Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
2
Cevap
871
Tıklama
0
Öne Çıkarma
4 katlı Otel network çözümü hakkında bir kaç soru
X
5 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Merhaba arkadaşlar,

Uzun yıllar tarihi yarımadada turizm ile ilgileniyorum. Son zamanlarda internet kullanımının daha yaygın ve kullanılır hale gelmesi özellikle ülkemize ziyarete gelen turistlerin internet ihtiyaçları ve kendi ülkelerine kıyasla hayal kırıklığına uğraması vb sebepleri göz önüne aldığımızda malesef sektör ve bölge olarak çok sorun yaşıyoruz. Artık internet bağlantı hızlarının bile otel tercih sebebi olduğunda varsayarsak yeni yapılacak otelimizde bu işi biraz sıkı tutmak istiyorum.

4 katlı yeni bir otel için sağlam bir sistem kurup bu sorunlardan tamamen kurtulmak istiyorum. Yeni yapılacak bu otel henüz inşaat aşamasında bu nedenle inşaat halindeyken işi sıkı tutup en sorunsuz internet deneyimini gelen misafirlere yaşatmak istiyoruz.

Öncelikle bölgede fiber var bu nedenle saha ekibinden birilerine ulaşıp bilgi aldım kendisi bina içerisinde göstereceği yerlere fiber çekmemizi söyledi. Yani kayıp yaşamamak adına fiber bina içerisine kadar çekilecek. Toplam kullanıcı sayısının 40 kişiyi geçeceğini sanmıyorum zira küçük bir butik otel olacak. Fiber internetin çekilmesiyle sağlam bir modem ve access point araştırdım.

Modem için geçenlerde videosuna bir şekilde denk geldiğim TP-Link VR 2800 var. özellikle otel lobisi için kalıcı bir kapsama sorununu çözecek kapasitede bir cihaza benziyor bir de kablosuz kayıp neredeyse yok gibi.

İlgili inceleme

İlgili ürün

Buraya kadar fiberin bina içerisine çekilmesi ve dağıtılmasıyla ilgili sanırım kayıpları minimumda tutabiliriz fakat asıl sorun katlara dağıtılacak bağlantı. Genel olarak şikayetleri katlardan alıyoruz. Her access point'e verilen farklı isim veya şifreler misafirlerin her seferinde lobby, teras ve kendi odalarında her seferinde farklı bir access pointe manuel bağlanmasına veya otomatik geçiş olmadığı için manuel bağlantı sağlayarak internet kullanımı ve deneyiminin adeta baltalıyor.

Mesh teknolojisine yabancı değilim ama uzun yıllardır takip etmiyorum. Tp-link DECO gibi ürünler gözüme çarptı özellikle tek şifre ile tüm ağa sinyal seviyesine göre otomatik geçişler benim için biçilmiş kaftan. Yani check in de misafire verilen şifrenin ilgili cihaza kaydedildikten sonra tüm otel içerisinde bir daha şifre veya bağlantı yapmaya çalışmaması önemli. Fakat bununla ilgili bir kaç sorun olacak.

1- Deco M4 veya E4 gibi ürünler ikili veya üçlü satılıyor. ikili paketten iki tane alıp hepsini aynı ağa bağlayabilir miyim. Yani 4 tanesini.

2- Lobby'den başlayıp terasa kadar 4 katlı bir internette kayıp olmasını istemiyorum bu nedenle bağlantıyı kablosuz olarak değil kablolu olarak dağıtmak istiyorum bu durumda yine misafirler lobide şifre girip yine bulunduğu kata veya sinyal kalitesine göre otomatik bağlantı sağlayabilir mi ? Yoksa bağlantının kablosuz olarak mı çoğaltılması gerekiyor.

3- Son olarak bu ürünlerde kişilere hız sınırı atayıp tüm interneti özellikle upload ile felç etmesinin engelleyebilir miyim ki bu da çok sık yaşadığımız bir sorun.

4- Emniyet için log tutabilir miyim ? Sanırım bu çok önemli değil zira şu ana kadar bu logları tutan kimse görmedim fakar zorunlu olduğunu biliyorum.

5- 40 kişinin bağlantısını yıllarca sorunsuz yapabileceği tek şifre ile tüm binada hız kaybı yaşamadan internet deneyimini yaşayabileceği farklı bir modem ve access point kombinasyonu önerilerine de açığım.



Cevaplayan arkadaşlar olursa Turizme ciddi bir katkı sağlamış olacaktır :)
belki bu şekilde başka turizmci arkadaşlarda buraları okuyup uygular.



B
5 yıl
Yüzbaşı

Fiberin girisine bir firewall cihazi gerekli. Fiyat fayda olarak lisansli bir sophos fw koy. Sophosun arkasina bir adet gigabit sw. Bu local network icin yeter. Bundan sonra da kat mesafesi, ap sayisina bagli olarak degisen seylrr. Katlar arasi kablo uzunlugu 80 mtyi gecekse fiberle gitmen lazim katlara backbone swden. Apleri de sophos marka alip yonetimini fwden yaparsin. Yada forti. Bu iki markanin ap yonetimi fwden yapilabiliyor. Hem misafir hem local internet yayini da yaparsin. Herseyden sonra misafir agi icin bir kimlik dogrulama sistemi gerekli. Useroam diye bi urun var. Deneyebilirsin. Bu urun ayni zamanda misafir icin 5651 gerekliligini de karsiliyor. Useroam in iki lisansi var. Localde olunca sunucu istiyor. Cloudda ise kiralama gibi calisiyor.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Y
5 yıl
Binbaşı

Hocam fiber modemden ip alabilecek kullanıcı sayısı maximum 30. türk telekom bu şekilde modemden sınırlamış. bilmiyorum turizm tesislerinin aboneliğinde böyle birşey var mı bilemiyorum ama Fiber internet aboneliğini yaparken bunu da göz önünde bulundurun. hatta şimdiden arayıp sorun derim. Ben durumu anlattığımda internet paylaşılmasın diye yapıyoruz cevabı aldım. Ücreti karşılığında 50 veya 100 kullanıcılı abonelik istedim, ikinci bir abonelik 120tl ye verebilirim dediler. Teknik bir kişi access pointle halledebilirsin dedi ama güvenmeyip router la mı demek istiyorsunuz dedim. evet evet dedi. Memleketteki bu liyakatsizlik her yerde karşımıza çıkıyor maalesef. Ben router ile bu 30 kullanıcı durumunu aştım diye düşünüyorum. pazartesiden itibaren denemesini yapabileceğim.

yukarıdaki arkadaşın dediği firewall cihazını bilgisayarcımız önermişti. tam olarak ne işe yarar bilemiyorum. kolaylıklar dilerim.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.