Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
13
Cevap
1547
Tıklama
6
Öne Çıkarma
Yüksek ISO'da Çekilen Fotoğraflarınızı Çok Daha Kaliteli Hale Getirin
V
7 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Bazı kişilerin bildiği ama çoğu kişinin bilmediğini düşündüğüm bir teknikten bahsetmek istiyorum. Yeni bir şey değil fakat insanların %99'u bundan habersiz.

Işık seviyesi düştükçe veya fotoğrafa vermek istediğimiz efektten dolayı diyafram ya da perde hızı üzerinde yaptığımız değişiklikler sebebiyle ISO değerini artırmamız kaçınılmaz. Yüksek ISO değerlerini neredeyse kimse sevmez. Her zaman olmasa da bazen bu sorunun önüne geçmek ve ISO 6400 ile çektiğiniz fotoğraftan sanki ISO 800'de çekmişsiniz (ya da kullanılan fotoğraf sayısına göre teorik olarak 400-200-100) gibi bir kalite almak mümkün.

Tekniğin çalışma mantığı şu: birçok fotoğrafı birleştirdiğimiz zaman o fotoğrafların tamamından gelen pozlamayı kullanmış oluyoruz. Yani mesela 1/100sn pozlama süresi kullanarak ISO 3200'de çektiğimiz fotoğraftan 10 tane kullanırsak 1/10sn pozlamışız gibi olacağız ve dolayısıyla da ISO 320'deki kaliteyi alacağız. 4 fotoğraf kullanırsak 1/25sn pozlamış olacağız ve ISO 800'deki kaliteyi yakalayacağız.

Bu tekniğin işe yaraması için elimizde birkaç adet fotoğraf olması gerekli. Bu yüzden makinenizdeki burst (seri çekim) modunu kullanmanız gerekli. Sonra bu fotoğrafları kullanarak Photoshop'da kaliteli fotoğrafı elde edeceğiz.

Fotoğrafların mümkün olduğunca birbirinin aynı olması da önemli. Hareketli objelerde kullanmak istiyorsak bu işlemlerden sonra layer'lar üzerinde biraz oynama yapmamız gerekecek. Çok fazla Photoshop bilgisi gerektiren bir olay değil ama biraz layer bilgisi gerektiriyor. Hareketli cisimlerde bu tekniği kullanmak isteyenler bu noktaya dikkat etmeli.

Gelelim tekniğin nasıl kullanıldığına.

Basit bir test düzeneği ile elde çekim yaptım ve bu düzenek üzerinde göstereceğim. Çektiğim fotoğraflar 1/125sn, F/3.5 ve ISO 6400 ayarları ile burst modu kullanarak çekildi. Elimdeki kamera 1 saniyede 11 adet fotoğraf çekebiliyor fakat 2-4 arası çekim yapan bir makine yeterli olur. Bu tekniğin fiyat/performans olarak (teşbihte hata olmaz) en iyi çalıştığı sayıyı 4 olarak gözlemledim fakat sensör boyutuna veya kullanılan ISO değerine göre bu sayı değişebiliyor. Mesela aynı fotoğraftan 8-10 tane varsa hepsini kullanmanız elbette fark yaratacaktır (bknz. 4 fotoğraf vs 11 fotoğraf). Çok kafa yormak istemiyorsanız 4 tane ile yapabilirsiniz. Elinizde 4 tane birbirine benzer fotoğraf yoksa 3 veya 2 de iş görür fakat kalite kazancınız daha düşük olur doğal olarak.

1) Adobe Bridge kullanıyorsanız; 4 adet fotoğraf seçip ardından Tools > Photoshop > Load Files into Photoshop Layers

Lightroom kullanıyorsanız; 4 adet fotoğraf seçip Photo > Edit In > Open As Layers in Photoshop

Sadece Photoshop kullanıyorsanız; File > Scripts > Load Files into Stack

menülerinden fotoğraflarınızı Photoshop'a aktarıyorsunuz.

