D

Yüzbaşı
12 Ağustos 2011
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
2 üye
Görüntülenme (?)
342 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
D
geçen ay
PG248QP Kısa bir deneyim
Evet arkadaşlar monitörü sadece 3 günlüğüne kullandığım için kısa bir deneyimimi sizlerle paylaşmak istedim.

Yaklaşık 5 yıldır LG 32GK850G model 2k 165 hz va panel monitörümü online oyunlarda kullanıyordum. 4k oyunlar için ise şu an LG C2 48" oled kullanmaktayım. Asus'un bu modelinin incelemelerinde hareket netliğinin filan hep çok iyi olduğu söylenince almak istedim.

Monitör'ü aldıktan sonra ilk açtığımda epey bir şoka uğradım. Yani daha önceden de çok tn panel kullandım, hatta işyerinde Asus'un ucuz VP228QG model tn panelini kullanmaktayım. Ama PG248QP kadar kötü görüntüye sahip bir tn panel görmedim. Yani aşırı kötü berbat diyebileceğim seviyede görüntüsü var. İşyerindeki ucuz tn bile bundan kat kat iyi görünüyor.

Bunun sebeplerinden birisi monitörde screen door effect olması. Yani pikselleri birbirinden ayıran siyah çizgilerin çok belirgin şekilde görünmesi. Aslında blurbusters forumlarında bu modelle alakalı epey yorum var ve de bu olaydan bahsediyorlardı ama bu kadar da kötü olacağını beklemiyordum. Özellikle yenileme hızını düşürünce çok daha fazla belirginleşiyor bu olay. Yani 360 hz'e alırsanız çok daha fazla belirginleşiyor.

Bu screen door'dan dolayımı emin değilim ama görüntü net de değil. Blurbusters da gene bundan da bahsediyordu ben de öyle gördüm.

Monitörün siyah ve gri renklerde ortasında kocaman leke gibi görünen bir gürüntü var. Gene blurbusters forumunda bundan da bahsediyordu ben de aynı görüntü ile karşılaştım. Bunun monitörün kolu monte olarak paketlendiği için olabileceğini söylüyorlar. Karanlık olan sahnelerde aşırı belirgin ve can sıkıcı bu da. Bunun çektiğim bir görüntüsünü paylaşıyorum. Kamera görüntüyü parlatmış bu kadar değil ama ekran ortasındaki dediğim şeyi direk görürsünüz zaten.


 
< Resime gitmek için tıklayın >

Monitörde ayrıca hz düştükçe tepki süresi de daha kötü oluyor. 540 hz'de overdrive normal de iken çok iyi tepki süresi hiç ghosting veya overshoot yok. Fakat Battlefield 2042 oynadım, özellikle g-sync açıkken 200-250 fps-hz'lere düşünce ghosting oluyor. Overdrive'ı extreme yapınca ghosting düzeliyor ama bu severde overshoot-inverse ghosting denilen olay oluyor. Monitörde gerçek g-sync modülü de var ve de sözde bu modül olduğunda normalde hz düşerken de overdrive'ın optimize olması lazım ama öyle değil. Bu da bence çok büyük bir eksi.

Gelgelelim bu monitör'ün artılarına. Monitörü bu kadar gömdükten sonra hiç mi artısı yok diyeceksiniz :) Monitörün hareket netliği özellikle ULMB 2 açıkken muazzam. Hani bazı incelemeler pencereden bakmak gibi deneyim diyolardı bende o deneyimi yaşadım. CS2'de normalde ara sıra casual oynarım sadece ve de genellikle orta sıraların bir tık üstü anca olurdum. İyi oyuncu değilim yani açıkçası. Bu monitörü kullanırken çoğu oyunda 1. ya da 2. filan geldim. Millet bana chatten birkaç sefer hileci filan dedi. Yalan yok ben bile kendimi hile yapıyormuşum gibi hissettim :)

Yalnız ULMB 2 kapalıyken bu deneyimi hissettmedim. Yani 540 hz gene iyi ama ULMB 2'nin verdiği deneyim bambaşka geldi bana. ULMB 2'nin verdiği deneyim nedense gözden göze değişiyor anladığım kadarıyla. Bazı kullanıcılar pek bir fark göremezken bazıları benim gibi çok büyük fark gördüğünü söylüyor. Çok fark yaratıyor diyenlerin sayısı daha fazla geldi bana.

