Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
0
Cevap
777
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Borsada kazanmanın anahtarı
B
4 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Araştırdığım ve kendi yazdığım bir yazıyı paylaşmak istiyorum sizlerle sevgili arkadaşlar, çok önemli olduğunu düşündüğüm bir konu.
Piyasayı ve Fiyatları Saatbaşı ve Sürekli Takip Etmeyin.
Piyasa ile hiçbir zaman çekişmeyin. Sağlığınız ve gönül rahatlığınız her zaman hisse senetlerinden daha önemlidir. - William O'Neil

1980’lerde Harvard’da psikolog olan Paul Andreassen tarafından yapılan bir deneyde, günlük olarak hisseleri hakkında bilgilendirilen yatırımcıların, hiçbir bilgi almayan yatırımcıların ancak yarısı kadar kazandıkları gözlenmiştir. Sizce bunun nedeni ne olabilir?

Buna cevap verebilmek için nörobilim alanında yapılan şu çalışmalara bakabiliriz.

Dünyada çığır açan bir araştırmaya göre, bir olay ard arda 2-3 defa tekrarlanırsa beynimiz bu olayın sonra da gerçekleşmesini bekler ve bu beklenti gerçekleştirse mutluluk hormonu olan dopamin salgılanır ve beynimiz mutlulukla dolup taşar. Aynı şekilde bir hisse senedi de üst üste 2-3 gün yükseldiğinde devamının geleceğini düşünür ve gerçekleştiği takdirde aşırı mutlu oluruz. Bu da öngörülerinize bağımlı olmamıza neden olur.

Hisse düşmeye başladığında ise beynimizin korku ve endişeyi yöneten amigdala kısmı çalışmaya başlar. Bu kısım, tüm hayvanlarda bulunan hayatta kalma dürtüsü olan ” savaş ya da kaç ” tepkisini üreten kısımdır. Hisselerimiz düştükçe korkar ve endişe duyarız.

Bunların yanı sıra Nobel Ekonomi Ödüllü araştırmacı Daniel Kahneman’a göre, kayıplara kazançlardan 2 kat daha yoğun tepki veririz. 1000 TL kazanmak ne kadar mutlu hissettirse de 1000 TL kaybetmek bunun en az 2 katı kadar bir acı verir. Bu yüzden fiyatların günbegün düştüğü bir piyasada senetlerimizi çok düşük fiyata satmaktan kendimizi alıkoyamayız. Oysaki uzun vadede güvendiğimiz ve fiyatının ucuz olduğunu bildiğimiz bir hissenin bir süreliğine düşmüş olması hiçbir şeyi değiştirmez. Aksine, ucuzlayarak daha iyi bir alım fırsatı yaratmıştır. İşte bu yüzden kesinlikle ama kesinlikle tüm gün kafayı grafiklere ve fiyatlara bakarak bozmamalıyız. Ben bu mentaliteyi kazandığımdan beri daha soğukkanlı ve sabırlı oluyorum, haliyle kazancım da arttı.
 Borsayı duygular yönetir. Manipülasyon temellidir. Zaten yukarıda bahsettiğim Harvard'da yapılan deney bunu doğruluyor. 
''Günlük olarak hisseleri hakkında bilgilendirilen yatırımcıların, hiçbir bilgi almayan yatırımcıların ancak yarısı kadar kazandıkları gözlenmiştir. ''
iktisat öğrencisi ve girişimci olarak araştırmalarımı ve fikirlerimi twitter hesabımda yazıyorum dileyen takip edebilir. 
https://twitter.com/emirusahin



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.