Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
6
Cevap
4351
Tıklama
30
Öne Çıkarma
Seri Deneme Çözmek Hakkında Bazı Mülahazalar | saddlemaker64
S
4 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Disclaimer: Bu konu yks'yi fulleyemeyenler içindir.

Deneme metaforu nedir? Deneme niçin çözülür?
Deneme metaforu şu arkadaşlar: Her denemeden sonra aslında bir 27 haziran akşamı. Bazı sorular çıkıyor yapıyorsunuz bazı sorular çıkıyor yapamıyorsunuz. Neticede elinize bir sonuç veriyorlar. Eğer istediğiniz sonuca ulaştıysanız ne güzel, ulaşamadıysanız ösym’ye yalvarıyorsunuz “nolur bir ay daha verin ben bu soruların hepsini yapıcam 1 ay sonra” diye. Şansınıza bugün ösym bey iyi gününde “tamam ulan diyor al 1 ay senin olsun ama dikkatli kullan diğer şansın taa 1 yıl sonra." Çok mutlusunuz 1 ayı aldığınız için diyorsunuz ki bu sefer kesin olacak ve çalışmaya başlıyorsunuz.

Bence her denemeden sonra olan şey kabaca bu. Bu hikaye aslında bize denemelerin ne işe yaradığını da anlatıyor. Denemelerin birincil amacı size nerede hata yaptığınızı göstermek. Bak bunlar sınavda çıksaydı yapamayacaktın, demek.

“saddlemaker64 panpa biz zaten biliyoruz bunları boş yapmasana”

Tamam, haklısınız. Fakat forumda gördüğüm bir hata var. Maalesef bu hataya benim de katkım bulundu. Bunu düzeltmemiz gerekiyor.

Hata şu: belli bir seviyenin üzerine çıkmadan çok fazla deneme çözüyorsunuz ve denemelerden bir şey öğrenmiyorsunuz. Bekir avşar yeni deneme videosu atmış galiba. Az önce arkadaşım aradı. Onunla konuştuk, günde 2 hatta 3 deneme çözme planı yapmış. Son denemesindeki yanlışları sordum. 2 hafta önce yanlış yaptığı konulardan yine fix yanlışını yapmış. Bu problem sadece arkadaşımda yok forumda neti 40 üzerinden hadi 37 diyelim üzerinde olmayan birçok kişi deneme furyasına kapılıp makine gibi deneme çözmeye başlamış.

Makine gibi deneme çözmek tabiki de iyi bir şey eğer denemenin size gösterdiği eksiklerinizi tamamlamak için bir şey yapıyorsanız. Bir oyun olsun ve istediğiniz üniye gitmek için %79 ve üzeri oranda kazanma şansı gerekiyor olsun. Sizde şuan %73’desiniz. Çok yakın ama oraya gitmek için hala çok çalışmanız gereken bir yer. Eksiklerinizi, her denemede veya 2denemede, 3 denemede bir yanlış çıkan konuyu tamamlamadan deneme çözmeye devam etmek, %73 şans oranıyla oynamaya devam etmek demek. Denemeler size 73‘ü 79 yapmanız için ne yapmanız gerektiği bilgisini veriyor. Sürekli deneme çözmek, bu bilgileri kullanmadan çöpe atmak ve 73’le 79luk oyunu kazanabileceğinize inanmak demek.

Yani bu aslında 300 soru çözmek vs 50 soru çözmek kıyasındaki kendini tatmin etmek için 300 tane kolay soru çözmek gibi bir şeye dönüşüyor. Unutmayın önemli olan bu yazın sonunda tatmin olmanız. Her gün 3 tane deneme çözdüm diye sevinebilirsiniz ama önemli olan ne kadar geliştiğiniz, dünün üzerine ne kadar koyduğunuz.

O yüzden deneme çözün ama ne için çözdüğünüzü ve yanlışlarınızı gördükten sonra ne yapmanız gerektiğini unutmayın.

Gidip yanlış yaptığınız konuyu derinlemesine öğrenip, en zor sorularını çözüp bir daha o konu karşınıza geldiğinde yapacağınızdan emin olmanız gerekiyor.

İyi forumlar.



Hocam güzel yazmışsınız,ben de fikirlerimi belirtmek istiyorum.Denemenin kelime anlamına inersek aslında ne işe yaradığını anlayacağız.Denemelerin amacı konuya hakim misin yoksa eksiğin mi var bu...
Yoruma Git
Yorumun Devamı konstantinosubukenadam - 4 yıl +11
katılıyorum seri deneme çözmek tabi yararlı ama analiz olmadan, çözmek için çözmeyin.
Yoruma Git
ShibLeg - 4 yıl +6
Bu mesaja 3 çürütmem var

1) strawman fallacy var kimseye seri deneme çözmeyin demedim, denemelerden öğrendiklerinizi kullanmayı unutmayın dedim ana fikrin bu olduğ...
Yoruma Git
Yorumun Devamı saddlemaker64 - 4 yıl +4
S
4 yıl
Binbaşı

katılıyorum seri deneme çözmek tabi yararlı ama analiz olmadan, çözmek için çözmeyin.



