Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
3
Cevap
1563
Tıklama
0
Öne Çıkarma
*** sıfır traktör stoklamak ***
A
2 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

https://www.tarimdanhaber.com/traktor-uretiminde-radikal-degisimler-ciftci-bu-degisimden-nasil-etkilenecek-makale,11973.html

haberi okuyunca daha iyi anlarsınız, ama okumak istemeyenlere bir özet geçeyim.

Nisan 2021'de Türkiye'de AB normları 167/2013 regülasyonları onaylanıp yürürlüğe girmiş.
bu normlara göre, artık 50 HP üstü tüm traktörler,

-Kabin için de kullanılacak malzemenin yangına karşı yanmazlık seviyesinin arttırılması.
-Traktörlerde ön fren olma şartı.
-Traktör koltuklarında sürücü güvenlik sensörü bulunması.
-Hidrolik kaldırma aksamının arka çamurluk üzerinde de bulunmasını sağlayan elektrikli E.L.C. sisteminin olması.
-Kuyruk milli yani PTO’nun acil bir durumda durdurulmasını sağlayacak olan durdurma butonun bulunması.

üretilecek.

2023 te tüm üreticiler Faz 5, euro 5 standartlarına geçecek.
2022 yılı içinde 50 HP altı traktörler Faz 3A, Faz 3B motor üretebilecek. yani adblue kullanmayan.

bu da demek oluyor ki, traktör üretim maliyetleri dolayısıyla fiyatları en az %100 e yakın artacak.

ayrıca yazıda bahsedilmemiş ama, adblue litre fiyatı 13-15 TL arası.
yani çiftçi her depo mazot %50 zamlı hesaplamalı. 1 depo maliyet aslında 1,5 depo maliyet demek.
bunun sonucu olarak da, çiftçiler adblue kullanmayan Faz 3A, Faz 3B traktörlere yöneliyor.

bunları dikkate alırsak,
şahsen elimde yüklü nakitim olsa,
2022 model, 50 HP ve altı adblue olmayan traktörleri
veya
2021 ve daha eski üretim, sağlam, temiz, düşük saatli adblue olmayan traktörleri alıp
stoklardım ve fiyatlar artınca satardım.
sizce bu plan tutar mı?

YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR !



G
2 yıl
Yüzbaşı

Yasaların işlemediği bir ülkede yatırım yapamazsın. Sen yatırım yapar geleceğini garanti altına almaya çalışırsın devlet seni stokçuluktan içeri atar, traktörlerine de el koyar. Bu işin yasal yönü.

Gelelim yatırım fikrine.

-Yatırım sadece tek yönlu düşünülemez. Geleceği de iyi hesaplaman lazım. Tarım alanları son zamanlarda bayağı daraldı satış kısmında biraz zorlanabilirsin. Tarım ürünlerini artık bulmak ülkemizde bir sıkıntı halini almış vaziyette ve bu da eninde sonunda ithalata kapı açacaktır. Ucuzlayan tarım ürünleri de çiftçiyi tarımdan uzaklaştırır, hatta tarlasını ona sattırtır. Tarla alanlarının azalması traktör satışına olumsuz etki eder.

-Fiyat hesaplaması yapmamız gerekirse( ben şimdi bilmem bunların fiyatlarını ) şuan enflasyon var. 50.000tl'lik bir traktör 100.000tl oldu yani enflasyondan dolayı fiyat arttı. Ocak ayında da enflasyon rakamları artış gösterebilir. Sen bu traktörü 100.000tl'ye şimdi alsan bile oluşmuş olan suni enflasyon seçimden sonra ya da diyelim erken seçim oldu ve düştü. Nolacak? Traktör sana olacak 60.000tl.. Fiyatı düşmüş olacak. Zarar edeceksin. Sana şöyle açıklıyım; 100.000tl'yi çalışarak 20 ayda 5000tl olarak kazandığında, enflasyon düştüğünde 60.000tl olduğunda traktör için tekrardan 20 ayda bu parayı biriktiremezsin, neden mi? Çünkü ücretler enflasyon oranında düşmez daha da çok düşer. Traktörün 40.000tl'lik indirime girmesi %40 oranında enflasyon indirimi almış demektir. Ücretlerin indirime girmesi ve tekrardan yükselmesi sermaye sahibinin insafına kalmıştır. 5000tl olan aylık ücretle 20 ayda traktör alınırken 3000tl olan ücrette 20 ay traktör alınır. Sence hemen ücretler 3000tl'ye çıkar mı? İşçi kıyımı olmadan asla. Önce 2000-2500lerde uzun süre dolanır ve böylece uzun süre traktörü satamayabilirsin.(bu durum traktörün satışını olumsuz etkiler)Bu da çifçiler haricindeki şehirde yaşayan ama köyde tarlası olan insanın traktör alamama modeli.

-Fazla sayıda traktör alacaksan ve bir yerde depolayacaksan hiçbir masraf yapmasan bile aylık depo kira bedeli ödersin. He dersen ki öylesine bir yer olsa da olur.. Traktörlerin yağış ve nemden etkilenme durumunu ben bilmiyorum. Bu traktörleri üstüne alacaksan, vergi vergi vergi.. He almam diyorsan, dikkat et çaldırma çünkü senin olmayan bir ürün hakkında hak iddia edemezsin.

