lake çıtalar" bulunuyordu.

Standart donanım (Touch versiyon)

Sürücü, yolcu, yan, baş ve gövde hava yastıkları
ABS, ASR, AFU, ESP, CSV
Emniyet kemeri ikazları
Hız limitörü ve sabitleyici
LED gündüz farları
Radyo MP3 - 4x20 W
USB Ipod Uyumlu Audio Bağlantı Girişi
Bluetooth Müzik ve Telefon BağlantısÜ
Türkçe Uyarı Ekranı ve yol bilgisayarı
7" Dokunmatik Ekran
Renault R-Nav Navigasyon Multimedya Sistemi (TR haritalı)
Akustik Özel Hoparlörler, Renault Bass Reflex Sistemi
Tam boy stepne
Renault Kart
Yükseklik ve derinlik ayarlı direksiyon
Elektrikli ön camlar
Yokuş kalkış destek sistemi
Start-Stop sistemi
Anahtarsız çalıştırma
Sis farları
Elektrikli aynalar
Arka spoyler
Deri direksiyon (Konfor paketi)
Ön kol dayama (Konfor paketi)
Arka park sensörü (Konfor paketi)

Araç temel güvenlik donanımlarına en ucuz versiyonda bile sahip olduğu için Renault'u öncelikle tebrik ediyorum. Dokunmatik multimedya ekran bu sınıfta Peugeot 208 ile birlikte bir ilk, ve hoş bir donanım. 7 inçlik boyutu yeterli, ne çok büyük, ne çok küçük; ayrıca dışarıdan gelen ışıklar ekranda yansımalara neden olmuyor. Dijital hız göstergesi ve kadran grubu hoş bir birliktelik sergiliyor. Elektrikli arka camların bulunmaması ise her ne kadar önemsemediğim bir durum olsa da, özellikle çocuklu aileler için sürücü kapısından kontrol edilen çocuk kilidi bulunmamasından ötürü can sıkıcı bir durum. Aldığımız bilgiye göre Renault servisleri kendi imkanları ile arka camları elektrikli modele dönüştürmeyi planlıyormuş. 2012 yılında böyle bir tepki göreceğini tahmin etmeliydi Renault. Bu eksikliği göz ardı edersek; donanımda herhangi bir eksiklik görünmüyor, 2013 model yılı itibariyle de panaromik cam tavan, xenon far, otomatik vites gibi opsiyonlara kavuşacak modeli bu konularda eleştirmek istemiyorum. Neticede Avrupa ile benzer zamanlarda satışa sunulmuş ve yeni bir yerli otomobil.

< Resime gitmek için tıklayın >
#3 - Icon donanımlı ve kırmızı kaplamalara sahip bir Clio, çok canlı renklere sahip gerçekten.

MOTOR - TEKNİK VERİLER - YAKIT TÜKETİMİ - PERFORMANS

Yeni bir üretim olan 3 silindirli, 0.9 lt silindir hacmine sahip turbo beslemeli benzinli motor hakkında soru işaretlerimiz yok değildi. Kağıt üzerinde kabul edilebilir değerler sunan motorun sürüş esnasında size daha fazlasını sunduğu söyleyebilirim.


Silindir hacmi: 898 cm3

Maksimum güç: 90 bg (5000dd)

Maksimum tork: 135 Nm (2500dd)

Vites kutusu: 5 ileri manuel

Çekiş sistemi: Önden çekiş

CO2 salınımı: 105 g/km

Yakıt tüketimi: 3,9 / 4,5 / 5,6 lt/100km

Yakıt deposu: 45lt

Maksimum hız: 182 km/s

0-100 ivmelenme süresi: 12,2 sn


Test aracımızı öncelikle Haluk abi kullandı. Yaklaşık 10,5 km olan test güzergahımızda, depo tam dolu ve araçtaki kişilerin ağırlık toplamı 280 kg civarındaydı.
Güzergah boyunca başlangıç ve orta nokta arasında 105 metre civarında kot farkı var ve bir kez trafik ışığı var, ayrıca iki adet de kameralı trafik radarı bulunmakta.

