Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
171
Cevap
20715
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Packard Bell Dot UR (U3600 işlemcili) Model ürün incelemesi
S
13 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

İnceleme Güncelleme Tarihleri ve Güncelleme Konusu

1. 31 Mayıs 2011 : 3DMark06 performansları eklendi.

2. 01 Haziran 2011 : 3DMark06 karşılaştırmalı puanları eklendi
Windows Experience Index görüntüleri eklendi.

3. 02 Haziran 2011 : Tam performans + Tam ekran Parlaklığı + Wireless kapalı pil testi eklendi. Hard disk ile ilgili çok önemli bir bilgi de buraya eklendi.

4. 03 Haziran 2011 : 2 GB ddr3 1333 Kingston Ram eklendi. Windows 7 Professional sürümüne yükseltildi. Performans testleri yenilendi. Test sonuçları eklendi.

5. 05 Haziran 2011 : Maksimum pil ömrü için test yapıldı ve yeni mesaj olarak eklendi. Bu testin güç ayarları da mevcut.

6. 05 Haziran 2011 : Makinenin ısınma-soğuma becerileri test edildi. Testlerin sonuçları eklendi. JayJayJustified arkadaşımın uyarısı ile konu başlığı düzeltildi.

7. 03 Mayıs 2012 : Yeni sistem ısınma testleri (NFS MW oynarken oluşan ısınma) eklendi.

8. 04 Mayıs 2012 : Dot UR ile ACER Aspire One 722 (C 60 apulu) kıyaslamalarını Acer Aspire One 722 incelemesi adresinden takip edebilirsiniz.

9. 05 Mayıs 2012 : Yaptığım passmark teslerini karşılatırmalı olarak Acer Aspire One 722 incelemesi sayfasına ekledim. Buradan öğrenebilirsiniz.

10. 19 Haziran 2012 : Asus 1215N ile kıyaslamalı passmark sonuçları mesaj olarak eklendi.

11. 20 Haziran 2012 : Bazı oyunların çalışma performansının anlaşılabilmesi için FPS değerlerinin tespit edilip eklenmesine başlandı.

12. 01 Mart 2014: SSD takıldı. SDD'li ve 6 GB ram ve win7 ultimate yüklü olarak benchmarklar bu mesajın sonuna eklendi.


Arkadaşlar,

Bu ürünü almadan çok araştırdım. Hemen hemen hiç bir yerde ürün incelemesi yoktu. Bunu da ben yapayım dedim. Umarım Yardımcı olur.


BENDEKİ ÜRÜN Teknosadan 630 TL aldığım Packard Bell Dot UR-002TK modeli.


İlk olarak ürünün üç modeli bulunmakta; ilk ikisi kırmızı üçüncüsü ise gümüş rengi. Kırmızı olan ilk ikisi arasındaki fark ise sadece hard diskte ilki 250 ikincisi 320 GB. Gümüş rengi olanda da 250 GB hard disk var.


Packard Bell Dot U/R-001TK :http://www.packardbell.com.tr/pb/tr/TR/content/model/LX.BK008.002

< Resime gitmek için tıklayın >


Packard Bell Dot U/R-002TK :http://www.packardbell.com.tr/pb/tr/TR/content/model/LX.BK008.001

< Resime gitmek için tıklayın >


Packard Bell Dot U-001TK :http://www.packardbell.com.tr/pb/tr/TR/content/model/LX.BK108.002

< Resime gitmek için tıklayın >


Şimdi resimler:

Klavyedeki tuşlar birebir büyüklükte, orjinal klavyedekiler gibi tam boyut. Küçültmeler sadece 3 tuşta yapılmış.

Ben olsam %96 küçültür tümünü tam boyut yapardım ama PB böyle karar vermiş. Klavye tam boyutlu olunca touchpad küçücük kalmış tabiii

< Resime gitmek için tıklayın >



Dış kaplama kaşmir kırmızısı olarak geçen bir renk. Fakat düz değil üzerinde beyaz dalgalı çizgiler çizilmiş. Hoş duruyorlar...


< Resime gitmek için tıklayın >



Alt tarafında kocaman 5 vida ile açılan bir kapak konulmuş. İki adet hafıza slotu ve hard disk burada ve istendiğinde kolayca değiştirilebiliyor. Forumda bunu yapan pek çok arkadaş bulunmakta. Ben de yapacağım ama henüz değil...

< Resime gitmek için tıklayın >


Ben de daha önceden Samsung NC10 vardı. Onunla boyutu birbirine çok yakın yani gerçekten geniş ekran konulabilmesi için genişliğinin artırılması dışında aynı gibi. Tabi biraz da incelmiş. Pil ise kesinlikle bir çıkıntı yapmıyor. Ağırlığa gelince Samsung NC10 1,2 kg olarak biliniyor. Dot U ise 1,35 kg. olarak söyleniyor ama bence ve eliyle ikisini tartan tüm arkadaşlarım Dot U'nun NC10'dan daha hafif olduğunu söyledi. Yani fark varsa bile ayırt edilmiyor.

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >


En büyük sıkıntısı olan touchpad hem küçük hem de ayırt edilmesi zor. Klavyenin büyük tuşarından yazı yazarken elinizi koyup yazı yazarken sizi rahatlatacak alan kalmamış...

< Resime gitmek için tıklayın >



PERFORMANS TESTİ SONUÇLARI VE KARŞILAŞTIRMALAR


Performansa gelince ilk aldığımda bir kaç kez crystal mark çalıştırdım. Sonuçları samsung NC10 ile kıyaslamanız için onları da yayınlıyorum.


