N

Haber Editörü
02 Şubat 2013
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
13 üye
Görüntülenme (?)
413 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
N
3 yıl
MSI, B560 tabanlı en ucuz anakartını satışa sundu



Donanım severler rekabetin etkisiyle yaygınlaşan üst seviye özelliklerin fiyat odaklı seçeneklere gelişini keyifle seyrediyor.



Fiyatına rağmen iddialı



MSI’ın B560 yongasetli B560M-A Pro anakartı 85 dolarlık fiyatıyla ürün gamındaki en düşük fiyatlı B560 yongasetli anakart olarak satışa sunuldu.



 



Fiyatına rağmen PCIe 4.0 desteği, Realtek 2.5 gigabit LAN ve pasif soğutucuyla gelen M.2 slotuyla model birkaç yıl öncesinin üst segment anakartlarında bulunmayan donanımlara sahip.



 



2 adet DIMM slotu konumlandırılan anakart DDR4-5200 MHz bellekleri destekliyor. Ses tarafında ALC-887 kodeğinden faydalanılan modelde D-Sub ve HDMI 2.0b görüntü çıkışlarına yer verilmiş.



Ayrıca Bkz.Intel ATX12VO standartını Alder Lake-S’te ucuz anakartlarda yaygınlaştırmak istiyor



Micro ATX çözümde 4 adet USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps) arayüzüne ek olarak 2 adet USB 2.0 portunun konumlandırıldığı arka panel anakartın fiyat segmentiyle uyumlu seviyede.






Kaynak:https://www.guru3d.com/news-story/msi-intel-b560-chip-cheapest-microatx-motherboard-b560m-a-pro.html
N
3 yıl
ADATA XPG Spectrix D45G RGB ve Gammix D45 belleklerini duyurdu



DDR4’te bir süre önce üst seviye hız aşırtma denemeleriyle ulaşılan frekanslar normal kitler halinde satışa sunulur oldu.



Spectrix D45G RGB



XPG’nin son kitleri Spectrix D45G RGB ve Gammix D45 kitleriyle yüksek frekanslar sunuyor. Spectrix D45 RGB modellerinde 8 GB kitlerde frekans 4400 MHz’e çıkarken zamanlamalar CL 19-26-26’ya kadar yükseliyor.



Modeller 32 GB’a kadar kapasiteli kitler halinde tasarlanırken geniş RGB aydınlatması sistemini özgünleştirmek isteyenleri cezbedecek. Buna karşın ölçütler 133.35 x 45.26 x 8.2 mm olarak belirlenmiş ki yükseklik tarafında RGB’nin dezavantajı görülüyor.



Gammix D45



Gammix D45 ise siyah rengin hakim olduğu daha mütevazi görünümünün aksine halen yüksek frekansların sunulduğu seri olmuş. 8 GB kapasiteli kitlerde 4133 MHz frekansta CL 19-23-23 zamanlamalarında görev yapacak bellekler yine 32 GB’a kadar kapasiteler halinde sunulmuş.





Ayrıca Bkz.Corsair DDR5’in faydalarına dikkat çekti



Daha basit yapıya sahip ısı dağıtıcıyla gelen belleklerin ölçütleri 133.35 x 39.17 x 8.2 mm olarak belirlenmiş. Son olarak XPG her iki bellek ailesinde de XMP 2.0 desteği sunarak hız aşırtma sürecini daha rahat bir süreç haline getirmeyi amaçlamış.






Kaynak:https://www.techpowerup.com/282214/adata-xpg-launches-spectrix-d45-rgb-and-gammix-d45g-ddr4-memory-modules
N
3 yıl
RTX 3080 Ti ve RTX 3070 Ti MSI tarafından doğrulandı



RTX 30 tanıtımından bu yana kırpılarak gelen RTX 3080 Ti’in yanı sıra RTX 3070 Ti Nvidia’nın iş ortağının tanıtım materyallerinde ortaya çıktı.



