Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
5
Cevap
950
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Yazılımcı Adayı Bir Şahıs Linux Kullanmalı Mıdır ?
G
3 yıl
Er
Konu Sahibi

Merhabalar 18 yaşındayım ve kendimi yazılım alanında geliştirmeye çalışan bir öğrenciyim.
Sorum ise ileride bilişim sektöründe rol alacak ve belki de programlamacı olacak bir bireyin linux kullanması gerekir mi ?
Linux uzaktan bakınca çok kompleks bir sistem gibi geliyor. Tabi her şeyde oldugu gibi içine girip alışıp öğrenince daha işlevli ve daha akıcı olabilir, peki sizce hiç kullanmayan biri olarak öğrenmem gerekiyor mu ?
Bu öğrenme süreci çok aşırı zaman alır mı ?



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

I
3 yıl
Binbaşı

Bence linux tabanlı sistemlere aşina olmanızda fayda var hocam, Linux distroları genelde yazılım geliştirmek için vardır diyebilirim. Gözlemlerim bu yönde oldu hep (ilk başlarda adam akıllı bir masaüstü düzeni yapma ve distrolar arasındaki farkları araştırma merakımı saymazsak ). Bir çok yazılım geliştirme programlarını ve toollarını linux'ta sorunsuz bulup çalıştırabilirsiniz. Öncelikle bilgisayarınızın özelliklerine göre bir dağıtım seçin. En basitinden hiç bilgim yok demişsiniz. Ubuntu ve Linux Mint önerebilirim ilk etapta. Günlük kullanım için gayet uygun bir ortam sunuyor. Kullanımı hafif ve rahat. Ama şöyle bir şey söylemeliyim ki her distro herkeste sorunsuz çalışacak diye bir durum yok. Bu yüzden bilgisayarınızın özelliklerine göre bir dağıtım seçin dedim. Bende mesela ubuntu'daki bootloader sorun çıkartır hep. Bu yüzden ubuntu kullanmam zahmetli oluyor. Başka bir kişide bu tür sorunlar oluşmuyor gibi gibi şeyler. Linux ileride karşınıza çıkar mı diye düşünecek olursak çıkma ihtimali var. Server alanında olsun, üniversite'de olsun ara sıra karşınıza çıkabilir. Eğer vaktiniz varsa linux alanında ilerlemeyi deneyebilirsiniz, eğer ki önünüzde bir sınav vb bir unsur varsa erteleyin derim. İyi günler



U
3 yıl
Moderatör

Yazılım geliştiren büyük devlerden tutun belediye birimlerine dek herkes Linux ile az çok haşır neşir olmak durumunda. Bildiğim kadarıyla yazılım geliştirmekle ilgilencekseniz Linux'u kullanmayı ve işletmeyi öğrenmenizde fayda olacaktır.

Başlangıç için Sn. @Muhammed190502 'nin önerdiklerine ek olarak Pop_OS, Puppy Linux, Fedora (Silverblue), ArchMan veya Manjaro dağıtımlarına bakmanızı söyleyebilirim. Temelde tüm GNU/Linux dağıtımları aynı olup farklılaşmaya başladıkları noktalar çekirdek sürümleri, güncellenme aralıkları, paket yönetim sistemleri ve masaüstü ortamları olarak sıralanabilir.




Bu mesajda bahsedilenler: @Muhammed190502
O
3 yıl
Binbaşı

Linux çekirdeği ve GNU/Linux günümüz yazılım ve bilişim dünyası için biçilmiş kaftan. Son 4-5 yıldır yazılım dünyasına eskisi kadar yakın değilim.

Ancak bugün gelinen noktada java javascript python php vs. özgür teknolojilerinin bu dünyada en ciddi söz sahibi yazılım geliştirme teknolojilerinin olduğunu ve ağırlıklarının devam ettiğini muhtemelen görüyoruz. Muhtemelen diyorum çünkü çok yakından takip etmiyorum. Artık sıradan işlerde asgari ücretle çalışıyorum :). Ama söylediğimin doğru olduğuna adım gibi eminim.

Bugün bir sistem kurmak için GNU/Linux ve linux çekirdeği biçilmiş kaftan. Özgür yazılım ve donanım. Mesela elektronik öğrenmek isteyen birisinin yolu büyük bir olasılıkla Arduinodan geçiyor. ;)

Tabiki şart değil. İşini sadece windows ile görüyorsan sana para kazandırıyorsa pekala. Olabilir tabiki. Şart değil özgür yazılım felsefesini benimsemen. Özgür yazılım ve açık kaynak kodlu yazılımı öğrenmek şart değil.

Günümüz Türkiyesinde hem avantaj hem ayrıcalıktır. Bunuda unutma.



B
3 yıl
Yarbay

Şu sorunun sorulması bile Linux bilgisine sahip olanların sayısının daha az, dolaylı olarak ise daha çok arandığını gösteriyor. Kesinlikle büyük avantaj olacaktır. İşletim sistemi olarak 2021 olmasına rağmen halen daha olmayan programlar, olmayan oyunlar var, desteklenmeyen donanımlar var. Başlamadan önce bunları aklının bir köşesinde bulunduranın Linux macerasına yolu yüksek ihtimalle açıktır.



A
3 yıl
Binbaşı

Linux, unix, bsd bunları da öğren. Harika işler yaparsın.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.