Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
14
Cevap
1827
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Izgarasına Göre Ne Önerirsiniz?CoolerMasterU3plus aldım İNCELEME
0
10 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Arkadaşlar laptobum fazla ısınıyor , sıcak havalarda uzun süreli kullanımda bazen kapanıyor. Oyunlarda 20-30 dk geçince acayip ısınıyor ve fps değerleri de başlangıca göre düşüyor.Bu duruma çözüm arıyorum.

Öncelikle laptobu açıp fanlarını temizleyeceğim , termal macunu yenileyeceğim. Macun olarak şunu kullanacağım
http://www.vatanbilgisayar.com/zm-stg2-super-thermal-macun.html testlerde başarılı sonuçları var ve tr de kolay bulunabiliyor .

Buna ek olarak bir de laptop soğutucu almayı düşünüyorum. Notebook altının fotosunu koydum.Yıldızlı alanlar en çok ısınan bölgeler , kırmızı yuvarlaklardan hava çıkışı oluyor , mavi yuvarlaktan hava girişi oluyor.
Altta ızgara sayısı fazla değil soğutucu çoğunlukla ızgarasız düz plastik alana üfleyecek bu durumda soğutucu alsam sizce faydasını görür müyüm?(soğutucudan beklentim max.5 derece) Ne önerirsiniz.
Bir de soğutucuyla laptobun sıcak hava çıkışına alttan ters yönde hava vermiş olacağız bu durum laptop içindeki hava akışını bozar mı ?
Ben araştırdığım kadarıyla CFM değeri en yüksek ve fiyatı da en uygun ürün olarak bunu buldum.Plastik ama cfmsi epey iyi diğer ürünlere göre. Kendim soğutucu yapmayı da düşündüm ama iş görür dediğiniz bir soğutucuyu alıp hiç uğraşmak istemiyorum 100 TL ye kadar önerilerde bulunabilirsiniz. Şimdiden teşekkür ederim
http://www.vatanbilgisayar.com/r9-nbc-cmc3-gp-notepal-notebook-sogutucu-stand.html

< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 00BRK00 -- 24 Eylül 2014; 2:21:33 >

S
10 yıl
Yarbay

Hava çıkışı cihazın yan tarafından olmalı, yani resimde görünen tüm ızgaralardan hava giriyor olmalı, dizüstülerin %99'unda böyledir. Hava alttan emilir ve yanlardan ya da arkadan atılır. Yanlardan da emilebilir tabi.
Cihazın arka kısmını iki selpak paketi ile yükseltin derim. Benim Lenovo Z510 bu şekilde 5 derece daha soğuk çalışıyor ve diğer soğutucular bile pek farklı bir fayda sağlamıyor.
Linkini verdiğiniz Cooler Master soğutucunun üflediği hava direk olarak fan ızgarasına üflemezse sıcaklığa pek fayda sağlamayabilir. Çünkü benim bilgisayarımda bu tür soğutucular ızgaradan hava çekimini kolaylaştırmıyor. İki fanlı soğutucuları da inceleyin derim. Ya da hem fana hem de ortadaki ızgaraya üfleyebilecek şekilde bir şeyler olması iyi olur.
Ama dediğim gibi cihazın arka kısmını iki selpak paketi ile yükseltip aldığınız sonucu bir görün derim.



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
0
10 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

çok ince bir kağıdı ızgaralara yaklaştırdım o şekilde belirledim hava yönlerini . Kağıdı çeken tek yer maviyle işaretlediğim kısımdı. Yükseltme yöntemini hep kullanıyorum zaten kalınca iki kitap kullanarak yükseltip öyle kullanıyorum her zaman. epey bir inceledim iki fanlı model olunca benim bilgisayarın altına göre biri hep kapalı kısma geliyor yarısı boşa çalışır faydası olmaz diye düşündüm. ızgara yerlerine birebir uyan bir model yok sanırım.

Aslındahttp://www.coolermaster.com/mobile/notepal-series/notepal-u3-plus/ şu model çok iyi fanların yerini istediğimiz gibi ayarlayabiliyoruz ama tr için internette bulamadım .




Bu mesajda bahsedilenler: @sis651
S
10 yıl
Yarbay

O şekilde bir havalandırma tasarımı görmedim hiç. O boşuklardan fanın cihazın içine hava çekiyor olması gerek. Buralardan yeterli gelmeyen hava için de fan üzerinde ızgara kullanılır genel olarak, çünkü bu boşluklar tek başına yeterli gelmez cihaz ince olduğu için.
Bu durumda fan ızgaradan hava üfleyemiyor da bu hava cihazın içine dağılıyor gibi bir düşünceye kapıldım. Yani cihazın hava egzosu tıkanmış ve fan dışarıdan aldığı havayı buradan atamadığı için bahsettiğiniz şekilde o boşluklardan dışarı atıyor gibi bir şey oluyor. Sağlıklı ve mantıklı değil. Cihazın iç kontrolü ve temizliği gerekir bu durumda. Ama düşük ihtimal.
Cihazın marka ve modeli neydi bu arada?