Test güzergahımızın uydu görüntüsü
< Resime gitmek için tıklayın >

Haluk Abi'nin test sürüşü sonunda; test başında sıfırladığımız ortalama yakıt tüketimi yol bilgisayarında 4.5 lt olarak gördük. Kurallara uyarak, trafiği de aksatmayacak bir şekilde ve sakin bir sürüş sonucunda elde ettiğimiz değer bu.

< Resime gitmek için tıklayın >
#4 - Tam fotoğrafı çekecekken şaka yaparak 4.5'ten 4.6'ya yükselen ortalama tüketim. Dijital ve analog göstergelerin birbiriyle uyumlu olduğunu düşünüyoruz.

Aynı güzergahta ufak bir değişiklik yapmama rağmen, mesafe olarak 500 metre daha az kullandığım yolda aracın performansını denemek istediğim için ve klimayı da kullandığımız için tüketim 6.7 seviyesine yükseldi (tekrar sıfırlamadım göstergeyi); bu da hesap yaparsak ortalama 9.0 lt civarında bir tüketime ulaştığımı gösterir performanslı kullanım sırasında.

Sonuç olarak kısa bir güzergahta bu denemelerimizin sonucunda aracın yakıt tüketimini gayet başarılı buldum. Diğer Renault modellerinde alışmış olduğum anlık tüketim verilerinin neredeyse yarısını gördüğüm bu otomobil tüketim açısından gerçekten memnuniyet verici. Her ne kadar başarılı olsa da, günümüz petrol fiyatları nedeniyle şu an hiçbir otomobil ile gülümsemek memnun değil açıkçası petrol istasyonunda. Yine de, ben hep 50 liralık dolduruyorum diyen arkadaşlar 200 km civarında yol yapabilirler bu araçla.

Aracın performansına gelirsek, daha önce 1.4 ve 1.6 araçlar ile aynı yokuşu 5.viteste 70-80 km hız ile tırmanamazken, turbo desteği sayesinde güçlü olan motor, uzun denilebilecek şanzıman oranına rağmen hızlanmayı başarabildi Haluk abinin kullanımı esnasında. Aracı üst devirlerde zorlayarak kullandığım esnada ise tatmin edici bir canlılığa sahip olduğunu gördüm aracın. Fakat 5000dd sonrasında atmosferik araçlardaki gibi bir canlanmadan ziyade, devirlenme isteği bariz bir şekilde düşüyor. Bu nedenle ani hızlanmalarda 5500dd civarında vites yükseltmenizi tavsiye ederim. Aracın vites değişim göstergesi de bazı araçlardaki gibi saçma sapan çalışmıyor, eğim sensörüne sahip olduğu için daha mantıklı direktifler veriyor. Başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Bu arada motor 3 silindirli olduğu için titreşim olacağını düşünüyordum, fakat herhangi bir 4 silindirli otomobilden daha fazla titreşim hissetmedim. Fakat Haluk abi rölanti esnasında pedallardan titreşimi hissettiğini belirtti.

Aracın şanzımanından pek memnun kalmadım, ama büyük beklentileri olmayan kullanıcılar için yeterli. 5. vites güzel, uzun oranlı; 2500d/d civarında 100, 3000d/d civarında ise 120 km/h süratle ilerliyor, uzun oranı ile düşük tüketime katkı sağlıyor. Ancak 5 yerine 6 oranlı, fakat birbirine daha yakın oranlara sahip bir şanzımanın bu araçla daha iyi bir uyuma sahip olacağını düşünüyorum (not: bir önceki clio gibi erekte olmuyor vites kolu). Vites yolları daha belirgin olabilirmiş, ama Renault kullanmaya alışmış birisi için bir sorun olmayacaktır.

Sonuç olarak performans açısından gayet yeterli, yakıt tüketimi açısından ise gayet başarılı bir otomobil ile karşı karşıyayız.

İÇ MEKAN - KONFOR - YALITIM

Aracın iç mekanı piano black kaplama ile boğulmuş durumda. Icon donanıma sahip modellerde iç mekan daha canlı renklere sahip olduğu için hoş bir görünüm ortaya çıksa da, Touch donanımlı test aracımızda iç mekanı boğucu bir etkisi olmuş.