Bellek kapasiteleri netleşti



Paylaşılan slaytlara göre RTX 3080 Ti 12 GB VRAM’le gelirken ilk başlarda 16 GB seçeneğiyle de gündeme gelen RTX 3070 Ti 8 GB kapasiteli VRAM’le geliyor.





Buna karşın kartların bellek tipleri belirtilmemiş. Daha önceden gelen haberlerden RTX 3080 Ti’da GDDR6X bellek tercih edileceğini bilsek de RTX 3070 Ti tarafında henüz net bir bilgi yok.





 



MSI’ın en üst seviye çözümleri olan SUPRIM modellerine ait görsellere göre RTX 3080 Ti, 3080’le aynı PCB’yi paylaştığı düşünülüyor. Aynı zamanda RTX 3070 Ti için de RTX 3070’deki PCB’ye devam edildiği tahmin ediliyor.





Ayrıca Bkz.RX 6900 XT ile 3DMark Fire Strike rekoru kırıldı



Son olarak her iki kartın da 29 Mayıs’ta tanıtılması bekleniyor. Modellerin satışa sunulacağı tarih içinse haziran ayının başlarına işaret ediliyor.



 



 




Kaynak:https://videocardz.com/newz/msi-confirms-geforce-rtx-3080-ti-12gb-and-rtx-3070-ti-8gb-suprim-series
N
3 yıl
Intel ATX12VO standartını Alder Lake-S’te ucuz anakartlarda yaygınlaştırmak istiyor



Alder Lake yeni mimariye geçiş ve 10 nm’nin sonunda gelmesi nedeniyle merakla bekleniyor. Intel tarafı ise bundan fazlasıyla ilgili.



 



Gelen habere göre Intel yeni güç standartını bir an evvel yaygınlaştırmak istiyor. Buna karşın ne anakart üreticileri ne de güç kaynağı üreticileri ATX12VO konusunda Intel’le aynı görüşte.



Intel yeni standartta ısrarcı



Hali hazırda 20 yıla yakın bir süredir bilgisayar donanımında değişmeyen standart olan ATX güç standartına göre 3.3-5v gerilimleri güç kaynağından sağlanıyor. Depolama birimleri gibi donanımların doğrudan güç kaynağından beslendiği mevcut standartta anakartın kullandığı bu gerilimler de PSU’da dönüştürülüyor.



Her ne kadar sistemlerimizin kullandığı gücün çoğunluğu 12v kanalı üzerinden sağlansa da 3.3 ve 5v gerilimlerinin dönüşümünün anakarta alınacak olması anakart maliyetlerini arttıracak bir unsur.



 



Alder Lake’te raflarda bulabileceğimiz üst seviye anakartlarda ATX12VO standartına yer verilmesi düşük bir ihtimal olsa da Intel yeni standartında OEM üreticiler aracılığıyla hızlı bir başlangıç yapmayı planlıyor.



Hazır sistem üreticilerinin tercih ettiği giriş seviyesi anakartlar yeni standartın ilk kullanılacağı donanımlar olabilir. Buna neden olaraksa ATX 12VO’nun özellikle de sistem boşta iken sağladığı %50’ye varan tasarruf gösteriliyor.



Ayrıca Bkz.AMD’nin eski yol haritasında 64'ten fazla çekirdekli EPYC işlemci ortaya çıktı



Özellikle de sıkı güç düzenlemelerine sahip hükümetlere sistem satışı yapan OEM üreticilerin böylelikle önemli bir avantaj elde etmesi bekleniyor.



 






Kaynak:https://videocardz.com/newz/intel-wants-atx12vo-standard-to-be-more-popular-with-cheap-alder-lake-s-motherboards#disqus_thread
N
3 yıl
AMD’nin eski yol haritasında 64\u0027ten fazla çekirdekli EPYC işlemci ortaya çıktı



Donanımseverlerin en sevdiği paylaşımlardan birisi de yol haritaları. Ortaya çıkan yol haritası biraz bayat da olsa önemli bir detay barındırıyor.



