Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
5584
Cevap
305869
Tıklama
70
Öne Çıkarma
LG OLED Kullanım, Kontrol ve Yardımlaşma Konusu
S
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Merhaba arkadaşlar, bu konu üzerinde LG Oled TV lerimiz için yapmamız gereken ilk kontroller, ayarlar ve önerileri paylaşıyor olacağız. Aklınıza takılan ve sormak istediğiniz tüm sorularınızı konu üzerinden paylaşabilirsiniz.


Satın Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler:
Oled bir TV satın almadan önce bilinmesi gereken hususlardan biri LED TV’lerde olduğu gibi Oled TV’lerde de segmentasyonların mevcut olması. Samsung ve Sony tarafında tek bir ürün segmenti mevcutken (QD Oled haricinde), LG tarafında B tipi ve C tipi olmak üzere 2 ayrı Oled ürün segmenti bulunmakta. Yaşanacak problemlerin minimize edilebilmesi için bilhassa B tipi ürünlerden, gerek düşük işlemci düzeyi, gerek panel kalitesi sebebiyle uzak durulmasını tavsiye ederim. Özellikle panel kalitesinin, ürün kullanım ömrü ve kalitesine doğrudan etkisi olması sebebiyle B tipi bir Oled tercih etmek yerine daha üst segmentte bir Qled tercih edebilirsiniz. Aynı şekilde eğer günlük TV kanallarını veya ekranda statik (sürekli) görüntülerin yer aldığı yayınları izleme oranınız daha fazlaysa Oled bir TV’den uzak durmanızı tavsiye ederim. Her ne kadar bu konuda üreticiler tarafından bir takım önlemler alınıyor olsada, bu önlemler daha çok video ve dizi benzeri, ekranda statik imgelerin nispeten az olduğu durumlarda gerekli korumayı sağlayacak nitelikteler.

a) Kontrol: Oled bir ürün satın aldığınızda standart bir LED TV’den farklı kontroller yapmanız ve bunları nasıl yapacağınızı bilmeniz önem arz ediyor.

1) Uniformity (ekran homojenliği) kontrolü: Ne yazık ki mağazada renklerine veya siyah derinliğine hayran kaldığınız TV, eğer bir uniformity bozukluğuna sahipse ciddi anlamda keyfinizin kaçmasına neden olacaktır. Uniformity bozukluğunu ekranda akciğer filmine benzer karartıların olması olarak nitelendirebiliriz. Bilhassa siyah sahnelerin ön planda olduğu -Queens Gambit açılış sahnesi gibi- yerlerde seyir keyfinizin tamamen kaçması olası.
Bu konuda dikkat edilmesi gereken bir husussa, bilhassa 65” ve üzeri ekranlarda, ilk çalıştırmada ekranın bu probleme benzer bir açılışla sizi karşılaması. Burada endişe edecek bir konu yok, bir kereye mahsus Manual Pixel Refresh yapmanız ilgili sorunun düzelmesini sağlayacaktır. Ancak bunu yapmanıza rağmen aşağıdaki gibi bir görüntü devam ediyorsa ekranınızda uniformity sorunu var demektir. Bu ölü pixelden çok daha ciddi bir sorun olması nedeniyle kontrol etmeniz gereken ilk husus.
Uniformity kontrolü için, tamamen karanlık bir ortamda, Youtube uygulamasında %5 Grey Test olarak arattığınızda rahatlıkla bulabileceğiniz bir test. Ekran durumunuzu aşağıdaki olması gereken ve sorunlu ekran görüntüleri ile karşılaştırarak tayin edebilirsiniz.
 
Olması Gereken
< Resime gitmek için tıklayın >

Sorunlu
< Resime gitmek için tıklayın >


2) Banding (yatay çizgiler) kontrolü: Yine tamamen karanlık bir ortamda, Youtube uygulamasında %5 Grey Test kullanarak yapabileceğiniz bir test. Bu konuda dikkat edilmesi gereken bir husussa, bilhassa 65” ve üzeri ekranlarda, ilk çalıştırmada ekranın bu probleme benzer bir açılışla sizi karşılaması. Burada endişe edecek bir konu yok, bir kereye mahsus Manual Pixel Refresh yapmanız ilgili sorunun düzelmesini sağlayacaktır. Ancak bunu yapmanıza rağmen aşağıdaki gibi bir görüntü devam ediyorsa ekranınızda banding sorunu var demektir. Bu durumun ölü pixelden çok daha ciddi bir sorun olması nedeniyle kontrol etmeniz gereken ikinci husus.

