Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
7
Cevap
853
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Türkiye'de Vergi Uyumu (Ödev İçin Yardım)
N
10 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Herkese merhaba arkadaşlar;

Bölümde hocamın verdiği bi konu hakkında araştırma yapıp ödev hazırlamam gerekiyor bu konuda yardım edebilirseniz iyi bir not alabilirim belki

Konu şu Türkiye'de toplanması gereken verginin yaklaşık %65 i toplanabiliyor bu oran İsviçre Norveç gibi ülkelerde %90-95 civarlarında biz de devlet olarak cebren veya cezai sorumluluk getirmeden insanları nasıl bilinçli hale getirebiliriz?

Buna vergi uyumu deniliyor yada vergi gönüllüğü diye de adlandırabiliriz..

Sonuç olarak vergi verenler bizleriz devlet bize ne yaparsa biz vergi vermeme yollarını aramaktan vazgeçip de İsviçre de olduğu gibi vergi vermeyenleri ayıplamaya başlarız?

Konuyu lütfen devlet=hükümet moduna getirmeden tartışalım, ben inanıyorum ki çok orijinal ve güzel fikirler çıkacaktır..

Yardım edenler için şimdiden teşekkürler..



N
10 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Kimseden bir fikir yok heralde.. Biz sadece karşı olmak için karşıyız vergiye


Bu mesaja 1 cevap geldi.
İ
10 yıl
Yarbay

Türkiye Genel Bütçe Geliri/GSYH (TL) %26 , Gelişmiş ülkeler de %35 ortalama...

Bunun en büyük nedeni kayıt dışı ekonominin gelişmiş ülkelere göre fazla olması. En güncel rakam Türkiye ekonomisinin %35 i kayıt dışı.

Bunun önlemi ilk olarak;

1-Denetim (kurumlar bazın da)
2-Bilinçlendirme ve eğitim (vatandaş bazın da)



N
10 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

@tolga509

Haklısınız hocam verginin yalnızca %65'i toplanabiliyor. Bu konuda eğitim biz üniversitelilere veriliyor denetimler sıkılaştırılıyor kamu spotu olsun diye sanatçılar vergi birincisi vs gösterilip halkın gözü önünde ödüller veriliyor ancak kısa vadeli olarak neler yapılabileceği hakkında bilgi toplamam gerekiyor yani daha kısa zamanda daha efektif çözümler üretmeliyiz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @tolga509
İ
10 yıl
Yarbay

Ben senin demek istediğini anladım da. Vergi meselesi bizim ülkemiz için konuşursak kronik bir sorun. Kısa vadede bu konuya getirilecek bir çözüm düşünemiyorum.

Zaten böyle bir çözüm olsa son on 10 yıl da gelişmiş ülkeler de ki vergi toplama sistemi ve adaletine anca %50 oranın da yaklaşmaz idik. Açıklamak gerekirse

Gelişmiş ülkeler vergi toplama; Gelirden alınan vergi %75 , Tüketimden alına vergi %25
Türkiye;
2002 Gelirden Alınan vergi %25 , Tüketimden alınan vergi %75
2012 Gelirden alınan vergi %50 , Tüketimden alınan vergi %50


Vergi toplama hususun da birey bazın da kısa vade de yapılacaklar ile ilgili aklıma hiç bir şey gelmiyor.


Anca sosyal medya da propaganda yaparsın da kimse tınlar mı bilemem :)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İl teber -- 19 Kasım 2013; 21:27:38 >

N
10 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

@tolga509

Benim aklıma gelen çözümler hep sistem odaklı mesela verdiğiniz oranlar gelirden ve harcamdan alınan oranlar ve federal sistem üzerine bugun almanya, abd, isviçre baktığınız zaman federal yapıda devletler..

Mesela ben ankara'da oturuyorum verdiğim verginin bir kısmı genel devlet düzenine gitse geri kalanının doğudaki adamın kaçırdığı elektiriğin finansmanı için değil de arka sokaktaki yolun yapımı için harcanacağını bilsem benim uyumum artardı sizin de artarmıydı?


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @tolga509
N
10 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Son bir kere daha deneyelim



İ
10 yıl
Yarbay

Mahalli İdareler Bütçesi zaten o şekil de . Kendi bölge sınırları içerisin de yatırım yapılıyor. Merkezi Yönetim Bütçesi konusun da ise haklı olabilirsin. Devlet il ve ya ilçe bazın da topladığı vergi kadar o sınırlar içerisin de yatırım yapmalı dersen sana göre haklı sebeplerin illaki vardır. Ama bu durum sadece Ekonomi ile ilgili değil. Çeşitli etmenler var. Başta konu da belirttiğin gibi siyasi olmak üzere.

Mesela ben ankara'da oturuyorum verdiğim verginin bir kısmı genel devlet düzenine gitse geri kalanının doğudaki adamın kaçırdığı elektiriğin finansmanı için değil de arka sokaktaki yolun yapımı için harcanacağını bilsem benim uyumum artardı sizin de artarmıydı?

Şüphesiz benim gibi bir çok insanın uyumu artardı. Bu durum kısa vade de şahıs bazın da bana yarar getirir uzun vade de ise bölgesel baz da ülkemize zararı daha büyük olur. Bu sistem yatırım ve dolayısıyla üretim ve tüketimin giderek belli bölgeler de toplanmasına sebep olur. Bölgesel gelir dağılımın da ki adaletsizlik artar. İşsizlik,Göç,Terörize vb. olaylar da artış gözükür.

Bunun için ülkemizin her bölgesin de ki yaşam standartlarının aynı düzeye ulaşmasına kadar bu duruma aldırış etmemeliyiz diye düşünüyorum.

Başka yöntemlere yönelmelisin bence.


Şunu da söyleyeyim şu adamın kaçak elektriğini ben niye cebimden ödüyorum. Demek en büyük hakkın tabi ki de. Bundan sonra ne olur ben de bilemem.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İl teber -- 19 Kasım 2013; 22:16:27 >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.