Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
0
Cevap
569
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Bilim ve Tarih yazıları ( Gizemli kediler hakkında )
S
3 yıl
Er
Konu Sahibi

Sevimli Dostlarımız Kedilerin Gizemli Geçmişine Yolculuk


< Resime gitmek için tıklayın >


  Sevimli dostlarımız kedilerin diğer canlılardan ayıran en önemli özelliği beş veya altı duyuya sahip olmak yerine tam olarak on iki duyuya sahip olduğu düşünülmektedir. Aynı zamanda dokuz canlı olduklarına kılık değiştirebildiklerine ve farklı âlemleri görebildiklerine dâhil birçok rivayetler günümüze kadar gelmektedir. Ayrıca kedilerin birçok hastalığı iyileştirdiklerine ve binlerce km’deki mesafeyi yolu kaybetmeden kat edebildiklerine dâhil birçok yaşanmış hikâyelerle doludur. Yeryüzünde kedilerin bu kadar gizemli, ilginç, karmaşık ve zor bir karaktere sahip olmalarının yanı sıra birçok açıdan tartışmalara neden olmakla birlikte zengin bir tarihe sahip olan ikinci bir hayvan bulmak neredeyse zor görülmektedir. Kedilere ilk önce Tanrı gibi tapınıldıktan sonra kedilerin bir şeytan olduğu ya da şeytanın bir hizmetkârı oldukları düşünürdü. Günümüzde ise kedilerin özellikleri hakkında yapılan deneyler ve araştırmalar sonucunda çıkan bulgular bilime göre akıl ve mantık dışı olduğundan dolayı son derece absürt varsayımlar ortaya çıkmıştır. Bunlardan en ilginç olanı ise dünya dışı gelişmiş varlıklar tarafından kedilerin insanlara yardımcı olmaları ve bekçilik yapmaları için insanlara gönderildikleri söylenmektedir. Aynı zamanda kediler evlerimizde beraber yaşadığımız sevimli dostlarımız haline geldiler. Ancak kedilerin hala yırtıcı bir hayvan olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Kediler evlerimizde bizimle birlikte yaşamalarına rağmen evcilleşmeleri konusunda hala bir sınıra sahip oldukları görülmektedir. Gerçekten de insanlık bu canlıları evcilleştirdiğinden de emin olamamışlardır. Çünkü kediler hakkında söylenen bazı şehir efsanelerinden biride kedilerin nankör oldukları söylenmektedir. İşte insanlar ve kediler arasındaki sınır burasıdır. Yani kediler ve insanlar arasında ne kadar güçlü bir bağ olsa da kedilerin özgür ruhlu bağımsız canlılardır. Tıpkı insanlar gibi! Kediler hakkında söylenen bu tür söylenceler bile bunu kanıtlar niteliktedir. Aslında nankör olan tek bir canlı vardır. O da insandan başkası değildir. 

Kedilerin Gizemli Geçmişine Bakış 
   Mısır Kahire kentinin pazar yerlerinde dolaşan kedilerin ataları 3500 yıl önce buralarda özgürce dolaşıyorlardı. Aynı zamanda Mısır’da kediler ve insanlar arasındaki ilişki tarihin derinliklerine uzanarak Antik Mısır’a kadar dayanmaktadır. Bu bağlamda kedilerin ilk defa Mısır’da evcilleştirildiği düşünülmektedir. Bir zamanlar Antik Mısır’da kediler Tanrı gözüyle bakılıyordu. Büyük ve küçük kedilere tanınma ve insan kafalı ve aslan bedenli Sfenks’in yapılışından daha eski çağlara kadar uzandığı düşünülmektedir. Mısır panteonun en büyük Tanrılarından biri olan Tanrıça Bastet Mısır’ın düşmanlarını ayakları altında ezdiğine inanılmaktadır. Tanrıça Bastet birçok kez aslan olarak ta tasvir edilmiştir. Antik Mısır’da kediler o kadar kutsal olarak görülüyordu ki, kedisi ölen evin kadınları kaşlarını tıraşlıyorlardı. Aynı zamanda Bir kediyi öldüren kişiyi halk tarafından çok şiddetli bir şekilde cezalandırıldı. Günümüzde Mısır’da bulunan Krallar vadisi Tanrıça Bastet’in tapınağı harabeye dönmüş durumundadır. Ancak yüzyıllar önce Antik Mısır’da Firavunlar ve toplanan halk Krallar vadisi Tanrıça Bastet’in tapınağına gelerek çeşitli adaklar sunulurdu. Böylece yapılan bu ayinler bir gösterişli dini bayram etkinleri olarak kutlanırdı.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Serkandagli19_05 -- 25 Nisan 2021; 5:5:27 >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.