S

Yüzbaşı
18 Ağustos 2004
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
9 üye
Görüntülenme (?)
123 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
S
7 yıl
Göknet Rezaleti
Yaklaşık ikiyıldır göknet 35 mps AKK'siz paket kullanıyorum. Son üç güne kadar, akşamları ortaya çıkan aşırı yavaşlamaları saymaz isek memnundum denebilir. Ancak son üç gündür net artık kullanılabilir değil. İki gün geçici bir sorun olabilir düşüncesiyle müşteri hizmetlerini bile aramadım. Sonuçta yaşadığımız ülke belli, ne sorunsuz ki. Neyse, dün (cuma) günü müşteri hizmetlerini aradım. Beklediğim cevap, evet genel bir sorun var, çalışma bitince çözülecek cevabı almaktı. Ancak almayı umduğum bu cevap yerine duyduklarım, inşallah çağrı merkezindeki çalışanın bilgisizliğidir, zira söyledikleri şey kabul edilebilir bir açıklama değildi. Söyledikleri şu oldu. " Hattınızda yoğun kullanım var, 300 Gb kullanmışsınız, son AKK düzenlemelerinden sonra böyle bir sorun ortaya çıkıyor, eğer yalın internet yerine bir telefon hattı alır ve bize numarayı bildiriseniz bu sorun çözülür." Tekrar ifade edeyim AKK'si olmayan bir aboneliğim var. Dolayısı ile sorun AKK'ye bağlı hız düşümü de değil. bariz bir neti kullanamak sorunu var. Modem DSL hattından düşmediği halde, çok sık bir şekilde internet bağlantısı kopuyor, aşağıda Göknet'in kendi serverından aldığım hız testi de var. Bu hız testini başka bir serverdan bile yapmadım ki, gerçek iyice anlaşılsın diye. İlginçtir uploadda hiç bir sıkıntı yok.

Binamızın altında telekomun saha dolabı var ve iç tesisat ile ilgili hiç bir sorun yok. Dolayısı ile tesisat sorunu yok, zira dsl hattından düşme yok saece internet'tten düşme var, hem de çok sık.

Olay hakkındaki benim teorim şu, son AKK düzenlemesinden dolayı benim gibi AKK'siz ve yüksek hızlı AKK'li paketleri kullananları sistemden atmak istiyorlar. Önce bir yıl kullanmış ve sonra iki yıl taahhüt vermiş biri olarak sistemden ayrılmaya kalksam, tabiri mazur görün, dayayacakları fatıranın bin liranın çok üstünde olacağından emnim. Onarın amacı bizi yıldırıp ayrılmaya zorlamak gibi görünüyor ve bunun içinde modemi sürekli internetten düşürmek ve bağlantıyı aşırı derecede yavaşlatmak gibi, hiç bir ciddi firmaya yakışmayacak fiiller yaptıklarından şüpheleniyorum. Zira bir sorun var ve halledeceğiz demek yerine benden sabit hat istemeleri ve sorunun başka türli çözülmeyeceğini söyleyen bir çağrı merkezi çalışanı bana başka şekilde düşünme şansı bırakmıyor.

Göknet firması eğer bu piyasada kalıcı olmak ve eski memnun olduğum haline dönmek arzusundaysa sorunu umarım çözer, eğer olumlu bir yaklaşım gösterirler ve sorun çözülürse, onu da burda yazacağım. Donanımhaber üyelerine, eğer yeni abonelik düşünüyorlarsa bu servis sağlayıcıdan şu aşamada uzak durmalarını salık veriyorum
.

< Resime gitmek için tıklayın >
S
7 yıl
İngilizce Hazırlık, Özel Üniversiteler
Ankara'daki Özel Üniversitelerin İngilizce Hazırlık sınıfları hakkında bilgiye ihtiyacım var. TED, Başkent, Atılım, Çankaya, Bilkent içinde en iyi olan hangisidir?
TED ve Bilkent sanırım yanında İngilizce diye yazmayan bölümleri bile hazırlığı mecbur tutuyor. Başkent gibi yerlerde ise yanında İngilizce ibaresi olmayan bölümlerde hazırlık sınıfı ihtiyari, isteyen alıyor istemeyen almıyor.

Bilkent Üniversitesinin hazırlığının zorlayıcı ve haliyle de motive bir öğrenci için iyi olduğunu duyuyorum. Başkent'in de hazırlığı iyi deniyor. TED ise liseden gelen iyi bir İngilizce eğitimi verdiğine dair iyi bir ünü var. Ulaşımının da kolay bir noktada olması ek bir avantaj gibi geldi. Ama değerlendirme kıstası olarak ulaşımdan ziyade eğtimin başta geldiğini belirtmek isterim.