 



Yeni paylaşılan yol haritasında Zen 3 mimarili EPYC 7003 serisinin konsept olarak yer alması nedeniyle eski olduğu aşikar. Ek olarak geçtiğimiz yıl sunulan Ryzen V2000 Embedded ailesi de planda yer almıyor.



 



Görselin hazırlandığı dönemdeki stratejiye göre AMD EPYC 3004 işlemcilerinin 32/64 olarak planlarken EPYC 3001’e kıyasla 60-100 watt bandından 64-120 watta yükselen TDP değerleri dikkat çekiyor.



AMD sunucu kanadında vites yükseltiyor



Zen 4 çekirdekli Ryzen V4000 embedded’in yer almaması şaşırtmazken Zen 4 çekirdekleri üzerinde yükselecek EPYC 7004 ailesinde 64 üzeri çekirdek sayısının planlanması dikkat çekiyor.



Ayrıca Bkz.AMD-GlobalFoundries ortaklığı zayıfladı: IO yongasında 7 nm’e geçilebilecek



Geçtiğimiz şubat ayında da daha önceki paylaşımlarıyla bilinen kullanıcılar Zen 4 mimarili EPYC Genoa ailesinde çekirdek sayısının artacağını iddia etmişti. Daha fazla çipletle gelmesi beklenen EPYC 7004 ailesinde çekirdek sayısının 64’ün yukarısına ölçeklenmesi bekleniyor.




Kaynak:https://videocardz.com/newz/amd-embedded-roadmap-for-2020-2023-lists-zen4-epyc-with-64-cores
N
3 yıl
RX 6900 XT ile 3DMark Fire Strike rekoru kırıldı



RX 6900 XT’nin kalbinde yer alan Navi 21 XT’nin pre-binned (yüksek frekanslara çıkabileceği onaylanmış) versiyonu Navi 21 XTXH tecrübeli hız aşırtmacıların eline geçmeye başladı.



Navi 21 XTXH



AMD’nin Navi 21 XTXH yongasını temel alan RX 6900 XT’ler hali hazırda ASRock OC Formula, ASUS ROG STRIX LC TOP, Sapphire TOXIC Extreme, and PowerColor Red/Liquid Devil olarak listelenmiş durumda.



 



Der8auer’in daha önce Powercolor Liquid Devil ile 3.2 GHz’e çıkmasına karşın kararlılık yakalayamamasının ardından OGS ekibi yeni bir rekorla gündeme geldi.





Kartı 3.3 GHz’e hız aşırtan ekip 3DMark Fire Strike testini başarılı bir şekilde tamamlayabilmiş. Elde edilen yüksek skor rekor olsa da testin tessellation kapalı şekilde gerçekleştirilmesi  benchmark’ın yapımcısı UL tarafından skoru geçersiz sayılmasına neden oluyor.





Ayrıca Bkz.RX 6600/XT GPU-Z’de doğrulandı



Bununla birlikte HWBot skoru kabul etmiş durumda. Yine de skorun mozaiklemenin açık yapıldığı testlere göre kıyaslaması kafa karıştırıyor.





Kaynak:https://videocardz.com/newz/amd-radeon-rx-6900-xt-overclocked-to-3321-mhz-breaks-3dmark-fire-strike-world-record
N
3 yıl
AMD-GlobalFoundries ortaklığı zayıfladı: IO yongasında 7 nm’e geçilebilecek



Bir dönem AMD’nin üretim kolunun ayrılmasıyla kurulan ve ATIC tarafından yönetilen GlobalFoundries uzun yıllar firmanın yongalarını üretti.



 



14 nm’ye Samsung’un 14LPP teknolojisini lisanslayarak geçen GloFo 2017’ye kadar satışlarını arttırarak devam ettirmesine karşın yeni nodlara geçişin kaçınılmaz olduğu sektörde IBM’in 7 nm üretim teknolojisini ve geliştirme ekiplerini edinerek yola devam etmeye çalışmıştı.



