Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
3
Cevap
741
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Full Frame - Crop Sensör Lens Açıları
C
2 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Arkadaşlar bildiğiniz gibi full frame makineler için üretilmiş lensler crop makinelerde kullanıldığında 1.5x lik çarpan oluşuyor. 20 mm lik lens 30 mm gibi davranıyor, dolayısıyla açı da daralıyor... Merak ettiğim nokta şu : Mesela Crop sensör için üretilmiş 16 mmlik bir lens crop sensörlü bir makinede kullanıldığında elde edilen açı ile, full frame makine için üretilmiş 16 mmlik bir lens full frame bir gövdede kullanıldığında elde edilen açı aynı mıdır, yoksa farklı mıdır?
Örneğin sigma 16 mm f1.4 Sony a6600 de kullanıldığında elde edilen açı ile Sony 16 55mm lens(16 mm de iken) Sony a7 2 de kullanıldığında elde edilen açı aynı aynı mıdır, farklı mıdır?



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

D
2 yıl
Yüzbaşı

Merhabalar,
1.5 çarpan ile düşünebilirsiniz hocam, 16mm 1.4 apsc lensi, 24mm 2.1 full frame eşdeğerine denk geliyor.
16-55 lensi apsc kamerada 24-70'e denk geliyor ki diyaframı da katın, ayrıca kare küçük olduğu için a7 2'de kenarlar karanlık çıkacaktır.



K
2 yıl
Yarbay

Obejktif değerleri sabittir, sinema objektifleri de dahil değerler her zaman kendi odaklarıdır. Kullanılan medyuma göre çerçeveler (kadraj) değişir.

Oranlanan dönüşümler çerçeveyi tahmin edebilmek için fayda sağlar. Perspektif yığılma ve derinlik etkileri değişmez, ASP-C'de daha kapalı bir çerçeve görülür, "sanki 1.5X full-frame gibi" denilebilir, ama etki tamamen aynı olmayacaktır. Küçük olan sensör daha dar kadrajlı bir halini görür, o kadar.

Diyafram değeri tamamen ayrı bir konu. Diyafram değeri odağın foksiyonudur (türevidir) f/ olarak gösterilir. 50mm'de 1.4 diyafram ortalama ~38mm çapında açıklık demek olur (50/1.4). Bunun etkileri ise sensör veya filmin ebatlarıyla değil, obektifin sensöre uzaklığı ile ilgilidiri bu yüzden basit bir kuralla hesaplanamaz, farklı platformdaki kombinasyonlar için kuralllaştırılamaz. Neyse ki sensörler pozlamayı da tahmin ettiği için bunlarla uğraşmıyoruz. Objektif medyuma (sensör veya film) ne kadar yakınsa o kadar hızlıdır (aydınlıktır). Objektif adaptörlerin kazandırdığı mesafeyle oranlı şekilde hızlarını (poz yeteneklerini) kaybedecektir.



H
2 yıl
Yarbay

Crop ve FF'te 16mm. Bunları kıyasladığında, ff'in 16 mm'si daha geniş açıyı gösterir. Çünkü sensörün tamamına ışık düşürmen, kareyi doldurabilmen için daha geniş açıyla içeri ışık verilir. Crop sensörün alanı daha ufaktır, aradaki mesafe ve doldurulacak ışık alanı daha az olduğundan daha dar açıyla 16mm tamamlanır. FF lenslerin ebatları crop lenslerden büyüktür.

Sony için örnekleyeyim. Sony aynasız ff makinaya, crop sensöre uygun lens takarsan, ff sensöre düşecek olan ışık, sanki crop sensöre düşen ışık kadar olarak algılanacak ve sensörün tamamını kullanamayacaksın. Bu yüzden, makine sensörü tanıyıp, modunu crop olarak değiştiriyor. Haliyle, 42 mp bir cihazı crop sensöre uygun lens ile 42 mp olarak kullanmana izin vermiyor zaten, bu da sorduğun sorunun ispatı.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.