Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
20
Cevap
2070
Tıklama
7
Öne Çıkarma
2018-2019-2020 Sınav Analizi ve Tahminler
E
4 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

Başlığı görüp her sene mi girdin vay işsiz diyenleri duyar gibi oldum :D Tıp 4'teyim arkadaşlar üç senedir özellikle sözelden sınava giriyorum ve az çok zorluk seviyesinden anladığımı düşünüyorum bu sebeple tyt-ayt'yi bir de ben yorumlayayım dedim.

TYT Türkçe: 2019 yılında da sınav türkçesinin daha zor olduğuna dair yorumlar olmuştu ve 2019 dil bilgisi anlamında ciddi anlamda daha zorlayıcıydı bu sebeple dil bilgisine ağırlık verenleri hayal kırıklığına uğratan bir sınav; ancak yüksek sıralama hedefleyenlerin netleri arasında uçurum yok. TYT Türkçesi kavraması ve yorumlaması ciddi anlamda zor sorulardan oluşmuştu bu da ortalamalara yansıyacaktır muhakkak. 2018 YKS'de 16, 2019'da 15 olan ortalama bu sene 14'lerde görülebilir, standart sapmasının da çok daha yüksek olacağını düşünüyorum. Üç yıllık TYT'ler içerisinde en zoruydu.

TYT Sosyal: Geçen senelerden bariz fark yok, bilgi sorusu fazlaydı diyen arkadaşlar olmuş; ama bilgiler ortaokul düzeyinde bilgilerdi tarih ve coğrafyada. Felsefe genel manada her sene olduğu gibiydi, din ise daha kolaydı diyebiliriz.

TYT Matematik: Soruların bir kısmı uzun, uğraştırıcı en az 2 denklemi üst üste çözmenizi bekleyen sorulardı. Türkçede anlamanın zor olması ve matematikte bu uğraştırıcı sorular 30dklık kazançla dengelendi gibi duruyor. Üst sıralamalarda matematikte muhtemelen net artışı görülecektir. Sorular klasikti, uğraştırıcı idi ama zor değildi.

TYT Fen Bilimleri: 3 sene içerisindeki en zor fizik ve kimya diyebilirim. Biyoloji soruları çok temel düzeyde idi ve kolaydı. Fizik soruları içerisinde çok basit ve orta düzey sorular vardı. Aynısı kimya için de geçerli; ancak TYT'de kolay soruları görmeye alışmıştık. Sözel ve EA çözenlerin bu sene fen netlerinin düşeceğini düşünüyorum; ama sayısalcılar arasında büyük bir fark yaratmaz.



AYT Edebiyat: Cumhuriyet edebiyatının büyük çoğunlukla göz ardı edilip, divan edebiyatı ağırlıklı, bilgi yükü düşük olduğu bir sınavdı; ancak yorumlardaki gibi netlerin büyük artış göstereceğini düşünmüyorum şahsen. Sorular bilgiyle birlikte yorumlamayı gerektiren sorulardı. Geçen senelerde bilgi ağırlıklı olan sınav, bu sene yorum ağırlıklı bir sınava dönüşmüştü ve kavramsal bir değişim vardı aslında bazı noktalarda. Edebi sanatlar sorusunda eski türkçe dili ilk kez kullanıldı aslında ayt'de. Önceki senelerde genelde bilinemeyecek kelimelerin anlamları verilirdi. Neticeye gelecek olursak, bilgi düzeyi yüksek yorum gerektiren sorularda bocalayan arkadaşların bu sınavda beklediğinden daha düşük alabileceğini düşünüyorum. Zorluk olarak bu etkenleri göz önüne aldığımızda 2018-2019 arasında olduğunu düşünüyorum.

