Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
1
Cevap
1004
Tıklama
0
Öne Çıkarma
İlaç ucuzlayacak eczacılar tepkili
B
15 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Orjinal ve eşdeğer ilaçların fiyatları yüzde 60 bandına çekildi. Daha önce orijinal ilaçlarda yüzde 100, eşdeğer ilaçlarda yüzde 80 ödeyen devlet, yeni uygulamayla orijinal ve eşdeğer ilaçlarda yüzde 60 üzerinden ödeme yapacak

“Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararla Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Kararın 2’nci maddesinde yapılan değişikliğe göre Avrupa Birliği (AB) üyeleri arasından her yıl en az 5, en fazla 10 ülke “referans ülke” olarak Sağlık Bakanlığınca belirlenmeye devam edilirken, referans ülkelerin en geç iki ay öncesinden ilan edilmesi şartı getirildi. Daha önce bu süre 4 ay olarak düzenlenmişti.

Buna göre, hem sanayicilerin hem de eczacıların SGK’ya ilaç satabilmek için yaptıkları iskonto oranları yükselecek. Yani SGK’nın ve vatandaşın ödeyeceği ilaç faturası düşecek ama aradaki farkı karşılamak durumunda kalan eczacıların yükü artacak, bu koşulları kabul etmeyen bazı ilaç firmaları da piyasadan çekilebilecek.

‘10 bin eczane kapanır’

Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Özgür Özel, Türkiye’de toplam 24 bin eczane bulunduğunu belirterek kararla bunlardan aylık cirosu 21 bin liranın altında bulunan 10 binin kapanma noktasına geleceğini söyledi. Özel şöyle dedi:

“Yaptığımız araştırma Türkiye’de batacak ilk 5 bin eczaneden 3 bininin tek eczaneli beldeler, köyler ve büyük şehirlerdeki dar gelirli semtlerde olduğunu gösteriyor. Biz düşük fiyata karşı değiliz. Eczacıların ve vatandaşın mağdur edilmesine karşıyız. Bu uygulamayla eczacılar 600 milyon TL zarar edecek. Ayrıca küçük yerlerde bulunan tek eczaneler kapanınca vatandaşların ilaca erişimi zorlaşacak. Köylerdekiler ilaç temini için şehirlere, kasabalara gidecek.”

45 gün sonra yürürlüğe girecek olan tebliğin uygulanabilir olmadığını, bu tebliği protesto etmeye hazırlandıklarını anlatan Özel şunları söyledi:

“Gelişmiş ülkelerde eczanelerin ilaç fiyatlarından bağımsız hizmet vermeyi sürdürmeleri için dünya meslek hakkı veriliyor. Bu hak eczacının karşılaştığı her zarar buradan kapatılıyor. Bu uygulama reçete başına hizmet bedeli verilerek yapılıyor.”

Fiyatlar düşecek

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Semih Güngör de halen referans fiyatta 5 ülkenin baz alındığını, yeni düzenlemeyle bu sayının artırılacağını ve ülkelerin seçilmesinde Sağlık Bakanlığı’nın yetkili olacağını dile getirdi. Güngör, “Şu anda 5 ülkenin fiyatları baz alınarak en düşük fiyat referans alınıyor. Bu sayının 10’a çıkarılması, listeye girecek yeni ülkelerin de Polonya, Macaristan gibi ilaç fiyatlarının düşük olduğu ülkelerden seçilmesi gündemde” dedi.


Eczaneleri ve halkı neler bekliyor?

- Eczane ciroları yüzde 20’lere varan oranda düşecek.

- 10 bin eczane kapanma riskiyle karşı karşıya kalacak.

- Tedirgin ortam nedeniyle kredileri geri çağrılan eczane sayısı artacak.

- Maliyetlerin kurtarılamaması nedeniyle yabancı ilaç üreticilerinin ithalat ya da üretimlerini durdurma riski var.

- Vatandaşın ve devletin ilaç faturası düşecek.

- Ancak iskontoları karşılayamayan eczanelerin kapanması ya da bazı ilaç firmalarının piyasadan çekilmesi durumunda vatandaşın ilaca erişimi sekteye uğrayabilecek.

Kaynak : Milliyet



B
15 yıl
Çavuş

ucuzluk yaparlar tepki olur artış yaparlar gene tepki çok akılları varsa gazeteci olmayıp siyasetci olsalardı da şuan elstirdikleri Başbakanın yerinde olsalardı doğan çok kasınıyor bir dahaki şeçimlerde AKP iktidara geçerse doğanın sonuda uzan gibi olucak eczanelerim çoğu 2000 bin TL nin üzerinde kazanıyor hele hastane karşısındaysa 10-20 bin tl ye kadar çıkar bu devirde kim bu kadar kazanabiliyor



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.