Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
4
Cevap
998
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Yılmaz Güney'den mektup var.
Y
13 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

17-25 Eylül tarihleri arasında Adana'da düzenlenecek 18. Altın Koza Film Festivali'nde açılacak Adana Sinema Müzesi'nde ziyaretçiler, Yılmaz Güney'in, Selimiye Cezaevi'nde bulunduğu dönemde Adana Erkek Lisesinde birinci sınıfı birlikte okuduğu arkadaşı 75 yaşındaki Yavuz Pağda'ya yazdığı 9 mektubu görme şansı bulacaklar.


Ben özellikle bu mektubu önemli buldum, paylaşmak istedim.

21 Aralık 1972

Maddi ve manevi her şeyin kaynağı halktır. Sarayları yapan ve yıkan o... Toprağa eken, biçen, mezarları kazan, gül fidanını budayan, tarihleri yaratan o. Hep o... Sanatın yaratıcısı da odur... Halktır...

Değerlendirmeleri bu açıdan yaparsak, doğrular, iyiler, kendiliğinden ortaya çıkar. ’Yaralı Kurt’, ’Irmak’, ’Cemo’ böyle bir süzgeçten geçirilmelidir. Filmleri bilmediğim için bir şey söyleyemeyeceğim. Yalnız; bir sanatçı ülkesinin sosyo-ekonomik ve siyasal yapısının dışında düşünülemez. Çünkü, halk ve etkilerin dışında değildir. Çünkü, halk gerçeğin kendisidir. Gerçeği yaşayan ve yansıtandır. Sanatçı, ona ne kadar yakınsa, özdeşse, başarıya ve gerçeğe o kadar yakındır. Oysa biz bu fakir halkın cebindeki bir liracığı kapmak için yılda üçyüz film yaparız. Onu aldatmak, gözünü boyamak için akla gelmedik hikayeler uydururuz... Ağlarız, güleriz, uçarız... Krallarımız, kraliçelerimiz, orospularımız ve pezevenklerimizle, abraka-dabrayı bile şaşırtacak hokkabazlıklarla garibin cebindeki liracıkları çalarız.. Ve o bir liracıklar sinemaya, işletmeciye, reklamcıya, filmciye paylarını bıraktıktan sonra biz sanatçılara da yüz binlercesini bırakır. Gazete sayfalarını süsleriz her gün... Apartmanlarımız, otomobillerimiz, katlarımız... Nasıl yatarız, nasıl kalkarız, kaç numara ayakkabı giyeriz, hangi çiçeği severiz. Sevgililerimiz, jigololarımız, şapkalarımız, bacaklarımız, kalçalarımız ve de aptallıklarımız... Bütün bunları yaşatan bir liradır ve onun kaynağı halk.. Zavallı halk.

Bütün filmleri işte bu açıdan değerlendir. Bir liraya ne kadar yalan satıyoruz... Kuruş başına ne düşüyor? Kuruş başına bir yılda kaç zavallı barlara, payvonlara ve daha aşağılara düşüyor. Kaç delikanlı hapislere?... Kaç yuva yıkılır?.. Çünkü onlara gerçekleşmesi imkansız özlemler götürürüz, yalan söyleriz... Bundan nasıl kurtulunur? Nasıl iyi film yapılır? Halkımıza nasıl faydalı oluruz? İşte on aydır kafamı patlatan, uğraştığım soru... Nasıl? Yeni yılın hepinize uğur getirmesini dilerim. Selamlar.

Yılmaz GÜNEY



N
13 yıl
Yarbay

Ne güzel yazmış değil mi Yazat? İki satırlık yazıda sanatçının sorumluluğunu, çok yakından tanıdığı kendi halkını anlatıvermiş, aslına uygun Yeşilçam portresiyle birarada. Ve sevenleri, filmlerini izleyenler o güzel filmleri Yeşilçamın o berbat günlerinde nasıl yapmayı başarabildiğinin ipuçlarını da bulabilirler yazıda.
Böylelerini bu ülkeden uzaklaştırmayı ve ülkelerinden uzakta ölmelerini izlemeyi bir marifet sananların budalalıklarının bu ülkeye verdiği zararın haddi hesabı olamaz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
W
13 yıl
Binbaşı

Bombanın pimini çektin.

Şimdi damlarlar

Pkk
Kürt
Pkk yardım etti...

Evet geleceği görebiliyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
Y
13 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Pkk, Kürt, Türk tartışılmasın; söz gelimi şu kısım tartışılsın isterim en çok:

quote:

Oysa biz bu fakir halkın cebindeki bir liracığı kapmak için yılda üçyüz film yaparız. Onu aldatmak, gözünü boyamak için akla gelmedik hikayeler uydururuz... Ağlarız, güleriz, uçarız... Krallarımız, kraliçelerimiz, orospularımız ve pezevenklerimizle, abraka-dabrayı bile şaşırtacak hokkabazlıklarla garibin cebindeki liracıkları çalarız.. Ve o bir liracıklar sinemaya, işletmeciye, reklamcıya, filmciye paylarını bıraktıktan sonra biz sanatçılara da yüz binlercesini bırakır. Gazete sayfalarını süsleriz her gün... Apartmanlarımız, otomobillerimiz, katlarımız... Nasıl yatarız, nasıl kalkarız, kaç numara ayakkabı giyeriz, hangi çiçeği severiz. Sevgililerimiz, jigololarımız, şapkalarımız, bacaklarımız, kalçalarımız ve de aptallıklarımız... Bütün bunları yaşatan bir liradır ve onun kaynağı halk.. Zavallı halk.


Söze, kelama kafa patlatalım biraz olsun.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
0
13 yıl
Yarbay

quote:

.. Çünkü onlara gerçekleşmesi imkansız özlemler götürürüz, yalan söyleriz...


İnsanoğlunun doğasıyla ilgili değil mi? Onlar daha doğrusu biz, halk olarak veya tüm insanlar olarak açgözlü olmasak, güç istencinde olmasak, bencil olmasak bunlara gerek kalmayacaktı? Bunlar bugün para ediyorsa bunun da kaynağı halktır, insandır. Devlet insan doğasına yön verecek kudrette bir kurum mudur; veya aydınlar, sanatçılar?



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.