Göğüs ve kapı içi kaplamaları, aracın B sınıfa ait olduğunu sonuna kadar hissettiriyor, kaliteli görünüm imajı kadran bölgesi ve ekran ile sınırlı kalmış.

< Resime gitmek için tıklayın >
#5 - Touch donanımlı test aracımızın iç mekanı

Aracın süspansiyon sistemi genel olarak yumuşak - orta sert bir yapıya sahip, ve gürültüsüz çalışmasıyla beğeni topluyor. Güzergahımız genel olarak düz bir güzergah olduğundan yol tutuşunu test etme imkanımız olmadı malesef. Ancak aracın düz gidiş kararlılığı başarılı.

Ön koltuklar yeterli yan desteklere sahip, ve anatomik özellikler açısından gayet başarılı. Uzun boylu olmama rağmen en büyük sorunlarımdan biri olan bel desteği sorununu bu araçta yaşamadım. Uygun sürüş pozisyonunu bulmak kolay. Ancak sıra arka koltuklara geldiğinde diz mesafesi açısından bir önceki Clio'dan daha başarılı olmasına rağmen, yetersiz bir mesafe ile karşılaşıyoruz; bu da aracın 2 kişi + 1 çocuk kullanımına daha uygun olduğunu gösteriyor ki, Jazz, Note ve Modus dışındaki B sınıfı otomobillerde bu normal bir durum olarak karşılanabilir.

Arka koltuklardaki konfor seviyesi ise bir önceki Clio modeline göre kısmen artış göstermiş. Arka koltuk sırtlıklarının eğimi Clio III modelinde 22-23 derece arasındayken, bu araçta 24-25 derece civarında. Bir fikir vermesi açısından; Fluence 27, Latitude ise 28 derecelik koltuk sırt eğimine sahip. Bu açıdan gelişme olduğunu görmek güzel. Ayrıca baş mesafesi konusunda araç yeterli, fakat cam tavan opsiyonlu modellerde arka koltuklarda 180 üzerindeki yolcuların rahatsızlık duyacağı da kesin. Son olarak arka koltuklarda emniyet kemer tokaları yolcuların kalça bölgesinde rahatsızlığa neden oluyor. Arka yan taraflarda oturma genişliği artırılıp, orta taraf biraz daha daraltılsaydı bu sorunu çözebilirlerdi diye düşünüyorum.

Araç yol sesi açısından başarılı, 120 kmh civarında ise A sütunundan rüzgar sesi almaya başlıyor. Haluk abi sürerken desibelmetre ile yaptığım ölçümlerde 3.vites 50kmh ile giderken 57dB, 5.vites 80kmh ile ilerlerken 61dB sonuçlarına ulaştım. Bu da yalıtım açısından başarılı bir B sınıfı araç olduğunu gösteriyor.

Motor sesi, Anıl ve Görkem arkadaşlarımın yaptığı testteki videoda duyduğum kadar içeriye gelmiyordu, bu da video kaydı yapan cihaz ile kulağımızın duyma yapılarının farkından kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca içeriye gelen motor sesi 900cc'lik bir motordan bekleyeceğiniz vızıltı sesi değil, abarttığımı düşünebilirsiniz ama 2000cc'lik bir motor homurtusunu andırıyor; açıkçası çok hoşuma gitti.

Aracın müzik sistemi de bir önceki Clio'ya göre çağ atlamış, daha kaliteli hoparlörler ve daha iyi yalıtım sayesinde daha keyifli bir müzik dinleme zevki sunacağından eminim.

