Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
10
Cevap
8847
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Emir Timur'un Hayatını Anlatan Kitap Önerisi
R
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Arkadaşlar Beatrice Forbes Manz ablamızın yazdığı Timurlenk adlı kitabı okudum ve Timur'un hayatına ve yaptığı savaşlara dair okuyabildiğim tek kitap bu. İnternet de bir sürü kitap var bununla ilgili fakat hiçbirinde yorum vs ya da yıldız göremediğim için sipariş vermeye korktum. Sizin bildiğiniz kitaplar varsa tavsiyelerinizi bekliyorum.



N
4 yıl
Moderatör

Harold Lamb'ın Emir Timur'una bakabilirsiniz. Lamb diğer popüler kitapları gibi Timur hakkında belgeselvari şekilde tarihsel roman yazmıştır. Lamb tarihteki boşlukları kurgu ile dolduruyor ve bu yüzden de dikkatli okunması gerekiyor fakat güzel, çağın içine çeken dinamik bir imge yaratıyor. Manz'ınki gibi akademik bir çalışma değil.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Teşekkürler.




Bu mesajda bahsedilenler: @Nat Alianovna
G
4 yıl
Yüzbaşı

< Resime gitmek için tıklayın >


Yalnız akademik bir kaynak değil, edebi bir eser.



G
4 yıl
Binbaşı

https://www.kitapyurdu.com/kitap/emir-timur-amp-tarih-siyaset-miras/522918.html

Yeni çıkmış güzele benziyor

"Elinizdeki kitap sıradan bir “Timur tarihi” kitabı değildir. Bu kitap, Timur’la ilgili bütün birincil kaynakların incelenmesi ve “Tarih bilimi, gerçeği arayıştır. Gerçeği arama iddiası olmadan yazılan tarih, geçmişle ilgili bir romandan başka bir şey değildir.” anlayışıyla yazılmış olup yaklaşık on yıllık bir çabanın ürünüdür.
Prof. Dr. Ahat Andican, bizzat Timur tarafından yazıldığı/yazdırıldığı iddia edilen Tüzükât-ı Timurî’nin Timur dönemi tarihi için kaynak olarak kullanılamayacak sahte bir eser olduğunu ayrıntılarıyla ortaya koyarak işe başlamaktadır. Bu sonuç, bugüne kadar ülkemizde ve dünyada Timur hakkında yazılan kitapların büyük bir bölümünün geçerliliğini yitirmesi anlamına gelmektedir. Timur tarihini farklı bir bakış açısıyla yeniden yorumlayan Andican, Türk tarihçiliğinde ilk kez Ankara yenilgisinin nedenlerini ve bu yenilginin Osmanlı’da oluşturduğu siyasi, askeri, sosyal ve kültürel değişiklikleri ayrıntılı bir şekilde değerlendirmektedir.
Kitapta, Türk tarihçileri tarafından Timur hakkında üretilen sözde bilimsel efsaneler, yine bu tarihçilerin kullandığı kaynaklar incelenmek suretiyle çürütülmektedir. Timur’un; Avrupa siyaset ve kültür dünyasının bir öğesi haline gelmesi, Rus milli kimliğinin oluşumunda kullanılması, emperyalizmin sömürge politikalarında araç haline getirilmesi, komünist ideolojinin Timur algısı ve nihayet günümüz Özbekistan’ında “Timur kültü” inşası gibi konular, Timur tarih yazıcılığında ilk kez bu kitapta işlenmektedir. Timur’un tarihi, siyaseti ve mirası, köklerinden başlayarak, doğuda ve batıda Timur’un ortaya çıktığı ilk günlerden bugüne kadar yaratılan farklı Timur kimlikleri üzerinden incelenmiştir.
Tarihçi Andican’ın Emir Timur kitabı, Timur tarihi yazımına sıra dışı bir bakış açısıyla yeni bir soluk getirmektedir."





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2BA6261ED -- 1 Aralık 2019; 12:6:34 >

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

A
4 yıl
Onbaşı

T
4 yıl
Yüzbaşı

kesinlikle



Timurun günlüğü (insan yayınları)

bende severim kendisini büyük bir Türk ve Müslüman her ne kadar Yıldırım Bayazıd Han ile savaşmış olsada ikisinide seviyorum



S
3 yıl
Teğmen

K
3 yıl
Yüzbaşı

Ahmet Haldun Terzioğlu'nun Timur'u anlatan eserini tavsiye ederim.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

H
2 yıl
Onbaşı

Tüzükat-ı Timur. - Sahipkıran Emir Timur
Zafername - Ali yezdi
-Zafername - Nizamüddin Şami



A
2 yıl
Onbaşı

Öncelikle İslam Ansiklopedisi'ndeki kısa maddeyi okumak iyi olabilir. Buradaki kaynaklara hususi olarak bakılabilir. Osmanlı Kronikleri de incelenebilir. Arkadaşlar Timurlular tarafından yazılan kaynakları belirtmişler. Yukarıda yer almayan birinci elden kaynaklardan aşağıdaki eser incelenebilir.
İbni Arabşah, Acaibu'l Makdur

Şuradaki makaleler de incelenebilir

http://kaynakca.hacettepe.edu.tr/kaynakca/4905512/timur-kaynakcasi





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atahoca -- 10 Ekim 2022; 0:39:29 >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.