AYT Sözel-1: Tarih her sene gibiydi; ancak müfredatın görece yeni konuları yani, Osmanlı Devleti'nin son dönem iktisat tarihi, sınavda kendine yer bulmuştu. Osmanlı Bankasının kuruluşunda yabancı etkisi çok da bilinen bir gerçek değil açıkçası ve konu anlatımlı kitaplarda da çok rastladığım bir bilgi değildi. Ha keza yorum olarak sorulan oğuz kaan sorusu da gözlerden kaçabilecek bir soru olma niteliği taşıyordu, onun dışında islam tarihine ait soru da orta düzeyde sayılabilecek nitelikteydi. Genel olarak orta diyebiliriz sınava, 2018'den kolaydı 2019 ile de aynı belki bir tık daha zordu diyebiliriz. Coğrafya ise sorulan bilgiler ve diğer seneler karşılaştırıldığında aynı zorluk düzeyinde olduğunu söyleyebiliriz hatta bu seneki coğrafya-1'in biraz daha kolay olduğunu söyleyebiliriz.

AYT Sözel-2: Tarih-2 2019'a göre daha zordu diyebiliriz, 2018'den de daha kolaydı. 2018-2019 arası idi. Coğrafya bariz şekilde 3 yıllık AYT Coğrafya-2'nin en basit sınavıydı, ortalamaların yükseldiği görülecektir. AYT Felsefe ise 2018 ayarındaydı, 2019'daki sınava göre zordu, 2018'den de bir tık daha kolaydı. Sorular anlaması güç kavramlardan oluşuyor ve cevaplar ince ayrıntılarda yatıyordu geçen seneye göre felsefe ve tarih sözel-2de daha etkili olmuş bu sene. Din kültürü ÖSYM tarafından kavram sınavı olarak görülüyor bu bariz. 6 soruluk soruların 2'si kolay 2'si orta düzeyde 2'si ise zor düzeyde diyebiliriz. Sorgulanan kavramların ve bilgilerin geçen seneye göre daha zor olduğunu düşünüyorum yine 2018-2019 arasında olur gibime geliyor.

AYT Matematik: Üzerine çok konuşulacak bir sınav değildi, üst sıralamadaki arkadaşlar arasında hiçbir seçicilik yaratmayacaktır. EA için ise özellikle yüksek sıralamadaki hukuklara girecek arkadaşların geçen senelere göre daha fazla net yapmasını gerektirecek bir sınavdı. Türev integral olmaması temel konular üzerinde basit-orta düzeyde soruların sorulması matematiğin seçici özelliğinin kaybolmasına neden olmuş. 2018-2019'dan çok daha basitti ve bu ayt sayısalın üst sıralamalarında yığılmayı arttıracaktır.

AYT Fen: Fizik, klasik fizik ağırlıklı bir sınavdı bunda çıkan konuların da etkisi vardı tabii. Soru çözme alışkanlığı olup, soru tarzlarını bilen arkadaşlar için rahat bir sınav olmuştur. Kimya AYT tarzından LYS tarzına geçmişti bence; ama soruların zorluk seviyesi çok normal düzeydeydi ne zor ne kolay denilebilecek tarzdaydı, çalışanın rahat yapacağı tarzdaydı. Biyoloji ise yer yer detay bilgiler sormuş ve bana kalırsa özellikle biyolojiyi göz ardı eden arkadaşların düşüş yaşayabileceği bir sınav olmuş.


Tahminlerime gelecek olursak;
Sayısalda iyimser yaklaşmanın zor olduğu bir sınav, özellikle üst sıralarda bir yığılma olacağını düşünüyorum bu sene. AYT sayısal yapıldığı günden beri çok da ayırt edici bir sınav değildi zaten; ama bu seneki diğer senelere göre ciddi anlamda çok daha kolay bir sınavdı. Moralleri bozmayın ama 2019'dan daha kötü geleceğine kendinizi hazırlayın bence. Bir sene tahmini yapmak da çok zor açıkçası çünkü her sene bir ders ile en azından dengelerdi ÖSYM; ama bu sene TYT dışında üst sıralamadaki sayısalcılar için ayırt edici bir sınav yoktu.

EA: Eşit ağırlıkta matematiğin kolaylaşması sebebiyle muhtemelen yine yükselmeler görülecektir; ama EA'lığın TYT ve sözel ile dengeleneceğini düşünüyorum. Muhtemelen 2019 seviyelerinde gelecektir yine belki bir tık daha kötü.