S
4 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Toxically

Bu mesaj silindi.
Bu mesaja 3 çürütmem var

1) strawman fallacy var kimseye seri deneme çözmeyin demedim, denemelerden öğrendiklerinizi kullanmayı unutmayın dedim ana fikrin bu olduğu çok açık

2) demiş olsam bile hala ortada bir sorun olmazdı. kimsenin kimseye bir şey "dayattığı" yok düşüncelerimi nedenleriyle açıkladım buna uyup uymayacağı kişiyi bağlar

3) iyi yapanlara karşı öfke duymak saçma bir şey bence geçen sene töderden 116.25 yaptım diyince sonuçlar açıklanınca atacaksın olum ensendeyim yazan falan vardı. yani ne gereği var anlamıyorum herkes kendi işine baksa keşke. İnsanlar forumu tatmin bulma amacıyla kullanıyor ki bence saçma.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

K
4 yıl
Çavuş

Hocam güzel yazmışsınız,ben de fikirlerimi belirtmek istiyorum.Denemenin kelime anlamına inersek aslında ne işe yaradığını anlayacağız.Denemelerin amacı konuya hakim misin yoksa eksiğin mi var bunu sorgulatmaktır.Burada söyleyeceklerimi ben ve benim arkadaşlarım olarak iki gruba ayırmak istiyorum.Arkadaşlarım nisan ayında seri deneme çözmeye başladılar.Netleri 30 civarıydı.''Seri denemeye geç abi derece yapanlar full deneme çözmüş soru bankası boş iş'' diyerek bana söyleniyorlardı.Benim matematiğim onlara karşın daha iyi seviyede olmasına rağmen(istatiksel olarak konuşuyorum aşağılama ya da öznellik yok kesinlikle) 2 haftada 1 matematik denemesi çözüyordum çünkü edebiyat sosyal çalışmaktaydım ve matematik netlerim 35 civarıydı.Bu ayın ortasında 2 güne 1 gibi bir sıklığa çıkardım matematik denemesini ve şu an netlerim 37 aşağısına indiği nadir oluyor.O bahsettiğim arkadaşların netleri hala 30-32 civarlarında.''Kanka ne yaptın yaa 35 diyordun en son nasıl çözmeden arttı'' gibi şeyler söylediler.Ben 35 yaptığımda yanlış gelen konular neydi?PKO,bazı polinom soruları ve dikkat hataları olabilir.Ben ne yaptım?O konulara çalıştım ve en kaliteli soruları çözdüm.Bu kadar basit.O netlerde kalan arkadaşlarım da denemeyi araç olarak görmediği için bunun cezasını çektiler,düzeltiyorlar şu an umarım da düzeltecekler.Burada hocamın bahsettiği şey 37 net yapmayan da deneme çözmesin değil.Siz eksiklerinizi biliyorsanız isterseniz 50 tane deneme atın yanlışlar yine aynı yerden gelecek.Sen yapabildiğini zaten yapıyorsun yapamadığına odaklan.Ha 35+ yapıyorsundur,soru aşinalığı,dikkat hatalarını azaltmak ve hızlanmak için kesinlikle seri deneme çözülmeli.Ama konuları bitip 25 netlerde kalan arkadaşlarım varsa yanlış yaptığınız konuları spesifikleştirip zor sorularını çözmek seri deneme çözmekten daha fazla yararı olacağı kesin bundan emin olabilirsiniz.Tabii buradan da hiç deneme çözmeyin soru bankasına yüklenin gibi bir anlam çıkarmayın,seviyenize göre dozajını siz ayarlayın.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
4 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Çok iyi mesaj ya anlatmak istediğim bu işte tebrikler hocam



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @fullstone
B
4 yıl
Yüzbaşı

Çok doğru söylemişsin saddle reis. Herkesin ağzında deneme deneme deneme. Bu deneme işi bence üstün netler yapanlar için yararlı. Çoğunluk için yani %90 için bence konu çalışmak daha önemli. Arkadaşım vardı geçen sene çok denemeye yüklenmedi eksiklerini kapatmaya çalıştı ve sonuç olarak çok deneme çözenlerden çok daha iyi sonuç elde etti.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

Y
2 yıl
Teğmen

Up



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.