Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
3
Cevap
701
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Canon 10-18 lens ile ND Filtre kullanılır mı?
C
3 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Aşırı hoşuma giden uzun pozlamalı manzara fotoğrafları için Canon 10-18 lens ve hoya ND filtre almayı düşünüyordum. İkinci el için bütçeyi de ayarladım fakat ultra geniş açı lensler de ND filtre kullanımının sorun olduğunu okudum. Fotoğraflarda X şeklinde vinyet oluşuyormuş. Deneyim sahibi biri var mı bu konuda yardım edebilecek?



K
3 yıl
Yarbay

Çok geniş açılı objektiflerle kendi tecrübem olmadı ama diyebilrim ki ND filtreler "vignet" etkisini artırıyorlar ve sizin yazdığınız şey de bence ihtimal dahilinde. Hatta düşük pozlama bile gökyüznde tam pozda farkedilmeyecek etkiyi ortaya çıkarabiliyor. Central Neutral Density CND filtreler bu etkiyi azaltıyorlar yine de 10mm gibi bir ekstremde sonuçlar ne olur bilemedim.

Böyle uzun pozlu fotograf çekenlerin aşağıdaki gibi plaka filtre kullandıklarını gördüm. Merceklerden daha da uzaklaştıracak açık aparatlar da var. Bazı objektirflerin dış merceklerinin kavislerinden dolayı hiç bir vidalı filtreyi kabul etmediği oluyor.

Bu filtreler çok çeşitlidir, degrade olanları da vardır ve açık aparatlarla objektifle fiizksel bir bağlantıları olmadığı için her objketifle kullanılabilr.


< Resime gitmek için tıklayın >



C
3 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Çok teşekkürler, 500px gibi sitelere baktığımda bu lens ile çekilmiş uzun pozlama fotoğraflar var fakat tam emin olamadım. Kullanan birinden birebir bilgi almak daha sağlıklı olacak sanki.



O
3 yıl
Çavuş

Bende 10-18mm lens var. Filtre çapı 67mm. Fakat ND filtre alırken filtre çapı 77mm olan ND filtre aldım. Çünkü internet araştırmalarında 67mmlik filtre kullanıldığında, lens 10mm de iken köşelerde filtrenin kenarlarının kararma yaptığını gördüm. Vinyette değil bildiğin filtrenin kenarı kadraja girmiş gibi.

77mm'lik filtreyi lense takmak için step-up ring denilen aparatlardan aldım, onu kullanıyorum. Hatta diğer lensler içinde aldım aynı aparattan.

Ama imkan varsa yukarıdaki gibi kare filtreler daha daha iyi olur.

Örnek fotoğrafı Canon 10-18mm lens B+W 10 stop ND filtre ile 10mm açıda çektim. Fotoğraftaki vinyet efekti filtreye değil bana ait düzenlerken ben ekledim.

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozankaradas -- 6 Aralık 2020; 1:42:11 >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.