Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
96
Cevap
9292
Tıklama
65
Öne Çıkarma
Türe Göre Tarihteki En İyi Oyunlar Listesi
G
2 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Her bir kategoriye onlarca farklı oyun yazılabilir ancak ben konu bütünlüğünü korumak amacıyla genelde 3 oyunla sınırlı bazı türlerde ise maksimum 5'e yükselen sayıda bir liste yapmayı tercih ettim. Tercih ederseniz sizlerde kendi listelerinizi yapabilirsiniz. Tüm sıralamalar tamamen kendi kanaatime göre yapılmıştır. Lütfen gereksiz eleştirilerde bulunmak yerine veya konuyu gereksiz tartışmalara mahal vermiş bir duruma düşürmemek adına kendi listelerinizi yapmanızı tavsiye ederim. Bu gibi sıralamalar, listeler tamamen subjektif olduğu için bu yazının sizinle ortak paydada buluşmaması ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu lütfen daima gözetin.


Platform

Platform oyunları, adlarını oyun karakterinin oyun boyunca platformlarla (genellikle koşma, atlama veya düşme) etkileşime girmesi gerçeğinden alır. Bir platform video oyunu, geleneksel olarak oyuncuların ekranda farklı platformlar arasında zıplayan veya tırmanan karakterleri kontrol ettiği iki boyutlu veya üç boyutlu grafikler içeren oyunlardır.

İki Boyutlu(2D) Platform

1-)Super Mario Bros.
2-)Inside
3-)Celeste
4-)Ori And The Blind Forest
5-)Rayman Legends

Üç Boyutlu(3D) Platform

1-)Super Mario 64
2-)Banjo-Kazooie 64
3-)Super Mario Odyssey
4-)Crash Bandicoot (seri)
5-)Donkey Kong 64

Shooter(Nişancı)

Shooter oyunlar, oyuncuların eyleme katılmak için silah kullanmasına izin verir. Amaç genellikle düşmanları veya rakip oyuncuları ortadan kaldırmaktır. Shooter oyunlar oyuncu bakış açısına göre kategorilere ayrılır:

*Birinci şahıs nişancı oyunları (First Person Shooter), ana karakterin bakış açısından oynanır.

*Üçüncü şahıs nişancı(Third Person Shooter) oyunlarında aksiyon, oyuncunun ana karakteri görebileceği bir bakış açısından, genellikle biraz yukarıdan ve arkadan gerçekleşir.

First Person Shooter(FPS)

1-)Half-Life (seri)
2-)Doom (seri)
3-)Bioshock (seri)
4-)Call Of Duty 4: Modern Warfare
5-)Wolfenstein (seri)

Third Person Shooter(TPS)

1-)Grand Theft Auto (seri)
2-)Red Dead Redemption 2
3-)Max Payne (seri)
4-)Gears Of War (seri)
5-)The Last Of Us 1

Dövüş Oyunu

Dövüş oyunları, eylemi savaşa ve çoğu durumda göğüs göğüse dövüşe odaklar. Dövüş oyunlarının çoğu, her biri kendi benzersiz yeteneklerinde veya dövüş stilinde uzmanlaşmış, istikrarlı bir oynanabilir karaktere sahiptir. Çoğu geleneksel dövüş oyununda, oyuncular ilerledikçe daha zor rakiplerle karşılaşarak zirveye ulaşmak için savaşırlar.

1-)Mortal Kombat (seri)
2-)Street Fighter (seri)
3-)Soul Calibur (seri)

Hack&Slash

Hack&Slash oyunlarda, oyuncular tek bir rakiple yüzleşmek yerine dalga dalga gelen düşmanlarla yüzleşir ve çeşitli kombolar yaparak bölüm sonunda neticelenecek olan puanlarını yükseltmeyi amaçlarlar.

1-)Devil May Cry (seri)
2-)Bayonetta (seri)
3-)Darksiders (seri)

Gizlilik Temelli Aksiyon(Stealth)

Stealth oyunlar, oyun zorluklarını çözmek için kurnaz veya dikkatli olmayı vurgular. Eylemler veya dövüşler oyuncuların hedefe ulaşmasında yardımcı olabilirken oyun genellikle oyuncuları gizlice hareket etmeye teşvik eder.