Önce bizimki Dot UR'nin Crystalmark sonuçları

< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >


Şimdi de Samsung NC10 (N270 işlemci ve 2 GB RAM)

< Resime gitmek için tıklayın >


Bu da Asus 1215PN optimus açık ve fişe takılı (yani alabileceği en yüksek değerler) N550 işlemcili

< Resime gitmek için tıklayın >


Bir de 1215B'yi ekleyelim. Kendisi Amd Fusion C-50 işlemcili

< Resime gitmek için tıklayın >


Makineye vmware kurdum. Ardından windows 2000 sistemli tek çekirdekli 384 MB ramli bir sanal makine oluşturdum ve bu makine içinde Crystalmark çalıştırdım. Sonucu aşağıda. Tek bir çekirdek ile NC10 kadar bir performansının olduğu görülüyor.

< Resime gitmek için tıklayın >


Dün internetten 3dMark06 free indirip (586 mb üşenmeden ) kurdum (büyük fedakarlıklarla ) çalıştırdım sonuçlar şöyle:

< Resime gitmek için tıklayın >


3DMark skoru : 1108
3DMark CPU skoru : 1101

Kıyaslama için
1. intel i3 330UM için 3DMark06-CPU skoru 1310'dur. Bu işlemciye sahip aynı özelliklere sahip bir ultraportable'ın fiyatı ise 1500 TL'den aşağı değildir.
2. intel i5 520UM için 3DMark06-CPU skoru 1790'dur. Bu işlemciye sahip aynı özelliklere sahip bir ultraportable'ın fiyatı ise 1500 TL'den aşağı değildir.
3. intel c2duo su7300 için 3DMark06-CPU skoru 1190'dır. Bu işlemciye sahip aynı özelliklere sahip bir ultraportable'ın fiyatı ise 300 TL daha fazladır.

Bu krtierlere göre U3600 işlemci intel işlemciler içerisinde bir fiyat/performans ürünü olarak görülebilir (şimdilik)



Windows Experience Index

< Resime gitmek için tıklayın >



İZLENİMLER


yükleme merkezi :http://www.packardbell.com.tr/pb/tr/TR/content/download

< Resime gitmek için tıklayın >

Yukarıda yükleme merkezinden anlayacağınız gibi bu ürün için sadece Windows7 driverları var. Makineye XP kurmak sorunlu olabilir. İleride eklenir mi bilmiyorum. Ama şahsen ekleyeceklerini sanmıyorum.


Öncelikle klavye tuşları NC10'dan sonra bana çok büyük geldi. Yazarken çok fazla hata yaptım. Ama bir günün sonunda alıştım.

Touchpad NC10'dada küçüktü. Oradan alışığım ama yukarıdaki resimden anlayacağınız gibi küçük olmakla kalmamış çerçevesi belirsiz bu nedenle zaman zaman yerini kaçırabilirsiniz.

İlk aldığınızda touchpad ile mouse kontrolü biraz yavaş ancak yazılımla ayarlamak mümkün. Böylece kullanımı daha iyi olur.

Ekranın parlak olması beni rahatsız etti. Ancak ekran güzel. Bir uyarı dikey görüntüleme açıları büyük değil. Buna rağmen 175 dereceye varan açılma sayesinde istediğiniz gibi ayarlamanız mümkün. Sorun olmaz yani.

Ekranın parlaklığı Fn tuşları ile ayarlanırken ne kadar parlaklıkta olduğunuzu göstermiyor oluşu büyük bir eksik bence.

Aynı şey Fn ile ses ayarında yok orada renkli bir gösterge çıkıyor ve rahatlıkla görebiliyorsunuz.

Pil durumunu gösteren bir Fn tuşunun olmayışı da NC10'da ki kolaylığına alıştıktan sonra beni rahatsız etti. Pil durumunu görmek için işinize ara vermek zorunda kalıyorsunuz.

NC10'da bir tuş ile makineyi tam performans moduna geçirmek ve işlem önceliğini aktif programa vermek en çok kullandığım özelliklerden biri idi. Bu makinede bu işe ayrılmış bir Fn tuşu olmadığı için istediğim zaman tek tuşla hızını ayarlamayı başaramadım. Sürekli işini bırak git güç seçeneklerinden ayarla geri dön sonra tekrar ayarla vs. işkence gibi geldi bana.


PİL ÖMRÜ TESTLERİ

Pil ömrünü çok merak ediyordum. Makine geldiğinde batarya %90 dolu idi. Makine içinden çıkan (sonradan farkettiğim) bir kağıtta önce fişe takıp sonra açın diyordu. Fakat ben önce açtım. Sonra fişe taktım :) İlk kullanım fişte gerçekleşti. İlk kontrolümü ise bugün yaptım. Özellikle makineyi full performans moduna aldım. Ekran parlaklığı da %75 ya da %80 gibi birşey. Gösterge olmadığından net bilmiyorum. Ama zaman zaman tam palaklığa geçmiş olabilirim. Bu arada bluetooth kapalı kaldı.
Günüm şöyle geçti:


TAM PERFORMANS MODU PİL ÖMRÜ TESTİ

9:00'da %100 dolu olarak fişi çektim. Makineyi kapatıp açacaktım. Fakat windows 54 güncelleme var dedi ve bunları kurmaya başladı. Bu 5 dk sürdü. Sonra makine kapandı. Hemen açtım meğerse kurulum bitmemiş, açılışta binlerçe kayıt güncellemesi yaptı. Bu da 5 dakika sürdü. Sonra kapanıp açıldı. Diske yazma süreci devam etti. Toplamda 15 dk. yoğun disk işlemi yapmış oldu. Ardından wireless'ı kapattım ve 20 dakika boyunca NFS Most Wanted portable oynadım. Sonra makinenin kapağını kapatıp uyku moduna aldım. Yani çok az da olsa makine enerji tüketmeye devam etti. Bu durum saat 15:00'a dek devam etti. Açtığımda pil ömrü %75'de idi. Önce Harici diski takıp 10 dakika dosya kopyaladım. Sonra 20 dakika Office programları ile işlerimi yapıp, 15 dakika NFS MW oynadım. Sonra wireless'ı açtım. 10 dakika oyun kurdum. Ama oyun uyumsuz çıktı. makine mavi ekran verdi kapandı açıldı. Windows hatayı giderdi. Windows live hesabımı oluşturdum. Netten e-postalarımı indirdi. Forumda dolaştım ve bu incelemeyi yazmaya başladım. kritik pil uyarısı seviyesini %5 olarak ayarladım. Saat 18:00'de pil %5'e düştü ve tekrar fişi taktım.

