Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
49
Cevap
5733
Tıklama
4
Öne Çıkarma
Motorola, Arris ve diger kablo modemlerin Turksat Kablonet ile kullanilabilir hale getirilmesi
C
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Motorola ve Arris modemler kucuk bir konfigurasyon degisikligi yapilarak Turksat Kablonet ile kullanilabilir hale getirilebiliyormus. Bununla ilgili elde ettigim bilgileri asagida paylasiyorum. Eger elimdeki Motorola MB8600'u konfigure edip kullanilabilir hale getirebilirsem bunu yapan bir program yazip calismayan tum modemleri tek tiklamayla calisabilir hale getirebilecegiz. Bu programi ucretsiz ve acik kaynak kodlu olarak github uzerinden paylasacagim, boylece hickimse Turksat'a yalvarmak zorunda kalmayacak. Bu konuda sizlerin yardiminiza ihtiyacim var arkadaslar. Asagidaki yaziyi okuyup bu konuyla ilgili bilgilerinizi paylasmaniz cok onemli.

Bu arada bu konuyu okuyan arkadaslar konuyu "Öne Çıkar" butonuna tiklayip one cikmasini saglarlarsa konunun gundemde kalmasini saglamis olurlar.

* @standalone nickli arkadas sagolsun bu konuyla ilgili bildiklerini paylasti. Modemin Upstream frekans araligini 5-42 MHz araligindan 5-85 MHz araligina cekmek gerekiyormus. Gene ayni arkadas bunun SNMP ile yapildigini paylasti. Merak ettigim sey ise bunu kendimizin yapip yapamayacagimizdi. Motorola MB8600 modemin firmware kaynak kodlari indirilerek bazi SNMP bilgilerine ulasilabiliyor.

* Vizyon telekom ile yaptigim gorusmede modem konfigurasyonunun her seferinde kablonetten alinmadigini, bir kez konfigurasyon modeme yapildiktan sonra modemde bu konfigurasyonun kaldigini ogrendim. SNMP ile bu konfigurasyonu yaparsak bu degisiklik kalici olacak bu durumda.

* Arris'in dokumanindan ogrendigime gore modem ayarlarinda upstream diplexer filter seklinde bir parametre var, 0 veya 1 degerini aliyor. 0 olunca bir frekans araligini, 1 olunca diger frekans araligini kullaniyor. Bizim bu parametreyi SNMP uzerinden degistirmemiz gerekiyor. Buyuk olasilikla Motorola modemlerde de durum aynidir.

* Motorola M8600 firmware kaynak kodlarindan buldugum OID adresi bir noktada private olarak son buluyor SNMP ile erisim yapmak istedigimde. Sanirim bu noktadan ileri gitmek icin authentication yapmak gerekiyor.

* Modemi kablonete baglamadan sadece bilgisayara (veya bilgisayarin bagli oldugu routera) baglayip snmpwalker ve snmp-get komutlari kullanilarak erisim saglanabiliyor, diger SNMP yazilimlariyla da erisim saglanabiliyor.

SNMP gibi konularda bilgili olan bir arkadas yardimci olursa bu konfigurasyon problemini cozebilirsek Turkiye'deki tum kendi modemini kullanmak isteyen arkadaslarin problemini cozmus olacagiz. Evet arkadaslar, yardimlarinizi bekliyorum.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi csh -- 8 Şubat 2019; 21:18:21 >