1-)Dishonored (seri)
2-)Metal Gear Solid V Phantom Pain
3-)Hitman (seri)

Survival(Hayatta Kalma)

Aksiyon oyunlarının bir alt türü olan hayatta kalma aksiyon oyunları, son birkaç yılda gerçekten kendilerine geldiler. Hayatta kalma oyunları oyunculara araçlar, silahlar ve barınak yapmak gibj kaynaklara erişim sağlayarak oyuncuya olabilecek en uzun süre boyunca hayatta kalmasını temel alan bir oyun mekaniği sunar.

1-)Factorio
2-)Minecraft
3-)Oxygen Not Included
4-)Rimworld
5-)Terraria

Survival Horror(Hayatta Kalma Korku)

Hayatta kalma korku oyunları, ürkütücü ve olgun temalar veya konuyu kendine temel alan oyunlardır. Bu oyunların çoğu kan ve vahşet içerir ve yalnızca yetişkin oyunculara yöneliktir. Bu tür oyunlar, heyecanı diri tutmak adına önemli bir oyun mekaniği tarafından kısıtlandırılmış olurlar. Kısıtlı mühimmat, silah kullanamayan ana karakter veya sınırlı kaynaklar gibi.

1-)SOMA
2-)Alien Isolation
3-)Resident Evil (seri)
4-)Eternal Darkness
5-)Alan Wake

Ritim(Rhythm)

Ritim oyunları, puan toplamak için belirli bir zamanda denetleyicideki ilgili düğmeye basarak oyuncuları oyundaki bir şarkının veya film müziğinin ritmine ayak uydurmaya zorlayan müzik tabanlı oyunlardır.

1-)Guitar Hero (seri)
2-)Rock Band (seri)
3-)Just Dance (seri)

Aksiyon Macera

Aksiyon macera oyunları oyun boyu haşır neşir olunan görevlerde oyuncuya toplanan bir araç veya öğe kullanılarak geçilmesi gereken engeller veya öğelerin kullanıldığı ayrı bir eylem öğesi kullanarak ilerleyişi sağlayan oyunlardır.

Örneğin, The Legend of Zelda'da Link, Triforce of Wisdom'ın dağınık parçalarını toplamak için sekiz zindanda yolunu bulmalıdır. Sekiz parçanın hepsini toplayıp eseri birleştirdikten sonra Link, Prenses Zelda'yı kurtarmak için dokuzuncu ve son zindana girebilir. Link, uzaktaki nesneleri toplamak ve düşmanlara saldırmak için bir bumerang kullanır.

The Legend of Zelda gibi aksiyon-macera oyunları daha çok keşfetmeye, bulmacaları çözmeye ve ganimetleri keşfetmeye odaklanırken, temel dövüş mekanikleri genel deneyim için daha çok destekleyici bir aktivitedir.

1-)The Legend Of Zelda (seri)
2-)God Of War (2018)
3-)Batman Arkham (seri)
4-)Prince Of Persia (seri) & Assassins Creed (seri)
5-)Uncharted (seri)

Metroidvania

Adı kendisine ilham veren oyunlara dayanan bir oyun türü, Metroid ve Castlevania. Metroidvania türü oyunlar, temelde aksiyon-macera oyunları gibidir, ancak doğrusal değildir ve genellikle oyuncunun belirli bir öğe veya özel araç bulana kadar geri adım atmasını veya ilerlemesini engellemesini gerektirir. Karakterinizi yeni silahlar, yetenekler ve diğer güçlendirmelerle yükseltmek, oyunun özel alanlarına erişmelerine olanak tanımaktadır.

