Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
0
Cevap
1554
Tıklama
2
Öne Çıkarma
Cooler Master MM710 Kullanıcı İncelemesi
M
2 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Herkese selamlar, bu incelememizin konuğu bir kaç aydır kullanmakta olduğum Cooler Master'ın kendi ürün gamında en üstte konumlandırdığı 2 farenin ufak kardeşi, FPS oyuncuları hedeflenerek tasarlanmış ultra hafif MM710 oyuncu faresi.

< Resime gitmek için tıklayın >


- Tasarım

MM710, minimum ağırlık hedeflenerek üretilmiş bir fare, dolayısıyla bal peteği formunda delikler farenin hem üstünde hem de yan kısımlarında görülmekte. Ancak bu delikleri çok abartıp tuşların tamamına veya baş parmağınızla serçe parmağınızın geleceği yerlere kadar taşırmamışlar. 
Boyut olarak ise Razer Viper Mini ile neredeyse aynı boyutlara sahip.
(115mm uzunluk, 630mm genişlik, 380mm yükseklik)

Fareye yukardan ve aşağıdan bakıldığında simetrik bir tasarıma sahip olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. Burada çift elli kullanımda zorluk çıkarabilecek tek unsur farenin solunda bulunan 2 adet programlanabilir yan tuş.

Fareye yandan bakıldığında ise sırt kısmı biraz kambur, sonlara doğru küt bir tasarım görüyoruz. Bu detay, fareyi parmak ucuyla kullananlara yönelik güzel bir optimizasyon.

Üzerinde nispeten az sayıda bulunan tuş sayısından bu farenin FPS oyuncularına yönelik bir fare olduğunu söyleyebiliriz.

Taşınabilirlik olarak hem boyutu hem ağırlığı itibariyle gayet kompakt bir fare. Ağırlığından şu ana kadar bahsetmemiş olmama kendim bile şaşırdım, fare 53 gramlık bir ağırlığa sahip. Evet ELLİ ÜÇ!  Şu zamana kadar kullandığım en hafif fare, ve hafif farelerin bir laneti var: Bir kere kullandıktan sonra diğer bütün fareler elinize tuğla gibi geliyor.

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


- Malzeme kalitesi

ABS plastikten imal edilmiş MM710'da malzeme kalitesi bu farede kullanım sürem boyunca bulduğum tek kusuru diyebilirim, hafif olması amacıyla mıdır emin değilim ancak kullanılan malzeme çok kısa sürede parlama yaptı ve sol tıkta ve baş parmağımızın geldiği yerdeki tutunma kısa sürede kayboldu.

Mesela fareyi sağa sola salladığınızda içeriden ufak tıkırtılar geliyor, tık tuşlarından değil, sanıyorum sensörün altındaki ışığı yönlendiren prizma parçadan.

Delikli tasarıma sahip bir fare olduğu için çoğu kullanıcının korkulu rüyası olan sıvı temaslarına karşı ise Cooler Master bir miktar dayanıklı olduğunu belirtmiş ancak switchlerin su geçirmez olmadıklarını belirtmiş.

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


- Ergonomi

MM710, daha önceden de belirttiğim gibi ufak bir fare ve çoğu kullanıcı palm grip ismi verilen bütün avucunu farenin üstüne yaslayıp kullanamayacaktır. Bu yüzden de ergonomik detay olarak daha önceden incelemesini yaptığım MX518'deki gibi yanlarda baş parmağımızı dinlendirebileceğimiz tarzdan bir oyuk vs bulunmuyor, zaten fingertip veya claw gripte bu tarz detaylara pek de ihtiyacınız yok.

Benim avcum orta parmaktan bileğe kadar yaklaşık 19cm, kendimi orta boyda elli birisi olarak sayacak olursam bu fareyi pençe tutuşu veya parmak tutuşu olarak hiç sorunsuz şekilde kullanıyorum. 

Palm grip ismi verilen avcumuzu farenin üstünde dinlendirdiğimiz tutuşta ise hiç konforlu bir kullanım sunmuyor. Eli ufak arkadaşlar belki palm grip ile de kullanabilir. Eliniz büyükse bir mağazada deneyerek almanızı tavsiye edebilirim.

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


- Yüzey kaplaması

MM710, siyah, beyaz, mat ve parlak olmak üzere 4 farklı kombinasyonla Türkiye marketinde bulunabiliyor. Benim tercihim siyah ve mat olan ürün oldu.

< Resime gitmek için tıklayın >
- Kablo

MM710 paracordumsu bir örgü kabloya sahip, 1.8 metre uzunluğunda, üzerinde EMI gürültüyü azaltmak için bir aparat da bulunuyor. Gayet yumuşak ve geçirdiğim bir kaç aydır da kabloda herhangi bir sertleşme durumu yaşamadım. 

