Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
13
Cevap
544
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Peru Cumhurbaşkanı Castillo Kongre'yi feshetti, daha sonra tutuklandı
M
geçen yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Peru Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, Kongre'nin hükümeti hedef aldığını öne sürerek acil durum hükümeti kurulduğunu açıkladı ve Kongre'yi feshetti. Castillo, ulusa sesleniş konuşmasından birkaç saat sonra Kongre tarafından görevinden azledilip gözaltına alındı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dina Boluarte, ülkenin yeni Cumhurbaşkanı olarak yemin etti. Castillo ise cezaevine gönderildi

< Resime gitmek için tıklayın >
Peru Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, hükümeti devirmeye çalışmakla suçladığı Kongre'nin feshedildiğini ve acil durum hükümetinin kurulduğunu duyurdu. Castillo daha sonra özel kuvvetler tarafından gözaltına alındı.

Pedro Castillo, ulusa sesleniş konuşmasında, Kongre'nin feshedildiğini, bugünden itibaren ülkeyi acil durum hükümetinin yöneteceğini ve yeni Kongre için seçime gidilerek 9 ay içerisinde yeni anayasanın hazırlanacağını söyledi.

Kongre'nin hükümetini hedef aldığını ifade eden Castillo, "Kongre hukukun üstünlüğünü, demokrasiyi yerle bir etti. Bir 'Kongre diktatörlüğü' kurmak için Anayasa Mahkemesi'nin onayıyla güçler dengesini bozdu." dedi.

Castillo, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vatandaşın talebine cevaben, hukukun üstünlüğünü ve demokrasiyi tesis etmek için şu önlemleri kapsayan olağanüstü hal hükümeti kurma kararı aldık; Kongre'nin geçici olarak feshedilmesi ve olağanüstü bir acil durum hükümeti kurulması. 9 ayı geçmeyecek şekilde yeni bir anayasa hazırlamak üzere kurucu yetkilere sahip yeni bir Kongre için mümkün olan en kısa sürede seçim düzenlenmesi. Yeni bir Kongre kurulana kadar kanun hükmünde kararnameler yoluyla yönetim sürdürülecektir. Bugünden itibaren ulusal çapta 22.00-04.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanacaktır. Yargı, savcılık, Anayasa Mahkemesi ve Ulusal Adalet Kurulu yeniden düzenlenecek."

Hakkında 17 ay içinde 3 kez gensoru önergesi sunulan Castillo, yolsuzluk yapmadığını ve Kongre'nin hükümetini devirmek için çalıştığını söyledi.

AÇIKLAMANIN ARDINDAN GÖZALTINA ALINDI

< Resime gitmek için tıklayın >
Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, ulusa sesleniş konuşmasından sadece birkaç saat sonra gözaltına alındı. Kongre üyeleri fesih kararını "darbe" olarak niteledi.

Peru Ulusal Polis Teşkilatı'nın açıklamasına göre Castillo, özel kuvvetler tarafından gözaltına alındı. Peru Ulusal Polis Teşkilatı , açıklamasında Castillo'dan 'eski cumhurbaşkanı' olarak söz etti.

Kongre'ye sunulan gensoru önergelerinde Castillo'nun görevde kalmasını savunan sol görüşlü Kongre üyesi Ruth Luque, Twitter hesabından yaptığı açıklamada,

"Bugün bir darbe düzenlendi. Benim çağrım her zaman mevcut anayasal çerçevelere saygı duymaktan yana oldu. Pedro Castillo hükümeti artık demokratik bir hükümet değildir." ifadelerini kullandı.

Sağcı Kongre üyesi Jose Cueto da "Castillo'nun yaptığı bir darbedir. Hiç kimse gaspçı bir hükümete boyun eğmek zorunda değil. Ordu diktatörü değil, anayasayı destekleyecektir. (Castillo) Görevden alınacak ve her suçlunun yaşaması gereken kaderle yüzleşecek; ömür boyu hapis." ifadelerine yer verdi.