1-)Hollow Knight
2-)The Messenger
3-)SteamWorld (seri)

Macera Oyunları(Adventure)

Macera oyunları, hikaye veya içeriğe göre değil, oynanış tarzına göre sınıflandırılır. Teknoloji, geliştiricilere bu türdeki hikaye anlatımını keşfetmeleri için yeni seçenekler sunsa da, temel düzeyde macera oyunları, metne dayalı kökenlerinden çok da fazla gelişemediler. Macera oyunlarında oyuncular, hikayeyi veya oynanışı ilerletmek için ipuçlarıyla bulmacaları çözmek için genellikle çevreleri ve diğer karakterlerle etkileşime girer. Ara sıra bir mini oyun dışında, macera oyunları nadiren herhangi bir geleneksel video oyunu aksiyon unsurunu içerir. Bu nedenle bu tür, ana akım oyuncular arasında pek popüler değildir.

1-)Grim Fandango
2-)Monkey Island (seri)
3-)What Remains Of Edith Finch

İnteractive Movie(Etkileşimli Film)

Etkileşimli filmler, önceden çekilmiş canlı aksiyon veya animasyon dizileri içermektedirler. Macera, tipik olarak üçüncü şahıs bakış açısıyla oynanır ve oyuncu, bir joystick'i sağa itmek veya bir kaya onlara doğru gelirken yoldan "zıplamak" için bir düğmeye basmak gibi hikayedeki önemli noktalarda eylemi kontrol eder.

1-)Heavy Rain
2-)Detroit Become Human
3-)The Walking Dead (2012)

Role Playing Game(Rol Yapma Oyunları)

Muhtemelen en popüler ikinci oyun türü olan rol yapma oyunları veya RPG'ler, çoğunlukla ortaçağ veya fantezi temalarına sahiptirler. Bunun nedeni, esas olarak, Dungeons & Dragons'a ve diğer kalem ve kağıt rol yapma oyunlarına kadar uzanan türün kökenidir.

*Birçok oyuncu RPG'leri Western RPG'ler (Batı etkisinde, WRPG) veya Japan RPG'ler (Japon etkisinde, JRPG) olarak sınıflandırdığından, kültürel farklılıkların da bu tür üzerinde bir etkisi olmuştur. Son olarak, oyunculara genellikle bu türde oyunun nihai sonucunu etkileyen seçenekler sunulur, bu da birçok RPG'nin alternatif sonları olduğu anlamına gelir.

W-RPG

1-)The Witcher 3: Wild Hunt
2-)The Elder Scrolls V: Skyrim
3-)Fallout New Vegas
4-)Mass Effect 2
5-)Vampire: The Masquerade Bloodlines

J-RPG

1-)Final Fantasy VII
2-)Chrono Trigger
3-)Earth Bound
4-)Tales of ... (seri)
5-)Dragon Quest (seri)

Aksiyon RPG

Aksiyon rol yapma oyunları, hem aksiyon oyunlarının hem de aksiyon-macera oyunlarının oyun unsurlarını alır. Aksiyon RPG'lerinin belirleyici bir özelliği, savaşın gerçek zamanlı olarak gerçekleşmesi ve oyuncunun hızına ve en iyi düşmanlara karşı doğruluğuna, karizma ve el becerisi gibi yüksek karakter özelliklerine bağlı olarak gerçekleşmesidir.

1-)Diablo 2
2-)Monster Hunter World
3-)Grim Dawn
4-)Path Of Exile
5-)Torchlight 2

MMORPG

Massive Multiplayer Online Role Playing Games (Devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunları), 1970'lerin sonlarında geliştirilen metin tabanlı çok kullanıcılı zindanların (MUD'ler) grafik varyasyonları olarak gelişti. MMORPG'ler, aynı dünyada birbirleriyle aktif olarak etkileşime giren yüzlerce oyuncuyu içerir ve tipik olarak tüm oyuncular aynı veya benzer bir hedefi paylaşırlar.

1-)World Of Warcraft
2-)RuneScape
3-)Ultima Online
4-)The Elder Scrolls Online
5-)EverQuest

Taktik RPG

Masaüstü oyundaki kökenleri göz önüne alındığında, taktik rol yapma oyunları, sıra tabanlı oyun eyleminin izometrik bir ızgara üzerinde oynandığı geleneksel board oyunlarını andırırlar. Oyuncular, savaşları ve düşmanları kazanmak için neredeyse satranç benzeri bir strateji ve sınırlı sayıda kaynak (ordular, silahlar vb.) kullanır.