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
0
10 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Cihaz Monster t96khlb201 . Fan olmadan o boşluklardan hava çekmesi zor çünkü epey uzak kalıyor asıl hava çeken yere .Hani laptop kapalı bir sistem olsa yandan üflenen havanın yerine yenisi gelmesi lazım altlardan aslında doğru söylüyorsunuz ama işler öyle gitmiyor gibi . Her türlü temizlik yapılacak zaten orası kesin 5 yıllık cihaz geçen sene fan temizliği yaptım ama termal macunu yenilemedim .

Birde aklıma yeni bir fikir geldi, cooler master notepal u3 plus ı alıp delikli yapısından yararlanarak ona kendim güçlü fanlar eklesem adaptörden kullansam nasıl olur ? yurtdışından alınca 80-90 liraya geliyor . Piyasada hazır soğutucuların hiçbirinde olmayan cfmler elde edebilirim hemde tasarımdan ödün vermeden




Bu mesajda bahsedilenler: @sis651
S
10 yıl
Yarbay

Bir sıkıntı olmadıkça zaten sistem dediğiniz şekilde işliyor. Fan havayı ızgara üzerinden üfleyerek soğutucunun soğumasını sağlayıp havayı dışarı atıyor. Fanın emdiği hava da kasa içinde alçak basınç oluşturuyor, bu basınça da ızgaralardan kasanın içine hava emilmesini sağlıyor.
Uzak kalmasına bakmayın, basınç düştükçe ızgaralardan hava daha kuvvetli çekilir. Normalde işleyiş böyledir ama sizde neden kırmızı yerlerden dışarı hava üflensin anlamadım. Tekrar inceleyin derim.
Notepal U3 alıp onu kullanmayacaksanız o kadar parayı boşa vermeyin derim. İnca'nın yüzeyi delikli bir soğutucusu var bende 19TL'lik. Ben de ona ayrı bir fan takmayı ya da içindeki fanı kaydırmayı düşünüyorum, bu şekilde soğutucunun çalışıp çalışmaması arasındaki tek fark soğutucunun laptopun altında olup olmaması... 12v bir adaptör ile bay hava basabilirim oraya. :)



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

0
10 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Cooler Master Notepal U3 Plus aldım. Notebook u açıp ayrıntılı birşekilde temizledim , termal macunu zalman stg2 ile yeniledim.Sonuçlar benim için yeterli bu yüzden şimdilik soğutucuya ekstra fan takmayı düşünmüyorum .Soğutucunun yapısı ekstra fan için çok uygun bunu bir daha belirtmek istiyorum.Soğutucusuz testlerde usb bağlantısını kestim sadece laptop soğutucunun üzerindeydi.Normalde de kitaplarla aynı şekilde yükselterek kullanıyordum bu yüzden karşılaştırmayı çok etkileyeceğini sanmıyorum.
Sonuçlar şöyle

Temizlik yapmadan ve soğutucu kullanmadan 1 saatlik oyunda sıcaklıklar :< Resime gitmek için tıklayın >

Temizlik yapmadan sadece soğutucuyla 1 saatlik oyunda sıcaklıklar :< Resime gitmek için tıklayın >

Temizlik yaptıktan sonra soğutucu olmadan 1 saatlik oyunda sıcaklıklar :< Resime gitmek için tıklayın >

Temizlikten sonra soğutucu kullanılarak 1 saatlik oyunda sıcaklıklar : < Resime gitmek için tıklayın >

Ciddi sıcaklık farkı oldu.Oyunlarda 1 saat sonra oluşan kısa donmalar ortadan kalktı.Buradaki en büyük etken temizlik yapmak ve termal macunu yenilemekti. Tek başına fan yeterli değildir. Isınma sorunu yaşayan forum üyelerine nereden başlamak gerektiği konusunda yardımı olur umarım. Yardımcı olan arkadaşlara tekrar teşekkür ederim

Özetle
Toz temizliği ve termal macun yenilemekle CPU 29 derece , GPU 14 derece soğudu.
Notebook soğutucusu kullanmakla CPU 7 derece , GPU 7 derece soğudu.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 00BRK00 -- 24 Eylül 2014; 2:25:38 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @PUNCTUM , @sis651
S
10 yıl
Yarbay

Cidden iyi soğumuş, Notepal soğutucu kapalı iken ne kadar ısınıyor acaba cihaz?



