Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
21
Cevap
4137
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Onboard ses kartı ve USB ses kartı optik çıkış kalite farkı
D
12 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Başka bir konuda tartışıyorduk, çıkış olarak optik dijital çıkış kullansak anakart üzerindeki ses kartının yerine daha kaliteli bir ses kartı almak ve onun optik çıkışını kullansak ses kalitesinde artış olur mu?

Evdeki kısıtlı imkanlarla böyle bir test yapmaya çalıştım.

Kullanığım donanım:

Gigabyte X58-UD3R üzerindeki Realtek ALC889
Creative X-fi USB HD

Anakartın optik çıkışı, X-fi'nin ise optik giriş ve çıkışı var.


Yazılım ise:

Oynatyıcı olarak foobar2000+wasapihttp://www.foobar2000.org/ vehttp://www.foobar2000.org/components/view/foo_out_wasapi

Testleri yapmak için Audio Diffmakerhttp://www.libinst.com/Audio%20DiffMaker.htm

Diffmaker ile elle yapılacak zor bir karşılaştırma işlemi otomatik olarak yapılıyor.

Benzer bir testte aynı program kullanılmıştı:http://www.computeraudiophile.com/blogs/mitchco/flac-vs-wav-part-2-final-results-155/


Sadede gelirsek program referans dosya ile kaydı zaman içinde hassas olarak eşitliyor, ses seviyelerindeki farkları düzeltiyor ve flac&wav testindeki gibi iki dosya arasındaki farkı dinlettirebildiği gibi farkın miktarını da dB olarak söylüyor.

Yaptığım denemelerde

1- referans kaydı programı test etmek için kendisi ile karşılaştırdım, farkı 0 buldu.
2- referans kaydı ekolayzerden geçmiş hali ile karşılaştırdım, eko. ayarlarını rastgele yaptığım için çok fark buldu ve fark dosyasını da dinleyebildim.
3- referans kaydı anakart optik çıkıştan X-fi optik girişi ile kaydettim. Aslında başka bir bilgisayarda kaydı yapacaktım ama sürücü sorunu çıktı, jitter vb. sorunu varsa benim yaptığım testte çıkmamıştır. Programın korelasyon derinliği dediği değer sol ve sağ kanal için 137 ile 129 dB çıktı.
4- referans kaydı X-fi optik çıkışından X-fi optik girişine yaptığım kayıt ile karşılaştırdım. Değerler 128 dB ve 131 dB.
5- 4. adımı kaydı tekrar yaparak yineledim. 130 dB ve 131 dB.


Ekran görüntülerini kaydetmedim ama referans ses dosyası, kayıtlar ve fark dosyaları sistemde var, dahası evde bu testi yapmak herkes için mümkün o yüzden ispatlama gereği duymuyorum.

diffmaker programı çıkan fark dosyasını dinletebiliyor. Hepsinde sessizlik var, dinlemeyi kulaklık ile yaptım... bilgisayardaki normal ses kulakları hafif acıtır halde iken birşey duyumuyor. Programın bu yüzden sesi artırma özelliği var, onda baya bir açınca sadece hışırtı duyuluyor. 130 dB gibi bir rakam, eğer doğru ise farkın ancak çok yüksek ses seviyelerinde dinleme yaparken çok sessiz hışırtı gibi az olacağını gösteriyor, yani insan duyma kabiliyetinin ötesinde.Evde cam çerveve indirecek seviyede bir ses varken kimse karıncanın ayağının sesini duyamaz, CD ve plak gibi ortamların gürültü seviyesi bunun çok çok yukarısında...

Yine de test metodolojisinde, programda hata vb. olabilir. Eldeki imkanlar ile bu kadar oldu, belki bir fikir verir.



H
12 yıl
Onbaşı

Bu işlerde çok acemi olduğum için soruyorum, bu testlerin sonucunda iki ses kartı arasında ahım şahım bir fark olmadığını mı söylüyorsunuz acaba?



D
12 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Benim ulaştığım sonuca göre iki ses kartının optik çıkışı arasında fark yok ve sese müdahale etmeyen driver ile benzer ses veriyorlar, hem dinleme ile anlaşılmıyor hem analiz yapan program ve bunun ürettiği ses fark ses dosyasıni dinleme ile.

