Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
12
Cevap
2104
Tıklama
0
Öne Çıkarma
★ XBOX aslında Dreamcast! ★
M
11 yıl
Yarbay
Konu Sahibi


Logolar arasındaki benzerlik dikkat çekici.










Hepimizin bildiği gibi aslında Microsoft'un ilk konsol deneyimi yaklaşık 12 yıl önce 2001 Kasım ayında orijinal XBOX konsolu oldu. XBOX'ın piyasaya sürüldüğü zaman, Sega'nın herkesçe sevilen ama satış rakamları itibarıyla başarısız olan Sega Dreamcast'in devri çoktan bitmiş ve konsolun üretimi durdurulmuştu. Yalnız Dreamcast'in sonu Sega'nın sonu değildi ve Sega hala diğer platformlara oyun yapmaya devam etti. Peki bir zamanların video oyun devi olan Sega sadece bununla mi yetindi?

Bazılarına göre bu sorunun cevabı hayır. Bu teoriyi destekleyecek bilgileri burada topladım, biraz uzun bir yazı oldu ama eğer XBOX/360 kullanıcısı ve bir Sega Dreamcast sever iseniz okumanızı tavsiye ederim.

Oyunlar: Sega'nın 20 yılı aşkın deneyimi ve Exclusive oyunları Microsoft bünyesine geçtikten sonra artık XBOX'ın 6. nesil konsalların arasına katılması için her şey hazır görünüyördu. Shenmue, Crazy Taxi, House of The Dead, OutRun, Jet Set Radio, Rent-A-Hero No.1 gibi oyunlar XBOX'a özel remake olarak hazırlandı veya port edildi. Bunların en ilginç olanı Dreamcast'in başarılı araba yarışı oyunu olan Metropolis Street Racer daha sonra Microsoft tarafından satın alınarak Project Gotham Racing (PGR) adıyla XBOX'ta karşımıza çıkması.

XBOX-Dreamcast geri uyumluluk: İlginçtir ki söylentiye göre Dreamcast piyasadan çekildği sıralarda, Sega ve Microsoft yeni çıkan Xbox konsolu için Dreamcast geri uyumluluğu projesi hakkında planlar yapmışlardı ve XBOX Dreamcast oyunlarını çalıştıracak şekilde planlanmıştı, fakat daha sonraları Dreamcast oyunlarının internet üzerinden oynanan sistem ile olan sorunları yüzünden projeden vazgeçilmiş. Bu bile başlı başına iki konsol arasındaki bağın açık bir göstergesi olsa gerek.

Gamepad: Bir başka dikkat çeken konu ise iki konsolun çok açık olan gamepad benzerliği. Microsoft ilk konsol deneyimi olan XBOX için geliştirebileceği her hangi bir ön tasarıma sahip değildi. Bu yüzden Sega Saturn'dan gelen çok başarılı bir tasarıma sahip olan Dreamcast gamepadi güzel bir başlangıç gibi göründü. XBOX orijinal gamepad'ine baktıımız zaman A, B, X & Y tuşları, renkleri ve yerleştirmeleri bile birebir korunduğunu açıkca görmek mümkündür. (sadece renklerin yerleri değişmiştir)




Ayrıca çapraz olan analoglar, tetik tuşları ve hatta Dreamcast gamepad'inde olan memory card yuvaları bile aynen korundu ve Dreamcast'te olduğu gibi mikrofon aparatı gamepad'e takılıyordu. Daha sonra piyasaya çıkan ''S Controller'' bir takım değişikliklerden geçilerek bugün kullanmakta olduğumuz Xbox 360 gamepad'in son halini aldı.




Windows: Her iki konsol da aslında modifiye edilmiş Windows CE işletim sistemini kullanıyorlardı. Hatta Dreamcast konsolu üzerinde "Microsoft Windows CE ile uyumludur" yazısı bulunuyordu. Microsoft'un Sega'da elde ettiği deneyimleri sayesinde XBOX'ta çok daha oturaklı ve performanslı bir deniyim sunduğunu görebiliyoruz.


Dreamcast üzerinde bulunan Windows CE logosu.


Peter Moore: Evet yanlış okumadınız! Peter Moore hepimizin bildiği gibi şu anda EA Games Başkanı (baş işletme görevlisi), ancak bundan yıllar önce Moore, Sega Amerika başkanı olarak karşımıza çıkıyor. Shenmue gibi önemli yapımlardan surumlu olan Moore, adeta Sega'nın en önemli simgesi haline gelmişti. Aynı zamanda Dreamcast'in yapımı ve sunumunda çok önemli röle sahipti ve bu yüzden bir çok kişi tarafından Sega'nın sonunu hazırlayan isim olarak anılır. Fakat Microsoft Moore'un deneyimlerinden faydalnmak için onu kendi bünyesine alıyor ve 2003 yılında Peter Moore Microsoft Amerika'nın başkan yardımcısı olarak işe alınıyor.