Ankara'daki üniversitelerin hazırlığı konusunda bilgisi, deneyimi olanlar bu başlıkta paylaşırsa, hem bana hem de hazırlıkta iyi bir İngilizce eğitimi arzu edenler memnun olur.
S
11 yıl
Toyota Avensis\u0027ten Citroen DS4 ya da DS5\u0027e geçmek hakkında fikirlerinizi almak isterim.
2004 model bir Toyota Avensis otomatik 2.0 aracım var. Araçtan memnunum. Boyalı olması dışında en ufak bir sıkıntısı yok. Herşeyi çalışıyor ve çok konforlu bir araç. İkinci araç olduğu için satmayı ve yaklaşık bir yıl kadar da tek araçla idare etmeyi düşünüyorum. Aracı satınca Citren DS5 dizel otomatik düşünmeye başladım. Bulursam 2. el olarak alacağım. Ne ersiniz. Konu hakkındaki fikirlerinizi öğrenmek isterim.
S
11 yıl
775 soket için olan Thermaltake Bigtyphoon ve Scyte Ninja için soket 155 montaj kiti var mı_
775 soket için olan Thermaltake Bigtyphoon ve Scyte Ninja elimde var. Bu soğutucları yeni soket 1155 için kullanmak için montaj kit satan bir yer biliyor musunuz ya da başka soğıtıcuların 1155 için olanlarını da bu soğutucular için kullanabiilr miim?
S
12 yıl
AKK Kalkar mı?
Türkiye'de internet altyapısını elinde bulunduran ve toptan olarak internet servis sağlayıcılarına internet paketleri vererek, bu hizmetin kullanıcılara ulaşmasını sağlayan Türk Telekom'un, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) onayıyla uygulamaya koyduğu Adil Kullanım Noktası, (AKN) uygulaması internet kullanıcılarından yoğun tepki görüyor.

ALTYAPI İÇİN GEREKLİ

Çeşitli internet servis sağlayıcılarından aldığı internet paketlerinin kotalarının ay sonundan önce tükenmesi ve internet hızlarının 1 megabit gibi çok düşük bir seviyeye indiriliyor olması, bugün internet kullanıcılarının en çok tepki gösterdiği konuların başında geliyor.

Telekom şirketleri tarafından bakıldığında ise, altyapının sağlıklı ve dengeli bir biçimde kullanılabilmesi, tüm kullanıcıların adil bir şekilde hizmet alabilmesi için bu uygulamanın gerekli olduğu, yurtdışında da benzer uygulamaların görüldüğü savunması yapılıyor. Biz de bu hafta, bu uygulamayı uzmanlara sorduk. Soru yönelttiğimiz sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini sizlerle paylaşıyor ve hem inter- net kullanıcılarının hem de sektördeki şirketlerin mağdur olmadığı bir çözümün en kısa sürede bulunmasını diliyoruz.

BTK'dan soruna çözüm bekliyoruz

Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Başkanı Yusuf Ata Arıak, 'Sadece AKN yerine konunun bütününe ve vatandaşlarımızın seçme hakkı olup olmadığına bakmamızın daha doğru olacağını düşünüyorum. Bugün ülkemizde bir çok internet servis sağlayıcısı firma var ama bunların sundukları hizmet paketlerine baktığımızda büyük ölçüde aynı paket yapısına sahip olduklarını görüyoruz. Bunun nedeni, internet erişimi hizmet sunumu alanında hakim konumda ve toptancı olan Türk Telekom'un uygulamalarının perakende internet paketleri sunumunda internet servis sağlayıcısı işletmecilere farklı hizmet paketlerini sunma imkanı tanımamasıdır. Başından beri yanlış başlamış olan bu yanlış uygulama bugün de devam ediyor ve internet alanındaki toptancı firma tüm perakende tarifeleri belirliyor' şeklinde cevap verdi.

