Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
4
Cevap
194
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Hiç UFO gördünüz mü?
M
geçen yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Ben iki defa tanımlayamadığım ışıklı cisim gördüm gökyüzünde. Birinde çok yakındı ve ışıklıydı. Ben de insanların geçtiği yerde durup, baktım uzun uzun ama başka kimse dikkate almıyordu kocaman ışıklı cismi.

Siz hiç ufo gördünüz mü?



M
geçen yıl
Teğmen

Gördüm sayılır ama uçak ya da gezegensel bir şeydir muhtemelen ışık parlaması gördüm



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

A
geçen yıl
Teğmen

10 sene kadar önce görmüştüm, benden başka kimsenin dikkatini çekmemişti. Gördüğüm parlak cisim çok yavaş biçimde kare şeklinde hareket edip birden yok oluvermişti. Uçak veya helikopterin böyle manevra kabiliyetine sahip olmadığını varsayarsak ve dronların uzak mesafeden bu denli net görünemeyeceğini düşünürsek (gerçi dron teknolojisi de çok yoktu o dönem) gördüğüm şeye ufo diyebiliriz.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

D
geçen yıl
Binbaşı

havada, asker gibi dizilmiş bir doğrultuda veya karınca gibi arka arkaya nizami bir vaziyette ilerleyen starlink uyduları dışında bişey görmemişim. meteoru bile en son ne zaman gördüğümü hatırlamıyorum



N
geçen yıl
Moderatör

Tanımlayamadığımız her hava fenomeni veya algı yanılgısı bizim için bir UFO sayılır. Artık UFO bile demiyorlar. Unidentified Aerial Phenomena (UAP) yani tanımlanamayan hava fenomenleri başlığı altında inceliyorlar. NASA ilgili terminolojiyi daha da muğlak ve yabancılaştıracak şekilde Unidentified Anomalous Phenomena (kısaltması yine UAP) yani tanımlanamayan anormal fenomenler olarak genişletiyor:

https://www.dni.gov/index.php/newsroom/reports-publications/reports-publications-2023/item/2354-2022-annual-report-on-unidentified-aerial-phenomena
https://www.nasa.gov/feature/nasa-announces-unidentified-anomalous-phenomena-study-team-members/

Bu arada kanaatimce özellikle de Amerikalılar, sokaktaki sıradan komplo teorisyeninden üst düzey departman, büro ve ajans yöneticilerine, Kongre üyelerine hatta muhtemelen pek çok enteresan bilgiye erişimleri bulunan ama uzunca bunlara kafa yoracak kadar vakti olmayan devlet başkanlarına kadar, bu tarz mevzuları seviyorlar ve ilginç buluyorlar. Bu sebeple bir UFO veya UAP efsanesini en çok yaşatmaya meyilli olanlar da aslında ister istemez onlar yani ABD'nin resmi otoriteleri. Bir yandan da vaka çözümü yapıp pek çok UAP olayının ipliğini pazara dökenler de onlar. Kullanılan ifadelerden anlaşıldığı kadarıyla daha çok tehdit veya güvenlik çerçevesinde inceleniyorlar. Kremlin veya Pekin'in yeni bir oyuncağı ya da felaket getirecek bir doğa fenomeni olabilir mi gibisinden. Uzaylı vs düşüncesine fazla bir sapma yok. Bunun komplo teorisyenlerinin iddialarının aksine uzaylıları vb gerçekten dünya dışı olguları gizleme çabasından ziyade bilinmezlikten ve stereotipik bilimkurguya sapma çekincesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Bir merak hali ve gerçekten yanılsamaların ve mitlerin ötesinde dışarıda enteresan bir şeyler olabilir mi dürtüsü kesinlikle mevcut. Ama bence Amerikalıların da elinde fazla bir bilgi yok ve bir efsaneyi böyle resmi seviyede inceleyerek, çok dikkate alarak yaşatıyorlar. Tüm UAP gerçekleri aslında ihtimal dahilinde son derece "sıradan" hatta "vasat" olabilirler. Görece daha nadir doğa fenomenleri, hava taşıtları ve çarpık görünümlerle, insanın abartma ve saf inanç eğilimleriyle UAP veya UFO tamamıyla esas gerçeklikten veya gerçeklerden kopuk bir kurgu gerçekliğin üzerinde yükseliyor olabilir.

Bu boyutlar, yıldızlar ve galaksiler arası gezgin cihazlar, dışsal varlıklar vb varsayımı kadar ihtimal dahilinde hatta muhtemelen daha çok. İlaveten UAP'ın en azından gerçekten acayip ve çözülememiş bulunan bir kısmının az bildiğimiz veya hiç bilmediğimiz bir takım kozmolojik ve kuantum fenomenler olması da mümkün. Belki evrenimizde arada sırada "anti - gravitasyonal" aşırı ivmeli kabarcıklar meydana geliyor. Metalik, ışık yansıtan veya saçan görünümleriyle ama biz bunları bir taşıt felan zannediyoruz. Gördüğümüze zihnimizdeki taşıtlık nosyonunu yüklüyoruz veya benimki gibi tabiat ananın bir olayı nosyonu. Bilmediğimiz için bize garip ve ilginç geliyor. Karadelikler misal. Evren karadeliklerle dolu. Bunu biliyoruz. Ve artık karadeliklere dünya çapında kurulmuş Event Horizon teleskobuyla elde edilen görüntülerle beraber bayağı bir aşinayız da. Onlar hakkında bilgimiz çoğaldıkça sıradanlaşıyorlar. Bilinmeyince enteresanlaşıyorlar. Rastgele kavramlar, yakıştırma anlamlar yüklemeye daha müsait hale geliyorlar.

Tabiat muazzam bir olgu zenginliğine sahip. Enteresanlık ve bir gizem perdesi bunların bir kısmını hatta çoğunu örtüyor. Bilinmezliğin sularında insanın hayal gücü tam gaz bir anlam üretiyor, bilinmezlikle ne olursa olsun başa çıkabilmek için. Bu bilişsel doğamıza evrimsel süreçten gelen bir miras. Bazen bilinmezlik hakkında ürettiğimiz varsayımlar açıkça yanlış, hatta yanlışı geçtim, düpedüz saçma olabiliyor. Ve UFO veya UAP ne yazık ki tanımı gereği perdenin öbür tarafında kalıyor. Anlaşılamamış "sıradan gerçeklerin" üstüne yerleştirilmiş ve insan tahayyülüyle şekillendirilmiş tamamen saf bir kurgudan söz ediyor olmamız, gelişi güzel birçok örneği UAP adı altında toplayıp bir mitoloji yaratmış olmamız çok daha olası ve görüldüğü kadarıyla da esas durum bu.



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.