Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
23
Cevap
4242
Tıklama
9
Öne Çıkarma
Ucundan Mı Kaçıyor? Üzülme! | saddlemaker64
S
4 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Merhaba değerli forumdaşlar

Öncelikle geçmiş olsun zor bir süreç ve pek de zor olmayan bir sınavı atlattınız. Bazılarınız istediği bölümü ucundan kaçıracak netler yaptığını düşünüyor, bazılarınız istediği bölümü kazanacak netleri yaptığını düşünüyor ama haşmetli 2020 yığılması sonucu sonuç ekranında soğuk bir duş alacak. Şaka bir yana, pek böyle bir konu açacağımı hiç düşünmezdim, hep daha iyisine daha zorlayıcı olana gidilmesi yönünde bir bakış açısıyla bakarım ama bounda geçirdiğim son 1 yıl ve yeni gördüğüm bir post sonrası böyle bir konu ortaya çıktı.

Forumdaki sansasyonel konum YKS Mağdurunun Sınav Rehberi'nde problem 7'de buraya biraz değinmiştim aslında. Malcolm Gladwell'in google'da yaptığı bir konuışma var neden harvarda gitmemelisiniz(https://www.youtube.com/watch?v=7J-wCHDJYmo&t) diye. Anlattığı şeye biraz mekanizma ekleyerek şöyle özetleyebiliriz:
harvarda giderseniz haliyle dünyanın en zeki/çalışkan insanlarıyla aynı sınıfta olacaksınız ve rekabet inanılmaz fazla. insanoğlu sosysl olarak sürekli kendini başkalarıyla karşılaştıran bir varlık bu yüzden ister istemez kendinizi sınıf arkadaşlarınızla(yani bazılarının muhteşem hayatları, çok yüksek notları, ileride güzel bir işleri olacak insan grubuyla) Bu karşılaştırmadan sonra ne olacağı zaten az çok belli. Sonuçlar da bunu destekliyor. Harvardda ve harvarddan daha kötü bir okulda öğrencileri başarılarına göre sıralanmış 3 gruba ayırıp sonra bu grupların diploma alabilme yüzdelerine bakmışlar. Oranlar şaşırtıcı dereced aynı. En iyi grup %50 oranında, ortanca grup %30, en alt grup da %15 oranında falan diploma alabilmiş hem harvardda hem de diğer okulda. Burada garip olan harvarda son giren öğrencinin SAT(Yks) puanı diğer okula girenlerin en iyisinden bile yüksek ama o elemanlar harvarda gittiği için diploma alabilme oranlarında %35'lik bir düşüş olmuş. Ki bu diploma alma oranındaki düşüş kim bilir notlarında ve kendine güven, mutluluk gibi şeyler ölçülseydi nasıl sonuçlarlar karşılaşılırdı siz hesap edin.

"Kardeşim sen de bir video izlemişsin 2 konudur onu satıyorsun hee"

Şimdi ben bunu size dönüp niye bir daha anlatıyorum? Geçen okulun instagramdaki itiraf sayfasında bir eeci itirafına denk geldim(troll de olabilir ama konuya çok güzel uyuyor o yüzden %100 doğruymuş gibi devam edelim). eleman okulda herkesin çok zeki çok başarılı olduğundan rekabet etmeyi aklının ucundan bile geçirmediğini notları kötü olduğu için derslere gitmediğini sonra derslerinin daha da kötü geldiğini falan anlatıyor. Yani bir tık üzücü keşke böyle şeyler olmasa falan ama filmi biraz başa sarsak bu eleman say ilk 500e girmiş gayet başarılı bir öğrenci ve bouna gittikten sonra bazı şeyler tepetaklak oluyor.