Bu mesajda bahsedilenler: @standalone
C
5 yıl
Yarbay

Yanlış anlamayın yaptığınız yanlış demiyorum ancak Amerika'yı tekrar keşfetmenin bence bir anlamı yok.
Yurtdışından 100-200 USD fiyat aralığında modem getireceğinize 2.el 20 USD'ye DOCSIS 3.0 Bridge Moda geçme sorunu olmayan bir Netmaster yada Motorola bulun ilanlardan, kalan 80-180 USD'ye de adam akıllı bir router takın iş bitsin.
Türksat babamın firması değil, bu konuda onların bir teşebbüsü yoksa ben son kullanıcı olarak farklı ISP'lere yönelme hakkım var ki neredeyse 20 yıl Türksat Kablo kullanmış birisi olarak geçen sene bu absurd modem olayları ve durdulu-kalktılı, hoplayan-zıplayan tarifeler yüzünden bırakıp fibere geçmek zorunda kaldım.Pişman mıyım ? Aslında değilim ama stabil bağlantı veren ve köklü bir firmanın bu kadar saçma şekilde heba edilmesine ne yazık ki destek veremezdim ;)
Aslında çok zaman önce dile getirmiştim çözümü;
-Normal fiber hatlardaki ONT'ler gibi Türksat Kablo'da koaksyiel hat sonlandırıcı gibi birşey koyup arkasına güvendiği ve kullandığı birkaç alternatif marka ve modeli olan router pazarlamalı.Müşteri router istemiyorum derse sadece ONT benzeri cihazın kirasını/ücretini abonesine yansıtmalı.
Eğer ki senin düşündüğünü koskoca firma düşünmüyorsa, bırakta ne halleri varsa görsünler.
Yıl olmuş 2019, Türksat'ta modem problemi var hala...
Ben mi düşüneceğim bunu ?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Bulundugunuz bolgede fiber varsa kesinlikle haklisiniz. Benim sokagimda fiber baglanti yok. Turksat'in kafasina gore davranmasindan biktigim icin eve bir de TurkNet ADSL cektirdim, 12 megabit hiz alabiliyorum ADSL'den. Turksat gercekten kafasina gore, keyfi nasil isterse oyle davranan bir firma. Teledunya'yi kestirmek istedigimde tum hizmetlerimi sonlandirip beni haftasonu internetsiz birakan, kestirdikten sonra cesitli nedenlerle geri donmek isteyen olursa "ihya bedeli" olarak para alan bir firma.

Sizin dediklerinize tamamen katiliyorum, hatta fiber sonlandiriciya da gerek yok, direkt olarak isteyene fiber baglantiyi eve kadar versinler. Turksat oyle bir firma degil ama, analog kablo TV satmak isteyecek kablonet alanlara. Gereksiz yere kablo modem kullandirtacak. Kendi dandik modemlerini de satacak gereksiz yere.

Ben biktim Netmaster'in dandik modemlerini kullanmaktan. Bridge modunda kullaniyorum, yaninda TurkNet ADSL kullaniyorum, Mikrotik router kullaniyorum (ADSL ile kabloneti load balancing yapmaya calisiyorum fakat biraz zahmetli, henuz yeterince vakit ayiramadim), fakat dandik bir modem. Bir Motorola degil, Motorola'nin en dandik modemi Netmaster'in Infinity'sinden cok daha guzel calisiyor.

Neyse, ben Amazon'dan Motorola MB8600 aldim, Turksat yetkilileri konfigurasyon yuklemediler modeme. Uzun yazismalar ve israrlar sonucu modeme konfigurasyon yuklediler, bir tesekkur etmek icin aradim, 10 dakika sonra eski haline getirdiler modemi ve calismadi gene. Ben de Ubee modem alayim dedim, Netmaster'dan bir tik daha iyidir, kotunun iyisidir dedim, gelen Turksat yetkilisi (Orijin Muhendislik diye taseron bir firmayi yonlendiriyor bolgemizdeki Turksat) sordu niye modemi degistiriyorsun diye, arizali mi bu modem diye israrla ve sinirle sordu. Arizali olmadigini ogrenince gitti arizali bir Ubee modem getirdi, bendeki Netmaster Infinity modemi goturdu. Ariza kaydi biraktim, gorevli arizali modemi de goturdu, ariza kaydinin cozum kismina da "Abone modemi begenmedi, modem calistigi halde boyali oldugunu soyledi, baska modem istiyor" yazdi. Turksat'i kufretmek icin aradim, kadin ciktigi icin kufur de edemedim. 25 gun falan boyle ugrastirdilar, TurkNet ADSL'im de oldugu icin Internetsiz kalmadim o arada, biliyorum tabi Turksat'in ne mal oldugunu. Ubee modem ellerinde olmadigini, 200 Liraya kullanilmis, 250 Liraya yeni bir Ubee modem satabileceklerini soylediler Turksat'in taseron calisanlari. Neyse 1 saat sonra arayabilir misiniz dedim, aramadilar, ben verdikleri numarayi arayinca acmadilar telefonu, 250 Liraya yeni olani alacaktim. 2 saat sonra kendileri arayinca "keyfiniz nasil istiyorsa oyle yapin, ben modem almayacam, kiralamaya devam edecam, istediginiz modemi getirip takin" dedim. Su anda Netmaster CBW-383ZN modem kullaniyorum sayelerinde, onu uygun gorduler Turksat hazretleri.

