Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
3
Cevap
463
Tıklama
1
Öne Çıkarma
Öğrenmesi kolay ustalaşması zor oyun
C
2 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Son zamanlarda kullanımı gittikçe artan bir söylem. Üstünde düşünen, düşünmeyen pek çok kişi kullanıyor. Peki bu kalıbın kullanımı ne kadar doğru? İşte detaylar.

Diğer taraftan yine üstünde düşünen, düşünmeyen pek çok kişi de popüler söylemlere karşı çıkma hevesiyle "bütün oyunlarda ustalaşması zordur" diyerek reddediyor. Bu kalıbın doğruluğu hakkında fikir ayrılıkları var. İşte detaylar.

Aslında öğrenmesi zor olan oyunlarda ustalaşması da zordur. Yani bunu eleyebiliriz. Peki öğrenmesi kolay olup ustalaşması zor olan bir şey mümkün mü? işte detaylar.

Öğrenmesi ko... Yeterince şaka yaptım. İşte detaylar.


Oyun türünden bağımsız olarak böyle bir şey vardır. Örnekleri fps türü için vereceğim.

Bazı oyunları öğrenmesi de ustalaşması da kolaydır. Harita dizaynının, hareketin ve oyun mekaniklerinin basit olduğu oyunlarda daha kolay ustalaşırsınız. Örneğin counter strike, call of duty, quake veya valorant. Hangi durumda ne yapacağınız aşağı yukarı bellidir. Çoğu zaman doğaçlama gerektirmez. Matematik formülleri gibi belli kalıplar vardır.
Kendinizi geliştirmeniz gereken en önemli konu rakibin oyununu tahmin edebilme (oyun okuma) ve nişan alma yeteneğidir. İşte bu iki unsur aslında oynadığınız oyuna özel değildir. Genel fps yeteneği kategorisinde ele alınır.
Fps türüne yatkınlaştıkça bu iki yeteneği oyundan oyuna aktarabilirsiniz. Örnek olarak üst düzey CSGO oyuncularının pek çoğu Valorant'da kısa bir adaptasyon süreci geçirip yine üst düzey oyuncu olmayı başardılar. Çünkü aslında usta oldukları kısım oyun okuma ve nişan alma yetenekleri. Oyun değişse ve yeni mekanikler eklense bile bütün oyunlara fps yeteneklerinizi aktarabilirsiniz. Fazla vakit harcamadan üst seviye bir oyuncu olabiliyorsanız bu da o oyunda ustalaşmanın kolay olduğu anlamına geliyor. Ustalaşmak demek top seviye esporcu olmak demek değildir bunu belirtelim.

Türe yatkın olmanıza rağmen oyunu sizden daha uzun süre oynayanlarla kolay kolay rekabet edemediğiniz oyunlar da var. Örnek olarak rust. PVP mantığının temeli kendi üstünüze tıklatmama ve rakiplerinizin üzerine tıklama olsa bile oyun içindeki kompleks mekanikleri kendi lehinize kullanamadığınız sürece oyunu okumanızın veya çok iyi nişan almanızın bir önemi yok. Çünkü çoğu durumda bu yeteneklerinizi uygulamaya geçirme fırsatı bulamadan versusu kaybediyorsunuz. Rakibiniz size oynama fırsatı bile vermiyor. Oyunun temelini öğrenmeniz kolay olsa da motor hafızanızı yeterince gelişmesi için çok uzun saatler ayırmanız gerekiyor.

Daha uç bir örnek isterseniz Escape From Tarkov. Tarkov'u öğrenmesi de pek kolay değil. Ustalaşması ise abartısız yıllarınızı alabilir. Çünkü çok detaylı haritalara ve kompleks oyun mekaniklerine sahip.
Genel fps yeteneğinizin size kattıklarından elbette faydalanıyorsunuz ancak basitçe örnekleyeyim.
Sizin 10 senelik fps oyunculuğu geçmişiniz var. Rakibiniz ise fps türüne 1 sene önce Valorant oynayarak başlamış. Sizin 1 ay Valorant oynayarak rakibinizin 1 senede ulaştığı seviyeye çıkmanız zor değil. Ancak Tarkov'da bu makas çok daha açık. 10 senelik geçmişiniz olsa bile 1 senelik Tarkov oyuncusuyla aynı seviyeye gelebilmek için belki 6 ay Tarkov oynamalısınız.

Özetle, bir türdeki yeteneklerinizi aynı türdeki oyuna kolay kolay aktaramıyorsanız ve adaptasyon süreciniz uzun sürüyorsa o oyunu öğrenmesi kolay olsa bile ustalaşması zordur.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cait -- 18 Ocak 2022; 15:39:59 >

G
2 yıl
Binbaşı

Battlefield hariç multiplayer oyunlardan zevk almıyorum artık single player adamdır.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

D
2 yıl
Teğmen

hocam hepsini okudum güzel yazmışsınız ama burası konu dışı burda nitelikli içerikler pek dikkate alınmaz



T
2 yıl
Yüzbaşı

Güzel konu



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.