Tüm bunlar gerçekten de XBOX konsolunun Dreamcast'in devamı ve adeta kurtarıcısı olduğuna işaret ediyor gibi görünüyor. Fakat unutmayın ki herşeye rağmen Sega veya Microsoft cephesinden bu konu hakkında her hangi resmi bir açıklama bulunmuyor.

Ben şahsen Xbox'ın Dreamcast'in mirası olduğuna inaniyorum ve bundan son derece mutluluk duyuyrum. Şu anda kullanmakta olduğmuz belki de tarihin en iyi konsol gamepad'i olan Xbox 360 gamepad'inin aslında Dreamcast'ten ilham aldığını bilmek mutluluk verici. Bu yazdıklarımın sadece birer teori olduğunu unutmayın.


Not: Bilgilerin büyük bir kısmı Kotaku'dan alıntıdır.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MiQelangelo -- 7 Mart 2013; 1:58:42 >

T
11 yıl
Yarbay

Hiç aklımda yoktu bu düşünce, ama verdiğin bilgileri okuyunca bende öyle düşünmeye başladım kimbilir gizli ortaklık bile vardır..

< Resime gitmek için tıklayın >


Bu mesaja 2 cevap geldi.
O
11 yıl
Yarbay

Dreamcast muhteşem bir konsoldu.

Shenmue 1,2

Resident Evil Code veronica

Büyük sükse yaparak çıkmıştı yazık oldu konsola.

Gamepad leri harikaydı ve memory cardları görüntülüydü.

Vay be.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Q
11 yıl
Yarbay

XBOX1 zamanında tasarımını Sega'dan ilham alarak yapmıştı (Dreamcast). Sega'da ortak gibi birşeyler duymuştum ama tam emin değilim bu konuda.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
J
11 yıl
Yarbay

İkisi de benim gözümde tarihin en sempatik konsollarını yapan firmalar, Xbox'ı Dreamcast'in devamı olarak düşünmek hoş olur.



T
11 yıl
Yarbay

Hiç aklımda yoktu bu düşünce, ama verdiğin bilgileri okuyunca bende öyle düşünmeye başladım kimbilir gizli ortaklık bile vardır..



E
11 yıl
Yarbay

Çok iyi bir tespit. Ama ben durumun senin yazdıkların gibi varsayım değil, gerçek olduğunu biliyordum.
Dreamcast yapımında, Sega ile Microsoft'un ortak çalıştığını duymuştum. Öyle yada böyle, ikiside aslında çok başarılı konsollar olsada PS2 karşısında tutunamadı.
Bu yönden bile benzerlikleri var.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
M
11 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Bende hiç Dreamcast olmadı ama gerçekten hep istemişimdir, bir gün mutlaka almayı düşünüyorum. Buna karşın XBOX ve Gamecube konsollarım vardı ve özellikle XBOX kendi döneminde diğer platformlardan bir jenersyon önde gibiydi, Splinter Cell Chaos Theory için almıştım çok güzel günlerdi... Aslında XBOX başarılı bir konsol oldu, Gamecube'u geçti satış rakamlarında ama PS2'ye göre çok geç çıkması ve Asya'da satış yapamaması sonucunda PS2'nin gerisinde kaldı.

Ortaklıkları pek de gizli değil zaten Dreamcast üzerinde Wndows logosu bulunuyor, fakat Dreamcast'ten sonra Seganın Microsoftla birlikte XBOX'ı yaptığına dair her hangi bir resmi belge/kanıt yok. Fakat bence kesin olarak Sega'nın bu işte büyük payı var.



T
11 yıl
Yarbay

valla iyiki gamepad i kopya çekmişler mükemmel derecede gamepad i var xbox ın.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
11 yıl
Yarbay

Güzel ve okunması keyifli bi konu olmuş.Teşekkürler.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
11 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Rica ederim.

Bu video da oldukça açıklayıcı, Sega gampedlerini XBOX gamepad'leriyle karşılaştırıyor.

Videoyu izlemek için tıklayınız


Bu mesaja 1 cevap geldi.
_
11 yıl
Yarbay

SEGA Dreamcast zamanının ötesinde bir konsoldu.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
11 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: _Dominic_Toretto_

SEGA Dreamcast zamanının ötesinde bir konsoldu.

+1



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.