< Resime gitmek için tıklayın >


- Skatezler

Ürün PTFE skatezlerle geliyor ve kutusundan da birer adet yedeği çıkıyor. Fakat bu yedeğinin çıkmasının sebebi hayrına değil, malzeme ömrü burada da kendisini belli ediyor. 

Skatezler de kolay aşınmaya müsait, yine de 2 çift skatez bir hayli götürecektir diye tahmin ediyorum.

Aşınmaya müsait bu skatezler performans olarak ise muhteşemler. Bir kaç saatlik kullanımdan sonra skatezler mousepadinize iyice alışıyor ve gayet hızlı hareket ediyorlar.

Ben sırf merakımdan Wraith Esports'un skatezlerini taktım ve fareyle gelen yedek skatezleri de başka bir faremde kullandım, o yüzden orijinal skatezleri size ne yazık ki gösteremiyorum. Ancak şahsi görüşüm bu cihaz için aftermarket bir skatez almanıza hiç gerek yok, çünkü kendi skatezleri şuan üstünde bulunan skatezlerden daha performanslıydı.

< Resime gitmek için tıklayın >


- Kutu içeriği

Kutu içeriğinden farenin kendisi, yedek skatezler ve kullanım kılavuzu haricinde bir sticker veya başka bir şey çıkmıyor.

< Resime gitmek için tıklayın >


- Sensör

Sensör olarak Pixart'ın üst düzey sensörleri arasında yer alan PWM3389 sensörü yer almakta. Bu tarz üst düzey sensörler bana biraz "vur dedik öldürdün" geliyor, saniyede 400 inçlik hareket okuma kabiliyeti ve 50g ivmelenmeye kadar tepki verebilmesi insani limitlerin çok üzerinde. Ben 800 edpi kullanan birisi olarak kendimi düşük hassasiyetle oynayan bir oyuncu olarak sayıyorum ve kendi yaptığım testlerde hayatımda hiç çevirmediğim kadar hızlı hareketlerle yaptığım testlerde dahi saniyede 5 metreyi (takribi saniyede 200 inç) geçemedim, ve fare de bu çılgın hareketime dahi yetişti ve sorunsuz tepkiler verdi.

Sensör 1khz raporlama hızına sahip, günümüz için yeterli ancak piyasada 8khz sensörlü fare sayıları önümüzdeki günlerde çoğalmaya başlayacak. Eğer 360hz veya 390hz bir monitör kullanıyorsanız tavsiyem 8khz sensörlü cihazlara yönelmeniz olacaktır.

Lift off distance da rahatsız etmeyecek derecede, takribi 1 CD yüksekliğinden sonra raporlamayı kesiyor, kendi sitesinde 2mm olarak belirtilmişken bazı kullanıcı testleri 1.6mm civarında olduğunu raporlamış.

Üst seviye komponentlere sahip bu fareden bekleyeceğim üzere, gözle görülür veya rahatsız edici bir giriş gecikmesi kesinlikle yok. 

200-16,000 dpi arasında 100'erli aralıklarla dpi ayarlayabiliyorsunuz. Bazı inceleme siteleri %10 kadar bir DPI bozulması gördüklerini yazsalar da benim gözlemlerime göre 1600 DPI'da %3 kadar bir yanılma payı var ki bunun bir kısmı ölçüm hatası olabilir, eğer ölçüm hatası yoksa bile gayet normal bir değer.

< Resime gitmek için tıklayın >


- Tuşlar

MM710 sağ ve sol tıkta 20 milyon tık ömrüne sahip Omron D2FC-F-7N switchleri kullanıyor. Bu switchler bu farede tepkime süresi olarak en iyisi olmasalar da fena olmayan bir tık gecikmesine sahipler.

Sağ ve sol tık haricinde üst kısımda tekerleğin üzerinde varsayılan olarak DPI ayarı yapmanızı sağlayan bir tuş, sol tarafta da 2 adet programlanabilir yan tuş yer almakta.

Bu tuşlar haricinde farenin altında vs herhangi bir profil ayarlama, raporlama frekansı değiştirme vs tuşu bulunmuyor. Minimum ağırlık hedeflenen bir fare olduğunu düşünürsek gayet anlaşılabilir bir hareket.

Tuşların çıkardığı ses rahatsız edici veya yüksek değil. Sağ tık, sol tıka göre nispeten daha gürültülü ve sert bir sese sahip. MM710'un en gürültülü tuşu ise fare tekerleğine bastığınızda çıkıyor, yan tuşlar ve dpi ayarlama tuşu hafif gürültülü bir ortamda duyulamayacak kadar sessiz.