PG248QP'de PG27AQN modelindeki ULMB 2 den ekstra olarak "pulse offset" ayarı var. Cross-talk'ın ekrandaki konumunu filan ayarlıyormuş strobe zamanlamasını ince ayarlayarak. Benim CS2 de çok işime yaradı. Cross-talk bayağı azaldı ve de görüntü çok daha net oldu.

Renkler bir tn panele göre gayet iyi ama o da wide gamutu açınca. Normal srgb emulasyonu kötü ve renkler bayağı soluktu. Wide gamutu açınca biraz fazla satüre ama srgb pek kullanılır gibi değildi.

Monitörü ilk aldığımda ölü piksel yoktu ama 3. gün kullanırken bir adet ölü piksel belirdi. Bu fiyata aldığım bir monitörde de ölü pikseli kabul edilemez bulup hemen iade ettim. Hareket netliğine her ne kadar hayran kalsam da monitörün diğer her şeyi bana aşırı kötü geldiği için tekrardan şansımı da denemedim.

Şu an için ya 480 hz oled yada 360 hz'lik g-sync pulsarlı monitör beklemeye karar verdim. Yalnız beklerken bu seferde yüksek hz'e alışınca idarelik 280 hz ips olan GB-2428FF modeli 3. monitör olarak alıp kullanmaya karar verdim. O da konuyla alakasız ama fiyatına göre çok iyi çıktı. Çok uzun zamandır ips denemiyordum fast ipsler eski tnleri gerçekten geçmiş. Ben bayağı geri kalmışım :) Normalde en fazla 5-6 ay kullanırım diyordum ama bayağı memnun kaldığım için seneye çıkacak modelleri de bekleyebilirim diyorum o konuda kafam biraz karışık :)
D
6 yıl
Gittigidiyor Dolandırıcılığı! Satış yaptığım ürünün parasını 20 gündür ödemiyor! (21. günde ödendi)
Gittigidiyor firmasından ilk defa ikinci el bir kulaklığım vardı onu satmıştım. Alıcı 12.03.2018 tarihinde onay vermesine rağmen banka bilgilerimin hatalı olduğunu idda ederek paramı yatırmadılar. Ne hata olduğunu sorduğumda 5 gündür hiçbir cevap yazmayınca bende şikayetvara yazdım. Onlarda hesap numaramı iletmemi istediler. Sonra o açtığım sorunla ilgili fişte inceleniyor diye yazdı yazış o yazış. Başka bir yardım fişi daha açmıştım orda da 1 hafta önce hesap numaramı girmediğimi söylediler hesap numaramı istediler alıp kendileri tanımlayacak diye. Bende hesap numarasını gönderdim ama hesap bilgilerini girme kısmında sadece IBAN girişi olduğunu söyledim. Ondan sonra o taraftan da 1 haftadır cevap yok.

Bu firma tam bir dolandırıcı!

Sormak istediğim ben şimdi bunları nereye nasıl şikayet edebilirim? Tüketici hakem heyetine satıcı olduğum için başvurabiliyormuyum? Bilen arkadaşlar yardımcı olabilirse çok sevinirim

UPDATE: 21. günde sonunda parayı yatırdılar. Olayın nedenini ilerleyen kısımda msj yazmıştım başlıktada paylaşayım. Bana hesap numaramı isteyen fişten dönüş yaptılar ve hesap numaramı sisteme tanımlayacaklarını söylediler. Yalnız daha önce yazdığım gibi web sitelerinde hesap no girilebilecek bir yer yok sadece IBAN girilebilecek yer var. 1 hafta önce mobilden siteye girip baktığımda hesap no girilebilecek kısım görünüyordu. Birde pc'den girince web sitesinde IBAN'ı kontrol edemiyorduk numaraların bir kısmı * sembolü ile gizliydi. Ama mobilde oda görünüyor IBAN'ımıda ordan kontrol etmiştim tamamen doğru girmişim. Sonra ordan hesap numaramı da girip varsayılan hesap yapmıştım. Ama gene de müşteri hizmetlerinin satış işlemimi o hesaba aktarması lazım olduğu için 1 hafta daha bekledik orda da.