Sözel: Açıkçası 2018'den kötü 2019'dan da iyi geleceğini düşünüyorum sonuçların, sınavın kendi dinamikleri içerisinde sözelciler için dengeleyeci unsurların 2019'a göre daha fazla 2018'e göre ise daha az olduğunu düşünüyorum.

Ve son olarak umarım herkes gönlündeki yeri kazanır



Y
4 yıl
Er

Ea 1-2 k bandında yığılma gözlenir mi peki sizce?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
4 yıl
Er

üşenmedın bunları mı yazdın



E
4 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

Sanmıyorum hocam, EA kendini hep bir şekilde dengeliyor. Geçen sene 1-2'ya giren kişiler bu sene de girecektir bence, maksimum biraz kötü gelir bana kalırsa.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Yanlış Hesap
E
4 yıl
Er

Hocam geçen sene yer 10k sayısal en kötü ihtimal nerede olur sizce





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emrebaba184 -- 29 Haziran 2020; 9:44:36 >

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
4 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

Tercih eğilimlerinin geçen sene aynı olacağını varsayarsak geçen sene 10k ile girilen bir yere bu sene en kötü 9.7k ile girilir çok büyük oynamalar olmaz eğer tercih eğiliminde bir değişim olmazsa.




Bu mesajda bahsedilenler: @emrebaba184
M
4 yıl
Er

forumda gördüğüm en gerçekçi yorumlardan birisi. adam düşük yaptı sınavın zor olduğuna inanıyor. abi ben pkob-geo bilmiyorum matematikten 20 doğrum var ayt'den + sene ortası çalışmayı bıraktım mezuna bırakacağım diye. lütfen kendinizi kandırmayı bırakın dostlar sınav dediğiniz kadar zor değildi. moraliniz bozuluyor anlıyorum ama ben de keşke bu sene hayvan gibi çalışsaydım istediğim yere giderdim bu sorularla diyorum. neyse olan oldu artık her işte bir hayır varmış dostlar can sıkmaya değmez.



T
4 yıl
Teğmen

Tyt 72.25
Ayt 57.25
OBP 93.7. Sayısal sıralama ne olur?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
4 yıl
Onbaşı

Hocam 90 tyt 76.25 ayt ne olr sizce sayisal



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

E
4 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

41-45 k arasında gelir diye düşünüyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ihkb63
K
4 yıl
Er

88 tyt 68 ayt kaç k gelir sizce



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

C
4 yıl
Onbaşı

hedefim 8700lük biyerdi çok daha fazlasını yaptım ama, çeşit geçen seneki sıralamamı 27bindi 26 bin olarak hesaplayan mesela, onlarda 3binle4bin arsaı gidip geliyor.gelir mi hocam sizce.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @efsogaren
E
4 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

Hocam 8700'lük bir yerden ne kadar fazla yaptığınızı bilmiyorum; ancak geçen sene 5000 olarak hesaplanan birisinin bu sene 7000'in altına düşünmüyorum bu kadar büyük bir oynama olmaz o civarlarda maksimum 1-1.5 k oynama olur en ekstrem durumda 2k oynar.




Bu mesajda bahsedilenler: @connli
P
4 yıl
Çavuş

Reis 112.5 TYT // 75 AYT // 99 OBP geçen son 2 senede ilk 20 getirmiş sence de bu sene getirir mi TM'de




Bu mesajda bahsedilenler: @efsogaren
B
4 yıl
Onbaşı

Hocam sizce
Obp 97
Tyt 87
Ayt 67 kac getirir



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

B
4 yıl
Onbaşı

Gecen sene 15k vermiş



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

P
4 yıl
Er

TYT 106.5 AYT 78.75 OBP 95.8 Geçen sene sanırım 600 700 getiriyordu. 1.5k ya sokar mı bu netler?



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

H
4 yıl
Yüzbaşı

hocam 70 tyt 30 ayt ne olur ?



E
4 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

Arkadaşlar özelden ders ders doğru yanlış yazarsanız, buradan da tahminlerimi söylerim.



B
4 yıl
Onbaşı

28.25 turkce
28.25 mat
15.5 sosyal
15.25 fen
ayt
Mat 34.75
Fizik 10.75
Kimya 13
Bio 9.25



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >