Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
7
Cevap
1069
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Kabin yenileme .
E
5 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Arkadaşlar Elimden Kenwood S-58 eski stereo kolonlar var, tamamen orjinal ama suntası berbat halde arkada çökük var bazı yerleri dökülüyor.

Orjinal ölçüleri 50*25*24cm yani 30 LT, ben bu 30 Litrelik hacmi koruyarak şekliyle oynayabilir miyim yeni kabini kare yapabilir miyim mesela? Farkeder mi yoksa standart orjinal ölçülerinde yeni suntamı kestireyim? Ham suntayı çok çok ucuza alabiliyorum tanıdık var, kabin şekliyle oynayasım var ne dersiniz? Bide hava portunun yeri önemli midir?

Resimdeki kolonlar bendekiler değil aynı model örnek olsun diye koydum, bendekiler rezil durumda
< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emrecan1 -- 14 Aralık 2018; 11:7:35 >

E
5 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Yaw millete frekans anlatırsınız, biz sabit hacmin şeklini değiştirsek olur mu dedik o kadar :) neyse orjinal şekilde kestiririm selametle.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
K
5 yıl
Yarbay

Kabinin hacmi dışında, ölçülerinin orantısının da önemi vardır.
Zira sesin bir dalga boyu vardır. Kabinin içinde bu dalga boyuna göre bir rezonans meydana gelir. Kabinin genişlik/yükseklik/derinlik ölçülerine göre 3 adet rezonans meydana gelir. Bu rezonanslar kabin iç duvarlarının ses yalıtım malzemesi ile kaplanması ile bir ölçüde sönümlendirilir. Ancak kabini kare yani küp şeklinde yaparsanız bu rezonanslar çakışacak, birbirlerini güçlendirecektir. İdeal olarak hiç bir ölçüsü diğer ölçünün tam katı hatta yarım katı kadar olmamalı. Zira armonikler de birbirini tetikler.

Diyeceksiniz, e peki subwoofer'lar hep küp şeklinde yapılıyor...
Subwoofer'ların çalıştığı 80 Hz altı frekanslarda sesin dalga boyu 8-10 m.ye ulaşır, dolayısı ile kabin içinde rezonans yaratmaz. Bu nedenle bu konu subwoofer'lar için önemli değildir.

Hoparlör sistemleri uçsuz bucaksız bir elektro-akustik bilimi konusudur.
Bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmak için Vance Dickason'un Loudspeaker Design Cookbook adlı kitabını okuyabilirsiniz.
http://www.zilesystems.com/wp-content/uploads/2014/12/Loudspeaker-Design-Cookbook.pdf




Bu mesajda bahsedilenler: @emrecan1
T
5 yıl
Yarbay

Kasanın orijinalinin içinde ayrı bölme vs gibi birşeyler yoksa kasanın şeklini değiştirmenin bir sorun yaratacağını düşünmüyorum.



Bu arada portu arkaya alırsanız hoparlörün arkasında duvar ile min 30 cm boşluk bırakarak kullanmanız gerekir. Eğer böyle bir şansınız yoksa portu önde yapın yine



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @emrecan1
E
5 yıl
Yarbay

Sunta diyorsunuz,,, sunta hoparlör kabini için verimsiz malzemedir.

Kabinin orijinal fabrika çıkış ölçülerini koruyarak, tekrar üstüne basarak söylüyorum MDF den yenileme yapınız, montajını çok sağlam yapın, ses çıkış konnektörü ve kabin önüne gerdireceginiz perdeyide hesaba katın,, perde için kabin kenar ölçülerinde 05cm x 05cm çıta klavuz yapılarak, bu kılavuza perde gerdirilerek ön görünüm güzel olacaktır



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
5 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Tamam Mdf kestireyim bakalım teşekkürler.




Bu mesajda bahsedilenler: @Emin-Firtina
C
5 yıl
Binbaşı

Ne yaparsanız yapın orijinalinin yerini tutmayacaktır. Eskiler bilir, el arabasında kaset satan işportacıların. Hoparlörüne benzer. Ayar tutturamazsınız. Üstelik maliyeti de “astarı yüzünden pahalı” misali olur. Boşuna uğraşmayın derim. Tabii kulağınız hassas ise.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
5 yıl
Yarbay

Doğru tabi orjinal görüntüsü gibi olmaz, montaj geçiş yerleri , plastik makyajı eskisi gibi olmayacaktır, sunta eni derinliği mm si tutmaz..

Bide şu durum var, su almış parçalamış sunta ses kaçıracağı için verimsiz çalışacaktir, yapılacak yeni kabin orjinal enatlara uyarak ve montaji hava kacirmayacak şekilde yapilirsa, ses daha güçlü tonlu çalacaktir



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @cazsever
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.