Özetle yüksek performans modunda 3 saat 45 dakika bekleme modu ile (ki bu modde %10 civarı pil harcandığını hesapladım) 4-4,5 saat arası bir ömrü var (ilk şarjda).

Fişi taktıktan sonra makine açıkken tam 2 saat sonra pil %64 doldu ki bu bana NC10'dan sonra yavaş geldi.

Makineyi ilk aldığımda USB ile boot edip Hard diski böleyim dedim ama bir ne göreyim benim yekpare zannettiğim hard disk aslında 3 parça. bir parçası 10 GB olarak ayrılmış özel bir bölüm yanlış hatırlamıyorsa 3 GB si hala boş. Diğeri ise 100 MB civarı bir bölüm. Aktif ve primary olarak işaretlenmiş. Yani makine bu bölümden boot ediyor (bence) diğer bölüm harddiskin geri kalanından oluşuyor. Siz kullanıcı olarak sadece bu bölümü ve tek parça 300 GB olarak görüyorsunuz. Windows 7 starter bu bölümde yüklü. Buranın sistem ve Data olarak ayrılmamış olması ya da sistem ilk açıldığında kullanıcıya sorularak ayrımın yapılmıyor olması büyük eksiklik. NC10 ilk aldığımda hard diski nasıl böleyim diye sormuştu, boyutu öğrendikten sonra bölmüş ve bölme işleminden sonra yedeklemişti. Dot U'da ise yedeleme işlemi bölünmeden önce yapıldığı için siz ikiye böldükten sonra geri yükle dediğinizde bu bölümün eski toshibalarda olduğu gibi yeniden tek parçaya dönüştürülmesi riski var bilginize... Yani bilgisayarlardan çok anlamayan kullanıcıların işi biraz zorlaşmış oluyor...

Ben bu bölümü ikiye böldüm ve bölme işleminden sonra yukarıdaki sorunu yaşamamak için hirens boot usb ile açıp Ghost32 ile yedekledim. Size de bunu tavsiye ederim. Ama herkesin yapamayacağını da tahmin ediyorum. Özetle bu makine sistem yedekleme, kurma, kurtarma vs açısından Samsung NC10 kadar kullanıcı dostu değil...


DENGELİ MOD PİL ÖMRÜ TESTİ

İkinci pil ömrü testini dengeli modda ve wireless açıkken yapıyorum. Ekran parlaklığını değiştirmedim. Yani dengeli modda windows nasıl ayarladıysa öyle bıraktım. BT yine kapalı. Çalışmaya başlama saati gece 1:50 benim saatime göre. Pil durumunu sürekli takip edip buradan yazacağım. Bu pilin 2 şarjı olarak ya da en kötü olasılıkla 3. şarjı olarak kabul edilmeli. Yani pil henüz performansına ulaşmış değil. 03:35'e kadar çalışıp kapattım. Yani 1 saat 45 dakika kullanmış oldum. Sonra sabah 11:25'te yeniden açtım ve aynı şekilde nette dolaşma ve office amaçlı kullanmaya devam ettim. Bu arada HP Officejet kurulmuna başladım. 10 dakika falan sürdü. NC10'da en az 30 dakika sürüyordu. Bu arada 10 dakika harici hard disk, 5 dakika da usb bellek taktım. Bu her notebook kullanıcısının yaptığı bir şey. Az önce %7 pil kaldı uyarısı verdi. %5 ise benim verdiğim alt sınır o noktada otomatik beklemeye alacak. Bu arada firefoz pdf editör de kurdum. Ardından da Winrar yani hard disk çalışma süresini gerçek yaşama uydurdum diyebiliriz. Her iki kurulum da bir kaç dakikalığına hard disk çalışmasını artırdı. Sabırsızlıkla %5 uyarısını bekliyorum. Bu arada adaptör kablosunun uzunluğu NC10'nun kablosunun yarısı kadar. NC10 evin bir ucundan sorunsuz uzatılabiliyordu. Bu ise fişe yaklaşmayı ya da fişi yaklaştırmayı gerektiriyor. Neyse sonunda 13:15'te %5'e düşen pil nedeniyle (13 dakika kaldı derken) sistem hazırda beklet moduna geçti. Makineyi açtım ve sizinle paylaşayım dedim. İkinci bölümde de 11:25-13:15 arası 1 saat 50 dakika giden bir pil ömrü var. Toplamda ise 1:45+1:50 = 3:35 saatlik bir kullanım sundu. Bence pil ömrü açısından NC10 dan sonra bir hayal kırıklığı, hele PB 6 saate kadar vs laflar ederken, bu süre yakışmadı. Bu kullanımda wireless'ın sürekli açık olmasının pil tüketiminde etkili olduğu kanaatine vardım. Tam performans modunda çok az nette sörf yapınca 4 saati aşan bir kullanım (tahmini) vardı.


