Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
5
Cevap
623
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Tecil hakkında
S
3 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Merhaba üniversiteden bu yıl mezun oldum edevlette 21.12.2025'e kadar ilişiği yok yazıyor ama emin olmadım normalde 2 yıl tecil hakkı yok muydu?



A
3 yıl
Yarbay

O tarih öğrencilik nedeniyle üniversitenin yaptırdığı tecil olabilir. Şube, mezuniyet sonrası güncelleme yapmamış olabilir.
Siz, mağdur olmamak için şubeyle görüşünüz. İster tecil hakkınızı kullanınız; ister yoklamanızı, hizmet tercihinizi yapıp askere gidiniz.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
3 yıl
Yüzbaşı

hocam merhaba birsey sormak istiyorum.
bu yil lisans mezunu oldum. tecilim e devlette 31/12/2022ye kadar yazıyor. fakat diplomamı daha almadım. diplomamı aldığım zaman tecil otomatik iptal mi oluyor? diplomamı aldıktan sonra tecilim iptal olursa, kendim yine tecil ettirebilir miyim? mezun olduktan sonra 2 yil daha erteleme hakkı var diye biliyorum. ya da e devletten şu anda olan tecilimi iptal ettirip, tekrar başka bir tarihe tecil ettirme imkanım var mdıır?


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @a-f-h
A
3 yıl
Yarbay

quote:

Öğretim kurumlarından terk, ilişiği kesilen veya mezun olanların ertelemeleri
MADDE 48 – (1) Yükümlülerin askerlikleri istekleri halinde mezuniyet veya ilişik kesme tarihinden itibaren yoklamaları yapılmadan;
a) Lise veya dengi okuldan mezun olanların üç yıl,
b) Mesleki ve teknik liselerden mezun olanların altı yıl,
c) Fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarından ilişikleri kesilenler ile meslek yüksekokulundan mezun olanların iki yıl,
ç) Dört yıl ve daha uzun süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olanların mezuniyet tarihinden itibaren iki yıl, yurt dışındaki öğrenim kurumlarından mezun olanlara ise denklik işlemlerini tamamlayabilmeleri için denklik onay birimine başvuru tarihinden itibaren ilave bir yıl,
d) Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlara bir yıl, yurt dışındaki öğrenim kurumlarından mezun olanlara ise denklik işlemlerini tamamlayabilmeleri için ilave bir yıl,
süreyle ertelenir. Bu erteleme süreleri; lise veya dengi okul mezunları için 22 yaşını, mesleki ve teknik lise mezunları için 25 yaşını, fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarından ilişikleri kesilenler ile meslek yüksekokulu mezunları için 28 yaşını, dört yıl ve daha uzun süreli yükseköğretim kurumu mezunları ile denklik işlemlerini tamamlayabilmeleri için bir yıllık erteleme süresi verilenler için 32 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçemez.
(2) Yurt dışı yükseköğretim kurumları mezunlarının erteleme süreleri hiçbir şekilde lisans mezunlarının mezuniyet tarihinden itibaren üç yılı, yüksek lisans mezunları için mezuniyet tarihinden itibaren iki yılı geçemez.
(3) Erteleme süresi içerisinde yükseköğretim kurumuna kayıt yaptıranların askerlikleri öğrencilik nedeniyle ertelenir.
(4) Askerlik çağına girmeden önce lise veya dengi okullar ya da meslek yüksekokullarından mezun olanlar ile fakülte/yüksekokul veya meslek yüksekokullarından ilişiği kesilenlerin ertelemeleri, askerlik çağına girdikleri yıldan itibaren başlar.
(5) Yurt dışındaki öğrenim kurumlarında öğrenim görerek yetkili makamlarca denkliği tanınanların askerlikleri, tanındığı öğrenim seviyesine göre bu maddede belirtilen sürelere göre ertelenir.
(6) Çift ana dal programından mezun olanlardan erteleme talep edenlerin işlemleri işlem yaptırmak istedikleri program üzerinden yapılır.
Erteleme ile ilgili yönetmelik maddesi yukarıda.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/07/20200722-5.htm
Yüksek Lisans mezunlarına 1 yıl tecil hakkı veriliyor, kullanıp kullanmamak sizin tasarrufunuzda.
Mezuniyetiniz buraya düştüyse erteleme için yeterlidir. Fiziki olarak diploma almanız şart değil.
https://www.turkiye.gov.tr/yuksekogretim-mezun-belgesi-sorgulama
Mezuniyetiniz e-devlete düştüyse, erteleme başvurusu yaparsınız. Eğer sıkıntı olursa en yakın şube üzerinden halledebilirsiniz.
https://www.turkiye.gov.tr/msb-asal-askerlik-erteleme-basvurusu



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @FRAPJE
T
3 yıl
Yüzbaşı

Hocam çok teşekkürler yardımınız için.

31/12/2022 Tarihine Kadar Ertelemeniz Bulunduğundan, Tekrar Erteleme Talebinde Bulunamazsınız.

Böyle yazıyor. sanirim birşey yapmama gerek yok


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @a-f-h
A
3 yıl
Yarbay

Tecilim var diye rahatlamayın, bazen askerlik şubeleri de güncelleme yapmıyor. Mezuniyetiniz edevlete düştüyse şubeyle görüşünüz.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @FRAPJE
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.