Benim tavsiyem; bu yazımı okuyan herkes parasını dövize çevirsin ve beklesin. Bu para ile yatırım dahi yapamazsınız çünkü yatırım yaptığınız ürünü de satarken karşılığını tl ile alacaksınız. Geleceğimi hesap edemediğim bir ülkede yatırım yapmam ben. Yapana da mani olmam.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
2 yıl
Yüzbaşı

Güzel fikir ve güzel yorum. Antitezlerim:
* Araç maliyetini dövize endeksleyip ona göre satmak gerekir. Aracın yeni regülasyonlar sebebiyle maliyeti sadece TL olarak değil $ olarak da artacak.
Bugün 10.000 $ karşılığı 135.000 tl'ye aldığın traktörü seneye 12.000 $ karşılığı TL ile satabilirsin.

* Artan tarım maliyeti nedeniyle arazi satılması traktör ihtiyacını azaltmaz. Sonuçta o araziyi satın alacak olan da işlemek için alacak.

* Dövizde de enflasyon var. Dolar enflasyonu %5 civarında, yani 10 yıl elinde dolar nakit beklesen paranın alım gücü %40 azalacak, 100 doların alım gücü 60 olacak. Ama ülkemizde araç amortismanı o ölçüde azalmıyor. Örneğin sıfırı 10€ olan aracın 10 yaşında olanı 8€ ya satılıyor ülkemizde. İlla ki nakit parayı bir şekilde değerlendirmek gerek.

*Seçimden sonra değerin düşmesi varsayımı nakit döviz için hayli hayli geçerli. Döviz düşerse ancak öyle traktör fiyatları da paralel olarak düşer. Varsayım hatalı.

Bence güzel bir fikir. Arkadaşın 'stok' kelimesine bakmıyorum zaten alsak alsak 1-2 tane alabiliriz.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @sorunluadam999
G
2 yıl
Yüzbaşı

-Öncelikle şunu söylemem gerekir ki, tarla satışı, traktör satışını da olumsuz etkileyecektir. Çünkü bir çiftçi tarlasını ancak ondan kâr elde edemediğinde satma yoluna gidiyor. Eğer ki tarım ürünlerinde kâr elde edilemiyorsa o tarlayı o çiftçiden alacak kişi olsa olsa, eğer konumu iyiyse müteahhit, değilse fabrikatör olacaktır. Bu durumda tarım alanları daha çok daralacak ve traktör satışı olumsuz etkilenecektir.

-İkinci hususa gelmem gerekirse, doların kendi içindeki enflasyonu, traktör fiyatlarını artıran değil düşüren bir unsur olacaktır. Doların değer kaybetmesi demek, diğer paraların ona karşı bir üstünlüğe yelken açtığını bize gösterebilir.( covidden kaynaklı olarak dünya etkilenmeseydi buna kesin derdim ) Bu da traktör satışındaki rakamları azaltacaktır. Ancak şöyle bir sorun var ki, biz bu azalmayı hissedemeyeceğiz çünkü bizim enflasyonumuz doların kendi içindeki enflasyondan daha hızlı ilerliyor.

-Regülasyonlar konusunda maliyetin artacağı doğal olarak bu fiyat artışına neden olacağı görüşünüze katılıyorum. Ancak bunlar gerekli regülasyonlar.

-Amortisman konusuna gelirsek, bu şuan enflasyon ile ilgili bir konu. Ayrıca üretim için gerekli hammadde piyasaya girmiyor. Bunlar da amortisman payını artıran diğer nedenler. Ben ülkemizin yedek parça konusunda biraz ilerde olduğunu sanardım ve bunun da amortisman değerlerini azalatabilecek bir etken olarak görürdüm ancak enflasyon ve hayat pahalılığı bunu bile yutmuş durumda. Eskimeden doğan amortisman artışı ise 0'a karşı olan talebin düşmesi neticesinde 2.el olan araçlara rağbetin artması olarak yorumluyorum. Ayrıca talep düşmesine rağmen 0 araçların fiyatlarının artması tamamıyla paramızın değer kaybetmesinden doğan bir sonuç. Tabiki talep düşmesi sonucunda 0 araç fiyatları düşer ancak enflasyon bunu da yutmuş durumda.

-Ayrıca ben seçimden sonra fiyatların düşmesini mevcut yönetime ya da dövizdeki düşüşe bağlamıyorum. Benim söylediğim suni olan fiyat artışının düşmesi. Ayrıca varsayımın hatalı olduğunu düşünmüyorum çünkü Almanya gibi traktör üretip satan ülkeler bile covid kaynakli bir enflasyon yaşamaktalar. Yani euro bölgesinde de enflasyon var tıpkı ABD'de olduğu gibi. Ben döviz kaynaklı düşüşü de şuan için seçim olursa garanti olarak görüyorum. Çünkü Avrupa ve ABD de enflasyon var.

-Ayrıca eski traktörlerin stoklanmasından bahsetmiş arkadaşımız.. Yani yanlış anlamadıysam alt sürümlerin stoklanması. Paramız şuan değer kaybettiği için ürünler pahalılaştı bu da doğal olarak ücretlerin yukarı yönlü bir harekete geçmesine sebebiyet verdi. Bu durumda eskisine nazaran değeri olmasa bile daha büyük paraları daha kısa sürede oluşturabileceğimizin gösrergesi. Bu da 1-2 taneden daha fazla alınabileceğini destekleyen bir unsur.

Benim daha önceki yazımda söylediğim gibi, gerekli masraflar çıkacaktır. Bir ürüne böyle bir ortamda yatırım, ancak döviz cinsinden malın satılabileceği garanti ise girilmeli. Diğer türlü alacağınız para da yüksek enflasyonlu tl olacaktır.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-96EA43C7C -- 8 Ocak 2022; 21:44:2 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Böcekli sümük
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.