Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
4
Cevap
957
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Grandiyözite
R
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Aşırı büyüklük hissi (sanrısı), üstünlük <a data-test="test" rel="nofollow" style="word-wrap: break-word; text-decoration: underline;" target="_blank" onclick="return dhExternalLinkRedirect(this)" href="/ExternalLinkRedirect?module=pgdcode&messageId=144296726&url=https://kompleks.nedir.org/" target="_blank" data-href="https://kompleks.nedir.org/" target="_blank">kompleks</a>i. 

Çok değerli, güçlü, bilgili ya da meşhur birisi olduğunu düşünme

Utanç, küçük düşme, aşağılık duygularını reddederek, reaksiyon formasyonuyla grandiyözite gibi tam tersine çevirirler ve kabul etmedikleri duyguları başkalarına yansıtırlar.

<p class="ql-align-justify">Benlik değer duygusu ve kendine güven abartılı yükselir (ego kabarması; grandiyözite); kendini çok güçlü, zeki, güzel görmeye başlar. Bu yükseliş gerçeği değerlendirme bozulduğu takdirde psikotik seviyelere ulaşır (megalomani). </p><p class="ql-align-justify"></p><p class="ql-align-justify"> Zekâsı o kadar açılır ki bilmediği, hatırlamadığı yoktur. Her konuda fikir beyan eder ve hatalı olsa da iddialaşır. Kısacası o anda dünyada ondan daha güçlü, zeki ve güzel kimse yoktur.</p><p class="ql-align-justify"></p><p class="ql-align-justify"></p><p class="ql-align-justify">Bireysel kontrolün kaybı  : Sosyal ve ahlaki kuralları çiğneyen bir rahatlık ve girişkenlik ortaya çıkar. Çekingen bir insan iken oldukça rahat bir şekilde hayatı ile ilgili gizli saklı ne kadar mahrem bilgiler varsa diğer insanlara anlatabilir. Önceden yanında sesini dahi çıkaramadığı babasının yüzüne sigara dumanını üfleyip hakaretler edebilir. Aslında hastalık nedeniyle oto kontrolün kaybına bağlı olarak bilinçaltında bastırdığı ne kadar dürtüsü varsa ortaya çıkar. Çoğu manik hastanın rahatlığına bağlı olarak söylediği sözler ve yaptığı hareketler toplum kurallarını hiçe sayar şekildedir.</p><p class="ql-align-justify"></p><p class="ql-align-justify"></p><p class="ql-align-justify">Artan zekânın ürünleri: Projeler ve eserler Yeni ilgi ve istekler ortaya çıkabilir, kendine güvenin aşırı artışı ile riskli davranışlar içine girebilir. Yeni projeler geliştirilir ve bu projeler oldukça uçuk fikirlerle doludur.</p><p class="ql-align-justify"></p>
<p class="ql-align-justify">Birbirinden ilgisiz konularda sayfalar dolusu kitap ve bitip tükenmek bilmeyen dizelere sahip şiirler yazma, dinleyenin kulaklarını tırmalayan bir sesle şarkı kasetleri doldurma gibi davranışları sergileyen hastalara günlük yaşamda sıkça rastlamak mümkündür.</p><p class="ql-align-justify"></p><p class="ql-align-justify"></p><p class="ql-align-justify">Çok çalışan beyin : Kendiliğinden (spontan) dikkat ve bellek artar. Geçmişte yaşadığı olayları en ince detaylarına kadar hatırlayıp anlatır, en ufak ayrıntılara dikkat edip görür. Ancak dikkatini her şeye yönelttiği için konuya yoğunlaşamaz, konsantre olamaz ve önemsiz bir uyaranla dikkati çabuk dağılır (distraktibilite). Çağrışımları çok hızlanır, “beyninin çok çalıştığını, düşüncelerinin çok yoğunlaştığını” söyler.</p>



D
4 yıl
Teğmen

Bak dikkat edersen ilk cümlende sanrı diyor. "Grandiyözite" dediğimiz şeyi kesinlikle "kibir" ile karıştırma yalnız.
"Grandiyözite", şizofreninin bir belirtisidir, kibir ise hastalık belirtisi değildir.
Grandiyöziteli hasta, kendisini yüce bir kişi olarak görür, mesela cumhurbaşkanı, kral, mehdi vs.
Grandiyözite, bir sanrı çeşididir, sanrının diğer adı hezeyan'dır. Yani bu sanrı tipine grandiyöz hezeyan da denir.
Peki sanrı ne demek? Sanrı; gerçek olmayan; ama kişinin ikna edilemeyecek derecede olan inanışlarıdır. Hastayı asla düşündüğü şeylerin gerçek olmadığına ikna edemezsin.
Bu hastalar, genellikle beyinlerine birtakım düşüncelerin yüklendiğine de inanırlar. Bu durum, ilk kez bir psikiyatrist Kurt Schneider tarafından keşfedilmiştir.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Teşekkürler yorumun için, şunu da merak ediyorum

acaba dikkat ve bellek artışı hastalığın varlığından kaynaklanan bir anomali gibi bir yan etki mi, yoksa zihinsel olarak hastanın kendini buna koşullaması ve dolayısıyla mantalitesinin bir ürünü mü?

Eğer bu durum bir anomali olarak ortaya çıkıyorsa bu zihinsel rahatsızlıklar gerçekten çok ilgi çekici bir boyutta demektir, vücut kendi kendine uyarıcı veriyor gibi bir yandan da benliğini zedeliyor.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @DrakeMcCain
D
4 yıl
Teğmen

@Rascoal Bu kadar detayı neden merak ettin, psikiyatrist olmayı mı düşünüyorsun?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Rascoal
R
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Nöroloji, bilinç varlığı, psikoloji gibi konular hakkında araştırma yapmayı seviyorum diyelim



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @DrakeMcCain
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.