Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
9
Cevap
1459
Tıklama
2
Öne Çıkarma
Oyunlarda FPS etkileyen küçük bir ayar! FOV ya da POV
M
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Sistemlerimizde farklı farklı işlemciler ve erkan kartları var ama aynı işlemci ve ekran kartına sahip sistemlerde oyunlarda fps farkları oluşabiliyor. Mesela ben Field of View ya da Point of View olarak bilinen "BAKIŞ AÇISI" olayına takıntılıyım. Tüm Assasins Creed serisinde, GTA5'te, Horizon Zerodawn ya da BF5 oyununda bu ayarı hep en sona getirmişimdir. En son da Mafia Definitive Edition'da bu ayarı görüp en sona çektim. En üst rakam 90 ve açıyı oldukça genişletiyor. Sonra oyunun default ayarına baktım 65 olarak görünüyor ve bakış açısını baya daraltıyor. En düşükte ise resmen oyunu 360p oynuyorsunuz gibi. Tamam görüntü 1080p ama gördüğün kısım o kadar dar ki aslında. Ekranda renderlanan alan daralınca tabiki FPS fırlıyor Yükseltince de FPS düşüşlerir oluyor normal olarak. Bunu farklı farklı SS alarak kontrol ettim ve Paint üzerinden sırasıyla 40,65 ve 90 olduğunda görünen bölgeleri aslına uygun bir şekilde kırmızı renkle işaretledim. 90 yaptığımda 40a göre görünen alan baya genişliyor ve oynanış zevki de o derece artıyor benim için. Sizin için de böyle mi? Ne düşünüyorsunuz?
Not: Bu ayar aynı donanımla aynı oyunda farklı FPS miktarları ortaya çıkardığı için Donanım bölümüne açtım. Forumdaşların düşüncelerini merak ediyorum.

< Resime gitmek için tıklayın >



S
4 yıl
Yarbay

FOV, monitöre göre "balık gözü" efektini ayarlamak için var.

Sona dayıyorsun da, dikkat edersen ekranın sağ ve sol kenarlarına yakın objelerin geometrisi bozulur hep.

Örneğin, bakıç açına 90 dereceyle yanında olan bi cismi görememen lazım. Görüyorsan FOV fazla demektir. Kademe kademe azaltıp, görüş açısından tam çıktığı FOV değerinde bırakmalı.
Ya da, dikey objelere (ağaç, direk vb.) bakarak ayar yapılır. Tam karşıdan ve sağ-sol çaprazdan bakınca aynı genişlikte olmalı.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shruikan -- 16 Ekim 2020; 2:51:54 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
4 yıl
Yarbay

Arkadaşın da dadiği gibi, balık gözü efekti olmaması için default civarında kullanmak gerekiyor. Tabi zevk meselesi ama yine de o şekilde oynayabilmenize şaşırdım

Bu arada FOV tamamen başka bir şey, gördüğünüz en uzak objeyi ayarlar.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahmettsezis -- 16 Ekim 2020; 4:44:11 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Y
4 yıl
Yarbay

Daha önemli şeyler de katıyor FOV değiştirmek.

Mesela bazılarınız oynamıştır, Subnautica diye bir oyun var, su altında geçiyor, farklı farklı su canlıları var. Default FOV ayarı olan 60'ta oynarsanız oyunun başlarındaki ve ortalarındaki canlıların boyutları birbirine benziyor, çok anlaşılmıyor yan yana koysanız bile belli bir açıdan bakmazsanız. Ama 90'a çekerseniz FOV'u scale düzeliyor, birden anlıyorsunuz ki aslında o daha korkunç olması gereken canlının boyu diğerinin 2 katı. Oldukça önemli bir detay.

Ama bir yandan da ayarı çok abartmamak lazım, çünkü gerçekçiliği gidiyor. Biz otçul, av olan canlılar değiliz, avcıyız, öyle 180 derece görmüyoruz her yeri net bir şekilde, önümüzü net, yanları da biraz görüyoruz. Birden çok geniş açı görünürse oyunun keyfi kaçıp zorluğu azalabilir.

Ayrıca bir negatif etkisi de, bu oyununa göre değişir, detayları kaçırmanıza ve yapımcının istediği perspektiften görmemenize sebep olabilir. Mesela internette şunu buldum:


< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yirikalische -- 16 Ekim 2020; 12:25:50 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Malum dün Call of Duty Cold War Beta erişime açıldı. İndirdim ayarlara bakarken bir de ne göreyim:

< Resime gitmek için tıklayın >



M
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Yanılıyorsunuz. Balık gözü efekti tamemen farklı bir ayar. O ayar kenardaki bjeleri bozar evet. Ama Cold War ayarlarını attım. Bakabilirsin. 60da yapsan 120 de yapsan bişey değişmiyor objelerde. Daha geniş açı görebiliyorsun hiçbir bozulma olmadan.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @shruikan
M
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Far Cry Newdawn oyunundan alınmış bir ekran görüntüsü. Karşıdaki yıkılmış köprü enkazının netliği gitmiş ama çevreden o kadar çok detay eklenmiş ki yemişim köprüyü diyebilirim :)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi münşi -- 18 Ekim 2020; 11:56:50 >


Bu mesajda bahsedilenler: @Yirikalische
M
4 yıl
Yarbay

Satisfactory oynuyorum fov ayarını yükseltmezsem başım ağrımaya başlıyor inanılmaz derecede.

Bu sefer fovu arttırınca da ekranın kenarlarındaki objeler eğilip bükülmeye başlıyor. Bu sorun değil benim için.

Bu ayarı sadece fps türü oyunlarda başım ağrımasın diye kullanıyorum.



.
4 yıl
Yarbay

Eğer bir oyun, FOV ayarını değiştirmemize imkan tanıyorsa daima en yüksek değeri seçerim. Diğer türlü baş ağrısı ve mide bulantısı problemleriyle karşılaşıyorum. Dar FOV sebebiyle Half Life 2 ve Dead Island serisini ara vere vere oynamak zorunda kalmıştım.



S
4 yıl
Yarbay

Attığın ekran görüntüsünde bariz belirgin monitörün sağ-sol kenarına dogru objelerin geometrisinin bozulduğu; daha nasıl yanılıyormuşum?

Daya FOV'u sona, sonra kamerayı sağa-sola hareket ettir ne dediğimi anlarsın.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @münşi
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.