FİYAT

Test aracımızın fiyatı 450TL'lik Look paketi dahil 34990 TL

OLUMLU ÖZELLİKLER

Aracın eksiksiz güvenlik donanımı, başarılı çarpışma testleri, yakıt tüketimi ve performansı başarılı motoru, Icon versiyonunda etkileyici iç mekan, kişiselleştirilebilir iç ve dış görünüm, standart multimedya ekran, başarılı gösterge grubu ve ergonomik iç mekan, 1.5 lt'lik su şişesinin rahatlıkla sığdığı torpido gözü ve torpido üstündeki eşya gözü, başarılı bagaj hacmi, etkileyici ön tasarım, Alfa 156 tarzı saklanmış arka kapı kolları, sürüş pozisyonu, geniş yan aynalar, başarılı çalışan start-stop sistemi, başarılı fiyat.

OLUMSUZ ÖZELLİKLER

Kısıtlı ve karanlık arka kısım, manuel arka camlar, Clio 3 Night & Day donanımına sahip araçtan daha kalitesiz iç döşemeler, kısa sürücü kolçağı, sıradışı ön tasarımın arka kısımda devam etmemesi, fiyatı 205/55/16 lastiklerden daha yüksek olan 195/55/16 lastikler, piano black kaplamalı direksiyonun eller biraz terlediği zaman tek el ile manevra yapmaya çalışırken elden kayması.

SONUÇ

Büyük beklentilerle incelediğim(iz) -Haluk abinin benim kadar heyecanlı olmadığından eminim- araç, beklentilerime fazlasıyla karşılık verdi, iç mekan arka kısmıyla beni hayal kırıklığına uğratsa da, gerek motoru gerek iç-dış tasarımı, gerek donanımıyla beni fazlasıyla memnun etti. Araç 2013 yılında EDC şanzımanlı versiyonuyla ve elektrikli arka camlar, panaromik cam tavan, xenon farlar gibi donanımlarla geldiğinde daha geniş bir kesime hitap edecektir. Piyasada çok büyük bir yer edineceğini düşünüyorum Clio'nun.

Son tavsiyem ise, dizel düşünen normal kullanıcılara. Dizel versiyon ile aradaki 6000 TL'lik farkı kapatmak için ortalama fabrika tüketim verilerini aldığımızda ve daha düşük ödenecek MTV nedeniyle 100000 kilometreden daha fazla yol yapmak gerekiyor. Bu nedenle yılda 15-20 bin km yol yapan kullanıcılara, eğer yeni Clio almak isterlerse 0.9 tce versiyonunu tercih etmelerini tavsiye ederim.


VİDEOLAR

Videoyu izlemek için tıklayınız

Videoyu izlemek için tıklayınız

Videoyu izlemek için tıklayınız

Umarım faydalı bir inceleme olmuştur, herkese iyi akşamlar dilerim, bu güzel gün için de Haluk Abi'ye teşekkür ederim.
*****************************************************************************************************************************
Haluk Abi'nin objektifine sağlık diyorum güzel fotoğraflar için


Haluk Abi'nin görüşlerini de buraya ekliyorum:



quote:

Orijinalden alıntı: haluk 23

Arkadaşlar video ve fotolar bu gece gelecek.

İşyerinde aralarda fırsat buldukça yorumlarımı yazmaya çalışacağım. :)

YAKIT TÜKETİMİ

Birkaç gün önce Anıl'ın Mais'te yapmış olduğu testte tüketim ortalaması 9 küsur çıkmıştı ve ben de "bu araca 5 lt yaktıracak bir test sürüşü de ben yaptırayım" demiştim o konuda.

Benim dünkü sürüşüm de "az yaktırma" üzerine idi.

Test güzergahı Konya Yolu üzerindeki Neziroğlu Renault'dan çıkıp Dikmen Kavşağına kadar yokuş çıkmak, peşinden de biraz daha çıkıp İncek-Ahlatlıbel ayrımında yoncadan geri dönüp çıktığım yokuşu inmek şeklindeydi.

Çıkışta mümkün olduğunca hız sabitleme ile çıktım ve 80 km hızı geçtiğimi hatırlamıyorum.

İnişte de gaz pedalına neredeyse hiç basmadan sürüşü tamamladım.

12-13 km civarı olan bu test sürüşü sırasında yokuşu çıktığımızda 9 küsurlarda olan tüketim test sonunda 4.5 lt çıktı.

