Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
7
Cevap
1180
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Ormanın dibinden ev aldık, çok böcek var. Kuş mu beslesem?
C
3 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Merhaba arkadaşlar. Bursa'da şehir sürekli batı yönünde adeta logaritmik olarak genişliyor, bilen bilir. Bizim aile de gitti Görükle'nin ilerisinde, Ulubat Gölü'ne doğru bir yerlerde yeni yapılan bir siteden ev almış. Hem de dubleks katıdan...

Yalnız hemen dibimizde dev bir balta girmemiş orman var. Akşam dubleksin teraslarında veya alt kattaki balkonlarla ışıkla oturulmuyor. 10 cm büyüklüğünde uçan hamamböcekleri (Megaloblatta longipennis), gübre böcekleri, envai çeşit dev kelebek, ince uzun kabuklu böcekler, çekirge ve hatta peygamberdevesi bile gördüm.

Kanatlı olmayan çekirge ve peygamberdevesinin nasıl geldiğini anlamış değilim ancak hepsinden gına geldi. Sadece balkonda olsalar neyse. Akşamları evin pencerelerine tak tuk bir şeyler -böcekler- çarpıyor, insan ürperiyor.

Acaba kuş mu beslesem veya farklı yöntemler mi uygulasam diye düşünmeye başladım.

Aklıma gelen fikirler şöyle

-Civciv & Ördek beslemek:

Civciv ve ördekler bu böceklerin hepsini afiyetle yiyecektir ancak büyüdükleri zaman ne yapacağımı bilemiyorum. Sesleriyle komşuları rahatsız edebilirler. Terası sürekli kirletebilirler ve böcekler haricinde de beslenmeleri gerekecektir. Ayrıca ara sıra çimenlik, doğa görmeleri gerekiyor. Evcil hayvan gibi her gün apartmandan çıkarıp ormanda gezdiremem ki...

Muhabbet Kuşları alıp koloni yaratmak

Biraz uzun sürse de muhabbet kuşları besleyip, önce kendi odama ve terasa alıştırıp, aynı zamanda ormana salarak bir kuş kolonisi oluşturabileceğimi düşünüyorum. Büyük böcekleri yiyemeseler de küçük böcekleri ve büyük böceklerin yavrularını çerez gibi yiyeceklerdir. Ancak dezavantajları ise; kargalar tarafından hızlıca avlanma ihtimalleri, eve alışamama ve soğuktan ölme ihtimalleri... Ayrıca koloniyi oluşturana dek baya bir zaman ve para gerekecek...

Güvercin & Kumru kolonisi oluşturmak

Bu ikili böceklere karşı daha etkili bir predator olsa da bunları beslemek daha zor iş. Öte yandan çok fazla alışırlarsa uçmama gibi tembellikler geliştirebiliyorlar veya direkt kanatları zayıflıyor. Ayrıca çok fazla pisliyorlar, ciddi bir bakım gerektiriyor. Öte yandan ormanlık bölgede pek de su kaynağı göremedim. Bu kuş kolonisinin susuz kalma riski muhabbet kuşlarına göre daha da büyük.

Ormandaki gereksiz çalıları budamak

Dediğim gibi orman biraz balta girmemiş ormanları andırıyor. Adım atmaya yer yok. Budama makası veya elektrikli el testeresi vs alıp her gün 10-15 çalı kessem yaz sonuna değin ormandaki gereksiz bitkileri ortadan kaldırmış olurum. Hem böcekler açıkta kalacağı için kuşlara ve diğer canlılara yem olur, hem de ormanda yol açılmış olur; orman biraz koruya benzer. Ancak her halükarda zeminde böcekler yaşamaya devam eder... Güzel ama yarı-etkili bir sonuç olacağı için emin değilim.

Aklınıza başka seçenekler geliyorsa lütfen paylaşın. Cidden muzdaribim çünkü :(





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Civitas Terrana -- 25 Temmuz 2021; 0:31:43 >

F
3 yıl
Yüzbaşı

oldu olacak benzin dök yak, tel yaptırcan pencere ve kapılara o kadar...



T
3 yıl
Yarbay

her yere tel yaptırmaktan başka çaren yok.

Benim öyle tüm camlarımda hatta balkonumda bile tel var.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
3 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Treth

her yere tel yaptırmaktan başka çaren yok.

Benim öyle tüm camlarımda hatta balkonumda bile tel var.
Daha doğal yöntemlerle çözebilir miyim diye düşündüm. :P

Hem de sabahları böcek sesi duymak yerine kuş sesi duyabilirim.

Bu arada Orman Genel Müdürlüğü geçmişte ormanlara kuş yuvası bırakıyormuş, kuşların popülasyonu artsın ve böceklerle mücadele etsinler diye. Hala yapılıyor mu bilemiyorum ancak onlara dilekçe yazacağım.



G
3 yıl
Yüzbaşı

Hayırlı olsun kardeşim. En iyisi tavuk beslemek. Başta böcekler vs hepsini yer. Ayrıca doğal öğütücüdürler. Yemek artıkları vs hepsini yerler. Güzel güzel de organik yumurtalarını verirler.

kedi lazım. Fareler ve yılanlar için birebirdir.

bir de bekçi köpeği aldın mı. Süper.

benim de hayalim aslında.



B
3 yıl
Yüzbaşı

quote:

uçan hamamböcekleri (Megaloblatta longipennis),
Şerefsizlerin uçtuğu yetmezmiş gibi bir de çükü uzunmuş. Allah kahretsin böyle böcekleri.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
3 yıl
Yüzbaşı

kardeşim Megaloblatta longipennis diyorsun bu atom bombası patlatma sebebidir. Lav silahıda kesmez bunlara :D



B
3 yıl
Yüzbaşı

ulan yaa



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Böcekli sümük
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.