Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
180
Cevap
63287
Tıklama
206
Öne Çıkarma
(greve gidilmeden anlaşıldı)H&M Çalışanları Olarak Greve Gidiyoruz
W
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

20.09.19 Güncellemehttps://www.koopis.org.tr/haber/h-m-de-verdigimiz-muecadele-zaferle-sonuclandi/283
Bir gece yarısı bizim haberimiz olmadan imzalanan bir anlaşmadır. Greve gidilmeden işin çözülmesi taraftarıydım böyle iyi de oldu.Lakin bu alınan iyileştirmeler zaten şirketinde dilinde olan şeylerdi. Asgari oranda artış+%3 denmiş , bu zammı yılbaşından sonra şirket zaten yapmak zorundaydı. Yoksa asgari ücretin altına düşecektik. 120 tl olan sosyal yardım brüt tutar, net 85 e düşecek o da anca sendikaya ödenecek aylık ücrete yeter. Yapılan zam brüt tutar, net değil.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
H&M de yaklaşık 2 yıldır çalışıyorum(2017 Aralık itibari ile). Son 1 yılda(ülkenin sunduğu vergi muafiyetinin kalkması ile birlikte) şirketin, çalışandan istedikleri gün geçtikçe arttı.Ama verilen ücret maalesef ki oldukça aşağıda kaldı(2019 part-time zam oranı %2, saatlik ücrete yansıması brüt 1 TL). Çalışanlar arasında ki mutlu ortam gün geçtikçe azalmaya yerini mutsuzluğa bıraktı. İşçi alımını çok sık yapmayan şirket , çıkan sayısı oldukça az olduğundan , bu süreçten dolayı sürekli hale getirmek zorunda kaldı. 7-8 yıldır çalışan personeller şimdiye kadar ses etmemiş , şimdi konuşmaya başlıyorsa bir problem olduğu açık ortada ama şirketten bir ilgi maalesef yok. 2019 Şubat-Mart ayı itibari ile üye olduğumuz sendika yasal sayıya ulaştı ve bakanlık tarafından toplu iş sözleşmesi için yetkilendirildi. 7 aydır yapılan müzakereler sonucunda şirket mali nedenlerden dolayı bu istekleri kabul edemediğini ( Ülke müdürü, 2019 mayıs ayında 4 sene üst üste 72 ülke arasında satış 1.si olduğunu , her sene %10'luk bir büyüme gerçekleşeceğini habertürk de ki röportajında söyledi.https://www.haberturk.com/turkiye-72-ulke-arasinda-4-sene-ust-uste-satis-birincisi-oldu-2436772-ekonomi )

Şirketten istediklerimiz ve teklifleri
Yılda 2 maaş ikramiye (Niye istiyoruz çünkü, herhangi bir prim sistemimiz yok ve altyapılarının olmayışını göstererek bunu çok ileri bir zamana aktarıyorlar)- Teklifleri 1 maaş ikramiye
Full-time çalışanlar için haftada 2 off - Kabul etmiyorlar
Asgari ücretin altında kalanlar( agi ve yol ücreti çıkıldıktan sonra ) için %20 , üstünde kalanlar için %17'lik zam - teklif edilen %2'lik zam


Bunlara ek olarak maaş ödemelerini sabit bir gün belirlemek yerine, ay başından "5 iş günü " sonra maaş ödemesi yapılıyor.Aynı şekilde yemek ücretleri de "2 iş" günü sonra yemek kartına yatıyor. Sebep ise muhasebenin hesaplayamıyor olması. Mesela 30 ağustos resmi tatilde kazanılan çift mesai ücreti ayın son gününe gelmesi neticesi ile hesaplanamadığından bir sonraki aya aktarıldığı bilgisi verildi.

Medyaya yansıması,https://odatv.com/hmde-grev-var-19091914.html
https://www.haberturk.com/h-m-de-grev-karari-alindi-2522309-ekonomi
https://eksisozluk.com/h-mnin-grev-karari-almasi--6178002
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/calisma_yasami/1581640/H_M_de_grev_yakin.html

20 Eylül'de Avrupa yakasındaki tüm mağazalara "bu işyerinde grev vardır." yazısı asılacak ve Taksim Mağazasında basın açıklaması yapılacak.21 Eylül'de ise Anadolu yakasında ki mağazalara asılacak ve Suadiye Mağazasında basın açıklaması yapılacaktır.4 Ekim itibari ile tüm mağazalarda grev başlayacaktır.
Lütfen bir sorunuz varsa çekinmeden sorunuz. Tüm süreç boyunca isteyene bilgilendirme yapabilirim.Yapıcı eleştirilerinizi de bekliyorum.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WinchesteeR -- 16 Şubat 2020; 23:46:19 >

Şu "yediğin kap", "ekmeğimi veren firma" gibi tanımlamalara da hastayım. Sanırsın adamlar sana acıdığından maaş veriyor. Sen onlara sana verdikleri maaştan daha fazla katma değer s...
Yoruma Git
Yorumun Devamı gozcelik - 5 yıl +64
Üstte belirttim sebebini , şirket prim sistemini getirmemekte ısrarcı. Giyim sektörü için prim, çalışanı canlandıran ve çalışmasını yükselten bir eylemdir. Çalı...
Yoruma Git
Yorumun Devamı WinchesteeR - 5 yıl +57
Hakkını arayan adama her zaman her yerde destek. Başarılar diliyorum.
Yoruma Git
leidenfrost - 5 yıl +15
G
5 yıl
Er

tamam hakkınızı isteyinde sizde suyunu çıkarmışsınız 2 maaş ikramiyeyi üniversite mezunları zor alıyo



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 3 cevap geldi.
W
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Üstte belirttim sebebini , şirket prim sistemini getirmemekte ısrarcı. Giyim sektörü için prim, çalışanı canlandıran ve çalışmasını yükselten bir eylemdir. Çalıştığım mağaza aylık oldukça yüksek ciro yaparken benim cebime oldukça düşük bir ücret girmekte.


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @xxBananaMeow
K
5 yıl
Yarbay

Yöneticiler Ernst Abbe ve Zeiss'te 150 sene önceki işletmeciliği okusunlar.



R
5 yıl
Yarbay

Hangi perakende sektöründe 2 gün izin varmış



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 3 cevap geldi.
E
5 yıl
Binbaşı

Umarım bu grev sonunda her iki tarafta anlaşarak çalışmaya devam eder ve kimsenin canı yanmaz.

*Yılda 2 maaş ikramiye umarım bu hedef gerçekleşir ve kayıtsız şartsız yıla bakılmaksızın her personele verilir.
*Full-time çalışanlar için haftada 2 off - Çalışma saatiniz ve düzeniniz hakkında bilgim yok talebiniz varsa muhakkak haklısınızdır. En azından kabul edilmezse 45 saat üzerinden haftalık tatil hesaplaması yapılmalı ve üstü ek mesai ücreti olarak ödenmelidir.
Asgari ücretin altında kalanlar( agi ve yol ücreti çıkıldıktan sonra ) için %20 , üstünde kalanlar için %17'lik zam bu konu çok çetrefilli. Umarım sonucu güzel olur.


Şunu merak ediyorum bu grev planlamasında mağazalarda satış tamamen duracak mı yoksa minimum seviyede ve tempo da devam edecek mi ?



A
5 yıl
Yarbay

Haklarınızı almanız dilegiyle.
Ama Türkiyede grev olmaz.
Ha birde şöyle bir örnek var ki bu adam idolüm yani ;
https://www.yenisafak.com/ekonomi/isciler-yuzde-30-zam-isteyince-patron-lokavt-ilan-etti-3495484