 



Milyarlarca dolarlık yatırımın ve başarılı geçen ilk nesil 7 nm DUV adımının ardından artan EUV ekipman ihtiyacı ve 7 nm EUV sürecinde 10 milyar dolar üzeri yatırım maliyetinin yanı sıra uzun yıllardır kar edemeyen firma, sahibini daha fazla para kaybetmemeye yöneltmişti.



 



2018’de 7 nm sürecindeki tüm çalışmalarını sonlandırdığını açıklayan firma böylelikle TSMC ve Samsung’un ile içerisinde bulunduğu en yeni teknoloji sunma yarışından da çekilmişti.



 



GloFo’nun AMD ile ortaklığı ise Ryzen/EPYC işlemcilerle şimdiye kadar başarılı şekilde devam etti. 2019’da 2024’e kadar geçerli olacak anlaşmayı yenileyen ikiliden AMD, buna göre 12 nm’den sonraki nodlarda istediği döküm tesisiyle anlaşabilecekken GloFo 2021’e kadar AMD’ye belli bir üretim kapasitesini ayırmak zorundaydı. Tabi AMD de bunun karşılığında kullanmasa bile belli bir kapasite için ödeme yapmak zorundaydı.





AMD-Global Foundries birlikteliği giderek zayıflıyor



Yeni anlaşmada Global Foundries anlaşmanın geriye kalan 3 yılında AMD’ye belli bir kapasite ayırmak zorunda ki AMD de karşılığında yine minimum zar satın alımı yapmak durumunda.





Yenilikse AMD’nin daha önce 12-14 nm zar siparişlerini New York’ta üretim yapan GloFo tesislerinden yapması gerekirken artık herhangi bir nod için herhangi bir üreticiyi tercih edebilecek olmasında.



Ayrıca Bkz.Intel Arctic Sound hızlandırıcıları görüntülendi, detayları paylaşıldı



 Bu da hali hazırda 14 nm sürecinin tercih edildiği IO yongası konusunda önem arz ediyor. EPYC işlemcilerinde IO yongasının özellikle de DDR5 ve PCIe Gen 5 ile birlikte artacak güç tüketimi 12 nm sürecine devam edilmesi durumunda ciddi bir sorun olma potansiyeli taşırken TSMC’nin 7 nm noduna geçilmesi bunu önleyebilir. Diğer taraftan EPYC Genoa işlemcilerinin temel alacağı Zen 4 çekirdeklerinin 5 nm bantlarından çıkması bekleniyor.



 



 




Kaynak:https://www.techpowerup.com/282208/amd-and-globalfoundries-wafer-supply-agreement-now-non-exclusive-paves-way-for-7nm-siod
Kaynak:https://www.anandtech.com/show/16677/amd-and-globalfoundries-update-wafer-share-agreement-through-2024
Kaynak:https://www.anandtech.com/show/10631/amd-amends-globalfoundries-wafer-supply-agreement-through-2020
Kaynak:https://www.anandtech.com/show/13277/globalfoundries-stops-all-7nm-development/2
N
3 yıl
Corsair DDR5’in faydalarına dikkat çekti



Donanım severler heyecanla yeni bellek standartını beklerken üreticiler de bir o kadar heyecanlı görünüyor.



 



Intel’in Alder Lake işlemcileriyle hayatımıza girecek DDR5 bellek standartı sadece yüksek frekansıyla daha yüksek bant genişliği sunmayacak.



DDR5 ile ECC standart hale gelecek



ECC desteği sayesinde hataların önleneceği yeni nesil kitler aynı zamanda Single Rank Refresh ile belleğin boştaki gecikmesini düşürerek sistem belleğinin daha efektif kullanılmasının önünü açacak.





Artan çekirdeklerin daha fazla bant genişliğine ihtiyaç duyduğunu da unutmamak gerek. Corsair’in sunumlarına göre firma şimdiden DDR5-6400 MHz’i hedeflemiş görünüyor.