KONGRE, CASTILLO'YU GÖREVDEN ALDI

< Resime gitmek için tıklayın >
Castillo, hükümeti devirmekle suçladığı Kongre tarafından "kalıcı ahlaki yetersizlik" suçlamasıyla görevinden azledildi.

Castillo'nun görevinden alınması yönündeki karar, genel kurul toplantısında 101 lehte, 6 aleyhte ve 10 çekimser oyla kabul edildi.

Kongre'de Castillo'nun görevden azledilmesi kararına gerekçe olarak "kamu fonksiyonlarını gasbetmeye, devlet yetkilerinin işleyişini engellemeye ve siyasi anayasa tarafından kurulan düzeni ihlal etmeye çalışmak" eylemleri gösterildi.

CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ

< Resime gitmek için tıklayın >
Peru'da, eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, Kongre tarafından görevinden azledilip gözaltına alınmasının ardından cezaevine gönderildi.

Castillo, polisler eşliğinde arabaya bindirilerek, başkent Lima'ya bağlı Ate semtindeki Barbadillo Hapishanesine götürüldü.

Peru'da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dina Boluarte, Castillo'nun görevinden alınmasının ardından ülkenin yeni Cumhurbaşkanı olarak yemin etmişti.

CASTİLLO HÜKÜMETİ'NDEN ARDI ARDINA İSTİFALAR

< Resime gitmek için tıklayın >
Peru Dışişleri Bakanı Cesar Landa, Twitter hesabından, "İnançlarıma, demokratik ve anayasal değerlere sıkı sıkıya bağlı kalarak, Cumhurbaşkanı Castillo'nun Anayasa'yı ihlal ederek Kongre'yi kapatma kararı karşısında Dışişleri Bakanlığı görevinden geri dönülmez bir şekilde istifa etmeye karar verdim." açıklamasını yaptı.

Castillo'nun kararını darbe olarak niteleyen ve bunu şiddetle kınayan Landa, bu kararda kendisinin dahlinin olmadığını belirtti ve uluslararası topluma Peru'da demokrasiyi destekleme çağrısında bulundu.

Ekonomi ve Maliye Bakanı Kurt Burneo, sosyal medya hesabındaki paylaşımında, "Hukukun üstünlüğü ihlal edildiği için, demokratik ilkelerime uygun olarak Ekonomi ve Maliye Bakanlığı görevinden geri alınamaz istifamı sunarım." ifadesine yer verdi.

Adalet ve İnsan Hakları Bakanı Felix Chero Medina, Twitter hesabından, "Demokratik kurumsallığa saygı duyarak ve Kongre'nin kapatılıp ulusal olağanüstü hal hükümetinin kurulduğu açıklanması karşısında, Adalet ve İnsan Hakları Bakanı olarak görevimden geri dönülmez bir şekilde istifa ediyorum." açıklamasında bulundu.

Çalışma Bakanı Alejandro Salas, Twitter hesabından, "ilkelerine bağlı olarak demokrasiye saygı duyduğu için görevinden istifa ettiğini" duyurdu.

Eğitim Bakanı Rosendo Serna Roman, istifasını "İnançlarıma ve demokratik değerlerime sınırsız saygı duyarak, Cumhurbaşkanı Castillo'nun Kongre'yi anayasaya aykırı şekilde feshetme kararı karşısında, Eğitim Bakanı pozisyonundan geri dönülmez şekilde istifa etmeye karar verdim." diyerek duyurdu.

İletişim ve Ulaştırma Bakanı Richard Tineo Quispe de "Demokrasiye saygılı ve ilkelerime uygun olarak ve Kongre'nin kapanışının ve ulusal olağanüstü hal hükümetinin kurulmasının duyurulması karşısında, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı olarak görevimden geri dönülmez şekilde istifa ediyorum." dedi.

ORDU ANAYASAL DÜZENE BAĞLI KALACAK

< Resime gitmek için tıklayın >
Castillo'nun, Kongre'yi feshetme ve ulusal acil durum hükümeti kurma kararının ardından Peru Silahlı Kuvvetler Müşterek Komutanlığı ve Peru Ulusal Polisinden yapılan açıklamada, kurumların anayasal düzene saygı duyduğu ve aksi yönde bir eylemde bulunmayacağı belirtildi.

