Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
2
Cevap
1502
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Desktop'ta USB'lerde tutarsızlık...
M
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Kusura bakılmasın, biraz uzunca bir mesaj olacak ancak tam anlaşılması için de böylesi gerekli.

Kendimin topladığı bir masaüstü var. Eski mini Silverstone kasayı kullanmıştım.

Kasada Gigabyte’ın bir mATX on-board bir ana kartı üzerinde Intel i3 Core (LGA1150 soket) CPU ve 8GB (DDR3) RAM var. Sistem, 240GB bir SSD içinde kurulu. DVD-RW var. Kasanın ön panelde 4xUSB2.0, arka tarafta 2xUSB2.0 ve 4xUSB3.0 var. Ve de Anakarttaki PCI Sokete 3xUSB2.0’lı takılı bir Extension Kartı mevcut; bu FSP’den de besleniyor. 500W bir FSP Power Supply alete güç veriyor; fazlasıyla yeterli (Kasada bulunan 2 adet 3.5” HDD ile…) olmalı.

Windows10 OS yüklü. Alet makul sürede açılıp kapanıyor. Internete bağlanma durumu normal. Aygıt Yöneticisinde “problemli aygıt gösterimi” yok. Avast Security (bedava versiyon) yüklü.

Ana kartın (arkadaki) USB2.0 soketleri Harici Wi-Fi Adaptöre ve Logitech’in klavye/mouse ortak kablosuz alıcısına tahsisli…

Sorun diğer USB’lerde  (11 adet: (4 ön panel+3 ext. kart=7)xUSB2.0 & 4xUSB3.0)!!!

Şimdi kısaltma için:

(1)  = Birkaç adet değişik USB2.0 ve 3.0 Flash Bellekler  (hepsi NTFS)
(2)  = Sandisk 64GB bir Flash Bellek   (NTFS, boyut olarak biraz büyücek)
(3)  = 10 portlu bir USB Hub (6xUSB2.0 ve 4xUSB3.0); 2A’lik adaptör ile. Bu sürekli olarak, PCI’daki 3xUSB2.0’lık extension karta takılı. Hub’da sürekli  5 adet hepsi adaptörlü olan 3.5” harici HDD takılı! Hepsi okunabiliyor! 
(4)   = Değişik tipte 2.5” harici  HDD’ler 4 adet  (hepsi adaptörsüz; USB2.0 veya 3.0 çıkışları olan)
(5)  Adaptörlü 3.5” Harici HDD  (USB2.0/3.0 olabilir…)

Çalışma durumunda gözlenenler:

1)  (1)’dekilerden aynı anda bir ya da iki hatta üç tanesi aletteki (extension kart dahil…) tüm USB2.0/3.0  (3//4)  yuvalarına ve de 10’lu Hub’a (Hub’da sürekli bağlı 5 adet 3.5” HDD var, hepsi adaptörlü…) bağlanabiliyor ve okunabiliyor…
2)  (2)’deki Flash Bellek nereye bağlanırsa bağlansın okunamıyor. Mac’a bağlandığında normal okunabiliyor.
3)  (3)’e bağlı olanların dışında herhangi bir 2.5” (adaptörsüz) harici HDD veya 2.5” (adaptörsüz) harici SSD veya 3.5” (adaptörlü) hariciHDD bağlandığında hiçbiri okunamıyor, yani PC bunları “göremiyor”!!!
4)  Yukarıdaki durum arkadaki tüm USB3.0 portlar ve Ext. Kartın portları için de geçerli. (Ext. Kart’a Logitech'in alıcısı takılırsa fonksiyon görüyor…)
5)  (3)’teki 5 adet adaptörlü HDD sökülüp yerlerine başka harici HDD/SSD’ler takıldığında hiçbiri okunamıyor (yani PC bunların hiçbirini”görmüyor”).
6)  Ön paneldeki USB2.0’lara harici bir HDD/SSD tek tek  veya birkaç tane takıldığında hiçbiri okunamıyor (yani PC bunların hiçbirini “göremiyor”; ancak 2-3 hafta öncesinde görebiliyordu! O günden bugüne hatırladığım kadarıyla PC’ye herhangi bir program vs. kaydetmedim.)
7) Ext. Karta takılı olan (3) (=10 portlu Hub) söküldüğünde ve buraya (4)'tekilerden tek bir harici HDD dahi bağlandığında (bu HDD adaptörlü olsun olmasın...) PC bunu da "okuyamıyor". Yani sadece Hub'a takılı o 5 HDD "okunabilir" olarak var ve anakart başkasını göremiyor gibi abuk bir durum söz konusu...

Ne oluyor; neresi “çuvallamış” durumda?

Yeni bir Power Supply takmam çözüm olabilir mi??? (Harici HDD'lerin ve özellikle USB3.0 çıkışlı olanlarının daha yüksek akım ihtiyacı var, USB Flash Belleklere göre... Yani Anakart'taki 2.0 ve 3.0 USB soketler yeterince akım veremiyor mı? Ki o zaman FSP Power Supply'da bir soru işareti oluşabilir!

Yoksa Anakart'ta (devrede) göremediğim (USB'lerle ilgili) başkaca bir sorun mu var?



M
3 yıl
Yarbay

Yazıyı sıkılmadan okudum. Bazı yerleri baya karmaşık olmuş ama olsun. Neyse sorunuzun cevabına gelirsek birinci olarak şüphelendiğiniz durum evet power supply'den kaynaklı bir sorun olabilir. İmkanınız var ise almadan önce başka bir power supply ile deneme yapmanızı öneririm.

İkinci olarak ise anakart üzerindeki usb'lerden sorumlu çipsette bir sıkıntı olabilir. Bunun tespitini evde yapmak mümkün değil pek. Yapsanız bile o çipseti değiştirmek için yine iyi bir teknik servise gitmeniz gerekecek. Bu da anakartın kendi teknik servisinden başkası olamaz. Ha anakarttaki hataları tespit edip, sorunlu çipseti değiştirebilecek bildiğiniz işinin ehli bir servis varsa oraya da yaptırabilirsiniz.

İmkanınız var ise bilgisayarınıza format atıp ondan sonra bütün diskleri yeniden bağlamayı deneyin bi. Belki sadece yazılımsal bir şeydir.

Velhasıl format sonrası yine aynı durum devam ediyorsa o zaman donanımsal bir sıkıntı olduğunu varsayabiliriz. Bütün disklerinizin başka bir bilgisayarda normal şekilde çalıştığı senaryoya göre bu sonucu çıkartıyorum.

Kolay gelsin.



M
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Verdiniz önerilere teşekkür ederim. Önce formatlamayla başlayacağım, o çözüm olmazsa Power Supply'ı değiştireceğim. O da işe yaramazsa, elimde yine Gigabyte'ın LGA1150 soketli bir anakartı var: uzun iş ama onu yeni bir power supply ile kullanacağım???



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.