Bence buradaki önemli sorulardan biri sırf bunun için bir alttaki üni-bölüm yazılır mı? dediğim gibi ben zorluk meydan okumacı bir taraftan bakan bir insanım ama karşı tarafın da mükemmel şekilde çalıştığını söylemek gerek. Mesela benim alt dönemlerimden biri istde çok iyi liseler(gsl,iel,kel vs) tutarken bizim okulu (yüzdelik dilim 0.5 falan)yazmıştı. ilk başlarda dünyanın açık ara en saçma hareketi(öyle değilmiş) gibi geldi ama sonra çocuk okulda zirveye oynadı her bir şeye el attı, çoğunda başarılı oldu. en son lisans için amerikada yanılmıyorsam bostondan kabul almıştı. O yüzden burada net bir yargıya varmıyorum kendiniz hangisini uygun görürseniz artık.

Diyeceğim o ki belki de ucundan kaçırmanız sizin için hayırlı olmuştur. Ucundan kaçırmayanlar da bölümde böyle durumlar yaşamalarına karşı hazırlıklı olsunlar canlarını sıkmasınlar.

İyi forumlar

ps buraya da tmci ve özellikle de ekonomici kardeşlerimi sevindirecek bir link bırakıyorumhttp://online.wsj.com/public/resources/documents/info-Degrees_that_Pay_you_Back-sort.html not: son 2 sütun için kazanan aynı xD



aslında zoruma giden şey ilk bine girememek boğaziçine gidememek falan değil o kadar emeğin çöp olması 1 sene boyunca çalışıyosun 3 saatlik bi sınavda saçma sapan sorularla de...
Yoruma Git
Yorumun Devamı Guest-C9F4BCB80 - 4 yıl +24
tabi senin tuzun kuru hocam, boğaziçinde oku, bilmem kaç milyar burs al, anadilin gibi ingilizcen olsun, sonra gelip de ki üzülmeyin harvard da bile mezun olamayanlar var.
Yoruma Git
Yorumun Devamı fantilatör - 4 yıl +10
Yalnız şöyle de bir durum var sayın Eğerci,

Bir odadaki en zeki kişinin siz olduğunu düşünüyorsanız, yanlış odadasınızdır.
Yoruma Git
Yorumun Devamı Ribas0 - 4 yıl +6
S
4 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Bu arada bunu yazarken blackpink in diğer şarkılarını dinledim en güzeli hala kill this love



T
4 yıl
Onbaşı

Hocam haklısınız aynısı Teog'da da istediğim lise tutmamıştı gittiğim diğer lisede başarı elde ettim fakat yine de sene içi hayallerini kurduğum bölümün tutmaması, ne kadar ilerde akademik anlamda sıkıntı çıkarmayacaksa da üzücü olacaktır.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
4 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

hahahahaha biraz öyle oldu gibi




Bu mesajda bahsedilenler: @jusufk
S
4 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

ya hocam hiç üzülmemek zaten imkansız gibi de belki biraz daha azaltabilir böyle düşünmek




Bu mesajda bahsedilenler: @Thestalk
G
4 yıl
Yüzbaşı

aslında zoruma giden şey ilk bine girememek boğaziçine gidememek falan değil o kadar emeğin çöp olması 1 sene boyunca çalışıyosun 3 saatlik bi sınavda saçma sapan sorularla değerlendiriliyo her şey
o kadar fantastik fizik,matematik geometri sorularıyla uğraştık gidip bi konu anlatım kitabının ilk sayfasında bulabiliceğin tarzda sorular sordular
2 bindeki adamla 15 bindeki adam arasında zeka-bilgi anlamında hiçbi fark yok hatta belki de 15 bindeki daha iyidir bikaç tane dikkat hatası +obp yi ekleyince binlerce geriye atıyo



F
4 yıl
Yüzbaşı

tabi senin tuzun kuru hocam, boğaziçinde oku, bilmem kaç milyar burs al, anadilin gibi ingilizcen olsun, sonra gelip de ki üzülmeyin harvard da bile mezun olamayanlar var.



U
4 yıl
Çavuş

ybs fena değilmiş



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

P
4 yıl
Çavuş

Seneye sınava gireceğim ve hedefimi ucundan kaçıracak gibi hissediyorum. Hedefimiz Harvard olmasa da kabullenmesi vs çok zor bir durum gerçekten, başıma gelirse ne yaparım bilmiyorum.



G
4 yıl
Teğmen

Kaliteli bir yazı olmuş. Ben de baya katılıyorum buna. Sınav başarısının aslında lisans başarısıyla alakası olmadığı bir gerçek, bu yüzden doğru seçimi yapmak önemli. Hayatı boyunca kod yazmış bir eleman Kocaeli'ye gidip BOUN'da CENG okuyacak ve sırf puanından dolayı tercih yapmış birinden daha başarılı bir lisans hayatı geçirebilir. Sınav bunu ölçmüyor sonuçta. Ama katılmadığım bir nokta var o da verdiğin örnek. Daha iyi liseler gelmesine rağmen senin liseni seçen çocuktan bahsediyorum, lise hayatı sadece bir bağlantı bence. Ama üniversite öyle değil. Günün sonunda her ne kadar Kocaeli'de olan eleman daha başarılı bir lisans hayatı geçirmiş olsa da bir iş başvurusunda her zaman Boğaziçi'nden başvurmuş olana daha iyi gözüyle bakılacak. Maalesef biraz lisans hayatımızdaki seçimleri etiket için yapıyoruz bu da biraz Türkiye gerçekleri...



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
4 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

ya bence üniversite hayatı da bir bağlantı. tabi liseye göre çok daha büyük ama yine de son basamağı dolgun maaşlı bir işte çalışmak olarak alırsak hala araya birkaç bağlantı noktası daha atabiliriz bence: iyi bir yerde işe başlamak, yaptığın işte yükselmek gibi. boun öğrencisi tabiki iyi bir yerde işe başlamak konusunda daha avantajlı ama bir noktadan sonra ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz moduna geçildiğini düşünüyorum. tabi boun mezunu daha iyi yerden başladığı için işi çok daha kolay olacak, başarı aynı grup içinde en çok ona atfedilecek belki ama sonuçta bouna girip yukarıda bahsedilen mental sınavları geçmenin de bir ödülü olmalı.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Gravitist
G
4 yıl
Teğmen

Kesinlikle katılıyorum bunlara da. Bence de lisans tercihi tamamen gelecekteki hayatını ne kadar kolaylaştıracağını belirleyen şey aslında. Daha kötü bir üniversite tercih eden biri ileri hayatında yaptığı işte çok iyi olarak aynı düzeye ulaşabilir.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @saddlemaker64
L
4 yıl
Er

Denizlililer kitap okuyarak derece yapıyormuş(?)



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
4 yıl
Çavuş

Aslında ben bunun benzerini yaşadım.türkiye'nin en iyi liselerinden biriisnde okudum ve benim o zamana kadar bulunduğum ortamlardan birden o ortama geçiş beni baya etkiledi.ben tamam sınavda o insanlarla aynı puanı aldım ama diğer yönlerden pek benzerliğimiz yoktu :( zaten herkes kendine çok şey katarak mezun olurken ben baya batırdım hayatımı ama bu durum kişinin de baya elinde düşünüyorum ben zayıf karakterlilik gösterdim.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

H
4 yıl
Yüzbaşı

Ben boğaziçi olmazsa da itü ye razıyım diyordum o da gelmeyecek. İşe bak.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

K
4 yıl
Çavuş

Kral güzel yazı yazmışsın ama boun gelmezse ortalığı ateşe veririm şaka bir yana bunun farkına son 1 hafta vardım ben de.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

G
4 yıl
Çavuş

Hamzaaaa, başkan oluyor mu nasıl geçti sınav? İnşallah güzel geçmiştir.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @petruccist
V
4 yıl
Çavuş

Çok güzel, farklı bir bakış açısıymış. Düşünce güzel özünde, ancak herkes de dişiyle tırnaklarıyla geliyor buralara. O yüzden hakkını vermek ister, yani puanı nereyse orayı kazanmak ister.