Bir arkadaşın yazdığına göre bu önceden de olan bir sorun. Bilgisayardan girince hesap numarası girilebilecek kısım görünmüyor. Ben şimdi bu sitenin bundan haberdar olup da bu kadar zaman düzeltemediğine inanmıyorum. Bence tamamen oyalama taktiği. Parayı ne kadar uzun süre ellerinde tutup işletirlerse o kadar ondan kazanırlar. Başkalarının parasını bu şekilde tutup kullanmak da bir nevi dolandırıcılık.

Bu siteden uzak durun derim sonu sanalpazar gibi olabilir. Parasını alamayan çok arkadaş var böyle. Kendi hatalarından(bence bilerek yaptıkları) dolayı 3 hafta bekledim daha ne olsun
D
7 yıl
1080p 144 hz vs 2k 144 hz vs 4k 60 hz (G-sync ve Freesync)
Evet arkadaşlar çok tartışıldığından dolayı biraz yol gösterici olması açısından elimden geldiğince bu konu hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Bunları yazarken hatalarım olabilir, yanlış bildiğim şeyler olabilir şimdiden kusura bakmayın. Yazacaklarım kimisi kendi deneyimlerim kimisi incelemelerden ve yorumlardan gördüğüm genel görüşler olacaktır.

Öncelikle kendi kullandığım monitörleri yazayım: 2 adet monitör kullanıyorum. Biri 4k 60 hz g-sync xb280hk, öbürü 1080p 144 hz xl2411z. Ekran kartı olarak 980 ti sli kullanmaktayım

Single player oyunlarda, film vs diğer herşeyde 4k monitörümü kullanıyorum. Görüntü gerçekten şahane. Şahsen 4k’ya alıştıktan sonra 1080p çöp geliyor insana. Yani ayarları biraz düşürürüm ultrada oynamam ama gene 4k’da oynarım bu benim kendi tercihim. Zaten illa 4k en ultrada oynayacaksanız 1080ti ile şimdilik optimizasyon özürlü olmayan oyunlarda 4k 60 fps alırsınız. Yalnız oyunlarda şu anda daha 4k kaplamalar(textures) pek yaygın değil şimdilik çok az sayıda oyunda ayrı mod paket olarak var. Ama 2k kaplamalar biraz daha yaygın. Bu arada 2k ve 4k’da kaplamalar sadece belli alanlara sınırlı oluyor. Genelde oyundaki karekterin yüzü, kıyafetleri, saçları, bazı yaratıklar efektler vs. Yani oyunların her yerinde 2k-4k kaplamalar yok genel olarak geriye kalan çevrede hala 1080p ve altı kullanılıyor. Zaten oyunun her yerinde o 4k kaplamalar olsa gddr tarzı 20gb vram ancak üstesinden gelir. (Hbm mimarisi geldiğinde daha az vram ihtiyacı olabilir). Yalnız malum ülkemizdeki döviz kuru vede 4k verecek orta seviye kartlar olmadığı için bu şu anda biraz lüks bir seçenek