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

W
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

@Karbon 12
İsveç'te bu konuda duyarsız kaldılar malesef. Sendikalaşma sürecinde personele bir engel çıkarılmadı ama biriside gelip demedi problem ne diye.Bizim canımızı sıkan nokta bu grev kararı verilene kadar herkes koltuklarında oturdu. Grev kararı ile birlikte ülke müdürü 5 yaşında çocuğun yazabileceği nitelikte bir mail gönderdi.
@radko
Özellikle bir yer ile kıyas yapmaktan çekindim lakin yakın bir zamanda çalışanların ayaklanıp sendikalaşması sonucu olaya el atan Zara, çalışanların istediği çift izin ve zam oranını sendikadan ayrılmaları neticesinde çalışanlara verdi.(45 saat 2 izin ,mola süreleri 45 saatin içinde sözü verildi ama bunu sonra hiç olmamış gibi davrandılar.) Ayrıca H&M grubunun bir diğer markası olan "COS" markasında aynı şekilde çift izin yapılmakta.
@Emrah_d
Sendika zaten mart ayından beri süregelen müzakerelere olumlu yanıt vermeyip sürekli erteleme isteyen şirkete olumlu şekilde yasal süreç içerisinde devam edildi. Ama artık 60 günlük sürenin 35 günü malesef ki dolu ve son 25 gün içerisindeyiz. Ben hiçbir zaman grev taraftarı olmadım. Şirket boşu boşuna mali ve manevi açıdan zarara girecek. Haftalık izin için , full-time lar 45 saat çalışıyorlar. Grev kararı öncesi istenilen 45 saat- 2 izin iken , grev kararı sonrası bu talep 40 saat 2 izine indirildi.

Grev konusunda, 4 ekimde başlayacak ve grev sürecinde iş faaliyetlerini tamamen durdurma hakkı mevcut yasal çerçevede , sanırım başlangıçta böyle bir şey olmayacaktır. Dediğiniz "iş yavaşlatma" yapılacak. Tam olarak bir harita çıkarılmadı. İlerleyen günlerde tam olarak netleşecek.

@aksinaletinsan
Teşekkür ederim. Şirket kabul etmek zorunda kalacak. Ama H&M'in lokavt kararı vereceğini pek düşünmüyorum.

Ekleme : Paylaşım yapan gerçek kişiler hakkında hakaret içerdiğinden dolayı suç duyurusunda bulunuldu. Öne çıkar butonu ile destek olabilirsiniz.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WinchesteeR -- 19 Eylül 2019; 16:43:14 >


Bu mesajda bahsedilenler: @aksinaletinsan , @Karbon 12 , @radko , @Emrah_d
G
5 yıl
Yarbay

çalışma şartları nasıldı
sadece prim olmaması ve maaşların düşük olmasımı sorun?
diğer giyim mağazaları daha iyi şartlar sunuyormu?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-39A3D5E9A -- 19 Eylül 2019; 16:50:38 >

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

T
5 yıl
Yarbay

sorması ayıp ne kadar alıyorsun? ayıp ise neden soruyorsun deme



R
5 yıl
Binbaşı

yorumlara bakinca millet iyice koyun olmus. biri 2 ikrmiye fazla biride 2 gun tatil fazla demis. avrupada insanlar gunde 6 saat calisiyor burada insanlar arkadaslarinin bile az tatil yapmasini istiyor. akil tutulmasi



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 6 cevap geldi.
R
5 yıl
Yarbay

Yau sen Türkiyeyi neden avrupayla kıyaslıyorsun burası belçika veya italya değil ya.
Git bi bak bakalım hangi perakende sektöründe 2 gün izin var perakende sektörünü geçtim özelde 2 gün izin veren sektör bile çok az.
Millete koyun diyorsunda ülkenin şartları bu,bu şartlarıda sunan o milyoner tayfa hani sürekli twitterdan instagramdan adalete,hukuğa sallayan tayfa. Örnek avmlerde koç'a ait mağazalara gidin bakalım kaç gün izin yapıp kaç saat çalıştırıyorlar





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi radko -- 19 Eylül 2019; 17:1:35 >

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @realitych
T
5 yıl
Yarbay

gelişen teknoloji ile insan gücüne olan ihtiyacın düşüşü gelişmiş ülkelerde başladı. bu vesileyle haftada dört gün çalışığ üç gün tatil yapanlar var. ingiltere'de de sendikalar istiyormu. bizde durmak yok, çalışmaya devam. biz çalışalım, doların hakim olduğu sistemin şamarına hep maruz kalalım. ne güzel valla. ulan var ya bu bir zulümdür. bu zulümü yapıp da cennete gireceğini düşünen var ise yani hayal kurmak güzeldir. çile bülbülüm çile.. gün ola devran döne. ya sabır..




Bu mesajda bahsedilenler: @realitych
R
5 yıl
Binbaşı

valla ben haftada 30 saat calisiyorum ve asgari ucretin 2 katindan fazla aliyorum. siz boyle surunup isverenleri zengin edin.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
R
5 yıl
Yarbay

Napıyon internetten parçamı satıyon?



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @realitych
W
5 yıl
Yarbay

Destek.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

3
5 yıl
Yarbay

Hizmet sektöründe haftada 2 gün off Ingiltere' de bile yok , ayrica ikramiye iş verenin insiyatifindedir.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 3qzotix -- 19 Eylül 2019; 17:28:3 >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
W
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

@JuliusStrasser
Yukarıda belirttiğim gibi, vergi muafiyetinin kalkması ile birlikte şirket dişlerini, gerçek yüzünü göstermeye başladı. Çalışma şartları kötü değil lakin, sadece şartlar karın doyurmuyor. Verilen emeğin karşılığı parasal açıdan da oldukça önemli. Diğer mağazalar olarak Daha az veren ve daha çok veren olarak 2 şirket örnek göstereceğim.
Koton (Eskiden çalıştığım yer olduğundan) , daha az veren şirket , burasının şartları çok çok kötüde girersem pek hoş sözler söyleyemem.Sadece kazandıklarından gideceğim.
120 saat(yasal olarak çalışabilecek maksimum saat) çalışmaları halinde aldıkları ücret+prim ve a+ dedikleri mağazalar ki (buludunğum avm deki mağazaları a+ mağaza) benim 120 saat çalışmam ile eşit ya da daha fazla ücret alabiliyorlar. Ama bu ücreti, üzerlerine bir sorumluluk olmadan alıyorlar.

Inditex grubu-Zara, daha çok veren, çalışan çok yakın ardadaşlarım olduğundan dolayı bu örneği veriyorum. Prim sistemi olmasından dolayı sadece 3 gün (cuma-cmt-pazar) gelseler bile aldıkları prim ve son zamnlar neticesinde benim 2 katım maaş alıyorlar. Şartlar olarak daha sıkılar ama zaten bu sektörde çalışan birisi için çok da zor değil. (sen niye geçmiyorsun diyorsanız, 2. yılım doluyor ve 3.yılımda okul bitecek direkt askere gideceğimden tazminatımın yanmasını istemiyorum.

@The souls migration
Tam fiyat söylemem pek hoş olmayacaktır ki bu bilgi gizli bilgi olduğundan söylemem yasak. Asgari ücretin az biraz fazlası :) (cep harçlığı) Ayrıca yakın bir zamanda İngiltere ve Yeni Zelanda H&M grev kararı aldı (https://www.business-humanrights.org/en/new-zealand-hm-employees-stage-strike-over-living-wage-after-collective-bargaining-fails , İngiltere haberini bulamadım)

@realitych

desteğiniz için teşekkürler, asgari ücretin çok çok üstünde alanlar ve iş sahibi arkadaşlar elbetteki karşı yorumlarını yapacaklardır.Şaşırmıyoruz.


@radko
örnek olarak 2.kez soruyorsun. Yukarıda örneğini verdim tekrar veriyorum . Zara ve H&M grubunun başka bir markası "COS" .....

@3qzotix
Asgari ücreti verdikten sonra kalan her şey işveren insiyatifindedir. O zaman hiçbir şey istememeliyiz.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WinchesteeR -- 19 Eylül 2019; 17:30:9 >


Bu mesajda bahsedilenler: @realitych , @The souls migration , @radko , @3qzotix , @JuliusStrasser
T
5 yıl
Yarbay

hesabını iyi yap. her çıkışın bir inişi vardır. yaz bunu bir kağıda, cüzdanında taşı.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @realitych
R
5 yıl
Yarbay

Bankamatik memurların hali ortada örnek olarak



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @The souls migration