TARiFE YAPISI DEĞiŞMELi

İnternet erişimi hizmet paketlerinde hız, kota ve AKN olmak üzere üç temel unsur bulunduğuna dikkat çeken Arıak, 'Ancak Türk Telekom'un sahibi olduğu TTNet dahil olmak üzere tüm internet servis sağlayıcıları bu unsurlarda bir değişiklik yapamıyorlar. Böyle olunca da vatandaşlarımızın seçme şansı kalmıyor. AKN, hız ve kota gibi konularda vatandaşlarımız kendisine en uygun işletmeciyi ve hizmet paketini seçme şansına sahip olabilmelidir, bu vatandaşlarımızın en temel hakkıdır. Bunun için Türk Telekom'un toptan tarife yapısı değiştirilmelidir' şeklinde konuşuyor.

GÖRÜŞÜYORUZ

Arıak, 'Biz TELKODER olarak bu sorunun giderilmesi için uzun süredir çalışıyoruz. Hem BTK, hem de Türk Telekom ile görüşüyoruz. TELKODER'in bu çalışmaları sonucunda BTK bir karar aldı ve Türk Telekom'a internet servis sağlayıcılarının istedikleri gibi hizmet paketlerini oluşturabilmelerine imkan verecek yeni bir toptan tarife yapısına geçmesi için Ağustos ayı sonuna kadar süre verdi. Türk Telekom'un yeni toptan tarife yapısını BTK'ya bu süre sona ermeden vermesini, BTK'nın da onay sürecini en kısa sürede tamamlamasını ve bu sonbaharda AKN dahil olmak üzere bu sorunların çözülmüş olmasını bekliyoruz' diyor.

Limitsiz diye satılan paket limitsiz değil

Alternatif Bilişim Derneği Başkanı Ali Rıza Keleş, sınırsız ve özgür bir internetten yana olduklarını vurgulayarak, teknik imkanların sınırlarının olduğunun da farkında olduklarını belirtiyor. Ancak Türkiye'de tüm alt yapı ve servis sağlayıcılarının verdikleri hizmetin kalitesi ve fiyatının kabul edilemez düzeyde olduğunu söylüyor. AKN uygulamasının bu durumu daha da içinden çıkılmaz hale getirdiğini ifade eden Keleş, uygulamanın yurttaşları mağdur ettiği görüşünde.

AKN uygulamasının gittikçe sayısallaşan gündelik yaşamın ihtiyaçlarının gerisinde kaldığını savunan Keleş, 'Belirlenen kotalar hiç gerçekçi değil. Nasıl bir internet kullanıcısı profili var akıllarında anlamak mümkün değil. Sadece facebook takip edip sağa sola like verdiğimizi düşünüyor olsalar gerek. 50 ya da 100 GB kota 8, 10 ya da 20 Mbit bağlantı hızları ile çok kısa sürede doluyor zaten. Üstelik fiyatları da çok yüksek. Mesela 50 GB için 3 TL gibi bir fiyat belirleseler, 'hoşgeldin paketi' gibi, bu makul olabilirdi. O zaman daha erişililebilir olurdu internet. Ama şimdi değil' şeklinde konuşuyor.

İNTERNET TEMEL BİR HAK

İnternet servis sağlayıcıları tarafından 'Limitsiz' adı altında sunulan paketlerin limitsiz olmadığını belirten Keleş, 'Limitsiz diye bir şey yok. Zaten biz limitli ya da limitsiz bir hizmet istemiyoruz ki. Biz kaliteli ve makul fiyatlarla internet erişimi istiyoruz. Her ne kadar özel şirketler tarafından sağlansa da hizmetin kendisi bir kamu işlevidir. Çünkü iletişim temel bir insan hakkıdır. Daha da ötesi artık biz, internetin temel bir hak olduğunu düşünüyoruz. Bu hizmetlerin mümkün olan en ucuz bedellerle yurttaşa erişmesi gerekir. Bu kamusal bir sorumluluktur. Maalesef mevcut durum olması gerekenin çok uzağındadır' diyor.

Kapasite etkileniyorsa sınırlama konulabilir

Bilişim Muhabirleri Derneği (BMD) Başkanı Fatih Sarı, konuya çift taraflı bakmanın daha sağlıklı olağı görüşünde. 'İlk bakış açısında internet kullanımının demokratik bir hak olduğu ve sınırsız kullanılması gerektiği, ikinci bakış açısında ise diğer kullanıcıları haklarını kısıtlayacak kadar internet kullanımının doğru olmadığı yer alıyor. Her iki bakış açısı da kendine göre doğruluklar içerse de asıl olan kullanıcı ve haklarıdır. Bu durumda benim kullanımımı yavaşlatan ya da sekteye uğratanların engellenmesi en doğru seçenektir. Ancak kullanıcıların bilgilendirilmesi burada gerek şarttır. Kullanıcı belli bir kullanımdan sonra hızının düşeceğini, ekstra ödeme yapmak zorunda kalacağını ya da erişiminin kesileceğini mutlaka bilmeli ve ona göre hareket etmelidir' diyor.

