Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
4
Cevap
4168
Tıklama
0
Öne Çıkarma
İŞVEREN İŞCİYE ZORLA ÜCRETSİZ İZİN VEREBİLİR Mİ
E
10 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Arkadaşlar merhaba,8 senedir çalıştığım yerde ekonomik kriz olduğundan,çalışanları ücretsiz izine çıkrtmak istiyorlar,biraz araştırdım benim rızam olmadan izine çıkartamazmış işveren,ve iş feshi olup bütün tazminatlarıma hak kazanıyormuşum,zaten maaşlarımızı 3 ay geriden gelmekteydi,çoğu arkadaşım işten çıkıp mahkemelik oldu mahkemeyi kazandıkları halde paralarını alamadılar.Bende aynı şekilde mahkemeye mi vericem yoksa işveren direk tazminatımı vermelimi,bide bu durumda iş bulana kadar devlet tarafından verilen işsizlik maaşını alabilirmiyim





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EditörünSeçimi -- 18 Ağustos 2014; 17:19:49 >

W
10 yıl
Yarbay

Forumdaşım,

Normalde, işverenle aranızda yapmış olduğunuz sözleşmede bu konu ile ilgili bir madde yoksa (işverenin dilediği şekilde ücretsiz izin verme hakkını sözleşmede kabul etmiş değilseniz) isteğiniz dışında sizi ücretsiz izne çıkaramaz. Eğer çıkarmaya kalkar ve siz de itiraz ederseniz, kıdem ve ihbar tazminatı hakkınız doğar.

İşvereniniz firmanın kötü durumda olduğunu, size tazminat ödemesi yapamayacağını, iflas ederse hiç para alamayacağınızı iddia ederse, ücret alacaklarının diğer alacaklardan farklı ve öncelikli olduğunu bilerek ve bu tehditten korkmayarak hareket etmenizi öneririm.

Eğer ücretsiz izne çıkmayı kabul ederseniz, mutlaka bir belge alın ve ücretsiz izne sizin isteğiniz dahilinde değil, işverenin isteği doğrultusunda çıktığınızı belgeleyin. Aksi halde, işveren sizi işe gelmiyormuş gibi gösterip sözleşmeyi tazminatsız feshetme hakkına sahip olarak işten çıkarabilir.

Saygılar...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
10 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

cevap için teşekkürler,benim merak ettiğim bu sebebten işten çıkarsam,işsizlik maaşından yararlanabilirmiyim ve hem ücretsiz izni kabul etmeyip hemde işten çıkmasam neler olur,çalışmaya devam edebilirmiyim


Bu mesaja 1 cevap geldi.
W
10 yıl
Yarbay

İşsizlik maaşı konusunda bilgim olmadığı için yorum yapamayacağım fakat, ücretsiz izne çıkmayı kabul etmezseniz ve işveren de sizi işten çıkarırsa, daha önce de söylediğim gibi kıdem ve ihbar tazminatları hakkını kazanıyorsunuz. Eğer tazminatlar yerine işten çıkarılmamayı seçerseniz, İş Mahkemesi'ne dava açmanız ve "İşe İade" hakkınızı istemelisiniz.

"İşe İade" davalarıın çok büyük bir kısmı işçi açısından olumlu sonuçlanmakta fakat bugüne kadar işe iade davasını kazanıp da işine dönen (daha doğrusu 2 sene öncesine kadar) kişi sayısı 1'dir. Gerçekten de bu davayı kazanıp da aynı işyerine dönmeyi tercih eden kişi sayısı sadece 1'dir. Bunun 2 önemli nedeni vardır;

- İşçi kıdem ve ihbar tazminatlarını alıp başka iş bakmayı tercih eder.
- İşveren o işçiyi bir daha çalıştırmak istemez ve anlaşma yoluna gider.

Kurduğunuz cümlede çok önemli bir detay var "... kabul etmeyip, işten çıksam..." Bu cümledeki eylem, işten çıkarılma değildir ve sakın böyle bir harekette bulunmayın. Kendi isteğinizle iş sözleşmesini feshetmiş olursunuz ve sonunda da tazminat haklarınızdan vazgeçme durumunda kalabilirsiniz. Her ne kadar böyle bir durumda bile tazminat haklarınızı elde etme ihtimaliniz olsa da, işverenin sözleşmeyi feshetmesinden farklı bir durum ortaya çıkabilir ve bu riske girmemenizi öneririm.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
10 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

cevap için çok sağol,yeterince bilgilendim,dediğinizi uygulayacağım ,izni kabul etmeyip işten çıkarımayı bekliyeceğim



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.