Ayrıca Bkz.HyperX 5300 MHz’de çalışan DDR4 RAM’lerini 1245 dolardan satışa sundu



Şu günlerde DDR4’ün standartı haline gelen DDR4-3200 MHz bellekle kıyaslama yapan firma 26 GB/s’den 51 GB/s’ye artışı vurgulamış. Ek olarak bellek kiti başına kapasite de 32 GB’tan 128 GB’a yükseleceğine de yer verilmiş.




Kaynak:https://www.overclock3d.net/news/memory/corsair_highlights_the_perks_of_ddr5_as_it_teases_6400mhz_modules/1
N
3 yıl
AMD 4700S SoC anakartı görüntülendi



Geçtiğimiz günlerde Çinli satıcıların satışa sunduğu ilginç APUlu sistemin kalbinde yer alan anakart görüntülendi.



AMD 4700s



Paylaşılan görüntüler AMD’nin 4700S işlemcisini temel alan Mini-ITX anakarta ait. 8 çekirdek 16 izlekli 4700S işlemcisinden güç alan sistemde işlemci 12 MB önbellekle desteklenmiş.



4.0 GHz’e yükselebilen yonganın yeni nesil konsollara güç veren APU olduğu düşünülmekle birlikte iGPU tarafının kapalı olduğunun altını çizelim. Nitekim anakartta entegre grafik biriminden görüntü çıkışı alınabilecek bir arayüz de bulunmuyor.



 



Alışılagelinmiş anakartların aksine herhangi bir bellek slotu bulunmayan çözümde anakarta lehimli helde bulunan 16 GB kapasiteli GDDR6 tip belleklere yer verilmiş.



PCIe slotu aracılığıyla harici ekran kartı kullanımına imkan tanınan anakartta 6 kanal ses, Ethernet portu, 4 USB 2.0 ve 4 USB 3.0 arayüzü konumlandırılmış. Depolama tarafında M.2 NVMe slotu bulunmayan anakartta yalnızca 2 adet SATA portu olduğu görülüyor.





 



24-pin ATX ve 8-pin EPS güç konnektörleri üzerinden beslenen anakartta işlemci için 5 fazlı VRM konumlandırılırken bellekler için 3 fazlı VRM tercih edilmiş.



Ayrıca Bkz.Intel Alder Lake’in ilk oyun testi DOTA 2’de yapıldı



Son olarak anakartın AMD’nin iGPU tarafı hatalı konsol APU’larını değerlendirme yolu olduğu düşünülüyor. Satışa sunulup sunulmayacağı bilinmeyen modelin çinli satıcılar tarafından satışa sunulabileceğindense şüphe yok.





 




Kaynak:https://www.techpowerup.com/282153/amd-4700s-soc-desktop-motherboard-pictured
N
3 yıl
1024 işlem birimli Navi 24 ortaya çıktı



Raflarda MSRP seviyesinden bulunamayan üst segment kartların ardından AMD RDNA2 mimarili giriş seviyesi seçeneklere yöneldi.



1024 shaderlı Navi 24



AMD’nin yazılım ekibi tarafından Linux sürücüleri için eklenen yama yeni kartı ortaya çıkardı. Beige Goby kod adına sahip GPU 1024 işlem birimi barındırıyor. 16 MB Infinity Cache’in konumlandırıldığı yonganın RX 6500 veya RX 6400’ün kalbinde yer alması bekleniyor.





Ayrıca Bkz.RX 6600/XT GPU-Z’de doğrulandı



Tahminlere göre Navi 24 RDNA 2 mimarili RX 6000 serisinin son üyesi olacak. Yonganın piyasaya sürülmesi aynı zamanda AMD’nin son dönemde izlediği aynı mimarili 4 kart stratejisinin dışına çıkmasıyla sonuçlanacak.




Kaynak:https://videocardz.com/newz/amd-navi-24-beige-goby-entry-level-gpu-to-offer-1024-cores
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.