1-)Fire Emblem (seri)
2-)Banner Saga (seri)
3-)Valkyria Chronicles (seri)

Sandbox RPG

Sandbox veya açık dünya, rol yapma oyunları, oyuncuların macera arayışı içinde oyun ortamlarında özgürce dolaşmasına izin verir. Bunlar, mevcut en sürükleyici ve ilgi çekici video oyunu deneyimlerinden bazılarıdır. Çünkü, yan görevleri ve destekleyici hikâyeleri doldurmak için gereken çok sayıda oyun karakteri ve durum, oyun geliştiricilerin neredeyse gerçeğe yakın sanal dünyalar yaratmasını sağlar.

1-)Mount&Blade Warband
2-)Kingdom Come Deliverance
3-)Kenshi

Turn Based RPG(Tur Bazlı RPG)

Sıra tabanlı dövüş veya tur bazlı dövüş, RPG ve strateji oyunlarının ilk günlerinden beri var. Bu oyun tarzı, oyuncuların bir durumu dikkatli bir şekilde değerlendirmeye ve hangi eylemleri yapacaklarını seçmeye odaklanmasını sağlayarak, oyuncuların fiziksel zorluklarda olduğu gibi anlık tepki sürelerine daha az güvenmelerini sağlar.

1-)Divinity Original Sin 2
2-)Darkest Dungeon
3-)Persona (seri)

İzometrik RPG

İzometrik video oyunu grafikleri, video oyunlarında ve piksel sanatında kullanılan, paralel bir projeksiyon kullanan ancak bakış açısını yukarıdan aşağıya bir perspektiften veya yandan görünümden görülemeyecek olan ortamın yönlerini ortaya çıkarmak için açı yapan ve böylece üç boyutlu bir görüntü oluşturan grafiklerdir. (boyutsal etki.) Adına rağmen, izometrik bilgisayar grafikleri mutlaka tam olarak izometrik değildir; yani, x, y ve z eksenleri mutlaka birbirine 120° yönlendirilmiş değildir. Bunun yerine, dimetrik projeksiyon ve en yaygın olanı 2:1 piksel oranı olmak üzere çeşitli açılar kullanılır. "3/4 perspektif", "3/4 görünüm", "2.5D" ve "sözde 3D" terimleri de bazen kullanılır, ancak bu terimler diğer bağlamlarda biraz farklı anlamlar taşıyabilir. İzometrik RPG'ler, oyun dünyasına izometrik bir bakış açısı getiren ve bunu geleneksel masaüstü RPG mekaniğine uygulayan oyunlardır.

1-)Disco Elysium
2-)Planescape Torment
3-)Baldur's Gate (seri)
4-)Fallout 2
5-)Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura

Souls-like

Soulslike (veya souls-like), karanlık fantezi türünden ilham alan, yüksek zorluk seviyeleri ve çevresel hikaye anlatımına vurgu ile bilinen aksiyon rol yapma oyunlarının bir alt türüdür. Kökeni, From Software tarafından geliştirilen ve Hidetaka Miyazaki tarafından tasarlanan, temaları ve mekaniği diğer birçok benzer oyuna doğrudan ilham veren Souls video oyunları serisidir. Tür alternatif olarak Souls ve Bloodborne'un bir portmantosu olan Soulsborne olarak da adlandırılabilir. Soulslike oyunlar, tekrarlanan oyuncu-karakter ölümünün beklendiği ve oyunun bir parçası olarak dahil edildiği, belirli kontrol noktalarına ulaşılmadığı takdirde tüm ilerlemenin kaybedildiği, genellikle yüksek bir zorluk seviyesine sahip oyunlardır. Soulslike oyunlar genellikle kazanılabilen ve harcanabilen ancak uygun şekilde yönetilmezse ölümler arasında kaybolabilen veya terk edilebilen bir para birimiyle, daha fazla ilerleme sağlayabilmek için oyuncu-karakterin yeteneklerini kalıcı olarak geliştirmek gibi araçlara sahiptir. Bu mekanik, oyuncunun oyunu tamamen yeniden başlatması ve tüm ilerlemeyi kaybetmesine sebep olduğu için oyunu oyuncu için zorlu hale getiren bir risk ve ödül sistemi sağlarken, başarısızlık durumundan tamamen kaçınmak için bir araç sağlar. Tekrarlanan oyun oynama ihtiyacı, oyuncunun karakterini kademeli olarak geliştirmesi veya oyun içinde kendi becerilerini ve stratejilerini geliştirmesi yoluyla bir tür kendini geliştirme olarak görülebilir. Soulslike oyunlarda mücadele de sistemli olabilir, oyuncunun karakterinin aşırı eforunu önlemek için dayanıklılığını izlemesini gerektirir ve genellikle, animasyon oynatılana kadar oyuncunun hareketi iptal etmesini engelleyen "animasyon önceliği" eylemlerine dayanır.

1-)Bloodborne
2-)Elden Ring
3-)Dark Souls (seri)
4-)Ni-Oh (seri)
5-)The Surge (seri)

Rogue-like

Kendisine ilham veren oyunun adına dayanan bir oyun türü olan Rogue, 1980'den kalma bir 2D bilgisayar oyunuydu. Oyunda bir metin arayüzü ve rastgele seviye oluşturma özelliği vardı. Oyuncular, oyuncu istatistiklerini arttırmak için düşmanları ve engelleri aşmak zorundaydılar.

1-)Hades
2-)Dead Cells
3-)The Binding Of Isaac (seri)

İnşaat ve Yönetim Simulasyonu

Bu türdeki oyunlar, sokak planlaması, imar ve şehir sakinlerinin vergilendirilmesi dahil olmak üzere bir şehrin veya daha küçük yerleşim birimlerinin inşasını ve yönetimini simüle eder. Ayrıca şirket gibi daha minor boyutlardaki toplulukların yönetimini içeren oyunlarda bu türe dahildir.

1-)Cities Skylines
2-)SimCity (seri)
3-)Frostpunk
4-)Tropico (seri)
5-)Anno (seri)

Yaşam Simulasyonu

The Sims, en popüler yaşam simülasyon oyunudur ve tüm zamanların en çok satan video oyunlarından biridir. The Sims'de oyuncular yapay yaşamın bireysel yönlerini kontrol ederler. Simülasyonlar, oyuncuların bir karakterin genetiğini veya ekosistemlerini manipüle etmesine izin verebilir. Karakterin belirli bir duruma tepkisi bile oyuncunun kontrolünde olabilir. Ninja ve Tamagotchi gibi sanal evcil hayvan oyunları, evcil hayvan yetiştirme simülasyonları olarak bu kategorinin alt türünün bir parçası olarak kabul edilir. Bu nedenle, Sims bir sosyal simülasyon olarak kabul edilir. Her iki alt tür de yaşam simülasyonu kategorisine girer. Son olarak, bu oyunların oyunculara karakterler ve çevreleri üzerindeki kontrolleri nedeniyle yaşam simülasyonları bazen “tanrı oyunları” olarak adlandırılır.

1-)Spore
2-)The Sims (seri)
3-)Animal Crossing (seri)

Araç Simulasyonu

Uçuş simülasyonları ve yarış simülasyonları arasında eşit olarak bölündüğü için en popüler araç simülasyon oyunlarını sıralamak oldukça zordur. Araç simülasyonları, uçak uçurma, yarış arabası kullanma ve bazı durumlarda bir çiftlikte traktör kullanma deneyimini yeniden yaratmayı amaçlar. Araç simülasyonları, uçuş simülasyonları durumunda savaşı içerebilirler. Bu kategori uzay uçuş simülatörlerini ve tren simülatörlerini de içermektedir.

1-)Microsoft Flight Simulator
2-)Euro Truck Simulator 2
3-)Forza Motorsports (seri)

4X Strateji

4X, dört ana hedefi olan bir strateji video oyunu türüdür: explore(keşfetmek), expand(genişletmek), sömürmek(exploit) ve yok etmek(exterminate). Sid Meier'in Civilization serisi, muhtemelen bu kategorideki en iyi bilinen strateji oyunudur. Altta yatan hedefler nedeniyle, bu oyunların çoğu, bir uygarlığın (insan veya dünya dışı) tarihinin çağlarını kapsayan tarihsel ayarlara sahiptir.

1-)Sid Meier's Civilization (seri)
2-)Stellaris
3-)Endless (seri)
4-)Humankind
5-)Sins Of A Solar Empire

Gerçek Zamanlı Strateji(RTS)

Gerçek zamanlı strateji oyunları, oyuncunun hem kaynakları hem de savaş birimlerini ilerletirken ve geliştirirken üsler gibi kaynakları toplamasını ve sürdürmesini gerektirir. Starcraft en popüler RTS'dir, ancak The Age of Empires serisi ve Command and Conquer aynı zamanda bu kategorideki iyi bilinen oyun serileridir.

1-)Total War (seri)
2-)Age Of Empires (seri)
3-)Starcraft (seri)
4-)Company Of Heroes (seri)
5-)They Are Billions

Gerçek Zamanlı Taktik(RTT)

Bazen gerçek zamanlı stratejinin bir alt türü olarak kabul edilen gerçek zamanlı taktik oyunları, kaynakların veya bireysel birimlerin mikro yönetimine karşı savaş alanı taktiklerine ve operasyonel savaşa odaklanır.

1-)Desperados (seri)
2-)Shadow Tactics (seri)
3-)Sudden Strike (seri)

Multiplayer online battle arena (MOBA)

Bu kategori aksiyon oyunları, rol yapma oyunları ve gerçek zamanlı strateji oyunlarını birleştirir. Strateji oyunlarının bu alt türünde, oyuncular genellikle üsler veya savaş birimleri gibi kaynaklar oluşturmazlar. Bunun yerine, oyuncular iki takımdan birinde tek bir karakteri kontrol eder, diğer takımın üssünü yıpratmak ve yok etmek için birlikte çalışırlar (bu görevde genellikle belirli bir noktalara saldıran bilgisayar kontrollü birimlerin yardımıyla onlara yardım edilir).

1-)Defence Of The Ancients 2
2-)League Of Legends
3-)Smite

Kule Savunması(Tower Defence)

Kule savunma oyunlarında, oyuncuların kazanmak için bilgisayar kontrollü düşmanları (creeps) savuşturması gerekir. Kule yetenekleri ve hareketleri oyundan oyuna değişir, ancak genellikle kule savunma oyunları farklı kulelere, creepsleri yavaşlatma veya onları zehirleme gibi farklı yetenekler verir. Bir oyuncu yeterince creeps öldürdüğünde, daha fazla kule satın almak veya silah gücü veya menzili gibi bir şeyi artırmak için yükseltme satın almak için kredi verilir.

1-)Kingdom Rush (seri)
2-)Plants vs. Zombies
3-)Bloons TD (seri)

Sıra Tabanlı(Tur Bazlı) Strateji

Bu kategori, sıra tabanlı strateji oyunlarını gerçek zamanlı strateji oyunlarından ayırt etmek için kullanılır. Sıra tabanlı bir strateji oyunu, oyunculara harekete geçmeleri için bir süre (veya sıra) verir. Ancak bir RTS oyunu gibi, tür de yalnızca sıra tabanlı olmayan oyunları içerebilir.

Bu kategoriden başka bir alt tür de gelişmektedir: eşzamanlı sıra tabanlı strateji (STBS) oyunları tam da budur - oyuncuların ve rakiplerin eylemleri kesmesine ve aynı anda oyunu değiştirmesine izin veren oyunlardır bunlar.

1-)XCOM (seri)
2-)Into The Breach
3-)Unity Of Command 2

Büyük Strateji

Bu, tipik olarak bir ulusun veya imparatorluğun ordusunu ve kaynaklarını bir hedefe ulaşmak için harekete geçirmeyi içeren büyük bir stratejiye odaklanan bir savaş oyunudur.

1-)Europa Universalis (seri)
2-)Hearts Of Iron (seri)
3-)Crusader Kings (seri)
4-)Victoria (seri)
5-)Imperator: Rome

Casual Oyunlar(Günlük, Sıradan Oyunlar)

Günlük oyunlar, temel oyun mekaniklerini sergiler ve kısa, gündelik oturumlar için mükemmeldir. Bu türün popülaritesi son birkaç yılda mobil oyunlar sayesinde patladı. Geliştiriciler, oyuncuların daha fazla ilerlemeye çalışmasını sağlamak için genellikle ödüller ve dikkatlice tasarlanmış seviyeler kullanır, çünkü bu türdeki oyunlar genellikle oldukça tekrar eden cinstendirler.

1-)Among Us
2-)Fall Guys
3-)Gang Beasts

Kart Oyunu

Kart oyunu, ister geleneksel ister oyuna özel olsun, oyunun oynandığı birincil araç olarak oyun kartlarını kullanan herhangi bir oyundur. Pek çok popüler masa oyunu ve kart oyununun bilgisayar versiyonları vardır. AI rakipleri, kişinin geleneksel oyunlardaki becerisini geliştirmesine yardımcı olabilir. Satranç, Dama, Othello (Reversi olarak da bilinir) ve Tavla, birinci sınıf bilgisayar programlarına sahiptir. Mahjong ve ilgili oyunlar Çin ve Japonya'da son derece popülerdir. Go, Doğu Asya'da popülerdir, ancak bir bilgisayarı Go'yu iyi oynayacak şekilde programlamak herkesin bildiği gibi zordur.

1-)Hearthstone
2-)Gwent: The Witcher Card Game
3-)Inscryption
4-)Slay The Spire
5-)Tabletop Simulator

Party Oyunu

Birden fazla (dört veya daha fazla) oyuncu için tasarlanan Mario Party gibi parti oyunlarında genellikle katılımcıların bir mücadeleyi diğer oyunculardan önce bitirmek için birbirleriyle yarıştığı mini oyun yarışmaları bulunur.

1-)Super Mario Party
2-)Wii Party
3-)Pummel Party

Exergame(Egzersiz Oyunu)

Video oyun dünyasının belası olan exergames, oyuncunun bir egzersizi veya aktiviteyi simüle etmesine izin veren bir çevre birimi veya denetleyici ile çalışmak üzere özel olarak tasarlanmıştır. Wii Fit gibi oyunlar, tekrar sayısını ve kullanıcının ilerlemesini tıpkı bir fitness saati gibi takip eder.

1-)Wii Sports
2-)Pokemon Go
3-)Beat Saber

Sanat Oyunu

Bir sanat oyunu, sanatı veya bir yapıyı sergiler ve sanat gibi, izleyicilerinde duygusal bir duygu uyandırmak içindir. Tipik olarak bu oyunlarda oynanış özelliği yoktur, bunun yerine daha çok "etkileşimli deneyimler" gibidir.

1-)Journey
2-)Gris
3-)Abzu
4-)Flower
5-)Sky: Children of the Light

Eğitici Oyunlar

Temel olarak bir öğrenme aracı olarak kullanılan eğitici oyunlar, matematik veya temel oyun mekaniklerini kullanarak yazma gibi konuları öğretmek için kullanılır ve bu nedenle çocuklar için en iyi video oyunları listelerinin çoğunda öne çıkar. Minecraft gibi teknik olarak eğitici olmayan oyunlar da eğitici oyunlar kategorisinde olabilirler.

1-)Big Brain Academy
2-)National Geographic Challenge
3-)Scribblenauts Unlimited
4-)Democracy 3
5-)Wordscapes





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-386561231 -- 18 Nisan 2022; 8:56:50 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

A
2 yıl
Yüzbaşı

Çok detaylı liste emeğine sağlık



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

B
2 yıl
Yarbay

çok güzel bir liste.

seçim yapmak, yazmak çok zor. birbirinden güzel oyunlar var.