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @00BRK00
0
10 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Soğutucu kapalı 1 saat oyun sonunda böyle oldu. Ekran kartı eskisi kadar ısınmıyor(99-100 derece ) ama yine de 85 derece oldu yani. Ufak donmalar yoktu ama biraz daha düşük olacağını umuyordum çalışma sıcaklığı bu heralde artık daha ne yapayım
< Resime gitmek için tıklayın >


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @sis651
S
10 yıl
Yarbay

Gerçekten işe yaramış temizlik...



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @00BRK00
R
10 yıl
Onbaşı

Benim de bilgisayarım termal macun yenileme ve 20-30 tllik notebook soğutucularına olumlu cevap vermeyince yeni bir bilgisayar ve söz konusu cooler master U3 aldım, tedbiri elden bırakmamak adına.

Bilgisayar yeni ve soğutma sistemi iyi sanırım. 60 derecelerde falan oyun oynatıyor.

Benim aklımı çelen şey U3 kullandığımda da herhangi bir sıcaklık düşüşü göremiyorum.

Bilgisayar Asus X550JK ve iki tane touch pad'in altında, bir tane bilgisayarın tam ortasında mazgal var. sol üstten de fanlı hava çıkışı mazgalı var.

U3'ün fanlarını özellikle nereye koymalıyım? Önce ekran kartına falan uzaktır diye touch pad'in altına koymuyordum. bu thread'i okuyunca hata olduğunu gördüm. Fanın hava çıkışı yaptığı bölgeye koymalı mıyım?

Bunların da ötesinde, eğer buna rağmen düşüş sağlayamıyorsam bunun nedeni ne olabilir?


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @00BRK00 , @sis651
S
10 yıl
Yarbay

Ne yazık ki dizüstü soğutucuları cihazın altında çok fazla boşluk yoksa soğutmaya pek yardımcı olmuyor.
Fanları yerleştireceğiniz yer cihazın altından hava aldığı hangi boşluk varsa oraya hava üfleyecek şekilde bir konumda olmalı. Hava çıkışına koymak gereksiz. Çıkan havayı dağıtabilir ama ters bir itme yaratarak üflenen havanın dışarı çıkışını da yavaşlatabilir.
Özetle cihazınızın altındaki hava alma boşluklarına gelecek şekilde fanlarınızı yerleştirin. Sensör ölçümlerinde sıcaklık olarak bir kazancınız olmayabilir ama hiç değilse anakart üzerindeki diğer komponentlerde biraz hava akışı artmış olur.




Bu mesajda bahsedilenler: @rainarc
0
10 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Ben bilgisayarın alttaki hava ızgaralarına denk gelicek şekilde yerleştirdim fanları. İlk mesajımda kırmızıyla işaretlediğim ızgaralara denk geliyor işte.
Sizin bilgisayarın alt tasarımına baktım google dan , çok az ızgara varmış . Ortadaki için 1 tane kullansanız , touch pad in ordakiler içinde 1 tane kullansanız 1 tanesi boşta kalıyor. Onu da bir süre oyundan sonra bilgisayarın altında en çok ısınan bölgenin altına koyabilirsiniz.
60 derece oyun sıcaklığı iyi gerçekten. Sıcaklık düşüşü var mı diye şöyle deneyebilirsiniz bence. Masaüstünde sıcaklık düşüşü olmuyordur belki çünkü 60 derecede oyun oynatıyorsa masaüstü çalışma sıcaklığı epey düşüktür. Oyun esnasında ulaştığı maximum sıcaklığa bakarak değerlendirme yapabilirsiniz .Laptobu masanızın üstüne koyun soğutucusuz oyun oynayarak ya da 3d mark ile zorlayın max. sıcaklığı ölçün(45dk-1 saat ) , aynı işlemi aynı süreyle soğutucu kullanarak yapın .Arkaplanda sıcaklık ölçme programınız açık olsun , ulaştığı max sıcaklığı düşürmüşse faydası var demektir. Ortam sıcaklığı da etkili onu da dikkate almak gerek.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @rainarc
R
10 yıl
Onbaşı

F
9 yıl
Yarbay

Bilgisayar eski ise temizlik artık uzun süreli işlemiyor.En geç 1 aya tekrar eski durumuna döner acı konuşmak gerekirse.Tabi sonuçta Laptop ısınması normal ama hor kullanmakta bu işin ömrünü kısaltıyor.Yerleşik düzene geçemediğim için laptop kullanıyorum ama yıllardır masaüstü gibi sürekli altında soğutucu masanın hemen üstünde kullandım.Özellikle yatağa yada oturur vaziyette kullanmıyorum.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.