Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
7
Cevap
3591
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Tıp Fakültesi (İstanbul)
E
4 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

Herkese merhabalar arkadaşlar, öncelikle herkese geçmiş olsun. Sonuç açıklanma döneminde SBÜ Hamidiye Tıp ile alakalı bilgilendirme konusu açacağımı söylemiştim. Umuyorum herkese faydalı olur.


Okul 2015 yılında kuruldu ve ilk öğrenci alımını 2016 yılında yaptı. 2016 yazında GATA'da SBÜ bünyesine katıldı. İlk açıldığında 60+2+20(yabancı öğrenci) sayıda tıp öğrencisi aldı. Şu anda ise sivil kısmına 85+3 sayıda öğrenci almakta. Fakülte ile ilgili bilgilere geçmeden önce okul ile alakalı da bir bilgilendirme yapmak istiyorum. Okul ile ilgili genellikle siyasi algısı var dışarıdan bakan öğrencilerde. Bu algı kesinlikle doğru, okul diğer devlet üniversiteleriyle kıyaslanamayacak düzeyde siyasi ve bunu kesinlikle kimse gizlemiyor. Okul içerisinde öğrenciler arasında herhangi bir siyasi sürtüşme ya da hocalar tarafından siyasi taraf tutma gibi olaylar kesinlikle olmuyor; ancak okulun özellikle kulüpler ile ilgili birimleri siyasi şekilde, kendilerince, pozitif bir ayrımcılık yapıyor. Buna pozitif demek ne kadar doğru olur bilemiyorum; ama öyle. Okulda maddi getirisi olan projelerden özellikle belirli kesimde öğrenciler yararlanıyor. Bu durum, hiçbir şeyi umursamayan insanları bile bir müddet sonra rahatsız edecek seviyeye gelebiliyor. Okulunuzun twitter hesabından siyasi twitler paylaşılması da bir müddet sonra okulunuzla alakalı acaba ileride başıma dert olur mu sorusu da doğuruyor.

Okulun sosyalliği konusuna gelecek olursak. Okul istanbul'da olmasına rağmen sosyallik açısından kırsaldaki bir üniversiteden farksız. Senede bir yapılan sporfest adında bir etkinlik var, ankara'da yapılıyor görece kaliteli bir etkinlik; ama bir tıp öğrencisinin bir haftasını orada heba etmesi de bir müddet sonra sıkıntı yaratıyor tabii ve işin aslı sıkılıyorsunuz da. Aynı zamanda okulda ulusal tıp kulüplerine karşı bir algı var ve 4 senedir TURKMSIC açılmıyor. Sebebi ise yine ideolojik. Okulda TURKMSIC, EMSA gibi kulüplerin olmaması da sizin diğer fakültedeki insanlarla bağlantı kurmanız konusunda eksiklik yaratıyor kesinlikle. Okulda Bilimsel Araştırma Kulubü var; ancak bu kulübün de ULUBAT ile bağlanmasına karşı çıkılarak yine network açısından eksiklik yaşıyorsunuz. TURKMSIC olmamasının ne dezavantajı var diyebilirsiniz, en basitinden şöyle bir örnek vereyim. Altın üye olan fakülte öğrencileri sene içerisinde bir sınava girerek yurt dışı stajına gidebiliyor; ama SBÜ öğrencileri tabii dahil olamıyor. Kısaca sosyallik açısından çok geride bir okul; ama tabii İstanbul'da olmak az da olsa bu durumu tolere edebilir.

Fakülte ile ilgili bilgileri ise temel ve klinik eğitim olmak üzere iki aşamada anlatacağım.

Temel:
< Resime gitmek için tıklayın >

Temel bilimler eğitimini yukarıda gördüğünüz binada alıyorsunuz. Fakültede entegre sistem uygulanmakla birlikte bazı kurullarda PDÖ uygulamaları da olmaktadır. Sınavlar her kurul sonunda teorik ve gerekirse pratik sınavı şeklinde iki aşamada olmaktadır. Yıl sonunda da tüm kurullardan sorumlu olduğunuz bir final vardır. Finalin etkisi %50'dir. Buna ek olarak ortalaması 80 üstü olan öğrenciler finalsiz geçiş hakkından yararlanabilmektedir. Sınavların zorluk seviyesi de genellikle kolay-orta arasındadır, bazı kurullarda çok fazla çıkmış sorulabildiği gibi bazı kurullarda çok az çıkmış sorulabiliyor.

Fakültenin YÖK Atlas verilerinde toplam 15 profesörü, 7 Doçenti, 14 de doktor öğretim üyesi olduğu bildirilmekte; ancak bunlara ek olarak hastanelerde çalışmakta olan klinik hocalar da özellikle 3.sınıfta derslere gelmekte. Öğretim üyesi sayısı açısından köklü üniversitelerle yarışacak seviyede; ancak burada şöyle bir sıkıntı mevcut. Özellikle temel bilimlerin bazı branşlarında hoca sayılarının yetersiz olduğu görülmekte(bkz.Farmakolojide sadece 1 hoca var o da bu sene yeni geldi). Hoca sayısının az olması tabii kimi aksaklıkların doğmasına sebep oluyor. Çok sık olmamakla birlikte bazen dersler işlenmeyebiliyor. Bu normal bir durum gibi görülebilir; ancak tıp fakültelerinde hangi gün hangi konunun işleneceği bile sene başından belli olduğu için programın kayması sıkıntı oluyor. Laboratuvarlar ise gayet yeterli. En son 4 kadavra var idi ve bildiğim kadarıyla 2 tane daha eklendi ve kadavralar ABD'den getirildi. Laboratuvar imkanları açısından cidden iyi. Hocalar da aynı zamanda öğrencilerle gayet ilgili, ne zaman bir soruyla gitseniz sizlere yardımcı oluyorlar, aynı zamanda 3.sınıftaki temel yeterlilik kurulu ile hocalarla birlikte çalışma fırsatı da yakalıyorsunuz. Bu kurulda tıbbın bilimsel yanının dışındaki konularında hocalarla birlikte çalışmalar yapıyorsunuz. Kısacası temel bilimler eğitimi açısından imkanları iyi ortalama bir okul özelliği göstermektedir.

KLİNİK:
Klinikte henüz sadece biz eğitim gördük 4.sınıflar olarak; ancak bu yarım dönem(pandemi sürecinden dolayı)klinikler hakkında yeterli bilgiyi bizlere verdi. Stajlar dekanlığın belirlediği hastanelerde yapılmakta. Staj yapacağınız hastaneyi sizin tercih etmeniz gibi bir durum yok, bazı arkadaşlara öyle lanse edilmiş sanırım; ama yok. Şöyle örnek vereyim; İç hastalıkları stajı bakırköyde, genel cerrahi stajı ise ümraniyede idi ve bu durum her ne kadar iyi hastanede eğitim alıyoruz algısı yaratsa da sene içerisinde oluşturduğu fiziksel ve psikolojik yorgunluk sizi hayattan bezdirme seviyesine getirebilir. 4.sınıftaki staj eğitimi için konuşacak olursak; kadın doğum stajı bana kalırsa muazzam seviyede harikaydı. Türkiye'de bu kalitede başka kadın doğum staj eğitimi olduğunu düşünmüyorum. Cerrahi stajlarda (Çocuk cerrahisi hariç zira çocuk cerrahisi bomboş geçmekte maalesef) yeterince uygulama yapma fırsatınız oluyor, hocalar pratik uygulamalara katılmanız için teşvik ediyor ve pratiğiniz gelişiyor. Pediatri ve dahiliye stajları ise ortalama. Ancak yine buradaki bir sıkıntı şu ki hastanelerdeki eğitimlerde dekanlıkla kopukluklar olması sebebiyle ayrı ayrı uygulamalar görülebiliyor. Maalesef sınav yönetmeliği, sınav zorluk derecesi gibi konularda hiçbir standart yok. Bu da tabii sıkıntı yaratabiliyor. 5.Sınıfa gelecek olursak hastaneler apayrı yerlerde. Bir staj şirinevlerde iken diğeri kartalda. İstanbul'u bilen arkadaşlar bilir bu lokasyonlar apayrı yerlerdedir. Bunun bize ne sıkıntısı olacak diyebilirsiniz. 5.sınıfta tus dersleri başlamakta ve genelde rakipleriniz tus çalışmakta oluyor. Bu süreçte hergün 2-2.5 saat yol gitmek sizleri hiç olmadığı kadar fazla yoracaktır ve TUS'taki başarınızı da etkileyecektir bana kalırsa. Hele intörnlüğün farklı hastanelerde yapılma durumu olursa çok daha zorlayıcı olabilir.

Elimden geldiğince fakülte tanıtımını yapmaya çalıştım. Tabii ki her üniversitenin avantajları ve dezavantajları vardır; ancak 5.sınıf bir tıp fakültesi öğrencisi olarak tavsiyem kesinlikle köklü fakülteleri tercih etmenizdir. Herkes için faydalı olması dileğimle...



E
4 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

Up



D
4 yıl
Er

upp



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

E
4 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

Up



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

F
4 yıl
Er

Merhaba sizinle iletişim kurabilir miyim acaba
Instagram: benmersinlinci



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

E
4 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

Up



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

E
4 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

Uplayalım, çok soru geliyor merak edenler faydalansın



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

M
3 yıl
Er

Öğrencilerinin hayatlarını sırf sebepsiz inadı yüzünden ateşe atan bir dekana sahip adı üniversite olan ama yönetim olarak liseden farkı olmayan ve sayın dekanının öğrencilerin fikirlerine saygı duymayıp dalga geçtiği bundan da öte öğrencileri kendi işlerine gelen ne ise onu yapmaya zorlayan- canları söz konusu olsa bile!- bir eğitim kurumudur.

Konuyu açmak gerekirse bu sene kardeşim gibi sevdiğim kuzenim bu okulda okumakta kendisi mecburen vakaların patlama yaptığı neredeyse her 5-6 kişiden birinin pozitif ya da temaslı olduğu İstanbul'a gitmek zorunda kaldı sebep ne ? Sırf dekan istiyor diye uygulama ve sınavların yüzyüze yapılacak olması! Üstelik hepsinin online alternatifi varken yapılıyor bu,gayeleri hakkında en ufak bir fikrim yok fakat daha derslerin başlamasına az bir zaman kalmışken birçok hoca ve öğrencinin pozitif çıktığını öğrenince gayenin çok açık bir şekilde değerli hocaların ve öğrencilerin kasti olarak ölümlerine yol açmak olduğu gün gibi ortada.

Eğer Hamidiye Tıp Fakültesi dekanı bu cümleleri görüyorsa bir çapa tıp fakülteli olarak şunu söylemek istiyorum;Sayın dekanım, onca okul online ders işleyip online sınav yapmak için altyapı kurup milyon liralar harcarken siz niçin bu inadı sürdürüyorsunuz ? bu gençlerden bir tanesi bu virüsü kapsa ve gizli bir immün yetmezlik veya kontrendike bir hastalığa sahip olup vefat etse bunun vebalini ahiret yurdunda ödemeye cesaretiniz var mıdır? Soruyorum sormak zorundayım hocam,Hakk eninde sonunda batılın önüne geçecektir.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.