2) Tüm layerları seçtikten sonra Edit > Auto-Align Layers

3) Layer > Smart Objects > Convert to Smart Object

4) Layer > Smart Objects > Stack Mode > Mean

Bu aşamalardan sonra fotoğrafınız çok daha temiz bir hal almış olacak. Ardından jpeg olarak kaydebilirsiniz. Ben bu teknik için jpeg formatlı fotoğrafları kullandım fakat siz makinenizin Jpeg işlemesinden memnun değilseniz RAW da kullanabilirsiniz.

Peki sonuçlar nasıl? Aşağıdaki görüntülerde tek fotoğrafa karşılık 4 fotoğraf kullanılmış halini görüyorsunuz. 1 saniye içinde çektiğim 11 fotoğrafın tamamını kullandığımda kalite daha da iyi bir hal alıyor. Onu da yüksek çözünürlüklü fotoğraftan görebilirsiniz.

< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >

4 fotoğraf vs 11 fotoğraf:

< Resime gitmek için tıklayın >

Fotoğrafları inceleyebilmeniz için yüksek çözünürlüklü halleri:

Tek fotoğraf:

< Resime gitmek için tıklayın >

4 Fotoğraf kullanılmış hali (renkler nedense daha soluk gözüküyor ama büyük halini açarsanız orijinaliyle aynı aslında):

< Resime gitmek için tıklayın >

11 fotoğraf kullanılmış hali (renkler nedense daha soluk gözüküyor ama büyük halini açarsanız orijinaliyle aynı aslında):

< Resime gitmek için tıklayın >

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ISO 25600'de bir deneme:

< Resime gitmek için tıklayın >

ISO 25600 Jpeg:

< Resime gitmek için tıklayın >

ISO 25600 10 fotoğraf kullanılmış Jpeg:

< Resime gitmek için tıklayın >

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gördüğünüz üzere sadece kumlanmayı azaltmadık, aynı zamanda detay seviyesini de artırdık. DVD kapağı ve kitap kullandığım test düzeneği detay seviyesini gösterme açısından çok iyi bir örnek değil fakat ilk fotoğrafta okunamayan, görülemeyen kısımların 2. fotoğrafta çok daha net olduğu aşikar.

Bir ipucu: fotoğrafları yan yana incelemek için windows tuşu + ok tuşlarını kullanarak fotoğrafları ekranın istediğiniz bölümüne sabitleyebilirsiniz.

NOT: Photoshop sahibi olmayan kişiler "Helicon Focus" isimli ücretsiz programı kullanarak da bu işlemi yapabilirler. Sadece fotoğrafları yükleyip render etmeniz yeterli. Photoshop biraz daha keskin ve temiz bir fotoğraf verse de farklar çok küçük ve bu farkları sadece fotoğraflara %100 boyutta baktığınız zaman görebiliyorsunuz.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VYC Majoris -- 12 Temmuz 2017; 2:12:51 >

F
7 yıl
Yarbay

Guzel bilgi. Tesekkurler.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
7 yıl
Yüzbaşı

Çok güzel bir paylaşım ve işe yarayan bir teknik, teşekkürler.



M
7 yıl
Teğmen

Faydalı konu, teşekkürler



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

K
7 yıl
Binbaşı

Canon da gece modu var. Aynı işlemi yapıyor sanırım.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
7 yıl
Yarbay

Güzel paylaşım için teşekkürler hocam.



V
7 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Rica ederim arkadaşlar.

Sadece yüksek isoda değil düşük isoda da fark yaratıyor. ISO 100'de bile çekim yapıldığında görünür şekilde kumlanma olabiliyor bazen. Düşük isolarda çekim yaparken jpegler kumlanmayı gideriyor fakat RAW üzerinde işlem yaparken iso 50'de bile kumlanma bulunur. 3-4 tane fotoğrafı birleştirdiğiniz zaman kumlanma tamamen kayboluyor. Tabi ISO 100 gibi değerlerdeki kumlanma daha çok profesyonel fotoğrafçılar için önemli fakat büyük boyutlu bir baskı yapmak isteyen amatör kullanıcılar için de bu yöntemi kullanmak iyi olabilir.