Ekran durumunuzu aşağıdaki olması gereken ve sorunlu ekran görüntüleri ile karşılaştırarak tayin edebilirsiniz.

Olması Gereken
< Resime gitmek için tıklayın >

Sorunlu
< Resime gitmek için tıklayın >


3) White dot (beyaz nokta): Tamamen karanlık bir ortamda, Youtube uygulamasında %5 Grey Test kullanarak yapabileceğiniz bir test. Eğer ekranınıza pinpon topu büyüklüğünde, yuvarlak noktalar görüyorsanız ekranınızda white dot sorunu var demektir. Maalesef hiçbir şekilde düzelme şansı olmadığı ve üretimsel bir hata olması nedeniyle için servis çağırarak ürün değişimi talep etmelisiniz. Bu durumun ölü pixelden çok daha ciddi bir sorun olması nedeniyle kontrol etmeniz gereken üçüncü husus.

Ekran durumunuzu aşağıdaki olması gereken ve sorunlu ekran görüntüleri ile karşılaştırarak tayin edebilirsiniz.

Olması Gereken
< Resime gitmek için tıklayın >

Sorunlu
< Resime gitmek için tıklayın >


4) Pink tint (beyaz dalgalanması): Tamamen karanlık bir ortamda, ekranda tamamen beyaz bir görüntü açarak kontrol etmeniz gereken bir husus. Eğer aşağıdaki gibi ekran ortasından köşelere doğru belirgin bir durumdaysa ekranınızda pink tint sorunu var demektir. Ancak sadece köşelerde hafif bir değişiklik söz konusuysa gayet normal bir durum söz konusu. Maalesef hiçbir şekilde düzelme şansı olmadığı ve üretimsel bir hata olması nedeniyle için servis çağırarak ürün değişimi talep etmelisiniz. Bu durumun ölü pixelden çok daha ciddi bir sorun olması nedeniyle kontrol etmeniz gereken dördüncü husus.

Ekran durumunuzu aşağıdaki sorunlu ekran görüntüsü ile karşılaştırarak tayin edebilirsiniz.

Sorunlu
< Resime gitmek için tıklayın >


5) Ölü pixel: Ekranınızda siyah veya renksiz şekilde yer alan, ışık yaymayan pixel yapısını kontrol etmelisiniz. Ancak eğer sadece 1 adetse ve yukarıda belirtilmiş olan sorunlardan hiçbiri panelinizde yoksa, en göz ardı edilebilir problem ölü pixel problemidir. Ancak ilerleyen sürede sayısının artması halinde yine servis sürecinizi başlatabilirsiniz.

Ekran durumunuzu aşağıdaki sorunlu ekran görüntüsü ile karşılaştırarak tayin edebilirsiniz.

Sorunlu
< Resime gitmek için tıklayın >

Not: Eğer TV’nizde ilgili problemlerin fark edilebilir düzeyde olup olmadığından emin olmak istiyorsanız aşağıdaki 3 içerik ile bundan %100 emin olma şansınız olacaktır:

1) Marco polo 1. sezon, 3. bölüm, 14. dakika, 22. saniye itibarıyla başlayan görüntü akışı

2) Queens Gambit 42. saniye itibarıyla başlayan görüntü akışı

3) Youtube %5 Grey Test

TV OLED vertical banding test 5% Gray - YouTube

Eğer bu sahnelerde ilgili problemleri net bir şekilde gözlemleyebiliyorsanız ürün değişimi talep etmelisiniz.

b) Kullanma: Yukarıdaki kontrolleri gerçekleştirdikten hemen sonra, eğer panelinizde bir sorun söz konusu değilse, 200 saat süresince panel parlaklığını %80 üzerinde getirmeden bir kullanım sağlamalısınız. Bu pixellerin yeterli doygunluğa erişmesi ve geleceğe yönelik problemlerin bertaraf edilebilmesi için çok önemli. 200 saatlik süreyi gündelik kullanım sürenizi baz alarak kabaca hesaplamanız yeterli (günlük 6-8 saatlik bir kullanım için 1 aylık bir süre yeterli olacaktır). Bunun haricinde yine aylık olarak yukarıda belirtmiş olduğum hususların periyodik olarak kontrolünü yapmanız, sorunsuz bir ürün kullanımı ve sorunların garanti süresince çözülmesi için önem arz etmektedir.



Konu içerisinde yapılan önemli paylaşımları sürekli olarak güncelliyor olacağım. Aşağıda arkadaşlarımızın paylaştığı bu mesajları bulabilirsiniz:

Güncel ses teknolojileri ve ses kodekleri hakkında genel bilgilendirme. LG OLED TV'lerin dahili medya oynatıcısı ile optimum kalitede film izlemek için film dosyaları hangi özellikte olmalıdır


TV kanal listesi ni en rahat nasıl düzenleyebiliriz


LG TV HDMI ve WiFi detay bilgilerine ulaşmak için Host Diagnostics nasıl açılır


Servis Menüsü ne nasıl gilir (metod 1); bu menüde TV çalışma saati, uzun ve kısa piksel temizleme sayıları nasıl anlaşılır (Dikkat! Servis menüsünden ayar değişikliği yapmak cihazınızı garanti dışı bırakabilir, sadece bilgileri görme adına kullanmanız tavsiye edilir)


Servis Menüsü ne LG internet tarayıcısı aracılığı ile girme (metod 2)


TV çalışma saati ni USB flaş disk aracılığı ile öğrenme





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SAVIAR -- 4 Temmuz 2023; 11:7:3 >


Bu mesajda bahsedilenler: @burak jr
Merhaba Arkadaşlar,

Dün itibarı ile ürünümün gerekli onarım işlemlerinin "20 iş günü içerisinde tamamlanması" süreci sona erdi. LG yetkili ser...
Yoruma Git
Yorumun Devamı SAVIAR - 2 yıl +25
"Kullandığınız model LG nin EN SIKINTILI ve EN KÖTÜ OLED"

Bu cümleyi 2018 yılında kurabilir miydiniz? Ben alırken de herkes "eski OLED tv ler sorunluydu, o sorunlar bu...
Yoruma Git
Yorumun Devamı Miu - 3 yıl +22
size 1990 doğumlu işitme engelli büyük oğlumdan bahsetmek istiyorum.
duymadığı için insanlar ona her istediğini verdi her terbiyesizliğine göz yumdu, kıt akıllı muamelesi yaptı. e...
Yoruma Git
Yorumun Devamı GuGuuuK - 3 yıl +19
F
3 yıl
Yarbay

Eline sağlık hocam.



A
3 yıl
Yarbay

Hayirli ugurlu olsun eline saglik cok faydali olacagindan suphem yok 👍



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

D
3 yıl
Yüzbaşı

Ellerinize sağlık Mert Bey.



2
3 yıl
Teğmen

Teşekkürler, eline emeğine sağlık.



S
3 yıl
Yarbay

PIXEL REFRESHER

FILMMAKER MODU

anlatımları eklendi


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
3 yıl
Binbaşı

2.5 yıllık LG OLED tv, sadece akşamları 2-3 saat kullanım ile dağıldı, renkler falan berbat oldu. LG, garanti yeni bitmesine ve sorunun kronik olmasına rağmen tamire yanaşmıyor, tekrar değerlendirip dönüş yapmalarını istedim, haber bekliyorum. Halbuki yurt dışında garanti bitmesine rağmen aynı sorunu yaşayanlara para iadesi veya üst model verilmiş. Tabi malum bizde tüketiciye çile çektirmek adettendir, global firma bile burada tüketiciyi umursamıyor.

Son durum netleşsin, ona göre forumda bilgilendirme yapacağım.
OLED alacaklar da 2 değil 10 kere düşünsün, ben en az 5 yıl sorunsuz çalışan bir OLED TV gözümle görmeden daha OLED almam..


Bu mesaja 3 cevap geldi.
N
3 yıl
Yarbay

@StreamRolleR

Hocam eline sağlık çok faydalı bir (FAQ) olmuş.




Bu mesajda bahsedilenler: @StreamRolleR
N
3 yıl
Yarbay

SW File(Version 03.15.27)

Detailed applicable model list : Please check with reference Tab exactly
* SW information

1. Improvement


The following services will be added to the newly updated version.

 1. Game Dashboard is provided for game users through setting button

 2. A button that links to other art app in Art gallery app service.


 3. No need to change the input for using Facebook Portal


*The availability of services may vary depending on the region or TV models


2. Applicable model list


OLED83C14LA

OLED55C19LA

OLED65C19LA

OLED48C17LB

OLED48C19LA

OLED65C17LB

OLED65C18LA

OLED55C17LB

OLED55C18LA

OLED48C18LA

OLED65C16LA

OLED65C14LB

OLED48C16LA

OLED48C11LB

OLED48C14LB

OLED48C12LA

OLED65C11LB

OLED48C15LA

OLED65C12LA

OLED55C11LB

OLED65C15LA

OLED48C1RLA

OLED55C12LA

OLED55C15LA

OLED55C16LA

OLED65C1RLA

OLED55C1RLA

OLED83C11LA

OLED83C1RLA

OLED83C17LA

OLED77C17LB

OLED77C18LA

OLED77C19LA

OLED77C11LB

OLED77C12LA

OLED77C16LA

OLED77C15LA

OLED77C1RLA

OLED77C14LB

OLED55C14LB

OLED77G19LA

OLED55G19LA

OLED65G19LA

OLED77G16LA

OLED55G16LA

OLED65G16LA

OLED77G13LA

OLED77G1RLA

OLED55G13LA

OLED55G1RLA

OLED65G1RLA

OLED65G13LA

OLED65R19LA


3. Release History

[03.10.29]

1. Voice recognition service feature will be updated.

2. Software update contains minor bug fix

[03.11.15]

1. Software update contains minor bug fixes

[03.11.21]

1. Improved sound noise

[03.11.23]

1. Software update contains minor bug fix

[03.15.27]

The following services will be added to the newly updated version.

1. Game Dashboard is provided for game users through setting button

2. A button that links to other art app in Art gallery app service.

3. No need to change the input for using Facebook Portal


*The availability of services may vary depending on the region or TV models


quote:

https://gscs-b2c.lge.com/downloadFile?fileId=nFcKo1AskSV4O3jrgz1ZQ





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi notropil -- 29 Haziran 2021; 17:27:15 >

J
3 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Miu

2.5 yıllık LG OLED tv, sadece akşamları 2-3 saat kullanım ile dağıldı, renkler falan berbat oldu. LG, garanti yeni bitmesine ve sorunun kronik olmasına rağmen tamire yanaşmıyor, tekrar değerlendirip dönüş yapmalarını istedim, haber bekliyorum. Halbuki yurt dışında garanti bitmesine rağmen aynı sorunu yaşayanlara para iadesi veya üst model verilmiş. Tabi malum bizde tüketiciye çile çektirmek adettendir, global firma bile burada tüketiciyi umursamıyor.

Son durum netleşsin, ona göre forumda bilgilendirme yapacağım.
OLED alacaklar da 2 değil 10 kere düşünsün, ben en az 5 yıl sorunsuz çalışan bir OLED TV gözümle görmeden daha OLED almam..
Çok geçmiş olsun. Hangi model oled?



J
3 yıl
Yarbay

Yeni konu hayırlı olsun.



S
3 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Miu

2.5 yıllık LG OLED tv, sadece akşamları 2-3 saat kullanım ile dağıldı, renkler falan berbat oldu. LG, garanti yeni bitmesine ve sorunun kronik olmasına rağmen tamire yanaşmıyor, tekrar değerlendirip dönüş yapmalarını istedim, haber bekliyorum. Halbuki yurt dışında garanti bitmesine rağmen aynı sorunu yaşayanlara para iadesi veya üst model verilmiş. Tabi malum bizde tüketiciye çile çektirmek adettendir, global firma bile burada tüketiciyi umursamıyor.

Son durum netleşsin, ona göre forumda bilgilendirme yapacağım.
OLED alacaklar da 2 değil 10 kere düşünsün, ben en az 5 yıl sorunsuz çalışan bir OLED TV gözümle görmeden daha OLED almam..
Hocam renklerin berbat olduğunu nasıl anladınız ? Yüklediğim testleri yapıp örnek koyabilirmisiniz acaba ?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
3 yıl
Yarbay

Yeni konumuz hayırlı uğurlu olsun.



P
3 yıl
Binbaşı

Dolby Vision filmlerde Ayarlar-Genel-AI Parlaklık kısmını açın benim tavsiyem.



P
3 yıl
Binbaşı

geçenlerde bir arkadasim kahve içmeye geldi aksam, konuşurken euro2020 mac açıktı. Adam sürekli tv ye bakti benden çok, gözlerindeki ben ne izliyorum bakışları üzdü beni. kendisi yakin zamanda QLED almis biri:))



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
3 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: StreamRolleR

Hocam renklerin berbat olduğunu nasıl anladınız ? Yüklediğim testleri yapıp örnek koyabilirmisiniz acaba ?

Alıntıları Göster
Tv nin modeli LG B7V OLED, İnsan yüzleri ekranın ortasında yeşil olmaya başladı, ilk öyle garipliği fark ettim. Redditte bunla ilgili tonla yorum var, bu sorunu yaşamayan yok gibi, kullandıkça durum kötüleşiyor ve yakında çok daha kötü olacak. Teknik servis örnek fotolar istedi ve 2 gündür haber yok, bakalım ne karar çıkacak.

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


Bu mesaja 1 cevap geldi.