Sadece online oyunlarda 1080p 144 hz monitörümü kullanıyorum. Yalnız online oyunlarda gerçekten fark ediyor hem input lag açısından hem de akıcılık açısından. Fakat en düşük fps’nizin 144 altına düşmemesi lazım. Gerekirse bütün ayarları low’a getirin olmazsa çözünürlük filan kısın minimal fps’yi olabildiğince düşük tutun. Size ciddi anlamda fayda sağlayacaktır. 60 hz bir oyuncu monitörünün ortalama input lagı 60 ms civarı iken 144 hz bir monitörde ortalama 23 ms. Yani ortalama 37 ms bir kazanç sağlıyor size (tabi dediğim gibi minimum fps 144 altı olmayacak). 100 ms pingle oynadığınız oyunu 63 ms’de oynuyormuşsunuz gibi düşünün. O şekilde bir fark var. Tom’s hardware’de gördüğüm bilgilere göre konuşuyorum bu arada input lagı. Ultra takıntısı olanlar ekran kartı 144 hz ultrada oynatmıyor diye 1080p 60 hz alayım diye düşünmesinler. Online oyunda kötü kalitede oynayın ama single player oyunları ultrada oynarsınız 60 fps’de. Yada kart ultrada bile 60 fps vermiyor ne yapacam 144 hz monitörü demeyin, dediğim gibi online oyunları düşük ayarlarda oynayın gerisini kendi zevkinize göre ayarlarsınız. Tabi bu kişisel görüşümdür sonuçta sizin tercihiniz ve zevkiniz farklı olabilir. Bu Tom’s hardware’den input lag için 2 örnek;

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

2k 144 monitör hiç deneyimleme şansım olmadı ama kendi deneyimlerimden ve okuduğum yorumlardan az çok değerlendireceğim. Bu şu anda bence hem biraz görsellik hem de performans açısından durumu olan kişiler için en iyi seçenek. Single player oyunları 2k’da 60 fps ultrada oynarsınız 1080ti gibi kart varsa. Yada illa en ultrada oynamayıp daha alt düzey kartta kullanılabilir. Online oyunlarda da minimum fps’yi 144 altına gelmeyecek şekilde bir iki ayar kısarsınız yada kısmanıza bile gerek kalmaz oyuna göre. 27-28 inçte 1080p ile 2k arasında dağlar kadar fark olur. Yalnız aynı boyutlarda 2k ile 4k arasında o kadar fark olmaz. Yani 4k çok daha keskin net bir görüntü sunuyor ama 2k alırsanız o boyutlarda çok büyük bir şey kaçırmazsınız. Zaten 28 inç 2k 144 hz bir monitör varsa 4k’ya geçmeyi hiç tavsiye etmem ben. 32 inç ve üzeri 4k alırsanız 2k’dan geçişinize değebilir ancak.

Gelgelelim g-sync ve freesync olayına. Benim sadece 4k 60 hz monitörümde g-sync var ve de şunu söyleyebilirim: gerçekten muhteşem. Yani 1080p’den 4k’ya geçince ağzım nasıl açık kaldıysa g-sync’de de o kadar açık kaldı. Tabi 144 hz bir g-sync yada freesync deneyimleme şansım olmadı. Ama 4k için konuşursam 40-60 fps arasında harika bir akıcılık sağlıyor. Yani inanın eger fraps ile fps’ye bakmasam 50 fps-60 fps arasını gözüm kesinlikle ayırt edemiyor. 40-50 fps arası biraz daha düşüş olduğu belli akıcılık devam ediyor. Yalnız 40 fps altı direk akıcılık filan kayboluyor g-sync kurtarmıyor orayı. Yalnız bu g-sync freesync olayının en büyük sıkıntısı bir ekran kartı markasına bağımlı kalıyorsunuz monitör değişine kadar. Ekran kartı upgrade yaparken farklı markaya geçemiyorsunuz. Monitörlerde genelde daha uzun sürede upgrade yapıldığından hangisini alacağınıza iyi karar vermek lazım. Ama şunu söyliyim hangisini alırsanız kesinlikle değer bu sync olayına. Fps dalgalanmalarına karşı stutter vs olunca çok güzel koruyor. Aynı zamanda sli yada crossfire yaparsanız onlarda çok görülen o stutterlarıda bayağı hissettirmiyor koruyor onda da. Tabi tek gpu her zaman en iyisidir. Şu an tek gpu’da uzun dönemdir nvidia bayrağı elinde tutuyor. Tabi g-sync alınca modülden dolayı ekstra epey bi para bayılıyosunuz. Ben tek gpu’da aldım mı en iyisini alacam bütçem müsait derseniz g-sync daha uygun bir seçenek. Freesync ise daha büyük bir kitleye hitap ediyor orta ve alt segmentte. G-sync gibi ekstra bir modül parası yok ve de amd gpu’larda fiyat olarak genelde daha uygun fiyata satılıyor. Tabi freesync’e ekstra bir para vermediğiniz için monitörü alıp freesync’den faydalanmayıp nvidia da kullanabilirsiniz. Ama benim tavsiyem monitör freesync’se amd kart kullanmanızdır. İkisi arasında da akıcılık olarak genel olarak kullanıcı yorumlarına baktığımda çok büyük bir fark yok. Yalnız genel olarak g-sync düşük fpslerde daha iyi daha düşük input lag sağlarken freesync ise daha yüksek fpslerde daha düşük input lag sağlıyor. Freesync 2 geldiğinde onunda ayrı avantajları olacaktır onu çok incelemediğim için yorum yapmamam daha doğru olur. Birde monitörde freesync alırken desteklenen freesync aralığına dikkat edilmeli. En yüksek aralığı vereni alırsanız daha iyi olur. Buda linus’un g-sync freesync input lag karşılaştırması;




