Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
42
Cevap
8712
Tıklama
9
Öne Çıkarma
İTÜ ve İnşaat Mühendisliği Hakkında Sorularınız
A
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Dostlar merhaba, 2009'da üye olduğum bu forumda çok güzel zamanlarım geçti, şimdi sınava giren kız kardeşim için başlıkları gezerken belki bir yardımım dokunur dedim, bu başlığa yazıyorum.

İTÜ İnşaat Mühendisliği 4.sınıf öğrencisiyim. Elimden geldiğince bölümü anlatarak başlayayım.

Lisedeyken de inşaat mühendisliği düşünüyordum, İTÜ'yü tercih ettim sıralamam 14 bindi.

Neler yaptığımla başlayayım, okulun imkanlarını bu şekilde anlatabilirim.

Okulu kazanır kazanmaz hazırlığı atlamak istiyordum, fen lisesi çıkışlıydım ingilizce avantajım da vardı. Okul Maçka kampüsünde 475 tl gibi bir ücretle hazırlığı atlamak isteyenlere kurs veriyordu yazın, oraya gidip biraz da kasarak geçtim hazırlığı. Bu arada %30 veya %100 ingilizce hazırlıkta hiçbir farkı yok.

Adana'dan geldim ve akrabam falan da yoktu, kampüsün içindeki yurtlara başvurdum ve yurtta kaldım. En son ücret 330 tl'idi, İstanbul için uygun bir rakam bu. 3 kişi kalıyorsunuz, her türlü imkan var ama 1500 erkek o biraz sıkıcı :) Ama arkadaş edinmek için mükemmel bir yerdir Vadi Yurtları.

Her neyse arkadaşlar, kampüsten bahsedeyim; 2500 dönümlük bir arazinin içinde kampüsün kuzeyi maslağa, doğusu İstinye'ye, güneyi Etiler'e batısı Sanayi Mahallesi-4.Levent'e uzanmaktadır. Konum olarak gerçekten iyi, kapının önünden kalkan metroyla ulaşım gayet rahat. Okulun içinde kantinler hariç yemek yiyebileceğiniz 15 civarında farklı mekan var. Bu 2500 dönümlük arazinin 670 dönümü ormanlık, geri kalanı kullanabileceğiniz diğer alanlardan oluşuyor. Boğaziçi'nin manzarası daha iyi fakat onun dışında ben Türkiye'deki en iyi kampüs olduğunu söyleyebilirim.(ODTÜ'lü arkadaşlar kusura bakmasın, kampüsleri daha büyük fakat işlevsel değil.) Arazi 1979 yılında İTÜ İnşaat'tan mezun olan dönemin başbakanı Süleyman Demirel tarafından sağlanmıştır. Son 10 yılda gerçekten çok gelişme katedilmiş bu anlamda, eski mezunlar çok şaşırıyor İstanbul'dakilerin son halini mutlaka görmesini tavsiye ederim.

Gelelim okul hayatıma, okula başlar başlamaz bana çok şey katan "Mühendisliğe Hazırlık Kulübü"ne üye oldum, 3 yıl burada görev yaptım. Bu kulüp sadece inşaat mühendisliği öğrencilerinin olup, Türkiye'de hiçbir kulübün yapamadığı birçok şeyi yapabilmiştir. İnşaat bölümüne değer ve prestij katan büyük işler yapılmaktadır araştırabilirsiniz.

Bu kulüp sayesinde 3 defa yurtdışına çıktım ikisinde hiç para bile ödemedim, en önemlisi çok güzel dostluklar edindim. Son yılımda teknik geziler organize ettim, Bahreyn'e teknik gezi düzenledim. Bunun dışında Türkiye'nin bir çok yerine de geziler düzenledik, bu sayede hem birçok şantiyeyi gördük, hem eğlendik. Bunların hepsi İTÜ'nün özel sektördeki prestiji, saygınlığı sayesinde gelen desteklerle oldu. Başka bir inşaat mühendisliği kulübü de bu sıklıkla etkinlik çıkaramıyor zaten. Kısaca kendinizi geliştirebileceğiniz çok güçlü bir kulüp yapısı var okulun.

İnşaat fakültesinde 2.sınıftan itibaren ders almaya başladım, bölümdeki hocaların anlayışlı ve iyi insanlar olduğunu söyleyebilirim, özellikle asistan hocalarla aranızı iyi tutarsanız çok güzel abi-kardeş ilişkisi yakalayabilirsiniz. Bunun dışında dersler yapısal olarak makina mühendisliği kadar zor değil, fakat belli bir sistem var ve özellikle 3.sınıfta büyük bir yoğunluğun içine giriyorsunuz. Tüm dersleri geçmek için özel hayattan ciddi kısmak gerekiyor 3.sınıfta.

Fakat okurken kulüp etkinliklerinin yanı sıra dil öğrenmek için okulun açtığı dersler var, ben 1,5 sene boyunca Fransızca eğitimi aldım. Bu sayede ortalamam yüksek olmamasına rağmen Fransa'ya Erasmus programını kazandım. Okulun bu imkanlarından da memnun olduğumu söyleyebilirim.

Bunun dışında gelelim en önemli meseleye, özel sektörle ilişkiler. İTÜ'nün tüm bölümlerini bilmem ama özellikle inşaatın bu anlamda 1 numara olduğunu söyleyebilirim. Her şeyden önemlisi sektörde iş yapan büyük firmalarının çoğunun mühendis kadrosu tepeden tırnağa İTÜ'lü.(Konut yapan şirketlerde pek bulamazsınız.Kastettiğim yurtdışında altyapı işleri yapan firmalar)

Bu durumun ciddi avantajı var. Çünkü çalışan mühendis mezun olduğu kurumdan memnunsa, altından yetişecek olan mühendisin de bu sistemden gelmesini talep eder. Bu da ister istemez bir mezun dayanışmasına sebep oluyor. Ben torpilsiz bir şekilde 80 yıllık bir inşaat firmasının düzenlediği yarışmayı kazanarak part time çalışmaya hak kazandım. Tamamen teknik bilgilerin de ölçüldüğü bu yarışmada yarışmayı kazananların çoğu İTÜ'lüydü. Bu anlamda da bir fikir verebilir size.

Bunların her birini bir fikir vermesi açısından söylüyorum.

ÖZET: Bana göre üniversiteler iş bulma kurumları değildir. Bir mühendis sadece bu beklentiyle üniversiteye girmemelidir. İTÜ kimseye iş garantisi vermez. Veren üniversiteye de gitmeyin bu yanlıştır. İTÜ'ye girip bomboş çıkan bir sürü insan da var.

Asıl önemli konu kendini geliştirmek isteyen insana okulun destek olup olmadığıdır. "Teknik Üniversite" size bu platformu sağlar. İsterseniz dizayncı, şantiyeci, akademisyen olun. İTÜ size köstek olmaz kendinizi geliştirirsiniz.

İTÜ'ye çok sövdüğüm zamanlar da oldu ama bunlar genelde ufak tefek şeylerdi. Fakat az önce bir arkadaş sadece adı var yazmış, üzüldüm. O yüzden de yazmak istedim, hem de forumdan çok yararlandım zamanında bir vefa borcum olsun.

Biraz karışık gitmiş olabilirim aklıma ne geldiyse yazdım arkadaşlar. İyi forumlar.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atom239 -- 6 Ağustos 2018; 1:20:46 >

I
6 yıl
Er

Kendi fikrimce ülkedeki sayılı "underrated" bolumlerdendir ve kısmetse ben de oraya geleceğim. Up



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
6 yıl
Yüzbaşı

yararlı konu



M
6 yıl
Yüzbaşı

Benden de bir up :)



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

W
6 yıl
Binbaşı

oh uplayayım çok güzel konu



A
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Kontenjanları YÖK belirliyor maalesef, Türkiye'nin en kalabalık inşaat mühendisliği tam 245 kişi alıyor.



Sıralamalar düşmüş sanırım ama bu yüzden yani okulun yapabileceği birşey yok.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Iapeteus
M
6 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: atom239

Kontenjanları YÖK belirliyor maalesef, Türkiye'nin en kalabalık inşaat mühendisliği tam 245 kişi alıyor.



Sıralamalar düşmüş sanırım ama bu yüzden yani okulun yapabileceği birşey yok.
Bu tercih doneminde %30 ing 195+5 %100 ing 60+2 kontenjan alacak. Ben geçen sene bölüm başkanından kontenjanın 50 kişi azaltılması istendiğini duymuştum. Lakin bunu duyan YÖK bu sene ve gecen sene toplam 15 kişilik kontenjan artışı yaptı. İmkanlar aynı ama her sene birçok bölümde çok sayıda kontenjan artışı oluyor.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

M
6 yıl
Yüzbaşı

up. elinize sağlık hocam yararlı konu



K
6 yıl
Er

hocam benim ingilizcem iyi ve mühendisliği ingilizce öğrenmek istiyorum sıralamam 17.8 yani itü %100 ingilizce muhtemelen gelmez o yüzden odtü inşaata gidicem yüksek ihtimalle. Yurtdışı odaklı çalışmak istiyorum araştırdığıma göre Rusya'da inşaat sektörü baya iyimiş ve Türkiye'den gidip rahatça iş bulunabiliniyormuş.Kısacası sırf ingilizce diye Odtü'yü tercih etmem sizce saçmalık mı yoksa yurtdışı düşünüyorsam mantıklı mı. Cevaplarsanız teşekkür ederim.



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Dostum yurtdışı firmalar seni işe alırken %100 müsün %30 musun sormuyorlar bile direk ingilizce sınavına sokuyorlar adamlar. Ki böyle olmasa bile %30'dan %100'e geçiş yapabilirsin veya geçiş yapmadan derslerin tamamına yakınını ingilizce alabilirsin.



İnşaatta her dersin hem türkçe hem ingilizcesi açılıyor istedigini seçebilirsin. Karar senin ama ingilizce için böyle bir tercih yapmanın pek anlamı yok



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @KaM666tr
F
6 yıl
Er

Upp



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

V
6 yıl
Çavuş

Hocam elektronik haberleşme bölümü nasıldır? Bir de odtünün inşaatı mı daha iyi yoksa itü mü?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: vizyoncukk

Hocam elektronik haberleşme bölümü nasıldır? Bir de odtünün inşaatı mı daha iyi yoksa itü mü?
Elektronik haberleşmede arı teknokentlerin avantajı büyük oluyor giden arkadaşlarım memnun ama bir tavsiyede bulunamam bilmiyorum çünkü.

Ben diğer bölümlerle ilgili karşılaştırma yapamam ama objektif olarak gözlemlerimle inşaatta itünün önde olduğunu net bir şekilde söyleyebilirim


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Arkadaşlar özel mesaj atacağınıza buradan sorsanız diğer arkadaşlar da faydalanır belki





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atom239 -- 6 Ağustos 2018; 18:19:55 >

B
6 yıl
Teğmen

Hocam kimya mühendisliği nasıldır bilgi verir misiniz ?

İş olanakları , Türkiye ve Dünya'daki geleceği , öğrenci memnuniyeti vs.

İTÜ kimya mühendisliği hakkında da özel yazabilirsiniz .


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Kimya sektörü çok geniş, mutlaka kendinizi geliştirebileceğiniz bir branş bulup ilerleyebilirsiniz diye düşünüyorum ama bilmediğim bir konu, daha fazla yorum yapamam.




Bu mesajda bahsedilenler: @baypessimist
F
6 yıl
Yarbay

Merhaba, bir inşaat mühendisliği öğrencisi olarak bazı sorular sormak istiyorum umarım cevaplama nezaketinde bulunursunuz :)

1) Mezuniyetinize az kaldı sanıyorum, mezun olduktan sonrası için nasıl planlarınız var? Hangi yoldan yürüyeceksiniz?

2) Kulübünüzle düzenlediğiniz gezileri nasıl finanse ettiniz ve bedavaya katılma şansını yakaladınız?

3) İnşaat mühendisliğinde kadınların durumu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce eşit haklara veya fırsatlara sahipler mi?

4) Yeni mezun maaşları hakkında bilginiz var mı? Varsa paylaşabilir misiniz?

5) Uzun dönem için (10 yıl~) nasıl bir gelecek planlamanız var?


Teşekkürler şimdiden :)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fire Cavalry -- 8 Ağustos 2018; 1:9:37 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
6 yıl
Yüzbaşı

şu gözlemlerinizden biraz bahseder misiniz ben odtü inşaat mühendisliği öğrencisiyim de size itünün önde olduğunu düşündüren nedir, sorumu yanlış anlamayın meraktan soruyorum bana kalırsa iki üniversite de eşittir yani burda odtü fanboyluğu yapmıyorum




Bu mesajda bahsedilenler: @atom239
C
6 yıl
Er

Benim puanım %100 İngilizcesine yetmiyor o yüzden içimde soru işareti var sizce Türkçesini tercih edersem bi dezavantajı olur mu ileride



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
6 yıl
Yüzbaşı

Görmüşken sadece birşeyi cevaplamak istiyorum bu yurtdisina yapilan teknik gezi ve tabi ayni zamanda olan seyahat yanlış bilmiyorsam sponsorlar sayesinde masraf çıkmıyor lakin kontenjan az oluyor ve o kişiler de kulüpte ki aktiflik sırasına gore yapiliyor. Konu sahibi zaten görürse cevaplar diye düşünüyorum ama ben de görmüşken bildiğim kadarıyla cevaplamak istedim



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Unknownuser87442