örneğin; aksiyon/macera kategorisinde uncharted serisi
hikaye kategorisinde assassin's creed serisi ve spec ops:the line
stratejide civilization 5

ama tüm kategoriler dahil en iyi oyun adayım kesinlikle red dead redemption 2... t



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
2 yıl
Binbaşı

Şu listedeki neredeyse her oyunu oynamış ve neredeyse +20 sene oyunlara harcamış biri olarak geçen sene Souls like oyunlarını oynadıktan sonra bir daha hiç bir oyunu beğenmez oldum. Bu nasıl bir zehir arkadaş ya




Bu mesajda bahsedilenler: @bcan402
S
2 yıl
Yüzbaşı

stalker ve crysis göremedim



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
2 yıl
Binbaşı

Liste makul. Epey de bir uğraşılmış, teşekkürler.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

G
2 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

@adv11@bcan402@kutsall1

Çok teşekkür ederim.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @adv11 , @bcan402 , @kutsall1
G
2 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Onlara gelene kadar çok daha önemli, iyi ve sektörde çok daha etkili olmuş FPS oyunları vardı hocam. Sıra onlara gelemedi malesef. Yoksa daha Metro serisi, Portal serisi, Prey, Golden Eye 007, Titanfall 2, Farcry serisi, Battlefield serisi, Borderlands serisi, Quake serisi, Halo serisi, Counter-Strike serisi vs. falan da vardı ama baştaki açıklamada da belirttiğim gibi daha derli toplu görünen bir konu için 5 rakamını geçmemeye karar verdim. Yoksa hayatım oyunlarla geçti. Burayı öyle bir doldururdum ki şaşar kalırdınız.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-386561231 -- 18 Nisan 2022; 8:49:53 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @StalkerReborn
P
2 yıl
Binbaşı

En iyi oyunlar listesi yapıp Mafia: The Lost Heaven'i koymuyorsan o liste bence çöptür.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
2 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Red Dead Redemption 2, GTA serisi, ilk The Last Of Oyunu, Gears Of War ve Max Payne serilerinin yanında ilk Mafia oyunu çok alt seviyede kalıyor be hocam.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @pilotaFerrari
P
2 yıl
Binbaşı

Mafia 1'in hikayesi bence bütün GTA serisine bedel :)



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
2 yıl
Yarbay

Dishonored iyi güzel de MGS ile kıyaslanamaz bile. :))

Ayrıca en iyi MGS oyunu MGS2, sonra MGS3 - MGS4 - MGS1 - MGS5 olarak gider benim gözümde.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
2 yıl
Yarbay

Fps listesinde Halo nasıl olmaz


Bu mesaja 1 cevap geldi.
Y
2 yıl
Yüzbaşı

mafia 1 gözler aradı ama çok güzel liste, emeğe saygı uppp



G
2 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Hocam haklısınız bende çok seviyorum Mafia'yı ama listeyi yaparken popülerlik, oyun sektöründeki yeri vs. gibi unsurları da göz önünde tutmaya çalıştım. 300 milyondan fazla satmış bir seriyi birinci yapmamam pek mümkün değildi taktir edersiniz ki.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @pilotaFerrari
G
2 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Oyun sektörünün sadece konsol kanadında mühim olmuş bir seri Halo serisi. Yani Halo Combat Evolved sayesinde konsolda FPS oynayabilmenin mümkün olduğu kanıtlandı belki, evet, ancak listeye koyduğum oyunlar FPS türü için daha değerli, daha etkili olmuş oyunlar. Sektöre her anlamda, hemen hemen her platformda yön vermiş olan oyunların üstüne sadece Xbox konsolunda devrim yaratmış bir oyunu koyamazdım. Üzgünüm hocam. Listeyi 10'a kadar uzatsaydım 6 ya da 7'ye koyardım ama.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @TheCapedCrusader
G
2 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Biraz duygusal bir tercih oldu yalan yok.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Erwin
C
2 yıl
Yarbay

Combat Evolved'un 97 puanı var, sadece Xbox'a değil multiplayer fps mantığını ileriye taşımış bir yapımdan bahsediyoruz. Bunları göz önüne almayacaksak konu başlığını kişisel olarak değiştirseniz daha sağlıklı olur.




Bu mesajda bahsedilenler: @Abomination
A
2 yıl
Yarbay

Bir serinin tamami nasil listeye giriyor tek oyunlarla?
Bu bildigim oyunlar listesi olmus.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.