Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
3
Cevap
299
Tıklama
0
Öne Çıkarma
RAM'i görüyor ama kullanmıyor.
K
6 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Herkese merhabalar, sorunum çok değişik ve çok karmaşık o yüzden şimdiden burayı okuyanlara ve cevap vereceklere çok ve gerçekten çok teşekkür ediyorum

Öncelikle sistemim:
ASUS M5A97 R2.0 AM3+ mobo
AMD fx-6100 @4450 sıvı soğutma mevcut
3x4GB 1600 mhz sticklerim mevcut (2000 de çalışıyorlardı) - Ramlerin 1 i Micron diğer ikisi kingston Cl11 ve bütün diğer değerleri aynı (Kingstonlar low voltage 1.35, micron 1.5v ama ikisini de 1.5v de çalıştıyorum 2000 mhzde)
Powercolor'ın 6870'i
Aerocool 800w 80+ PSU

Dün Hi-Level'in 1600 mhz 4 gb belleğini satın aldım (Cl11). Sabah sisteme taktım BIOS 16gb olarak algıladı (hepsi 1.5v de ve 2000mhzde). Windowsu açtı yalnız ne AIDA64'ün ne OCCT'nin ne de memtest'in hiçbir stress testini geçemedi makine hepsinde ilk saniye içinde kitlendi. Sonrasında kendi 12 gb ramimi söktüm ve sadece yeni aldığım 4 gb Hı-level marka rami taktım. BIOS gördü ama windowsa giriş yaparken hep mavi ekran yedim (2000mhz den 1600'e geri çektim yine boot etmedi ve ayrıca Hi level de default da 1.5v olduğundan üzerinde ekstra voltaj yok). Buraya kadar her şey tamam anladım ki Hi-level bellekte bir sıkıntı var. Bir çok farklı kombinasyonla denedim. Herhangi bir slotta tek başına takılıyken asla boot etmiyor. Yanına başka bir ram verdiğimde boot ediyor ve stress testini geçemiyordu. Asıl olayın gelişme kısmı burada başlıyor (buraya kadar girişti :)))

Kendi ramlerimi taktım BIOS 4 gb olarak gördü ve ilkte çok şaşırdım. ASUS'un BIOS içindeki SPD info kısmında bütün ramleri ve DIMMlerde ne varsa her şeyi marka modeli gösteriyor amma velakin BIOS'un ana ekranında 4 gb olarak algılıyor. Sonrasında BIOS içerisindeki SPD infodan bir Kingston'u 20480mb olarak gördüğünü farkettim (diğerlerini 4096 olarak görüyor ve bu arada her şey defaultta OC yok CPUda da ramlerde de). Tekrar bütün ramleri söktüm ilkte micronu taktım boot etti stress testinde yarım saat dayandı sıkıntı yok. Sonra Kingstonlardan birini taktım bunu 4096 olarak görüyor SPD infoda ve windows içinde de aynı gösteriyor boot da ediyor ve stress testini de geçti sıkıntı yok. EN son diğer Kingston'ı taktım lakin bilgisayarın BIOS pinlerine taktığım arıza speaker i sürekli ötmeye ve ASUS teknolojisi olan memcheck ışığı sürekli yanmaya başladı. Her slotu denedim lakin bir sonuç alamadım bilgisayarı 20480 mb olarak gözüken (aslında 4096 mb olan) kingston belleğimle açamadım. Şimdi o kingston belleği çıkarınca her şey normal 8 gb ram olarak görüyor ve eski OC profilime de döndürebiliyorum stress testinde dayanıyor. Yalnız o rami taktığımda BIOS 4 gb olarak görüyor RAM miktarını ama SPD infoda aynı en başta belirttiğim gibi DIMMlere ne takılıysa marka model bilgi hepsini gösteriyor. Kingstonlardan tek başına boot etmeyeni 20480 gösteriyor. AIDA64 ise 32gb olarak gösteriyor tek stick'i. Bilgisayarım özelliklerde ise 8 GB ram yüklü ama 3.92 gb kullanılabilir olarak gözüküyor (bunların hepsinin sslerini atacağım).

Benim anlamadığım nokta bu asıl 12 gb ramim gayet güzel çalışıyordu ne oldu da şimdi böyle bir şey oldu alt tarafı bir hi level ram aldım bozuk çıktığını düşünüyorum zaten iade de ettim. Peki çalışan kingston ramime durup dururken ne olmuş olabilir? Şimdiden herkese çok teşekkür ederim.

İlgili resimler:

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >



K
6 yıl
Yarbay

Yazdığım cvp silinmiş, nazik takmadığınızdan kingston'u bozdunuz büyük ihtimalle. Ramlere oc yapmayın, ramlere oc yapmak sadece 1-2 saniye daha çabuk yükleme yapmanıza yarar, riske değmez.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
K
6 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Çok teşekkür ederim cevabınız için, yabancı forum sitelerinde dolaşan bir hurafe (veya belki de gerçek) asus'un bu model anakartında CPU çarpanını 20'den aşağıda tutmanın daha verimli OC yapmaya el verdiğini ve CPU çarpanından ilerlemek yerine FSB'den kazanç sağlayarak OC yapmanın en iyisi olacağını söylemişler. Ben işlemcimi sadece CPU çarpanından 4.5 ghz ye 1.55v de bile çıkartamadım sıcaklıklar 65-75 arasında olsa da (herhangi bir termal hatandan kapanma almasam da) 5. ve 6. çekirdek her zaman kendini kapatıyor p95 testinde. FSB'den OC yapmaya başladığımda da NT nin performansa katkı sağladığını bir çok kişi iddia ettiğinden (AMD lerde) öyle ramleri de 2000 lerde tutuyordum. YAni aslında hiç ramlere direkt olarak OC yapma gibi bir eğilimim yoktu tamamen FSB'den ilerlediğim için bir anlık yakaladığım stabiliteyle öyle bırakmışım. Tekrardan çok teşekkür ederim.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KciD -- 12 Temmuz 2018; 2:6:21 >


Bu mesajda bahsedilenler: @kryeck
K
6 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Hocam bir update yapıyorum. Diğer sağlam olan kingston RAM'de fsb 300'ü geçince (default:200) sistemde ve DIMM'lerde var gözükse'de görev yöneticisi ve pc özelliklerde kullanılamıyor olarak gözüküyor. fsb 300 altına çektiğimde ise tekrar tanıyor (FSB yi artırıyorum ama mhz değeri 1600'de voltaj yok). Ben çok anlam veremedim hocam ama genel kanaatim sanırım kingston'ın low voltage RAMleri de pek sağlam değil.




Bu mesajda bahsedilenler: @kryeck
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.