Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
3
Cevap
2380
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Yazılım Ekibi
D
7 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Merhaba Arkadaşlar.
bulunduğum bilişim firmasında bir yazılım ekibi kurmak için talimat aldım. Ancak yazılım da pek bildiğimiz bir iş sayılmaz.
web programlama, masaüstü ve mobil uygulama geliştirme, müşterilerden gelen talepler doğrultusunda programlar hazırlama gibi işler yapılacak temel olarak.
böyle bir ekibin üyelerinin nitelikleri ne olmalıdır?



S
6 yıl
Teğmen

Konu hakkında sadece fikrimi söylemek istiyorum. Konu hakkında uzman değilim, benimde böyle bir yazılım evi kurma denemem olmuştu.
Genel anlamda ne iş yapacağınız önemlidir. Ne iş yapacağınızı bilmeden ekip toplamanız mümkün değil. Her (programlama dili) yazılımcıdan 1 tane bulunması mümkün değildir (Aşırı maliyetli olur)

İlk olarak ne iş yapabileceğinizi belirtmeniz gerekir. Mesela Web demeniz gerekir. Web konusunda elemanlar toplamanız daha ziyade kolaydır. Aynı zamanda işin ehli kişileri bulmanız yegane konudur. Çünkü günümüzde maaliyeti düşürmek maalesef seçenek değil zorunluluk haline gelmiş durumdadır. Sizin bir Web sayfasını (5 kişi, 5 sayfa ve 1 domain olarak) çıkmanız gerekiyorsa, 1 haftalık iş size yetmek zorundadır. Yinede kısa sorularla detaya inersek;

S-Bir haftanın hepsini yazacaklar mı?
C-Hayır, 3 gün yazılacak, 3 gün test edilecek, 1 günde teslim ve kurulum işlemleri yapılacak. Bu nedenle hız konusu önem kazanmış vaziyette. Bu kalıbın dışına çıkıldığında nice problemlere kapı açarsınız ve günlerce evinizde kalan istenmeyen misafiri ağırlamak zorunda kalırsınız.

S-3 gün test edilecek dediniz. Kim test etmesi gerekir?
C-Tavsiyemiz tester bulundurmanız. Yazılımcı ile tester her zaman ayrı kavramdır. Her yazılımcı kendi kodlarını test edebilir. Ancak bir tester kadar asla edemez.

S-Yazılımcılar kendi arasında projeyi yönetebilir mi?
C-Yönetebilirler, ancak belirtmekte fayda var. Deadline (Son zaman) birbirleri ile aynı zamana kesişmeme gibi problemlerde 5 yazılımcınızın belkide 3 tanesi kendi işlerini bitirecek, ancak diğerleri bitirene kadar boş bekleyebilme durumları oluşacaktır. Bu sebeple patron ile yazılımcılar arasında mutlaka proje yöneticisi olması gerekir. Proje yöneticisi ise yazılım ve yönetim bilgilerinin olması gerekir ve en önemlisi müşteri ilişkilerinde aktif rol alacağı için müşteri ilişkilerinin iyi olması beklenir.

S-Yazılımcılarda çıkan en sık çıkan sorunlar nedir?
C-Teknoloji bilgileri farklılığı (birinin bildiği framework'ü diğerlerinin bilmemesi gibi), yazma alışkanlıklarının ve şekillerinin farklılığı , kod temizliği, kod esnekliği, (duyarsız yazılımcılar için) yazdığı kodun sadece kendisi tarafından okunabilirliği ve düzenliliği (ki bu o yazılımcı işten ayrılması durumunda, o taraftan proje felç geçirmektedir)