Açıklamada, "Kurulu anayasal düzene aykırı herhangi bir eylem, anayasa ihlali teşkil eder ve silahlı kuvvetler ile polis tarafından anayasaya uyumsuzluğa yol açar." ifadeleri kullanıldı.

Silahlı Kuvvetler ile polisin birlik içinde olduğu vurgulanan açıklamada, halka sakin olmaları çağrısı yapıldı.

KOLOMBİYA'DAN DİYALOG ÇAĞRISI

< Resime gitmek için tıklayın >
Kolombiya hükümeti Peru'daki taraflara diyalog çağrısı yaparken, Meksika ise Peru'da yaşananların Pasifik'teki istikrarı bozmayacağına inandığını belirtti.

Reuters'ın aktarmasına göre Castillo karşıtları gözaltının ardından Kongre binasının önünde toplanarak kutlamaya başladı.

YENİ CUMHURBAŞKANI DİNA BOLUARTE YEMİN ETTİ

Güney Amerika ülkesi Peru'da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dina Boluarte, ülkenin yeni Cumhurbaşkanı olarak yemin etti.

Eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun, Kongre tarafından "kalıcı ahlaki yetersizlik" suçlamasıyla görevinden alınmasının ardından Boluarte, ülke tarihinin ilk kadın cumhurbaşkanı olarak göreve başladı.

AA'nın haberine göre; Boluarte, alkışlar eşliğinde giriş yaptığı Kongre'deki konuşmasında, "Tanrı, ülke ve tüm Perulular adına yemin ederim ki cumhurbaşkanlığı görevini sadakatle yerine getireceğim ve Peru'nun anayasasını 26 Temmuz 2026'ya kadar savunacağım." ifadesini kullandı.

Kurumlarda karşılığı bulunmayan bir darbe girişimi olduğunu vurgulayan Boluarte, "Büyük sorumluluğun bilincinde olarak bu görevi üstleniyorum ve ilk işim tüm Peruluları en kapsamlı şekilde birliğe çağırmaktır. Diyalog kurmak ve varmak bize bağlıdır. Tüm siyasi güçler arasında geniş bir diyalog çağrısı yapıyorum." dedi.
Boluarte, vatandaşların temel haklarına saygı göstereceklerini, hedeflerinin ülkenin ihtiyaç duyduğu siyasi ve ekonomik reformları gerçekleştirmek olduğunu bildirdi.

DINA BOLUARTE KİMDİR?

Apurimac bölgesine bağlı Chalhuanca kasabasında 31 Mayıs 1962'de dünyaya gelen Dina Boluarte, San Martin de Porres Üniversitesinden avukat olarak mezun oldu ve aynı üniversitede lisans üstü eğitimini tamamladı.

Boluarte, siyasette ilk adımını 2018'de attı, Lima eyaletine bağlı Surquillo ilçesi belediye başkanlığı için adaylığını koydu ancak başarılı olamadı.

Aynı şekilde 2020'de Özgür Peru Partisi saflarında parlamento seçimlerine katılan Boluarte, yeterli oyu alamadı.

Boluarte, 29 Temmuz 2021'de dönemin Cumhurbaşkanı Castillo tarafından Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanmıştı.


https://www.haberturk.com/son-dakika-peru-cumhurbaskani-castillo-kongre-yi-feshetti-daha-sonra-gozaltina-alindi-3545458



diktatör olayım derken paket olunca gelen pişmanlık hissi...
Yoruma Git
hamza5806 - geçen yıl +6
N
geçen yıl
Moderatör

1993'te Rusya devlet başkanı Boris Yeltsin ve yasama organı Yüksek Sovyet arasında yaşanan anayasal krizi anımsatıyor. Aradaki fark Rusya'da devlet başkanının (Yeltsin) yasamaya yani seçilmişlere ülkedeki asayiş birimlerini kullanarak üstün gelmesi. Peru'da görüldüğü kadarıyla istismarcı yürütmenin başarılı biçimde tasfiye edilişiyle beraber tam tersi olmuş ve bu Peru demokrasisinin direnç gücü açısından olumlu bir manzara.

