Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
6
Cevap
1430
Tıklama
1
Öne Çıkarma
Anayasa değişikliği neden millete soruluyor?
O
7 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Biraz gerçekçi olalım, Anayasadaki tüm maddeleri okuyup, irdeleyip anlayan, önceki haliyle karşılaştıran ve getirilerini götürülerini anlayan, bu konuda fikri yürütebilen ve hukuksal dilini çözen Türkiye'de kaç kişi vardır? Bugün Anayasa değişikliği millete sunulduğunda kaç kişi bilinçli ve tüm değişiklikleri anlamış şekilde oy kullanacaktır?

Bir kişiye veya partiye oy verirken herhangi bir sorun yok, sempatin vardır, seversin, güvenirsin vs oy herkes kullanabilir belki... Fakat sadece sempati duyulan kişiye değil, Türkiye'de yaşayan herkesi ilgilendiren, okuyup anlama irdeleme ve fikir yürütme yeteneğinin tümünü birlikte gerektiren, bunların dışında belki de mevzuat dili ve hukuksal dil konusunda ciddi fikre sahiplik gerektirebilecek tüm maddelere birden evet veya hayır demenin belli bir gereksinimleri olduğunu düşünüyorum.

Öncelikle Anayasa devletin yönetim biçimidir. Devletin yönetim biçiminde bir değişiklik yapılacaksa, buna bence parlamentonun karar vermesi gerekiyor çünkü biz onları oraya bunun için koyuyoruz. Çünkü onlar bizi yönetiyor. Yönetilme yöntemi konusunda halkın fikri bir yere kadardır. Doğru bazı şeyler sorulabilir fakat her şey neden soruluyor?
- Ben ne biliyim milletvekili sayı 600 olunca ne getirir götürür...
- CB'nı büyükelçileri atayacak... yani bırakın da buna parlamento karar versin, benim gariban teyzem ne anlasın bunlardan?
- veya CB'nı HSYK'nın yarısını ve başkanını atayacak... Ya Türkiye'nin yarısından çoğu HSYK nedir diye sorsan tanımını bile yapamaz... İsmini bilen de sorumluluklarını ve görevlerini bilmez. O yüzden onları oraya koyuyoruz. Bunun hukuki sorunlarını, Türkiye'deki adalet sistemini nasıl etkileyeceğini ben nasıl bilebilirim? Ne hukukçuyum, ne de tüm maddeleri birden irdeleyebilecek yetenekteyim.

Ben değişikliklerin hepsini okurum (ki okudum), anlarım belki, fakat irdeleyemem hepsini... hepsi hakkında Türkiye'ye hayırlı olanı seçebilecek yetide ve tecrübede değilim. Bir iki maddeyi belki istemiyorum mesela, fakat öyle bir seçenek de olmayacaktır, tek EVET veya HAYIR...

Ben belli bir eğitim seviyesinde bunları söylüyorsam, köydeki yaşlı teyzem napsın, daha neye evet hayır diyeceğini bilemeden birine basıp çıkacak oradan...

Benim fikrim, parti ve kişi seçimleri dışında anayasa değişikliklerinde eğer halka sorulacaksa nasıl 18 yaş sınırı varsa, bunun bir de üst sınırı ve bazı kriterleri olması gerekiyor, ya da hiç sormamaları gerektiğini düşünüyorum.

Allah aşkına, bırakın Anayasa teklifindeki değişiklikler hakkında fikir yürüterek oy kullanmayı, bugün oy pusulasını teslim alabilmek için CAPTCHA sorulsa kaç kişi oy kullanamaz kim bilir...



P
7 yıl
Çavuş

.



Captcha sorar ''Ben Robot Değilim''



Vatandaş; Robot ? Robot ne ola ki



Haklısın kardeş,sonuna kadar haklısın.



S
7 yıl
Binbaşı

Demokrasi çok güzel kardeş sende gel.



W
7 yıl
Yarbay

Konuyu okumadım. Anayasayıda okumadım. Cahilce oy vericem.



T
7 yıl
Yarbay

Anayasa yapılış şekli yanlış bence de

2010 referandumunda hile yapıldı 22 tane özgürlük maddesi 2 tane demokrasi karşıtı maddeyi geçirmek için konuldu. Birde c.başkanın halk seçmesi yanlış gereksiz yere seçim yapılıyor...

İnsanlar m.vekilini seçmeli mecliste o c.başkanı seçmeli fakat m.vekilide bugünkü gibi değil g.başkan liste hazırlamamalı halk ben ahmete yada mehmete vereceğim demeli.. fakat g.başkanların işine gelmiyor bu durum



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

L
7 yıl
Yarbay

Demokrasinin en büyük sorunu bu. Ben ülkemin geleceğine karar verecek yetkinlikte görmüyorum kendimi. Bu büyük bir karar, benim kültür ve bilgi düzeyim bu kararı vermeye yeterli değil. Bana neden soruyorlar ki? Hukukçu değilim, nereden bileyim bu yasaların nelere sebep olabileceğini?



Referandum ve başkanlık ile gelecekler ise çok daha büyük bir sorun. İkisinde de temel sıkıntı aynı, halkın %50.1'inin seçimi halkın tamamını etkiliyor. %50.1'in seçtiği başkan bütün yürütmenin (Türkiyede önerilen sistemde sadece yürütme değil, dolaylı yollardan yargı ve yasamanın da) başına geçiyor ve seçmenin oyunun yarısı çöpe gidiyor. Amerikalılar neden sandığa gitmiyor sanıyorsunuz? Son seçimde katılım %50 civarındaydı sanırım. Adamlar sandığa gitse de bir şeyi değiştiremiyor ki. İki parti (çünkü başkanlık ve seçim sistemi siyaseti buna itiyor, Türkiyeye olacak olan da bu) bütün Amerikan siyasetini ele geçirmiş, başka seçenek yok.



%50.1'in %100'e hükmetmesi çoğunluk tiranlığıdır. Referandum da çoğunluk tiranlığıdır. Modern demokratik ülkelerde referandumdan olabildiğince kaçınılır ve son çare olarak halkın genel fikrini almak için kullanılır. Totaliterlik yolunda ilerleyen siyasetçiler ise referanduma bayılır. Referandum onlar için kitlelerinin elinde güç olduğu ilüzyonunu yaratmak için kullandıkları bir alettir.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lews Therin Telamon -- 13 Ocak 2017; 0:58:47 >

J
7 yıl
Yarbay

"Ben bir çomarım, amacım liderim ne derse onu yapmaktır. Düşünmem, sorgulamam sadece itaat ederim. Liderimin düşüncelerine ters çıkanları linç ederim laf tacizi yaparım gerekirse öldürürüm, çünkü burası demokrasisi olan müslüman bir Türkiye."

Az önce ülkenin %50'sini dinlediniz. Gelecek olan eleştiriler içinse, boşuna kıvırmayın gerçi o da sizde şu aralar moda oldu.



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.