Tuşların aktivasyonu için gereken kuvvet bence tam ayarında, ne çok sert ne çok yumuşak, tepkisel bir hissiyata sahip.

- Mouse tekerleği

Mouse tekerleği, üzerinde kauçuk bir kaplamaya sahip.

Kaydırması sonsuz kaydırma tarzında değil, geri bildirimi güzel, sessiz ve zorlamayan bir hissiyata sahip.

MM710'un fare tekerleği sağa veya sola jest hareketlerini desteklemiyor, sadece üstüne basabiliyorsunuz, çıkardığı ses yukarıdaki maddede belirttiğim gibi bu faredeki en gürültülü tuş sesini çıkarıyor. Basmak için harcadığınız güç bence biraz fazla.

- Mouse programı

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
(Ekran alıntılarında yazılarda köşe yumuşatması bulunmadığı için kusuruma bakmayın, programın değil benim kullandığım işletim sisteminin biraz ellenmiş olmasının suçudur)

MM710'un programına erişmek için Cooler Master MasterPlus+ olarak aratmanız yeterli olacaktır. 

Program yalnızca Windows 10 ve 11 desteği sunmakta ve websitesinde Linux ve macOS için ayrı bir program linki bulunmuyor.

Programı kullanmak için herhangi bir üyelik açmanıza gerek yok, programı kurar kurmaz cihazınızı algılayıp kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

Kullanımı ve anlaması gayet kolay bir arayüze sahip, toplamda 4 adet sekme mevcut.

Buttons sekmesinden bütün tuşlara ayrı ayrı fonksiyon atayabiliyoruz, hatta fare tekerleğini aşağı yukarı kaydırmayı bile özelleştirebiliyoruz ki bu gerçekten özelleştirme anlamında ciddi bir artı sağlıyor.  Sol tıkın yerini değiştiremiyor ve yerine herhangi bir fonksiyon atayamıyoruz, geri kalan bütün tuşların yeri ve fonksiyonu özelleştirilebiliyor ve/veya kapatılabiliyor. Bütün tuşlara multimedya fonksiyonu, klavyeden tek bir tuş girişi, farenin üzerindeki herhangi bir tuş, makro, seri fare tıklaması veya klavye tuş girişi, profil ve dpi değiştirme ayarı ve hatta sensörü devre dışı bırakıp tekrardan etkinleştirme fonksiyonu atanabiliyor.

Performans sekmesinden lift off distance, tuş gecikmesi, açı düzeltmesi, açı düzeltmesi yapılacaksa ne kadar yapılacağı, dpi eşikleri gibi ayarları yapabiliyoruz.

MM710, 512KB'lık bir dahili hafızaya sahip ve bu dahili hafızaya 5 farklı profil ve makro ayarlarınızı kaydedebiliyorsunuz.

Makro oluşturma kısmı kullandığım en iyi arayüz değil, ancak en kötüsü de değil. Gözüme çarpan tek kusuru aynı makro içerisinde hem klavye tuş girişi hem fare tuş girişi kullanamıyor oluşumuz.

Programla beraber sisteminize CoolerMaster MasterPlus Technology Service isminde bir hizmet ekleniyor, normalde bu hizmet otomatik başlatmaya ayarlanmış olsa da devre dışı bıraksanız dahi programınız sorunsuz açılıyor.

(Komut ekranını açıp "sc config MPService start=disabled" yazıp enterlayarak bu hizmeti siz de devredışı bırakabilirsiniz.)
Bu hizmet dışında başka hiçbir hizmet veya regedit üstünden görülebilecek sürücü kurmuyor Cooler Master. Bu sebeple sistem optimizasyonu bağımlısı benim takdirimi kazandı.

Özetlemem gerekise Cooler Master MM710, benim beğenimi kazanan bir fare oldu. Zaten bu yüzden aylardır beraberiz. Malzeme kalitesi dışında herhangi bir eksik bulamadığım bu fare, siz de ürün ömrüne çok takılmıyorsanız, barındırdığı özelliklere nazaran uygun sayılabilecek fiyatıyla siz okuyuculara kesinlikle tavsiyemdir.

Cooler Master MM710 incelemesinden bu kadardı, umarım atladığım bir kısım olmamıştır, aklınıza takılan bir şey olursa yorumlarda sorabilirsiniz. Umarım hoşunuza gitmiştir, video incelemesini aşağıdan izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=B4DA_fK0pcg



Sağlıcakla kalın.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr. Decent -- 5 Aralık 2021; 0:50:9 >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.