Uygulamadaki en büyük yanlışlığın internet servis sağlayıcıları tarafından yapıldığını ve bu hatadan bireysel kullanıcılar kadar kurumsal kullanıcıların da nasibini aldığını ifade eden Sarı, sözlerine şöyle devam ediyor: 'AKN var olmasına rağmen bunu ilk etapta kullanmayan, kullanım arttıkça da altyapı sorunları yaşamaya başlayıp aboneleri bilgilendirmeden sistemi devreye sokan servis sağlayıcılar artık düzenli bilgilendirme yapıyor. Yani bir anlamda hatalarından döndüler diyebiliriz.'

Adil Kullanım Noktası'nın bir hak olup olmadığının sorgulanması gerektiğini belirten Sarı, 'Sınırsız kullanım kapasiteyi olumsuz etkiliyor ve bağlantı hızlarını sekteye uğratıyorsa da böyle bir hak olmamalı' şeklinde konuşuyor.

Kaynak:
http://yenisafak.com.tr/Bilisim/Default.aspx?i=393436

Melih Bayram Dede'ye daha önce bu konu ile ilgili e-posta atmıştım. Bugün yayınlanan haberinde de kısmen bir mjdeli gelişme olduğunu gördüm. DAha önce de buradaki yazışmalarımda İSS'lerin farklı tarife oluşturabilmeleri ile ancak gerçek rekabet ortamının sağlanabilceğini dile getirmiştim. Eğer BTK yapması gerekeni yapar ve farklı tarife oluşturmaları için Türktelekom'a karşı diğer issleri destekleyici bir karar alırsa bu tüm Internet camiası için hayırlı olur ve AKK belasından en az zararlal kurtuluruz inşallah.
S
12 yıl
Ultrabook Tavsiye İsteği
Amerikan pazarında bulunabilecek bilindik markaların Ultrabook modellerinden tavsiye istiyorum. Pil süresi uzun olanlar ve varsa harici grafik çözümleri içerenler tercih sebebidir. ÇÖzünürlükte 1440x900 ve üstü olabilir. Daha yüksek çözünürlüklüler de listeme girebilir.
S
12 yıl
Her aramadan sonra mesaj gönderiliyor Avea.
Yeni hattımı taşıdım YEni nesil 500 Extra tarifesini kullanıyorum. Her konuşmanın ve aramanın arkasından telefon mesaj gönderiliyor diyerek mesaj atıyor gibi gösteriyor. Bir başka telefonda ve yine ayrı bir avea hattında da aynı durum var. Konu hakkında bilgisi olan var mı?
S
12 yıl
Tarayıcı tavsiye isteği. Network ya da flasha tarama yapabilen tarayıcı.
Fiyatı astronomik olmayacak, üzerindeki tuşlar ile ayarları yapıp tarama yapıp flash diske yada networkteki paylaşılan klasöre kayıt yapabilen tarayıcı arıyorum. All in One yazcı da olabilir, ama mürekkepli yazıcıyı ancak ucuz olması durumunda değerlenidirebilirim. Kısaca taradma için bilgisayara ihtiyacı olmayan bir tarayıcı arıyorum. Model tevsiye edebeilecek var mı?
S
13 yıl
YAsal Dsmart Modül ve Dreambox 800HD
ŞAhsıma ait Dsmart Modül var. Bir yıllık daha aboneliğim var. Bugün Next'in sanırım 18500 HD modelini aldım. Yayınları bununla seyredebiliyorum. Cihazda homesharing diye bir bölüm gördüm. Bunun yardımı ile dreamboxımda kendi kartımın izin verdiği yayınları seyredebilir miyim. Zira elimde çoklu kumanda deamboxı destekliyor ve dremaboxın yayın kalitesi daha iyi geldi. Elim kumanda çöplüğü olmasın hem de Dreambox bir işe yarasın isityorum. Syrdebilirsem bunu nasıl yaparım.
S
13 yıl
Guncel USbFlash Diskten Açılabilen Linux
USB den boot edebilceğim güncel USB 3.0 cipleri tanıyabilen bir Linux dağıtımı önerebilir misiniz_ USB'den boot edilebilmesi özellikle önemli. İLgilenenlere teşekkürler.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.