Sadece büyük sensörlü makineler değil, cep telefonları için de kullanılabilir bu yöntem. Cep telefonları o kadar güçlendi ki burst yapamayan telefon kalmamıştır herhalde ve telefonlar makinelerden daha yüksek hızlarda burst yapabiliyorlar.




Bu mesajda bahsedilenler: @solestar , @tayfn1907 , @msouac , @forumu
V
7 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

EOS M'de var sanırım fakat tamamen aynı değil. 4 fotoğraf çekiyor ve asıl amacı kumlanamyı düşürmek değil de görüntüyü daha aydınlık yapmak. Kumlanmaya da pozitif etkisi olsa da buradaki yönteme göre çok daha az.




Bu mesajda bahsedilenler: @koçari
V
7 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

B
7 yıl
Binbaşı

Güzel bilgi. İlk fırsatta denemeyi düşünüyorum. ama piriz fotoğrafında sanki keskinlikte kayıp yaşanıyor fotoğraf flu luk oluşuyor gibi


Bu mesaja 1 cevap geldi.
V
7 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Aslında o keskinlik kaybı değil fakat öyle bir his verdiği doğru. Dijital makinelerin verdiği çıktılarda noise dediğimiz kumlanmalar cisimlerin kenar ve köşelerinde daha çok toplanır ve çok yüksek iso değerlerinde bu kenar-köşelere olduğundan daha keskin bir görüntü verir. Zaten prizin deliklerine bakarsanız noise sebebiyle oluşan tırtıklanma insan gözüne keskinlik hissi veriyor. Daha temiz olan fotoğrafta ise oralar daha pürüssüz olduğu için aynı his yok. Fluluk olsaydı detay kaybı da olurdu fakat dikkat ederseniz ilk fotoğraftaki detayların hepsi ve hatta daha fazlası ikinci fotoğrafta da mevcut.

Bir diğer nokta ise 10 tane fotoğrafı birleştirirken Photoshop'un yaşadığı zorluk. Fotoğrafa %100 boyutta bakınca 1 piksellik bir kayma bile keskinlik kaybı yaşatabilir. "4 fotoğraf vs 11 fotoğraf" karşılaştırmasında bu durum biraz daha belirgin.

Tüm bunlara rağmen 11 fotoğrafın birleştirildiği fotoğraf bile gayet keskin ve çok temiz olduğu için rahatlıkla 70X100 büyüklüğünde bir baskı bile alınabilir.

Tek fotoğraf, 4 fotoğraf ve 11 fotoğraflık birleştirmelerden alınan bir başka kesitte keskinlikte çok da bir düşük olmadığı ve detayın arttığı görülebiliyor:

< Resime gitmek için tıklayın >




Bu mesajda bahsedilenler: @Babakedi
B
7 yıl
Binbaşı

detayda kayıp yok dediğin gibi noise etkisinin azlığı bazı fotoğraflarda iyi olacaktır. yüksek isolarda bunu zaten büyük beklentiler taşımak yanlış olur ben 800 iso da denemek lazım



V
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Rica ederim. Sizinle bir ara konuşmuştuk ve o makineyi pek tavsiye etmemiştim. Gerçi hala onu mu kullanıyorsunuz bilmiyorum tabi.




Bu mesajda bahsedilenler: @cebo01
İ
6 yıl
Yüzbaşı

Merhaba,

Bu yönteme benzer bir yöntemi nd filtre'niz olmadan nd filtreniz varmış gibi gündüz uzun pozlamalarda da kullanabilirsiniz.

Örneğin gündüz bir manzara çekeceksiniz. 1/60'tan aşağı düşemediğiniz durumda (halbu ki nd filtreniz olsa belki 20sn uzun pozlama yapabilecekken) 1/60 da (atıyorum) 150 fotoğraf çekip aynı mantıkla birleştirdiğinizde 20sn elde edebilirsiniz.

Şunun gibi:https://www.youtube.com/watch?v=vFxAyWlioyE

not: hesap yanlış olabilir :)



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.