Videoyu izlemek için tıklayınız


Yalnız g-sync freesync olayında özet ve son nokta olarak mutlaka bunlardan birini alın derim. Alınca daha uzun süreli tercihlerinizi etkileyeceğinden iyice düşünmeniz lazım.

Arkadaşlar benim yorumlarımda dahil hiçbir zaman tek bir kişinin yorumlarına bağlı kalmayın. Kendinizde iyice araştırın başka kullanıcı yorumlarını okuyun, hiçbir zaman ön yargılı olmayın. En güzeli aslında bunların hepsini bi deneyip öyle karar vermek. Çünkü her ne kadar yorumlara göre karar vermeye çalışsanız da kendiniz gördükten sonra keşke bunu almasaydım öbürünü alsaydım diyebilirsiniz. Yani ben 4k alıp daha sonra 144 hz deneyince 144 hz’e geçen kullanıcıda gördüm. Yada tam tersi 144 hz alıp bana çokta akıcılık farketmiyor deyip 4k’ya geçen kullanıcıda. Bu aslında bir nevi aşk. Kendiniz tam denemeden hangisini ne kadar seveceğinizi tam olarak bilemezsiniz ne kadar yorumlara baksanızda. Tabi az çok kestirebilirsiniz. Benim bu konuyu yazarken yanlış bildiklerim, hatalı yönlendirmelerim olabilir şimdiden kusura bakmayın. Bu aralar çok tartışılan konular olduğundan genel olarak bi yol gösterici olması için bunları yazdım. Zaten daha fazla ihtiyacınız olan bilgiyi kendiniz araştırıp öğrenirsiniz.


Konunun özeti en büyük kullanıcı kitlesi (online oyun, ultra ayar sevenler, kartı biraz daha düşük seviye olanlar) için 1080p 144 hz, daha çok single player oynayan en ultra takıntısı olmayıp görselliği sevenler için 4k, her ikisinde biraz olsun deyip günümüz üst düzey kullanıcısı içinse en uygun seçenek 2k 144 hz önerilir. Alabiliyorsanız da mutlaka freesync yada g-sync olsun yalnız.
D
7 yıl
NVIDIA gift kodlara donanım güvenliği getiriyor
Tom's Hardware'de gördüğüm bir habere göre nvidia kartlarla gelen oyun gift kodları için donanımsal onay gerektiren güvenlik geliyormuş. Yani satın aldığınız ekran kartı takılı olan bir bilgisayarda aktivasyon yapabiliyormuşsunuz sadece. Forumda gift key alanlar için dikkat edilmesi lazım bende sonuçta buradaki arkadaşlardan bazı oyunların keylerini satın alıyorum. Sıkıntı yaşanmaması açısından bir ön uyarıda bulunayım dedim herkese.

Haberin kaynağı:

http://www.tomshardware.com/news/nvidia-game-coupon-code-redemption,33569.html
D
12 yıl
Silinsin
silinsin
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.