Benim istedigim sey insanlar Turksat'a muhtac olmasinlar. Ben Turk Telekom'dan 2004 yilinda biktigim icin Turksat'a gecmistim ama goruyorum ki Turksat Turk Telekom'u mumla aratir hale gelmis. Turk Telekom gibi berbat bir firma bile fiber verse Turksat'ta dakika durmam ama mecbur kaldim.

Sirf Turksat'a muhtac olmamak icin Turkcell'in SuperBox baglantisini da dusundum, 4.5G limitsiz paketi bana uygundu fakat ev radyasyon dolacagi icin vazgectim. Evde hersey Internet uzerinden. Apple TV uzerinde Turkcell TV+, Netflix, BluTV, CuriosityStream, onun disinda VoIP telefon, bilgisayarim, vs. hepsi bu baglantiyi kullanacagi icin surekli bir 4.5G data akisi cok radyasyon olusturur diye dusundum.

Keske bir alt sokaktaki SuperOnline fiber bizim sokaga da gelse, bizim sokakla ilgilenen adama 3000 Lira para teklif ettim buraya getir diye, cevap vermedi. Turksat'la ugrasmaktan o derece biktim yani.

Benim gibi Turksat kablonet kullanmaya mecbur kalanlar icin bu cozumu dusundum. Destek olmak isteyen bilgili arkadaslar cikarsa dedigim gibi, bir program yazacagim grafik arayuzu olan ve her platformda calisabilen (macOS, Windows, Linux, iOS, Android), tek tiklamayla modemi taniyip ona gore konfigure edecek ve guvenli oldugunu belirtmek icin acik kaynak kodlu yapacagim. Yeter ki insanlar Turksat'a muhtac olmasinlar, biktim Turksat'i ihya etmekten. 3 yil once de 1 yil boyunca 6 megabit SuperOnline ADSL kullanmistim sirf Turksat'tan kurtulmak icin, o zaman TurkNet boyle avantajli degildi. Ayda 100 Lira 6 megabit SuperOnline ADSL'e veriyordum (8 megabit deyip 2 megabit kirpiyorlardi, altyapi buna izin veriyor diyorlardi ama ayni altyapida TurkNet 12.5 megabit verebiliyor, ne diyeyim simdi, al birini vur oburune).




Bu mesajda bahsedilenler: @Charmlander
S
5 yıl
Yarbay

Uzun yıllardır kablunet kullanan biri olarak motorola modem de kullandım netmaster modemde... Motorola veya Arris ya da başka marka modemler ilk başlarda çalışssa bile heran çalışmama tehdidiyle devam ediyor çünkü en ufak konfigurasyon değişikliği modeme yansıtılamıyor uyumsuzluk sorunu baş gösteriyor... O yüzden maceraya girip motorola deneyebilirsiniz şansınız yaver giderse ama ben çözümü netmaster modem + router ikilisi yapmakta buldum 5 yıldır öyle kullanıyorum sorunsuz... Benim tavsiyem de charmlander arkadaş gibi netmaster + router....


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Ben oyle dusunmuyorum. Kablonette Motorola modemle uyumsuzluk yaratacak konfigurasyon degisikligi bir tek upstream kanal frekans araligi var, o kadar. Ben de 10 yildir farkli farkli Motorola modem kullandim, hicbir problemle karsilasmadim onceden. Netmaster gibi kalitesiz modemlerde sadece ping olayi degil, sayfalar da daha gec yukleniyor, sayfalardaki resimler Motorola modeme gore daha gec aciliyor. Kullandigim Netmaster modemler de Motorola modemler de Mikrotik marka CloudRouterSwitch diye gecen gelismis bir routera bagli (isminde Switch kelimesinin gecmesine takilmayin, bir de bunu aciklamakla ugrasmak istemiyorum) ve Netmaster modem bridge olarak konfigure edilip tum guvenlik duvari secenekleri kapatilmisti. Onceden Cisco'nun ve Linksys'nin routerlarini da kullandim. Sonuc ayni, Netmaster modemler kalitesiz.

Eskiden Turksat Motorola gibi modemleri destekliyordu fakat bu destegi de kaldirdi. Kalitenin cozumu Netmaster modem + router kullanmak degil tam olarak. Turksat ultra dandik analog kablo tv hizmetini 27 Liraya satmak ve ayni zamanda kendi getirdigi (urettigi degil, getirdigi cunku bunlar Cin'de uretiliyor) Netmaster ve Ubee gibi modemleri kiralamak yada satmak amaciyla kablo hizmetini fibere cevirmiyor, cevirecegini de hic sanmiyorum. Bazi kampanyali tarifelerinde de 27 Liraya analog kablo tv hizmetini ek olarak satiyor ve mecburi kiliyor. Analog kablo tv kaldirilacakti 2019 yilinda, peki neden kaldirilmadi?? Cunku para tatli geldi.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi csh -- 9 Şubat 2019; 11:58:13 >


Bu mesajda bahsedilenler: @SysEdit
Ö
5 yıl
Yarbay

KabloNet konusundan geldim. Olur olmaz, mantıklıdır değildir bunlar ayrı tartışma konuları. Ancak burada güzel bir niyet var, İnşallah başarıya ulaşırsınız. Konu hakkında bilgisiz olmam sebebiyle konuyu öne çıkartmak dışında bir katkım şuanda ne yazık ki olmayacak. Ancak daha evvelki mesajlarda soru işareti uyandıran bir iki kısma açıklık getirmek istiyorum.

Turkcell'in 8Mbps deyip 12.5Mbps alan hatta 6Mbps vermesi aslında bir sorun değil. Zamanında ben de Turkcell ADSL kullanmıştım, muhtemelen size ADSL2+ yerine ADSL modülasyonu ile hizmet verdiler. ADSL'de de maksimum 8Mbps alınabiliyor biliyorsunuz, tabii ADSL'deki modülasyon kaynaklı kayıplar da yüksek olunca 6Mbps gelmesi normal. Muhtemelen TurkNet de şuan 14-15Mbps civarı bir hız tanımlamıştır.

Fiberde ONT FTTH sistemlerde şart. Neticede fiberin bir noktada sonlanması gerekiyor. FTTH sistemde de ONT'de son buluyor.

Turksat'ın sırf modem satmak için kabloda ısrar ettiğini düşünmüyorum. Şimdi fibersiz eski kurulumlarda santrale kadar alüminyum geliyor buna bağlı aboneleri fiber erişime fiber çekmeden döndüremezler, fiberli sahaları da DSL/E-WAN olarak kullansalar bu sefer işler çok karışacak, öte yandan fiber erişim için fiberli sahalarda bile DSLAM, MDU ya da santral tarafında GPON kartları kullanmaları gerekecek. Turksat gibi yavaş yatırım yapan bir kurum için bunlar çok fazla miktarda yatırım demek. Öte yandan konu üzerinde personeli yetkin duruma da getirmeleri gerekecektir. Bu kadar masrafa girmektense gidip ISS'lerle VAE anlaşması yapmaları bile daha ucuza gelir muhtemelen.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
S
5 yıl
Yüzbaşı

öncellikle uğraşınız için teşekür ederim, umarım bunu başarısınız
ama ben farklı bir şey sormak istiyorum

neden motorola 8600 tercih ettiniz öğrenebilirmiyim

docsis 3.1 veya 32 kanal destekli bir modem arıyorsanız, arris sb8200 hem bu özellikleri karşılıyor hemde upload frekans aralığı 5-85 mhz ve bunu config dosyasıyla veya ayarlardan biryerden açmak gerekmiyor

1 seneyi geçti tek problem yaşamadığım için bunları yazıyorum
bu zamandan sonra docsis 3.1 modem tercihi yapanların, arris sb8200 den başka model tercih etmelerini gereksiz macera olarak görüyorum (docsis 3.1 fiyatları birbirine yakın)

ayrı bir mevzu ise charmlander dediklerine hak veriyorum çünkü verilen hizmet hız ortadayken, bu sisteme docsis 3.1 modem bile fazla

elbet günün birinde bizim sistemlerimizde docsis 3.1 hızmeti verecek, hızlar 1gbiti geçecek ama ozamana kadar..





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sculpneo -- 9 Mart 2019; 20:57:6 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
C
5 yıl
Yarbay

Frekans sorunu olmayan DOCSIS 3.0 olarak hangi arris modem almalıyız? SBG6580 frekansı uygun müdür?



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @sculpneo
S
5 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: coolman7

Frekans sorunu olmayan DOCSIS 3.0 olarak hangi arris modem almalıyız? SBG6580 frekansı uygun müdür?
SBG6580 Sorunsuz olarak kullanabilirsin...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
5 yıl
Yarbay

cevap için teşekkürler



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @SysEdit
B
5 yıl
Yüzbaşı

Turksat'ın tek sorunu modem bende motorola sb6120e modeminı aldim yaninda iyi bir router aldim netmaster göre ping stabilleşti,hiz stabilleşti,internet sayfa açilişları hızlandı turksat'ın modem politikası dişinda çok memnunum arıza olunca 1 saat içinde çözülüyor 5 senedir kullanıyorum internet kesıntım 5 yıl boyunca 2 saattı geçmemiştir



C
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Arkadaslar olay o kadar kompleks birsey degil, yazilimsal degisiklik de gerekmiyor. Gereken sey Turksat tarafindan modeme bir konfigurasyon gonderilmesi, o kadar. Eskiden Turksat Motorola gibi modemlere konfigurasyon gonderiyordu, artik gondermiyor, sadece kendi kiraladigi modemleri kullandirtmak istiyor. Kimse de bu konuda bana destek vermeyince denemeleri biraktim. Herkes neden bunu yapiyorsun, neden boyle yapiyorsun vs. deyince cok da umursamadim acikcasi. Ben insanlarin bunu desteklemesini, teknik bilgi paylasmasini bekliyordum acikcasi.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi csh -- 10 Mart 2019; 23:27:8 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

C
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: sculpneo

öncellikle uğraşınız için teşekür ederim, umarım bunu başarısınız
ama ben farklı bir şey sormak istiyorum

neden motorola 8600 tercih ettiniz öğrenebilirmiyim

docsis 3.1 veya 32 kanal destekli bir modem arıyorsanız, arris sb8200 hem bu özellikleri karşılıyor hemde upload frekans aralığı 5-85 mhz ve bunu config dosyasıyla veya ayarlardan biryerden açmak gerekmiyor

1 seneyi geçti tek problem yaşamadığım için bunları yazıyorum
bu zamandan sonra docsis 3.1 modem tercihi yapanların, arris sb8200 den başka model tercih etmelerini gereksiz macera olarak görüyorum (docsis 3.1 fiyatları birbirine yakın)

ayrı bir mevzu ise charmlander dediklerine hak veriyorum çünkü verilen hizmet hız ortadayken, bu sisteme docsis 3.1 modem bile fazla

elbet günün birinde bizim sistemlerimizde docsis 3.1 hızmeti verecek, hızlar 1gbiti geçecek ama ozamana kadar..
Motorola MB8600 modem tercih etmemin nedeni reviewlarda cok ovulen bir modem olmasi. Arris SB8200 cok fazla isiniyormus, Motorola MB8600 daha iyi dizayn edilmis bir modem diye bahsediliyor. Amacim guncel bir modem almakti.

Bu arada Arris SB8200'de de ayni parametre var ve upstream multiplexer frekans araligi bir parametre araciligiyla degistiriliyor, bu islem gene SNMP araciligiyla yapiliyor. MB8600'u arastirirken ona da denk geldim, ordan biliyorum. Buyuk olasilikla Arris SB8200'un de upstream multiplexer frekans araligi Motorola MB8600 gibidir. Arris SB8200'u konfigurasyonu yapilmadan kullanan var mi? Bu konuda bilgi verebilir mi?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Ö1f1

KabloNet konusundan geldim. Olur olmaz, mantıklıdır değildir bunlar ayrı tartışma konuları. Ancak burada güzel bir niyet var, İnşallah başarıya ulaşırsınız. Konu hakkında bilgisiz olmam sebebiyle konuyu öne çıkartmak dışında bir katkım şuanda ne yazık ki olmayacak. Ancak daha evvelki mesajlarda soru işareti uyandıran bir iki kısma açıklık getirmek istiyorum.

Turkcell'in 8Mbps deyip 12.5Mbps alan hatta 6Mbps vermesi aslında bir sorun değil. Zamanında ben de Turkcell ADSL kullanmıştım, muhtemelen size ADSL2+ yerine ADSL modülasyonu ile hizmet verdiler. ADSL'de de maksimum 8Mbps alınabiliyor biliyorsunuz, tabii ADSL'deki modülasyon kaynaklı kayıplar da yüksek olunca 6Mbps gelmesi normal. Muhtemelen TurkNet de şuan 14-15Mbps civarı bir hız tanımlamıştır.

Fiberde ONT FTTH sistemlerde şart. Neticede fiberin bir noktada sonlanması gerekiyor. FTTH sistemde de ONT'de son buluyor.

Turksat'ın sırf modem satmak için kabloda ısrar ettiğini düşünmüyorum. Şimdi fibersiz eski kurulumlarda santrale kadar alüminyum geliyor buna bağlı aboneleri fiber erişime fiber çekmeden döndüremezler, fiberli sahaları da DSL/E-WAN olarak kullansalar bu sefer işler çok karışacak, öte yandan fiber erişim için fiberli sahalarda bile DSLAM, MDU ya da santral tarafında GPON kartları kullanmaları gerekecek. Turksat gibi yavaş yatırım yapan bir kurum için bunlar çok fazla miktarda yatırım demek. Öte yandan konu üzerinde personeli yetkin duruma da getirmeleri gerekecektir. Bu kadar masrafa girmektense gidip ISS'lerle VAE anlaşması yapmaları bile daha ucuza gelir muhtemelen.
Ben gercekten yildim ve usandim bunlarin problemleriyle ugrasmaktan. Turkcell gelir ADSL modulasyonuyla hizmet verir, zaten 16mbps hiz veremedikleri icin 8 tanimlayacagiz diyorlar, yani Turkcell kadar kuralci bir firma da gormedim, modulasyonu bile bu sekilde ayarliyorlarsa diyecek laf bulamiyorum.

Kablonet problemini su sekilde cozdum: Sikayetim uzerine Turksat'in taseron firmasi calisanlari geldiler hem kablonetimi hem de evimde bagli bulunan Turknet ADSL kablomu bozup gittiler. Bir sikayet daha actim, ADSL konusunda birsey yapamayacaklarini soylediler, kabloneti duzeltip defolup gittiler. Butun bu ugraslar sonunda kablonetin kiytirik infinity modeminden oldum, yerine eski pusku netmaster modem koydular, o modemin admin ekranina da giremiyorum, evde hem modemin wifi'si acik kullanmadigim halde, hem mikrotik routerin wifi'si acik. Modem bridge modunda calismiyor cunku bridge moduna alinca bir sure sonra sacmaliyor, Internetim kopup duruyor. Modeme dokunmak istemedim cunku cok kiytirik, reset atmak istemedim ne olur ne olmaz diyerek. Turksat'i aramaya korkuyorum, kiytirik da olsa calisan bir kablonet erisimim var su anda. Bir gun bu iskencenin bitecegini umuyorum.

Turksat yetkililerinin bozdugu (nerden mi biliyorum, cunku sikayet cozumlendi diye isaretlendigi gun hem kablonetim hem ADSL'im bozulmustu ve ADSL halen bozuk) Turknet ADSL'im halen bozuk, telefon kablosunu yenilemek icin para ayirmak istemiyorum su anda. ADSL'i kestirsem mi, kabloyu mu yenilesem kararsizim. Kabloyu yenilesem Turksat gorevlileri gene zarar verir mi, bilemiyorum. Yildim, biktim, usandim acikcasi.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Ö1f1

KabloNet konusundan geldim. Olur olmaz, mantıklıdır değildir bunlar ayrı tartışma konuları. Ancak burada güzel bir niyet var, İnşallah başarıya ulaşırsınız. Konu hakkında bilgisiz olmam sebebiyle konuyu öne çıkartmak dışında bir katkım şuanda ne yazık ki olmayacak. Ancak daha evvelki mesajlarda soru işareti uyandıran bir iki kısma açıklık getirmek istiyorum.

Turkcell'in 8Mbps deyip 12.5Mbps alan hatta 6Mbps vermesi aslında bir sorun değil. Zamanında ben de Turkcell ADSL kullanmıştım, muhtemelen size ADSL2+ yerine ADSL modülasyonu ile hizmet verdiler. ADSL'de de maksimum 8Mbps alınabiliyor biliyorsunuz, tabii ADSL'deki modülasyon kaynaklı kayıplar da yüksek olunca 6Mbps gelmesi normal. Muhtemelen TurkNet de şuan 14-15Mbps civarı bir hız tanımlamıştır.

Fiberde ONT FTTH sistemlerde şart. Neticede fiberin bir noktada sonlanması gerekiyor. FTTH sistemde de ONT'de son buluyor.

Turksat'ın sırf modem satmak için kabloda ısrar ettiğini düşünmüyorum. Şimdi fibersiz eski kurulumlarda santrale kadar alüminyum geliyor buna bağlı aboneleri fiber erişime fiber çekmeden döndüremezler, fiberli sahaları da DSL/E-WAN olarak kullansalar bu sefer işler çok karışacak, öte yandan fiber erişim için fiberli sahalarda bile DSLAM, MDU ya da santral tarafında GPON kartları kullanmaları gerekecek. Turksat gibi yavaş yatırım yapan bir kurum için bunlar çok fazla miktarda yatırım demek. Öte yandan konu üzerinde personeli yetkin duruma da getirmeleri gerekecektir. Bu kadar masrafa girmektense gidip ISS'lerle VAE anlaşması yapmaları bile daha ucuza gelir muhtemelen.
Turksat neden DSLAM kullansin ki? DSLAM'lar bildigim kadariyla DSL baglantiyi dagitmak icin kullanilan, Turk Telekom tarafinda bulunan cihazlar. Rack, Shelve, Board, Port seklinde adreslenen bir yapilari vardi ve bu adresleme uzerinden konfigurasyonu yapiliyordu. Turksat'in DSL ile isi yok ki, tek yapmasi gereken sey fiber baglantiyi modemsiz olarak router uzerinden evlere dagitmak, bunun icin PPPoE protokolunu kullanabilir ornegin.

Turksat sirf modem satmak icin kabloda israr edecek bir firma mi? Evet, aynen oyle! Dogru ama eksik. Bir de teknoloji yoksunu insanlarin kullandigi analog kablo tv paketini herkese kakalamak. Kablonet almak istediginizde ya taahut verip analog kablo tv hediyeli bir paket seciyorsunuz, yada analog kablo tv'ye 27 Lira veriyorsunuz. Bunlari yapan bir firma kablo modem kiralamak icin problem cikarmaz mi??

Turksat'in zaten fiber altyapisi var, analog kablo tv satmak ve modem kiralamak gibi cikarlari olmasa neden halen kablo modem kullansin ki? Superonline gibi apartmanlara fiber getirir, bu fiberi router kullanarak dagitirdi. Televizyon hizmetini de Turkcell TV+ gibi Internet (yada kendi intranet agi) uzerinden verebilirdi cok rahat bir sekilde.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi csh -- 11 Mart 2019; 0:5:52 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
5 yıl
Yüzbaşı

kim çok ısınıyor yazmış bilmiyorum ama abartıldığı bir gerçek
yanında airties 5760 vdsl modemim var aynı ısınma seviyesinde

< Resime gitmek için tıklayın >

ben sadece mail attım turksata modemi online hale gelmesi için, online olduğunda upload frekans için birşey yapılmadan 41,8 ve 55,4 mhzden bağlandı
beni arayıp danışan, datasheet isteyen, bilgi alışverişinde bulunduğumuz turksat yetkilisi bundan bahsetmedi hiç
bir ara 60 küsür mhzden bağlıydı bir süre sonra o 55.4 oldu
onlarca kez deneme amaçlı modemi fabrika ayarlarına döndürdüm herzaman aynı mhzden bağlandı

motorola 8600 için olmasada, arris 8200 için yapabileceğim yardımcı olacağım birşey varsa istemekten çekinmeyin lütfen

sizde benim gibi vdslle load balance yapmak isterseniz çok basit şekilde tplink tl-er6120 routerla halledebilirsiniz





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sculpneo -- 11 Mart 2019; 0:23:43 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @csh
C
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: sculpneo

kim çok ısınıyor yazmış bilmiyorum ama abartıldığı bir gerçek
yanında airties 5760 vdsl modemim var aynı ısınma seviyesinde

< Resime gitmek için tıklayın >

ben sadece mail attım turksata modemi online hale gelmesi için, online olduğunda upload frekans için birşey yapılmadan 41,8 ve 55,4 mhzden bağlandı
beni arayıp danışan, datasheet isteyen, bilgi alışverişinde bulunduğumuz turksat yetkilisi bundan bahsetmedi hiç
bir ara 60 küsür mhzden bağlıydı bir süre sonra o 55.4 oldu
onlarca kez deneme amaçlı modemi fabrika ayarlarına döndürdüm herzaman aynı mhzden bağlandı

motorola 8600 için olmasada, arris 8200 için yapabileceğim yardımcı olacağım birşey varsa istemekten çekinmeyin lütfen

sizde benim gibi vdslle load balance yapmak isterseniz çok basit şekilde tplink tl-er6120 routerla halledebilirsiniz
Cok tesekkurler. Buyuk olasilikla sizin modeminize konfigurasyon yuklemislerdir ama benim modemimde cok sorun cikardilar ve yuklemediler konfigurasyonu. MG-SOFT ile yaptigim yazismalarda modemi SNMP ile konfigure edebilecegimi, bu konfigurasyonu yaparsam modem kapanip acildiginda gitmeyecegini, konfigurasyonun her acilista yuklenen birsey olmadigini ogrendim. Ayrica bana kullanma kilavuzundan bir sayfa da soylediler MIB Browser'in. MIB Browser trial surem gecti, tekrar baslatmak icin yazisip denemeler yapmam lazim. Bir haftasonu ugrasabilirim, bu siralar yorgun oldugum icin deneyemedim acikcasi, bir de forumda yapilan olumsuz yorumlar da beni cok yildirdi aslinda.

Bir adim ilerlesem aslinda herkes icin konfigurasyon yapacak bir yazilim gelistiririm, bunu acik kaynak kodlu yapip Internet uzerinden de paylasirim, yeter ki insanlar Turksat'a yalvarmak zorunda kalmasin, benim gibi magdur olmasin.



Ö
5 yıl
Yarbay

Evet hocam, DSLAM dediğiniz işi yapan, cihaz, şimdi Turksat Docsis kullanmasa hangi alternatifleri var? Ya FTTC-FTTB/DSL şeklinde DSLAM kurarak, FTTB/ETh şeklinde MDU kurarak, Fiberi daireye kadar çekerek dairede ONT'de sonlandırıp, santral tarafında da GPON kartlarını dizerek FTTH. Tüm bunlar maliyet hocam. Gidip hali hazırdaki Docsis sistemi bu FTTx teknolojilere döndürmek çok maliyetli olur, ha bundan sonraki kurulumları FTTx şeklinde yapabilirler ama bu da gerekli otomasyon yazılımları, personel eğitimi, tedarikçilerle anlaşma, acemilik sürecinde yaşancak bir çok sorun (komik ama gerçek, Türk Telekom da Turkcell de FTTx sistemlerini standartlaştırana kadar acemilik çektiler, acemice çok uygulama oldu). Tüm bunlar ciddi masraf iken hazır kurulu bir düzen varken değiştirmek mantıklı mı, pek zannetmiyorum. Modem satışından gelen gelir de tuzu, biberi oluyordur ama modem işi FTTx kurulumları yapmamalarının başlıca izahı olamaz bence.

Türk Telekom'da da sabit telefon ya da yalın internet adıyla benzeri bir durum mevcut, devam ettirmenin yolu çok hocam FTTx sistemde de maksat hava parası almak olsun, çözüm bol


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @csh
Ö
5 yıl
Yarbay

Valla hocam tek kelimeyle eziyet bu yaşadıklarınız. İnşallah dilediğiniz gibi bir düzene sokarsınız.

Hocam ankastre bağlantısını bozmuş olabilir Turksat'ın taşeronları. Bir kontrol edin isterseniz, öyleyse basit bir şekilde çözülür ADSL hattının sorunu.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @csh