Mukayese edebilmek açısından benzer diyebileceğim (aslında aynı ama biraz daha uzun ) bir güzergahta Honda jazz 1.4 CVT otomatik vites ile test sürüşümde de maksimum sürat 100 km civarı olmak üzere ortalama tüketimim 5.0 lt çıkmıştı.


Uzun yolda sabit hızlarda düşük bir tüketim elde etmek mümkün zira alet 5. vitesle giderken 3000 devirde 120 km hız yapıyor.

0.9 lt motorda standart olan stop start sistemi ile şehiriçinde dur-kalklarda da ekonomi yapmak mümkün.



PERFORMANS


Araçtaki 3 silindirli motorun çalışma karakteri Vw modellerinde kullanılmakta olan 3 silindirli 1.4 lt'li PD TDI motorunkini andırıyor.

Rahatsız edici bir sesi yok.

Aksine keyif veren bir hırıltıyla çalışıyor alet.

Benden sonra Can kullandı aracı ve de Kepekli Yokuşunda 120'li süratlere çıkarken araç nefessiz kalmıyor.

Bu performansını atmosferik motorlu araçlara göre daha düşük devirlerde verdiği için keyifli sayılabilecek bir motor performansı ile veriyor.



KONFOR

Bu kısım bende tüketim ve performans kadar olumlu izlenim bırakmadı nedense.

Ön koltuklarda yolculuk etmek keyifli olsa da arka koltuklarda seyahat emniyet kemeri bağlantı noktalarından dolayı keyifli değildi maalesef.

Bu kısımla ilgili akşam daha fazla bilgi vermeye çalışırım.


YALITIM


Yalıtım olarak sınıfının beklentilerini ve limitlerini karşılayan bir araç olmuş.

Ama belli hızlardan sonra rüzgar sesi alıyor alet.

Asfaltımız çok kaliteli olduğu için çok hissettirmese de pütürlü asfaltta yol sesi bir miktar içeri sızacak gibi düşündüm test sırasında.

Bu kısımla ilgili de daha fazla bilgi vermeye çalışırım.


Akşam paylaşacağım fotolardan aracın iç mekan genişliği ile ilgili; videolardan da performans ve yalıtım ile ilgili bir fikir edinebilirsiniz. :)


Selamlar.




M
12 yıl
HGS\u0027de 30 TL şartı kalktı!
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, OGS ve KGS'ye alternatif olarak PTT ile Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından kurulan Hızlı Geçiş Sistemi için öngörülen 30 TL şartından vazgeçildiğini açıkladı.

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ücretli geçiş yapılan otoyol ve köprülerde kuyrukların önlenmesi, vatandaşların hizmeti en kısa sürede ve ucuz şekilde alabilmesini sağlamak amacıyla 17 Eylül 2012 tarihinde hizmete girecek.

Bakanlık yazılı bir açıklama yaparak sistem ile ilgili vatandaşlardan gelen istek ve temenniler doğrultusunda bazı hususlarda değişikliğe gidildiği belirtilen açıklamada, HGS hizmetinden yararlanmak için hesapta en az 30 lira bulunma zorunluluğunun kaldırıldığı bildirildi.

Açıklamada, kart bakiyeleri ile ilgili olarak HGS abonelerine gerektiğinde bilgilendirme-uyarı mesajları gönderileceği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

''Ücret hesap tablolarında yer alan liste uygulamaları hizmet içi uygulamalar olup, yalnızca bakiye durumlarının takibi ve sürücülerin bilgilendirilmesine yönelik olacaktır. Geçişe yeterli bakiyesi olan herkes HGS hizmetinden yararlanabilecek, bu listelerde yer alan hiçbir kimseye cezai işlem uygulanması söz konusu değildir.

HGS gişelerinden ilk etiket/kart alımlarında hesaba en az yatırılması gereken ücretler de yarıya indirilmiş olup, araçların sınıf ve cinsine göre aşağıdaki şekilde yeniden belirlenmiştir.

1. Sınıf: 30 lira, 2. Sınıf: 37 lira, 3. Sınıf: 53 lira, 4. Sınıf: 67,50 lira, 5. Sınıf: 81,50 lira

Kart bakiyesinin geçiş ücretini karşılamadığı durumlarda HGS abonelerine, geçişten sonra 7 gün içerisinde hesaplarına para yatırmaları durumunda cezai işlem uygulanmayacaktır.

Ayrıca HGS abonesi olmadığı halde HGS gişelerinden geçiş yapan sürücüler de 7 gün içerisinde abone oldukları takdirde herhangi bir cezai işleme tabi tutulmayacaklardır.''


alıntı:ntvmsnbc
M
12 yıl
2012/YAZ RADAR NOKTALARI REHBERİ - Haydi Listeyi Çıkaralım, (ilk mesaj güncellenecektir)
Sevgili arkadaşlar, hep beraber bulunduğumuz şehirde bildiğimiz ve gördüğümüz kameralı sabit radar ya da ekip otolarının genelde pusu kurdukları noktaların listesini çıkaralım. Şehirler arası güzergahlarda da bildiğiniz radar noktalarını yazın lütfen. Bütün bilgileri ilk mesajda düzenleyeceğim; özellikle yaz tatiline çıkacaklar için bilgilendirici bir kaynağımız olsun. Bu bilgileri hız sınırlamalarına uymamanız için değil, sadece radar bölgelerinde daha dikkatli olup ceza yememeniz için ve o bölgelerde daha yavaş giderek bir nebze trafik güvenliğini artırmak için topluyoruz.
Herkese teşekkürler...
**********************************************

ANKARA - ESKİŞEHİR YOLU
Ortalama hız radarı - Yaşamkent'i geçtikten sonra Çevre yolu ile birleşince yol radar başlıyor. Anlık hız ölçümü de yapıyor.
< Resime gitmek için tıklayın >

Polatlı'ya yaklaşırken ilk 50km'lik ortalama hız hesaplanıyor: Ayrıca bu radar anlık hız ölçümü de yapıyor, ve 60 km sonra Sivrihisar'a yaklaşırken 1 radar daha var. Maps'den bulamadığım için ekleyemiyorum.
< Resime gitmek için tıklayın >


İZMİR - ÇEŞME YOLU (OTOBAN DEĞİL)

Urla'yı geçtikten sonra gayet kaliteli olan duble yolda hız sınırı bir süre daha 70'de kalmaya devam ediyor. 2. yokuşu inerken polis aracı gayet açık bir şekilde sizi bekliyor olacaktır. Burada ekip aracı yoksa, emin olunuz ki 2-3 km ileride İ.Y.T.E. kampüsüne doğru yaklaşırken inen rampada bekleyeceklerdir sizi. Fakat orada hız sınırı 110kmh.
< Resime gitmek için tıklayın >

***********************************************************
Konu zamanla güncellenecektir, lütfen bildiğiniz radar noktalarını ayrıntılı bir şekilde paylaşırsanız güzel bir rehber oluşturmuş olacağız. Umarım işimize yarar. Saygılarımla...
M
12 yıl
Megane Coupe RXi - Dynamique\u0027mi yoksa C2 VTR\u0027mı
M
12 yıl
Akülü araba önerisi?
Arkadaşlar, 5 yaşındaki kuzenime akülü araba almayı düşünüyorum. Bir kaç yıl işini görecek ve dandik olmayan bir model arıyorum, hızı da 2-3 kmh değil, 8-10 kmh olsun istiyorum. İki kişilik olmasında da fayda var, bildiğiniz herhangi bir model var mı?

Peg peregonun Polaris RZR 800ün ufaltılmış modeli var, gayet hoş duruyor, ama fiyatı biraz tuzlu; 2400 diyor sahibindende. Önerileriniz varsa sevinirim, teşekkürler..

< Resime gitmek için tıklayın >

M
12 yıl
Yeni araç almayı düşünüyorum - görüşleriniz? (VW-Renault içermez)
Sevgili arkadaşlar, yaklaşık 25bin bütçem var, üste de ailemden yardım alacağım. Annemin aracını sattığımız için kendi aracım Scenici annem kullanacak. 40000 civarına kadar araç bakıyorum. Aklımda birkaç seçenek var. Ama öncelikle aradığım özellikleri söyleyeyim:
- 100000km altında olacak kesinlikle
- değişen olmayacak (lokal boya problem değil)
- tasarımı etkileyici olacak
- yakıt tüketimi çok önemli değil, ama 2.0 üzeri motora sahip olmayacak
- performansı tatminkar olacak, ama çok da önemli değil; düşük performanslı bir araç da olabilir.
- Benzinli olacak
- Kesinlikle VW ve Renault olmayacak
- 2007 model ve üstü olacak
- Manuel ya da otomatik farketmez

Öncelikle aklımdaki araçları yazayım. Bu araçlar arasında kullanmış olan veya sahibi olan varsa görüşleri benim için değerlidir.

- Alfa Romeo GT 2.0 JTS
beğendiğim araç:http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-alfa-romeo-alfa-bayrak-mukemmel-gt-2-0-jts-hatasiz-duz-vites-77424342/detay
< Resime gitmek için tıklayın >

-Subaru Legacy 2.0
http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-subaru-super-fiyat-4x4-ilk-sahibinden-servis-bakimli-orjinal-cok-temiz-77270709/detay
< Resime gitmek için tıklayın >


-Lancia Delta 1.4T 150 (2 yıl önce 1.6 dizel modeli ailemiz kullanımındaydı; gayet hoş bir otomobil)
http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-lancia-1-4-turbo-150-beygir-73359556/detay
< Resime gitmek için tıklayın >


-Alfa Romeo MiTo 1.4T 155
http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-alfa-romeo-alfa-bayrak-1-4-distinctive-spor-paketli-155-hb-77422636/detay
< Resime gitmek için tıklayın >


Bu araçlar arasında kararsızım. Delta ve Mito daha yeni modelli oldukları için avantajlılar. Alfa GT ise iç mekan olarak 147-156 karması olsa da dışarıdan gayet egzotik bir duruşa sahip ve en keyifli sürüşü onun vereceğinden eminim. Donanım olarak bütün araçlar da oldukça dolu. Mito döşeme kalitesi olarak hepsinden daha geride. Legacy ise duruşu mükemmel bir araç bence; ama ne kullandım, ne de içine bindim.

Sevgili dostlar, görüşlerinizi; varsa izlenimlerinizi benimle paylaşırsanız çok sevinirim. Başka araç öneriniz varsa belirttiğim kriterlere uyan, onları da duymak isterim. Hepinize teşekkür ederim.
M
12 yıl
silindi
--
M
12 yıl
DSG - EDC - TCT - Powershift - ve bilimum çift kavramalı şanzımanlarla ilgili soru
Arkadaşlar teknik konularda bilgili olan dostlarıma bir sorum var.

Günümüzde popülaritesi yükselmekte olan bu şanzımanlarla ilgili ilk günden beri kafamı kurcalayan bir soru var.

DSG veya EDC, bu tarz şanzımanlar çok hızlı vites değişimleri ile ünlü. DSG 8ms içinde vites büyüttüğünü iddia ediyor, 600ms de ise küçültüyor. EDC de 290 ms içinde vites değiştirdiğini söylüyor. Her neyse, asıl soruya gelelim:

Motor yüksek devirlerde iken (Ör: 6000) bu şanzıman vitesi 8ms içinde bir üst vitese geçirip tam kavrama yapıyorsa, (Örneğin Polo GTI DSG) 1.viteste 6000devirden 2.vitese geçtiğinde 4400 devire düşüyor.

Sadece 0.008 saniye içinde motorun dakikada 1600 devir daha yavaş çalışmaya zorlanması, yani saniyede 100 tur dönerken bir anda 73 kez dönmesi inanılmaz bir deselerasyondur. Böyle bir ivmeye motor nasıl dayanıyor, bu kadar hızlı vites değişimi onbinlerce kilometre yol yapması beklenen bir motorda ileri seviyede hasarlara yol açmaz mı?


- konuda hiçbir art niyet yoktur, fanatikler gitsin başka yerde cirit atsın mümkünse. Teşekkürler...
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.