GÜÇ TASARRUFU MODU PİL ÖMRÜ TESTİ

Üçüncü pil testini güç tasarrufu modunda yapmayı planlıyorum. Ama önce pillerin dolması lazım. Piilerin doluluk oranının bilgisayar uykuda iken %5'ten %55 çıkması 1 saat 45 dakika sürüyor.

21:20 itibariyle tasarruf modunda wireless açık office ve internet ile teste başladım arkadaşlar...

Evet pil bitti tam 01:00'da %5 uyarısını aldım. Bu sürede 650 MB dosyayı netten indirip, nette biraz flash oyunu oynayıp, office vs işlerle uğraştığımı belirtmeliyim. Yani tasarruf modunda 3:40 dakikalık bir pil ömrü var gibi görünüyor.

Oysa nette U5400 işlemcili (18 W TDP li) modelin tam parlaklıkta (bundan emin değilim %50'de olabilir) 284 dakika pil ömrü olduğu yazıyordu. Yani 4:44. Bizimki bu süreye yaklaşamadı bile hem de ekran en karanlık modda iken. Bu işte bir iş var ama ben şimdilik anlayamadım...


MAKİNEYİ SÜREKLİ DIŞARIDA KULLANAN YA DA KULLANACAKLAR İÇİN ALTERNATİF PİL TESTİ

Arkadaşlar yukarıdaki testleri kronometre tutmadan yapmıştım (sadece dakika ayarında hassaslar ). Bunun için saatimle kronometre tutarak yeni bir test yaptım. Bu testte sürekli yolda belde makineyi kullanan birinin rolünü oynadım . Dışarıda hava aydınlık olduğu için en iyi görüntüyü maksimum ekran parlaklığı dışında elde edemedim. Bu yüzden testi maksimum parlaklıkta yaptım. Dışarıda insanlar (diğer bir deyişle ben) çoğunlukla (ki o da ben oluyorum ) interneti kullanmıyorlar (çünkü pahalı ) Bu nedenle wireless ve bluetooth kapalı. Ben genellikle max performansta zorlayarak kullanıyorum makineyi. Bu nedenle windows güç ayarları maksimum performansta ayarlı. Bu durumda kronometreye bastım. Pil bitene dek sadece acrobattan e-book okuyup, winword'de makale yazdım. Başka bir şey yapmadım. Bir kaç tane (6-7 idi sanırım) klasör penceresi açıktı. Bu sırada babylon gerekti. Önce babylon sonra da sözlüklerini kurdum. Bu da tam ölçmedim ama 5-7 dakika yoğun disk kullanımı demek. Ayrıca 7-8 defa işe ara vermem gerekti. Bu sırada da makineyi hazırda beklete aldım. Bu da 8 dakika yoğun disk işlemi demektir. Sonuçta pil 4 saat 1 dakika 22 saniye dayandı ve %5 sınırına gelip (bu sırada 10-12 dakika kaldığını söylüyordu) otomatik olarak kapandı.


HARD DİSKİN PİL TÜKETİMİ İLE İLGİLİ BULGULAR

Bu test sırasında her hazırda beklet işleminde pil doluluk oranının ortalama %2 azaldığını fark ettim. Bu nedenle WD'nin sitesine gidip harddiskin WD3200BPVT özelliklerini inceledim ve şok oldum. Çünkü içindeki disk manyak pil düşmanı birşey. 750 GB diskler bile okuma ve yazma sırasında 1,6 watt enerji çekerken bizim ki 2,5 watt enerji çekiyor. Bekleme modunda diğerleri 0,65 watt çekerken bizim ki 0,85 watt çekiyor. Yani BENCE ACİLEN değiştirilmesi gereken bir parça. Bilginiz olsun.
Ben WD7500BPKT modelini almayı düşünüyorum 218 TL. Ya da WD5000BPKT o da 138 TL. Daha ucuza bulan olursa bilgilendirsin. Şimdiden teşekkürler...

Scorpio Blue serisi 320 GB üzeri kapasiteye sahip 5400 RPM hard disklerin özellikleri

< Resime gitmek için tıklayın >


Scorpio Black serisi 320 GB ve üzeri kapasiteye sahip 7200 RPM hard disklerin özellikleri

< Resime gitmek için tıklayın >



ARTILAR

1. Netbookları en az ikiye katlayan performans
2. HD ekran
3. HD ekran kartı
4. BT 3.0
5. Ürünün çantası bir harika
6. Oldukça sessiz. Gece 01:50 de çok çok hafif bir fan sesi var.
7. Bence makine oldukça serin çalışıyor. Sadece NFS MW oynarken fandan sıcak hava üfleniyor ki bence bu da normal.
8. Üreticinin reklam amaçlı demo yazılımlar yüklememiş olması
9. Adobe photoshop elements yazılımının full sürüm gelmesi
10. Oldukça serin çalışma.


EKSİLER

1. Sert mouse tuşları
2. Küçük touchpad
3. Göreceli olarak kısa pil ömrü
4. Nette klavyede herhangi bir esneme yok diyor ama bence çok hafif bir flex 6 tuşu ve çevresinde mevcut. Tabi bu göreceli ben NC10'dan sonra bu kalvyede hafif bir flex hissediyorum yazı yazarken...
5. Wireless sıradan bir çekim gücüne sahip bgn destekli olmasına rağmen (kesin bir ölme olanağım olmasa da) NC10 kadar bir çekim gücü var. NC10'da ise bg destekli bir kart vardı. Normalde Dot U daha iyi çekmeli. Oysa NC10 evde odalarda gezerken 4-5 tık çekerken, Dot U 3-4 tık çekiyor. Bu yüzden en fazla NC10 kadar güçlü olduğunu söyleyebiliriz. NC10 ise sıradan bir çekim gücüne sahipti. Yani wireless kartından mucize beklemeyin.
6. Mouse tuşlarına gece basınca çat çut ses çıkarıyor. Ben rahatsız oldum açıkçası...
7. Ürünün yüzeyi fotoğraflarda da görüldüğü gibi parmak izlerini hemen kapıyor. Normalde kaplama çok parlak değil ama bu yine de böyle...
8. XP desteği yazılım olarak yok...
9. Kutudan CD ya da DVD çıkmıyor.
10. (Benim için problem olmasa da) hard diskin bölünmeden gelmesi yukarıda anlattığım sebeple önemli bir eksi.
11. NC10'dan daha kısa adaptör kablosu
12. NC10'dan daha büyük adaptör. En küçük adaptörler Asus'ta bildiğim kadarıyla.