S-Yazılımcıların ortalama süresini ve genel projeyi takip etmek için öneri var mı?
C-Takım çalışmaları için belirli çalışma şekilleri mevcut, bunlardan günümüzde en çok trend olanı Agile metodu ve kanban metodudur. Burada birden fazla kullanabilirsiniz. Mutlaka toplantılar kısa ve olabildiğince verimli geçmesi önem arzeder. 7 günlük projenin 2 günü toplantılar ile geçerse, kalan 5 güne test veya yazma işlemleri ile zaman sıkışıklığı oluşmaya başlar. Buda kod kalitesi, altyapı esnekliği, uyumsuz proje ilerlemesi gibi problemler çıkarır. Bu günümüz Türkiye'de çok sık rastlanılan bir hatadır. Yazılımcıya mutlaka yazabileceği süre sorulması idealdir. Proje yöneticisi tam burda önemli rol oynar ki; yazılımcı haddinden fazla zaman talep etmemesi esastır ve bu size ekstra zaman/maliyet anlamındadır. Aynı zamanda haddinden az zamanda yazılımcıya zaman verirseniz, projenizi kendi ellerinizle (tabiri caiz ise) yollarda civatalarını dökerek yol alan araçlara dönmüş bulursunuz. Genellikle telafisi mümkün olmayıp, geriye dönüp bunları düzeltmek bile size ekstra zaman/maliyet olarak geri döner.

S-İstekleri teknik ekibe nasıl yönlendiririz?
C-Basit, işi bilen elemanı aldıysanız. Sizin sadece neye ihtiyacınız olduğunu onlara söylemeniz yeterlidir. Zaten akıllarda kalan bir soru/sorun varsa soracaklardır. O zaman fikrinizi/örneğinizi beyan edersiniz. Doğrudan kendi bildiğinizi onlara zor koşmanız, tereciye tere satmaya benzer. Kendi vermiş olduğunuz kararlar (yönetici olarak) karşı gelemeyecekleri için, sizin vermiş olduğunuz yanlış politikanın cefasını kendileri dahi çekecektir. Aşırıya kaçmayan küçük toplantılar ve samimi yaklaşımınız bütün sorunları çözmeye zemin hazırlar. Ancak şuna dikkat ediniz; kararlar çok uzun zamanda alınmamalıdır. Araştırmaya gidilebilir ancak burda bir araştırma konunun ortalama süresinden uzun olmamalıdır. Araştırma birden fazla kişiye düşmüş ise, herkesin aynı tarihte bitireceği bir gün seçmenizde fayda vardır. Toplantı sürelerinin uzun olması veya dolaylı olarak toplantıların kısa ama çok sayıda olması hem projeden yazılımcıyı soğutur. Hemde boşa zaman kaybetmeye başlarsınız.


Kısaca özet;
-Mutlaka bir proje yöneticiniz olmalı. (5 ve üzeri yazılımcı sayınız için)
-En az 1 tane tester'iniz olması idealdir.
-Her projenin feedback/bug bildirimleri için (proje büyüklüğüne göre sayı değişir) bir destek elemanı bulundurmanız önerilir. (Müşterilerin yazılımcı ile doğrudan görüşmesi sizin diğer projelerinizin zamanından çalar, yazılımcınızın motivasyonu bozulur. İşine odaklanamayan bir yazılımcınızın yapabileceği hataları düşünemezsiniz bile) Not: Destek elemanlarınız temel yazılım bilgisi tercih sebebidir. Yazılımcı olması gerekmez ama müşteri ilişkisinin iyi olması önemlidir.
-Her grubun ve hatta herkesin bir yazılı iş tanımı olması çok önemlidir. Kimse kimsenin işine karışmamalı, kimse kimsenin işine girişmemelidir. Hatta mümkünse herkes kendi yapacağı işi bilmelidir.
-Destek ekibinizdende olabilir, pazarlamacı eleman bulundurabilirsiniz. Günümüz Türkiye'de satışı başarısızlıklarla dolu olmasından dolayı batan nice bilişim firması bulunmaktadır.

Benim tavsiyelerim/fikirlerim/önerilerim bu kadar. Yardımcı olabildiysem ne mutlu...



G
6 yıl
Teğmen

hacım fazla düşünmeye gerek yok, programlama biliyon mu, he, gir takıma.



O
5 yıl
Er

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.