Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
3
Cevap
629
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Sd Kart okumalı mini horn hoparlör amfisi nasıl yapılır ?
İ
2 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Merhabalar
İş gereği horn hoparlör'ü çalıştırmak için 12 volt'luk amfi kullanıyoruz fakat sürekli arızalanıyorlar hoparlör sorunlu oluyor gidiyor ısınıyor gidiyor zamanla eskiyor sesi gittikçe kısılıp yine bozuluyor.

Son kurlardan dolayı fiyatı iyice arttı tamir edecek teknik bilgim olmadığı için de kendim basit bir devre hazırlamak istiyorum.
Sadece usb'deki parçayı sürekli tekrarlaması gerekiyor bizim için bass, tiz, ileri, geri, pause özellliklerine bile gerek yok ayrıca daha uygun olacağı ve kendim yapacağım için daha kolay tamir edebilirim diye düşünüyorum.

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

Şu anda hali hazırda kullandığımız cihazlar bunlar gri olan aynı marka olmasına rağmen daha uzun ömürlü ama geçende gri olanda kafasına göre ses'i azaltıp yükselterek çalışmaya başladı siyah olanı hiç bahsetmiyorum.
Fakat ayrıyetten şöyle bir sorum olacak siyah olan cihazda daha önceden tda**** tipi amfi entegresi vardı en sonki bozulan cihazda böyle soğutuculu bir entegre yoktu sadece smd entegreler var dı soğutucusuz çalışabilen amfiler mi üretiliyor bilmiyorum ?(cihazı bulursam bakacağım)
Ayrıca bu cihazlar arasında siyah olanı biraz daha fazla ses veriyordu ama ses kalitesi düşüktü gri olanda ise ses bir tık daha az ama tonlamalar daha anlaşılır oluyor.

< Resime gitmek için tıklayın >
Bu tip bir sd kart okuyuculu mp3 oynatıcı ile stereo çıkışlı nasıl bir amfi devresi yapabilirim hangi entegreyi kullanmam gerekiyor ?
Ayrıca horn hoparlörler de 50 watt yazıyor ama gerçek değer olduğunu düşünmüyorum reelde kaç watt ile çalışıyor bilen varsa yazarsa memnun olurum.

Konuyla ilgili genel bütün önerilere ve tavsiyelere açığım yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.



İ
2 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Eski arızalanan gri ürünün içerisine baktım ses entegresi olarak Tda7297sa vardı.
Yeni siyah olan cihazda ses entegresine benzer birşey bulamadım fakat olduğunu düşündüğüm yer var 2 tane direnç kömür olmuştu zaten daha önce tamir edilmişti bu sefer diğeri de yanmış.
Bu nasıl bir sistem ses entegreleri soğutmaya ihtiyaç duymuyor mu bunun tda serisi entegrelerden ne farkı var ?

< Resime gitmek için tıklayın >



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

B
2 yıl
Binbaşı

horn hoparlörünüzü buraya ekleyin bakalım gücü ve omajı ne imiş taktığınız anfinin gücü ve mininum omajı az geliyorsa zamanla bozulur.



E
2 yıl
Yarbay

Merhabalar,
Size olayın püff noktasını söyleyeyim ve çözümünü.

Horn hoparlörler ses hoparlörüdür, yani mid ve tizz ses .
Horn hoparlörler bass sesi asla sevmezler,
Horn hoparlörlerin bobin çalışma esneme alanı olmadığı için biraz fazla güçte ısınırsa soğuyamazlar.

Horn hoparlörlerinizi ve anfinizi bozan nedenin, hoparlörlere giden bass frekansları olduğunu düşünüyorum.
Horn hoparlörü çalıştıran anfiler hoparlöre bass frekans fazla göndersede yapısı gereği siz sesteki bozulmayı duymuyorsunuz.
Horn hoparlör bu durumda bozuluyor ve anfinizide bozuyor.

Anfinizde soğutucu olan entegre klasik ab sınıfı tda entegredir, sesi daha dinlenebilir, ses kaynağı girdiği gibi biraz bozularak çıkar fakat biz bunu hissetmeyiz. en doğal anfi türü eski lambalılar ve sonra A sınıfı olanlardır. 12v 300w güç harcar, 20w ses verir :-)
Anfinizde diğer soğutucusuz olan D sınıfı anfidir, küçük yapısı yüksek gücü vardır, kalitesi yoktur. piyasada satılan 2x3w ses bombası müzik kutusu falan bu türden.
Anfilerin birisi eski diğeri yeni teknoloji olduğu için diğeri soğutucuya ihtiyaç duymuyor,,, dahada eskiye gidersek 20w ses verip 200w güç harcayan A sınıfı anfide dev aliminyum soğutucular vardır.
elinizdeki soğuk ses veren D sınıfı soğutucu gerek duymayan anfidir. aslında gereklidir belkide o yüzden bozuldu.

ÇÖZÜM ; ÇÖZÜM ; ÇÖZÜM ; ÇÖZÜM ;

İlk başta horn hoparlörün bass sesi sevmediğini belirtmiştim,
bunun önüne geçmek için ses + çıkışına 3.3uf 50v kondansatör bağlanacak, eğer ses tonu çok ince gelirse normal değer 4,7uf 50v bağlayınız. Bu kondansatör sistemi, 4+1 veya 2+1 anfilerde uydu hoparlörlerindeki bass sesi kesmek için ana devre çıkışında kullanılan basit hpf filtre yöntemidir, anfinin önüne hpf opamp devreleri kullanmadan ses çıkış + sında sadece 1 adet seri kondansatör ile bass vermeme olayı çözülür.
Yalnış anlamayın ben size bass açıyorsunuz demiyorum, siz istemesenide flat modda o hoparlöre mutlaka bass gidiyor, bu bass frekansın kesilip hoparlörün korunması gerekiyor, oda seri kondasatör yöntemidir.
Sayfa yenilenirse diye heyecan yaşadım,,,,
Sen horn anfi ne diyor sen ne yapmak anfi horn ne yapıyor sen ne yaptın ne yaptııınn :-)



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.