4 GB RAM İLAVESİ VE WINDOWS 7 PROFESSIONAL YÜKSELTMESİ SONRASI PERFORMANS TESTLERİ


Öncelikle yukarıdaki değişikliklerden sonra windows experience indeksinin değişmediğini belirtmeliyim.

3DMark06 sonuçları ise işlemci puanı 57 puan düşmesine rağmen 147 puan arttı. Bu düşü sanırım işlemcinin 2011 üretimi olması nedeniyle program tarafından tanınmamasından kaynaklanıyor. İşlemcinin tanınmadığını çekirdek sayısı verilerinin hatalı tespit edilmesinden hemen anlaşılıyor. Benzer şekilde ekran kartı (ki o da işlemciye entegre) da tanımlanamıyor.

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >


CrystalMark sonuçlarında da kısmi bir artış gördüm. 48 bin civarından 52 bin civarına.

< Resime gitmek için tıklayın >

Kullanım olarak hızlandığını (zaten hızlıydı ama imageshack açılırken biraz bekliyordu opera şimdi %50 daha hızlı açılıyor) söyleyebilirin. Windows 7 nin görselliklerinin eklenmesi de cabası. Win7 pro tavsiye ederim. XP modu da var.

Ama RAM hala 3 GB olarak görülüyor çünkü 32 bit işletim sistemi en çok o kadar adresleyebiliyor . 4 GB için 64 bit yüklemek şart....





NOT: Görüş ve önerilerinizi bekliyorum. Yaşadığınız sorunları ya da güzellikleri de paylaşırsanız sevinirim.


To be continued...



Ürünün web sitesi:http://www.packardbell.com.tr/pb/tr/TR/content/models/dotu

yükleme merkezi :http://www.packardbell.com.tr/pb/tr/TR/content/download



İŞLEMCİ STRESS TESTİ - SİSTEM AŞIRI YÜK (ISINMA) TESTİ


Arkadaşlar makineyi biraz zorlayıp soğutma performansına bakayıom dedim. Önce pili bitirdim. Sonra şarja taktım. Test sırasında aynı anda şarj olması nedeniyle daha fazla ısınmasını sağladım. Ardından Word, 2 sekme foxit pdf, 4 tane klasör penceresi (doğal çalışma ortamım yani), hesap makinesi ve 8 sekmeli opera açıkken vmware çalıştırdım. Bunun sebebi işlemci zamanının %93'ünü sanal makinenin almasını sağlamaktı. Ardından 480 p mkv formatında bir film izlemeye başladım. Bu arada cpu appleti ekranda idi ve cpu yükü %100 sınırında sabitti. Film bitene dek (120 dakika) sıcaklığı takip ettim HDD 36 derece, CPU max 60 derece ve Motherboard 47 dereceyi gördü. Bu arada aldığımdan beri ilk defa makine hava üflemeye başladı. Hava çok sıcak değildi. NC10'nun daha sıcak üflediği de olmuştu. Neyse test başarıyla ve performans kaybı olmadan tamamlandıktan sonra sanal makineyi kapattım. Kapattıktan sonra daha 1 dakika olmadan işlemci sıcaklığı 50 dereceye anakart sıcaklığı ise 46 dereceye indi. Şu anda yani 3 dakika sonra ise işlemci 46 derecede ve anakart 41 derecede stabil. Makine çok hızlı bir şekilde soğudu. Bunuı da bir artı olarak eklemeliyim. Bu arada fan sürekli hava üflerken çıkan ses beni rahatsız etmedi. Ama hafif bir fan sesi var tabi.


Makinede 2 saatten fazla NFS MW portable oynadım aktif olarak. Canavar gibi hava üflemeye başladı. Sıcacıktı üflediği hava ben de sıcaklığı ölçtüm 99 derece işlemci sıcaklığı vardı. Bu arada pille oynamıştım ve pil bitmişti. Ben de fişi taktım. Sonra aklıma geldi ki pil de şarj olurken ısındığından sistem sıcaklığına olumsuz katkı yapıp artırıyor. Bir de pil şarj olurken sıcaklık kontrolü yaptım işlemci sıcaklığı olarak 105 derece gördüm ama ekran resmini kaydedene kadar 103 dereceye düştü. İspatı aşağıda:

< Resime gitmek için tıklayın >



KIYASLAMALI OYUN PERFORMANSLARI



Kıyaslama yapabilmeniz için elimdeki oyunlardan bazılarında Fraps 3.5.3 ile FPS kontrolü yapmaya başladım. Ancak pek oyun oynayan biri olmadığımdan elimde çok oyun yok.

1. Need For Speed Most Wanted Portable
Ayarlar : 1024x768 çözünürlükte en yüksek detaylar ile
FPS : 27 (çevrede araba yokken ortalama)
FPS : 23 (Çevrede 4 araba varken ortalama)
Kıyaslanan sistem: Asus 1015pn 1GB Ram 250GB HD Nvidia Ion 2 512MB of dedicated video ram Atom n550 @ 1.5GHZ Kaynak
Kıyaslanan Sistem FPS : 28


2. Air Conflict World War II portable
Ayarlar: 1024x768 çözünürlükte En yüksek ayarlar ile
FPS : 22 (ortalama)


3. Air Conflict Secret War kurulumlu
oynanabilir değil FPS hesabını yapmadan denemiştim. 2011 üretimi güncel bir oyun. Oyananamayacağı belliydi zaten...



SSD TAKILDIKDIKTAN, 2+4 GB RAM EKLENDİKTEN VE WINDOWS 7 ULTIMATE YÜKSELTMESİ SONRASI PERFORMANS TESTLERİ


Vatandan 389 TL ye 240 gb SSD Now hdd aldım. Ve makineye taktım. Makine 2 dk da açılırken artık 20 sn de açılıyor. kapanması 30 sn sürerken artık 5 sn sürüyor.

Performansta belirgin bir artış var. Pilde zayıflama %32 olmasına rağmen pil ömründe de (subjectif bir izlenim ölçüm yapmadım) iyileşme dikkati çekiyor. En güzeli otobüste, tirende özetle heryerde hdd zarar görecek derdi olmadan makineyi kullanabilmek.

Performans görüntülerini hem ilk sayfaya hem de aşağıya ekliyorum. Bu arada Ram daha önce 2+2=4 iken şu anda 4+2=6 gb. ayrıca 4 gb ram varken 32 bit Win7 Pro varken şu anda 64 bit win7 ultimate yüklü. Değerlendirmelerinizi buna göre yaparsınız.

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 1 Mart 2014; 19:34:31 >

A
13 yıl
Yarbay

Güzel paylaşım. Hayırlı olsun netbookun.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
13 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Teşekkürler sizin sayenizde aldım sayılır. Yoksa ilgilenmezdim... Ben teşekkür ederim...


Bu mesaja 2 cevap geldi.
L
13 yıl
Teğmen

İnceleme için teşekkirler. Bir kaç gündür kullanıyorum; oyun oynamayan biri olarak, daha önce kullandığım acer (core 2 duo 5400 512 mb ekrankartı) dan sonra performans ve hız sorunu yaşamadım ama taşınabilrlik avantajı çok işime yaradı. Kendisi 10 inc lik netbook lardan daha büyük görünmüyor ama ekranı belirgin büyük. Şarj süresi günlük kullanım için yeterli oldu. Alıken hdmi çıkışı olması da beniim için önemli bir kriterdi. ciklet klavye olsa iyi olurdu ama klavyesi kullanışlı. Sanırım bu fiyata 2x performans+11,6 hd ekran+hdmi sunan fazla seçenek yok.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
13 yıl
Yüzbaşı

Süper olmuş ellerine sağlık.En kısa zamanda Ram ve 7200Rpm HDD takviyesi yap.Keyfini sür.

Yalnız benim dikkatimi çeken birşey var ürünün sitesinde birçok driver var örneğin sadece bluetooth için 3 driver var bunlardan hangisini yükleyeceğim kafamı karıştırıyor açıkcası.



S
13 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: lvnt68

İnceleme için teşekkirler. Bir kaç gündür kullanıyorum; oyun oynamayan biri olarak, daha önce kullandığım acer (core 2 duo 5400 512 mb ekrankartı) dan sonra performans ve hız sorunu yaşamadım ama taşınabilrlik avantajı çok işime yaradı. Kendisi 10 inc lik netbook lardan daha büyük görünmüyor ama ekranı belirgin büyük. Şarj süresi günlük kullanım için yeterli oldu. Alıken hdmi çıkışı olması da beniim için önemli bir kriterdi. ciklet klavye olsa iyi olurdu ama klavyesi kullanışlı. Sanırım bu fiyata 2x performans+11,6 hd ekran+hdmi sunan fazla seçenek yok.



Benim yukarıda yazdığım eksiklikler aslında pek çok kişi için sorun olmayacak türden. Ekranın genişliği web sitelerini gezerken sağladığı kolaylık yabana atılır cinsten değil.

Bununla benzer performans ve belki daha uzun pil ömrü sunan bir başka modelde LG T280 SU7300 işlemcili 1,3 kg lık model ama 900 TL'nin altına düşemedi. Dot U'nun fiyatının indirimlerle 300 TL daha ucuz olması onu eşsiz yapıyor. Bir başka özellik de işlemcinin 2011 ürünü olması. Ancak celeron olduğu için tahmin ettiğimden daha fazla kırpmışlar. Pek çok gelişmiş komut setini sse4 vs gibi içermiyor. Bu da onun performansını olumsuz etkiliyor. Crystal mark testinde ekran kartı benzer puanlar almış olsa da 3DMark puanlarında GMA 950'yi 3'e hatta 4'e katlıyor. Kullanımda da bu farkı görüyorsunuz. Ben NFS MW'yi NC10'da çalıştıramıyordum. Ama bunda akıcı olarak 1024x768 ayarları ile oynayabiliyorum.

İnternetteki ağır flash oyunlarında (kızımın dediğine göre) evdeki P4 3.0 HT işlemcili ATI Radeon 9550 ekran kartlı makineden daha iyi çalıştırdığnı söyleyerek kendisinin olmasını istiyor. Crystal mark testlerinde de daha performanslı olduğu görülüyor. Sonuç olarak Eskiden masaüstü seviyesinde bir işlemciniz oluyor.

Şimdilik işletim sistemini değiştirmeyi düşünmüyorum. Yoğun işlemlerim nedeniyle zamanım yok. RAM güncellemesine de ihtiyaç duymadım. Starter en fazla 700 MB falan kullanıyor. harddiskten ise 150 MB falan kullanıyor. Bunda PB'nin saçma reklam programları yüklememiş olmasının etkisi olduğunu düşünüyorum...

< Resime gitmek için tıklayın >


Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
13 yıl
Çavuş

Emeğine sağlık dört dörtlük bi inceleme olmuş. Bende bunu bekledim fiyatı düşsün ama bir türlü düşmedi ikinci el HP dm1 aldım. Atomlu bir netbook almaktansa bunları almak en akıllıcası gerek hız gerek monitör çözünürlükleri mükemmel.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
13 yıl
Çavuş

Çok güzel bi paylaşım olmuş tebrikler =)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
13 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Maksimum parlaklık + Wireless kapalı + BT kapalı + Max performans modu pil ömrü testi ve hard diskin enerji tüketimi ile ilgili bulgular eklendi.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
G
13 yıl
Yüzbaşı

çok güzel bir inceleme olmuş teşekkürler.

yarın vatandan almayı düşünüyorum bende. şuan indirimli 707 tl gözüküyor uygun mu sizce?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
J
13 yıl
Yarbay

sallami,

DOT U değil DOT UR olacak. UR ile U3600'deki U'ların bir alakası yok. PB'nin bazı modellerinde U harfi olabiliyor.



S
13 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Evet arkadaşlar yine ben İlk mesaj çok uzadığı için bundan böyle yeni yorumlarımı bu mesajdan (o da uzayana kadar) devam ettireceğim. Bugün sonunda en uzun pil ömrü ne olabilir denemesini yaptım. Yine kronometre ile. Makineyi açtım, güç tasarrufu moduna aldım ve windowsun ayarlarını aşağıda görüldüğü şekilde değiştirdim.

< Resime gitmek için tıklayın >

Bu arada makinede artık 2 ayrı slotta 2'şer GB olmak üzere toplam 4 GB ram var. Yani elektrik tüketimi eskiye nazaran artmış durumda. Ayrıca ilk postta da dün söylediğim gibi Windows 7 Professinala yükseltilmiş durumda. Aktif olarak kullanılan bellek miktarı ise 32 bit sınırlaması yüzünden 3 GB.

Makineyi test ederken ekran parlaklığını %40 yaptım. Dışarıda ekran çok görülebilir olmuyor böyle tabi. Ama ekran 170 derece açılınca biraz kararsa da yansıma olmadığından kolay okunabilir ve kolay görülebilir bir görüş veriyor. Ben de bunu yaptım ve gün boyu 170 derece açık kapakla kullandım. Neler yaptım diye sorarsanız; sadece PDF dosyaları okudum ve makale yazdım Office 2003'te. Böylece 3 saat kullandıktan sonra 1 saat 40 dakika film seyrettim parlaklık yine %40 idi. Film seyretmeye başlamadan baktığımdan çok fazla disk işlemi yapmadığımdan pil çok az harcanmıştı. Ve 6,5 saati bulacağını düşünüyordum. Ancak bu gerçekçi olmayacaktı. Bu yüzden sürekli hard diskten okuma yapılmasına neden olan film seyretmek iyi bir tercih oldu. Pil modunda işlemci max yükünü yukarıda da göreceğiniz üzere %50 yaptım. Bu hızda bile makine atomlardan daha performanslı bunu belirtmekte yarar var. Ayrıca Windows 7 Professional yükleyinde belirgin bir artış olduğunu yukarıda testlerle ispatlamıştım. Bunun da etkisi var bu histe. Ayrıca bu süre zarfında makineyi 5-6 defa hazırda beklete almak zorunda kaldım. Daha önce 2 GB nin HDD'ye yazıldığını düşünürsek bu defa 3 GB yazıldı. (tahminen toplamda %10'luk pil bu arada tüketilmiştir diye tahmin ediyorum). Sonuç olarak benim belirlediğim %5'lik sınırda makine otomatik olarak kapandı ki kalan %5 ile 10-15 dakika daha çalışırdı sanırım (%6 da 18 dakika var diyordu çünkü).

Toplamda ise belki de bir rekora imza atarak 6:07 evet yanlış duymadınız 6 saat 7 dakikalık bir pil ömrü sundu. Belki de bu arada bataryanın yapısı tam olarak oturmuş ve tam performansa gelmiş de olabilir . Sonuç olarak kullanım şeklime genellikle böyle olduğundan benim için oldukça tatmin edici bir sonuç.

Zamanınızı aldığım için özür diler, başarılarınızın devamını dilerim.


NB: cümle düşüklüğü düzeltildi





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 5 Haziran 2011; 13:30:23 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
13 yıl
Yüzbaşı

hocam incelemeleriniz gerçekten harika çok teşekkürler.
alan arkadaşlar nereden,ne kadara aldıklarını yazabilir mi?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
13 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: NyTLeS

hocam incelemeleriniz gerçekten harika çok teşekkürler.
alan arkadaşlar nereden,ne kadara aldıklarını yazabilir mi?



Hocam ben alırken vatanda 713 TL idi %18 ya da %20 indirimdeydi. Ancak 001TK modeli vardı sadece. Onda da 250 GB HDD var.

O sırada teknosa %25 indirim yaptı 840 TL den 672 TL ye indirdi. Aynı sırada iki tane aynı üründen alana (teknosakart olma şartı ile) ikincisi %50 indirimli dedi. Bu tüm notebooklarda geçerli idi. Biz de iki arkadaş gittik. Ben teknosakart çıkarttım. Ödemeyi tek isimle yapma zorunluluğu vardı. Ödemeyi yaptım iki tane aldık. İlkini 840 TL ikincisi 420 TL saydılar toplamda 1260 TL kişi başı 630 TL'ye almış olduk. Geçen hafta cuma günü de puanlarımla 2 GB DDR3 1333 ram alıp taktım. Sonra internetten win7 pro seri nosunu girip 10 dakikada proya upgrade yaptım. Makine 4-4 lük oldu. Haftaya da 750 GB WD7500BPKT 7200 rpm hdd taktım mı dadından yinmez artık bebem.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
13 yıl
Yüzbaşı

cok detaylı inceleme eline saglık....


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
13 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: channex


cok detaylı inceleme eline saglık....





Ben teşekkür ederim. Paylaşmak için buradayız. Bu arada daha önce iyi dileklerini ve tebriklerini dile getiren ve post kasmamak için hepsine ayrı ayrı cevap yazamadığım tüm arkadaşlara da ayrı ayrı teşekkür ederim.

@GsmPc: XP driverlarının çıkacağını sanmıyorum. XP artık microsoft tarafından desteklenmeyen bir işletim sistemi. Yani güncellenmesi mümkün değil. Bazı işlemciler kendilerine has özelliklerinden dolayı belli şartların sağlandığı işletim sistemlerine ihtiyaç duyar. Bunu şöyle canlı ve yaşanmış bir örnekle anlatayım:

Bundan 6-7 yıl önce masaüstü makinemi güncelledim. O sırada P4 3.0 GHz HT destekli Prescot işlemciler 1 MB bellekleriyle yeni çıkmıştı. Bir tanesi 200$+KDV fiyatla satılıyordu. WinME en yaygın işletim sistemi idi. Ben de evde bu işletim sistemini kullanıyordum. Ek olarak işyerimden aşina olduğum Windows 2000'i de kurmuştum. Bazen aylarca makineyi kapatmazdım. Güncellemeye kadar P3 733 Mghz işlemcili bir makinem vardı. Hiç bir sorunum yoktu. Güncelleme sonrasında yine aynı şeyi yaptım ve WinMe ve Win2000 kurdum. Ama o da ne?!... İşlemci 70 dereceleri görüyor ve soğumuyordu. Sorun ilk olarak o işlemci ile tanıştığımız HT (hyperthreading) özelliğinden kaynaklanıyordu. Bu özellik işlemci az boş kalsa ikinci bir işlem için işlemciyi kullanmayı ve işlemciyi boş bırakmamayı hedefleyerek geliştirilmişti. Eğer ikinci bir işlem yoksa işletim sisteminin işlemciye yeni konulmuş olan Noop komutunu göndermesi gerekiyordu, göndermediği sürece işlemci sürekli max yüklemede hiç boşluk vermeden çalışıyordu. Sorun ise bu komutun makineyi yöneten ve işlemcinin kontrolünü elinde tutan işletim sistemi tarafından verilmesi gerektiğiydi. Oysa Microsoft XP'yi piyasaya sürmüş ve çok satabilmek için eski işletim sistemlerini güncellemeyi bıraktığını açıklamıştı. WinMe ve Win2000 bu komutu desteklemediğinden ve bu destek verilmeyeceğinden nefret ettiğim XP'ye geçtim. Geçmeye mecbur bırakıldım.

Benzer bir durum U3600'de de var. Sanal makinede çift çekirdek tanımladığınızda sanal makinedeki işletim sistemi hiç bir şey yapmasa bile %97 gibi bir yükle çalışmaya başlıyor ve sıcaklık60 dereceyi buluyor. Benzer bir durum sanırım bu işlemci için de geçerli. Sorun intelin sorunu değil. Eğer yukarıdaki gibi ise microsoftun XP'yi güncellemesi lazım. Bu da mümkün değil .

Sonuç bence boşuna heveslenmesek iyi olur.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 5 Haziran 2011; 23:24:01 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
13 yıl
Yarbay

Bu netbook ile ilgili bilgi almak isteyenler "netbook" kısmına bakıyorlarsa göremiyorlar bu güzelim incelemeyi.
Bence konuyu o tarafa taşımak yada taşıttırmak lazım.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
13 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: AKINLASINN

Bu netbook ile ilgili bilgi almak isteyenler "netbook" kısmına bakıyorlarsa göremiyorlar bu güzelim incelemeyi.
Bence konuyu o tarafa taşımak yada taşıttırmak lazım.


Önerin için teşekkür ederim. O bölüme modların affına sığınarak aynı isimle bir konu açıp, bir açıklama ile buraya yönlendirecek link koydum.

Netbook bölümü linki burada:http://forum.donanimhaber.com/m_49703334/mpage_1/f_/key_//tm.htm#49703334

Bence buradan devam etse de olur.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
L
13 yıl
Teğmen

Ayrıntılı inceleme için teşekkürler. Beklediğimden hızlı ve sessiz çıktı. 3g stick ile şarjı biraz daha az gidiyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
13 yıl
Onbaşı

selamlar, ben de dün teknosadan kampanyadan yararlanarak 712TL 12 taksitle 320gb harddiskli modelini aldım...
Kullananlara bir iki sorum olacak...

öncelikle windows 7 64bit'e yükseltmek için napmak lazım, ya da 64 bit'e gerek yok mu?
internet üzerinden key mi satin alacağım yoksa bir yolu var midir? netten key bularak yaptiğimiz upgrade sonrası otomatik güncellemeleri yapabiliyor muyuz? yoksa öyle bir şans kalmiyor mu?

ikincisi upgrade ederken mevcut programlar kaybolacak mı özellikle photoshop elements gitsin istemiyorum, ya da bunlari tekrar packard bell'in sitesinden indirme şansımız var mı?


Bu mesaja 1 cevap geldi.