Analog çıkışlar arasında mutlaka kayda değer farklar vardır, ya da ses kartlarının pratikte lazım olan teknik özellikleri arasında...

Testi yapmadan ilk defa kabloları takıp deneme yaptığımda çok fark duydum, ama ses seviyesini eşitleyince hepsi kayboldu. Sadece dinleme bazlı yapılacak testlerde ses seviyelerine çok dikkat etmek gerekiyor, sesin volume olarak azıcık farklı olması algilamada sahne, ses rengi vb. hepsine etki ediyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dustdevil -- 30 Temmuz 2012; 18:27:42 >

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
12 yıl
Onbaşı

Teşekkür ederim paylaşımınız için, oldukça yararlı bir konu olduğunu düşünüyorum.



H
12 yıl
Binbaşı

Bende dun creative harici ses karti aldim vatandan x-fi. Gerci kurulumu yspmadim ama benim onboard ses karti bayagi siradan. Umarim bayagi fark eder.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

D
12 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Temiz analog çıkış, kulaklık amfisi ve oyun vb. için X-fi tercih ediyorum ben de. Benim yaptığım test sadece spdif çıkış ve 2 kanal CD kalitesinde müzik için...



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
-
12 yıl
Binbaşı

fark olsa bile bunu pc ses sistemlerinde algılamak çok zor olacaktır


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
12 yıl
Yarbay

Zaten optik ile ses kartının özellikleri yok sayılmış olmuyor mu? Buna göre onboard ile 1000 liralık ses kartının hiç bir farkı olmaması lazım



H
12 yıl
Binbaşı

Eee simdi bosunami aldik harici ses kartini



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
D
12 yıl
Yüzbaşı

bence bu kadar takılmayın eger sadece müzik dinlicekseniz farkı anlamzsınız bile en önemli ksın kaliteli hoperlör ve amfi bence.



T
12 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: headbanger6

Eee simdi bosunami aldik harici ses kartini

optik ile bağladıysan evet boşuna aldın.



Y
12 yıl
Yarbay

Optik baglantida sesin kaynagi ne ise ona gore kalite alirsiniz. Bu baglanti turunde harici bir mudahale olamaz. Yani ses karti ha dahili olmus ha harici olmus fark etmez. Ancak anfi ve haporlor farkliligi varsa kalite degisir. Analog baglantida ise durum biraz farklidir.

Ornekleyecek olursak optik baglantiyi sade corbaya, anfi ve haporlorleri de servis elemanina benzetirsek. Analog cikis da corbanin baharat ve tuzu diyebiliriz.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
12 yıl
Yüzbaşı

Güzel bir inceleme olmuş.

Burada bir çok arkadaşımız PC ve AVR bağlantısı kurmak için yardım istediğinde inatla ekran kartının HDMI çıkışı yeterli, boşuna masraf yapmayın diye tavsiyede bulundum. Bir çok arkadaşımız benim yanlış düşündüğümü ve iyi bir ses kartı alınması gerektiğini savundu.

Okadar çok itirazla karşılaştım ki en sonunda bu tip konuların hiç birine ekran kartı yeterli yazma gereği dahi duymadım.

Dijital Ses aktarımı sonuçta sadece cümlenin başında görüldüğü gibi "ses aktarımı" 'dır. Seslerin daha az veya yüksek seviyede olmasına bende şahit oldum ama bunun dışında fark göremedim.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
11 yıl
Binbaşı

Optik ve analog bağlantı ile ne kastediliyor? Bir ses kartı (dahili veya harici) alsam, yanda duran eski bilgisayarımın ses kalitesi yükselmez mi? (Ya da yeni bilgisayarın, ya da USB girişli olursa, eski dizüstünün?)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
11 yıl
Binbaşı

Bir hafta oldu cevap verebilen yok.



D
11 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Optik bağlantıdan kasıt ses kartının sayısal çıkışlarından biri, bu çıkış optik girişi olan bir başka bir cihaza bağlanıyor ise özel uygulamalar dışında ayarlar düzgün yapılırsa bir fark olmuyor konuyu ondan açmıştım. Eski bilgisayar veya laptop için harici bir ses kartı alınsa elbette kalitesi yükselecektir.