Unutmayalım, kendi ulusal meclisini tanklarla ezip geçen malum Yeltsin Rusyası Putin'in tiranlığına evrildi. Peru'da da aynısı olabilirdi. Ancak Castillo belli ki Yeltsin'in aksine hem günümüzün hem de kendi ülkesinin dinamiklerini iyi tartamamış. İşe yaramayacak bir erk istismarına ve iktidar gaspına girişerek - Sovyetler sonrası Rusya'nın aksine - gerçekten demokrasinin iyi kötü yerleştiği bir ortamda tüm meşruluğunu ve desteğini yitirmiş. Darbeci bir başkan hemencecik paketlenmiş. Peruluları aslında - güvenlik birimleriyle beraber - bu demokrasi bilinçlerinden ötürü tebrik etmek gerek.

Demokrasiyi beğenmeyebilirsiniz ama aslında mimari anlamda bildiğimiz en iyi yönetim şekli. Zira demokrasiyle istismarı, aşırı güç kümelenmelerini önleyebilir, yetkileri verimli biçimde paylaştırabilir, en önemlisi de kansız biçimde seçmen tercihinize ya da - Peru'daki gibi - gerektiğinde anayasaya dayanarak kötü yönetimleri değiştirebilirsiniz.



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
geçen yıl
Yüzbaşı

İnsanoğlunun başına gelmiş en tehlikeli şey bu tarz diktatörlük hevesi olanlar.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
J
geçen yıl
Yarbay

ve bunlar genelde ruh hastası, zeka sıkıntısı olan buna rağmen her boku bildiğini zanneden tipler oluyor. hitler, mussolini, saddam, çavuçeşku ve günümüzdekiler daha fazla isim vermeyeyim




Bu mesajda bahsedilenler: @Olurolmazşeylerrrrrrr
W
geçen yıl
Yarbay

Dış güçlerin oyunu bu
Pedronun arkasındayız,kahrolsun vatan hainleri.
İç işleri bakanının durumu hakkında bilgisi olan varmı,



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

B
geçen yıl
Yarbay

Meclis bu yüzden önemli. Dikta heveslilerine gereken cezalandırma yapılır.

Bizdeki seçimler için bazı hikaye uyduranlara ibret niteliğinde. Meclis giderse CB gider, CB giderse Meclis gider. Kaçış yok.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

H
geçen yıl
Yarbay

diktatör olayım derken paket olunca gelen pişmanlık hissi...



S
geçen yıl
Binbaşı

aklıma Anton Castillo geldi el prezidenteeee



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

C
geçen yıl
Binbaşı

Aklıma Kastro' nun Çekuvera' ya attığı kazık geldi:

Arkadaşına veda mektubu bırakan Çekuvera "Bunu sana özel yazdım, senden başkası okumasın" notu yazdığı halde Kastro bu mektubu halka okuyunca Çe ülkeyi terkedip Bolivya' ya gitmek zorunda kalıyor ve orada şehit oldu...


Bu mesaja 2 cevap geldi.
R
geçen yıl
Binbaşı

dünya diktatörlerden birer birer arınıyor, her diktatöre bir gün sıra gelecek



D
geçen yıl
Binbaşı

Kafir, neyin uğrunda ölürse ölsün ona şehit oldu denemez. Şehitlik mertebesi, sadece müslümanlar içindir.




Bu mesajda bahsedilenler: @Cem_Alim
W
geçen yıl
Yarbay

Allah rahmet eylesin gizli mğslğndı



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Cem_Alim
R
geçen yıl
Yarbay

buna benzer bir olay bolivyada da olmuştu, 1 sene sonra devrilen başkanın partisi seçimleri yuksek oy ile tekrar kazandı, kim darbeci kim demokrat guney amerikada karar vermek zor.




Bu mesajda bahsedilenler: @Nat Alianovna
G
geçen yıl
Yarbay

Peru da Rabia yok mu aceba?



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.