Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
5
Cevap
2250
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Boğucu Bobin Nedir? Faz Nedir? Lütfen Öğretin Şunları Bana :D
S
10 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Arkadaşlar anakart üzerinde işaretli olarak Boğucu bobin ve faz ları gösterebilirmisiniz.Güney kuzey köprüsü nü de gösterebilirsiniz.Hepsini karıştırıyorum.



M
10 yıl
Yarbay

Y
10 yıl
Binbaşı

Güç devreleri hakkında bu videoda dakika 20:40 dan itibaren biraz anlatılmış.

Videoyu izlemek için tıklayınız


ayrıca bu bağlantıda da değinilmiş,http://www.technopat.net/2013/09/15/anakart-rehberi/2/

bu yazı da yardımcı olacaktır,

quote:

İşlemci soketiyle alakalı olarak bir de güç devresi var. Güç devresi dediğimiz şey, Voltaj Regülasyon Modülü (VRM) olarak da bildiğiniz kısım. Burası genel olarak bir grup ufak devreden oluşur. Bu devrelerin en çok bilinen bileşenleri üstlerindeki transistörler ve boğuculardır. İşlemci soketinin hemen yanında bulunurlar. Görevleri, işlemcinin ihtiyaç duyduğu gücü düzgün şekilde sağlamaktır. Anakartlarda bu kısımda öne çıkarılan özelliklerden bazıları "dijital VRM devresi" ya da Ferrit Nüve Boğucular gibileridir. Yukarıda gördüğünüz dikdörtgen şeyler"Super Ferrite Core" boğucular. Yüksek kaliteli olan cinsten.

Anakartın sınıfı ve bu arada fiyatı yükseldikçe, özellikle de overclock yapacak kullanıcıları hedefleyen modellerde, bu devrelerin sayısının arttığını görürsünüz. Bunlara "x fazlı güç devresi/VRM" gibi ifadelerle atıfta bulunulur. Burada "x" bir sayı. Örneğin "10 fazlı güç devresi". Buradaki sayının yüksek olması her bir "faz"a düşen yükün az olmasını sağlar. İşlemcinin 100 W güç tükettiği bir anda çektiği akım, tüm fazlar devredeyse, kabaca bu fazlar arasında paylaştırılır. Böylece yüksek güç çekildiği durumlarda daha stabil bir güç elde etme potansiyeli, daha az ısınan, daha uzun ömürlü VRM'ler gibi yararlar sağlanır.

Öte yandan "ne kadar çok faz o kadar iyi" varsayımı her zaman geçerli değildir. Aslında çok fazla olmaları verimliliği düşürebilir bile; bu yüzden MSI'ın bu örnekteki anakartları gibileri işlemci yüküne ya da çektiği güce göre VRM'lerin çalışmalarını anlık olarak düzenlerler; hatta anakart üzerinde sırf bu işi yapan ek kontrolcü bile bulunur. Ayrıca fazla sayıda faz anakart maliyetini ve dolayısıyla sizin cebinizden çıkacak parayı da artırır. Eğer overclock yapmayı planlamıyorsanız VRM'in kaç fazlı olduğu çok da önemli olmayabilir.

img 5499.jpg Anakart bileşenleri rehberi

VRM'lerin, daha doğrusu transistörlerinin üzerinde orta ve üst seviye anakartlardan itibaren soğutucular görürsünüz. Bunların büyüklüğü, hatta varlığı da yine anakart sınıfıyla ilgilidir. Aynı şekilde, ihtiyacınıza göre seçmelisiniz. Ofis sisteminde ya da işlemci yükünün yüksek olmayacağı, düşük güç tüketen işlemcilerin kullanıldığı durumlarda soğutucu olmayan modeller bile kullanabilirsiniz.

VRM'ler sadece işlemciye özgü değildir. Bellekler ve (varsa) kuzey köprüsü gibi bileşenler için de VRM'ler görürsünüz. Overclock'a yönelik, üst düzey anakartlarda bunların sayısı da anakart üreticisinin özellikler kısmında yazıyor olabilir ve üst düzey kullanıcılar bunlara da dikkat ederler.

bu bağlantıdan alıntı yapıldı,http://www.pclabs.com.tr/2011/02/07/anakart-bilesenleri-rehberi/2/


Yonga setiyle alakalı bu video,

Videoyu izlemek için tıklayınız

ve bu bağlantılar yardımcı olacaktır.

http://www.technopat.net/2013/09/15/anakart-rehberi/
http://www.pclabs.com.tr/2011/02/07/anakart-bilesenleri-rehberi/1/




umarım yararı olur.



S
10 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Bu resimde Boğucu bobinlere faz denmiş.Resimle gösterin şu faz nerde nasıl bir şey
< Resime gitmek için tıklayın >


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @metin abi 52 , @yasin.25
C
10 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: SwordMachine

Bu resimde Boğucu bobinlere faz denmiş.Resimle gösterin şu faz nerde nasıl bir şey
< Resime gitmek için tıklayın >

Oha anakarta bak yuh 10ghz oc yaparsn bunla



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
10 yıl
Yarbay

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.