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
9 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Eski bir konu ama bir ekleme yapacağım, nedense bu testi yaparken RMAA denilen programı kullanmamışım, sebebini hatırlamıyorum herhalde zordur diye denemedim bile.

RMAA programı bedava bir program.

http://audio.rightmark.org/products/rmaa.shtml

Program belli test sesleri göndererek sonra tekrar kaydediyor, örneğin ses kartı1->ses kartı2 gibi bir bağlantı yapmak mümkün bu sayede referans kart iyi ise diğer kartın kalitesini görebiliyorsunuz.

Programın eksik yönleri şu:

Kendi içinde ne yaptığı bilinmiyor, yani ürettiği değerler bir başkasının bulduğu değerler ile aynı olmayabilir.
Bu ölçümleri referans kabul ettiği bir kart ile yapıyor, eldeki cihaz çok iyi değil ise karşılaştırılan diğer cihazın kapasitesi anlaşılamayabilir.

nwavguy isimli fenomen şahıs bu konu hakkında bir makale yazmıştı, merak edenler için:

http://nwavguy.blogspot.com.tr/2011/02/rightmark-audio-analyzer-rmaa.html


Bütün bu dezavantajlar yanında normal kullanıcıların ellerindeki cihazları, kabloları vs test etmeleri için uygun bir program.

Geçen gün onboard ses kartı analog çıkışını program yardımı ile analiz ettim, bu analog çıkış Gigabyte x58A ud3R kartının elektriksel gürültüsü nedeni ile oldukça kötü ve hassaslığı yüksek kulaklık vb. ile duyulabiliyor, dahası bu elektriksel gürültüler elektrik hattından alakasız yerde bağlı ses cihazlarına bile gidebiliyor. Sesin bu kadar gürültülü olduğunu bildiğim için RMAA analizinde çıkması beni şaşırtmadı (analog kısmın ölçümleri tekrarlayıp eklemem gerekiyor bir ara).

Bugün Realtek SPDIF (optik) çıkışı ile referans (ölçüm manasında) kartım Creative X-fi USB HD SPDIF çıkışlarını yine Creative X-Fi USB HD girişi ile test ettim, resmini de ekliyorum.

Değerlerden anlaşılabileceği gibi birebir aynı. Realtek->Creative yaparken Creative->Creative'de olmayacak jitter hataları olabilir, onu da araştıracağım.



< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dustdevil -- 31 Aralık 2014; 15:39:25 >

D
9 yıl
Yüzbaşı

ben de benzer bir testi programsiz sadece isitsel olarak avr ve stereo kolonlar ile yapmistim. isitsel testte hicbir fark hissetmedim. karsilastirdigim kartlar asus xonar d2/pm ve realtek alc886 oldu. kayipsiz flac parcalar ve sadece s/pdif baglantilari kullanarak testi yaptim.

karsilastirmali ve somut verilere dayali yaptiginiz testler icin tesekkur ediyorum. bu konuda kafalari karisanlara ornek gosterilecek guzel bir deney olmus.

sadece digital baglanti icin extra ses kartinin gereksiz oldugunu gorup bu yuzden elden cikarmistim. bu karari vermemde ne kadar hakli oldugumu da kanitlamis oldunuz :)



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
9 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Analog testin sonucunu da ekliyorum, tam olsun:



< Resime gitmek için tıklayın >


Frekans cevabı ve gürültü grafikleri (diğer grafikleri eklemiyorum, digital olanlar aynı, realtek analogda kötü ancak benim anakart gürültü problemi olmasa daha iyi sonuçlar verirdi):

Dijital ölçümün grafikleri aynı olduğu için birbirinin üzerine binmiş durumda, o yüzden tek çizgi gözüküyor.

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dustdevil -- 31 Aralık 2014; 16:42:27 >

A
9 yıl
Yarbay

Hdmi portu olan 2.1 ses sistemleri varmi yoksa bahsi gecen sistemler AVR larmi?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >