Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
7
Cevap
715
Tıklama
0
Öne Çıkarma
PIC RF Devrenin Rastgele Çalışması
B
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Öncelikle herkese merhaba,

2 adet PIC16F84A ile RF kablosuz devre kurdum. PIC'in biri alıcı diğeri ise verici konumunda. RB1'deki butona basıldığında 4-bit'lik bir veri aktarılıyor ve diğer PIC'de LED yanıyor. İki PIC'in RA0 ucunu kablo ile bağladığımda sorunsuz, tam teşekküllü çalışıyor. Butona basılı tuttuğumda LED hızlı hızlı yanıp sönüyor.

Aradan kabloyu çıkarıp RF alıcı ve vericiyi bağladığımda ise butona örneğin 3-4 kere bassam sadece 1'inde LED tepki veriyor. Akla ilk gelen durum havadaki parazit tabi ki çünkü kablo ile denediğimde sorunsuz çalışıyor devre. Yalnız sizlerin de fikrini alayım dedim, gerçekten parazit midir sorun ? Alıcı ve verici devrede Data ile GND arasına kondansatör bağlamak gibi çözümler bulunabilir mi ?

Kullanılan alıcı ve verici 433MHz. Data, GND ve Vcc olmak üzere 3 pin var.

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Biyturs_OnSr -- 25 Şubat 2018; 17:7:56 >

E
6 yıl
Binbaşı

Hem TX vericiye hem de RX alıcıya 17,2 cm uzunluğunda kablo takacaksın anten olarak.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
6 yıl
Yarbay

Onunla çok uğraşırsın. Al bir çift nrf24l01 bak keyfine.



G
6 yıl
Yüzbaşı

sorun yazılımsal.O modüllerle çalışabilmek için yazılım konusunda güzel bir algoritmaya oluşturmak lazım. benim devrem ev içinde ard arda iki üç duvarın arkasından bile gayet düzgün çalışıyordu. düzgün ve en az hata veren bir algoritma kullanmazsan haberleşmede sıkıntı çekersin. eğer yeterince hakim değilsen direk nrf24l01 al. onlarda zaten üretici gerekli donanımsal ve yazılımsal stabilizasyonu yapmış içinde. pic yerine arduino alıp da direk hazır kütüphaneyi de kulanabilirsin.

haberleşme konusunda da önce bellir değerler gönder. sürekli olarak gönderip alıcıyı uyandır. sonra senkronizasyon bilgisi gönder. sonra belirli bir değeri sürekli olarak (asıl veriyi göndermeden hemen önceye kadar) gönder ki moduller bağlı kalsın. hemen ardın da bağlatıyı yenileyecek bir byte gönderip asıl veriyi gönder o zaman düzgün çalışırlar. şuan pek anlaşılmamış olabilir ama araştırmaya devam et. haberleşme protokolü önemli bu modullerde.



B
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: egealtay

Hem TX vericiye hem de RX alıcıya 17,2 cm uzunluğunda kablo takacaksın anten olarak.

Öneri için çok teşekkürler. Vericiye anten lehimledikten sonra stabilite çok yüksek oranda arttı. 17,5cm diye okumuşum, biraz fazla kesmişim ama yine de güzel çalışıyor gibi şimdilik. Duruma göre alıcıya da anten ekleyebilirim.

@elektro_gadget kısa bir araştırma sonucu anladığım kadarıyla; 2.4GHz ve daha uzun mesafeli kullanım alanı sunuyor, ayrıca alıcı ve verici tek devrenin üstünde, inceleyeceğim, tavsiye için teşekkürler.

@ghostmanzero aynen önerdiğiniz gibi alıcıyı uyandırma değerleri gönderiyorum başta. Yalnız seri haberleşmede giriş sinyalim high ve low'ların toplamı 15ms'den oluşuyor, toplam 17-18ms gibi bir uzunlukta yolladığım sinyal. Sizce bu değerleri uzatmalı mı, kısaltmalı mıyım ? Sadece aç ve kapat sinyalleri bunlar, fark hissedilir mi ?

Çok değişik devreler 433MHz RF'ler :) Alıcının ucuna LED bağlıyorum, hiç sinyal yollamadığım halde sürekli yanıyor LED. Veri yolladığımda kısa bir süreliğine sönüyor ve veriyi okurken yanıp sönüyor.


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @elektro_gadget , @ghostmanzero
G
6 yıl
Yüzbaşı

bu devrelerde vericiler girişe gelen sinyali ortama elektromanyetik dalga olarak iletir.
alıcılar ise ortamdaki elektromanyetik dalgaları alırlar. bunu alırken sadece 433mhz frekanslı olanları alması için orada bir band geçiren filtre vardır. ancak ortamda sürekli olarak neredeyse her frekansta elektromanyetik dalga olabilir. bu sebeple de led ortamdaki parazitlerin oluşturduğu elektriksel sinyaller nedeniyle yanıyor. haberleşmede bahsettiğin zaman tek bir haberleşme çevrimi içindi (yanlış hatırlamıyorsam). burada ise alıcıyı bağlı tutup haberleşmenin kesilmemesi için belli bir değer atmak bende bir sorun oluşturmadı. mesela ır 38khz alıcılarda 38khz de bir salınım yapılınca belli bir süre boyunca veri değil de sabit 38khz de salınım yapan bir sinyal verirsen belli bir süre sonra haberleşmeyi keserler. ama bunlarda öyle bir sorun ile karşılaşmaddım. ben direk float atıyordum. hani 56.8 gibi bir sayı atıyordum.sorun çıkmamıştı.




Bu mesajda bahsedilenler: @Biyturs_OnSr
G
6 yıl
Yüzbaşı

anten boyu da tam olarak

Çeyrek dalga anten boyu(Metre) = ((300 / f (MHz)))/4

Anten boyu = (300/433)/4

anten boyu = 0.1732 m
anten boyu=17.32cm yapar.




Bu mesajda bahsedilenler: @Biyturs_OnSr
B
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Herkese teşekkürler, konunun devamı:

https://forum.donanimhaber.com/pic-prizden-5v-ile-besleme--131795158



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.