Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
11
Cevap
898
Tıklama
6
Öne Çıkarma
Merak Edenler İçin GTX1060 vs RX480 (KONU SİLİNECEK)
D
8 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Konuyla alakasız bilgi: Bu konuyu dün açmıştım ama "Ana konular var" şeklinde bir gerekçe ile silinmiş. Ana konularda kartları her yönüyle karşılaştırıyorlar ya ondan dolayı bu konu gereksiz herhalde :) Milletin küfürleştiği veya "480 mi 1060 mı?" şeklindeki konular duruyor ama bunlara cevap vermeyi amaçlayan bir konu siliniyor. Burası böyle bir forum işte. Bu konu da silinecektir. Uzaklaştırma verilene kadar açacağım ben de.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ayrıntılı bir rehber değil ama süregelen tartışmalardan ötürü istediği bilgiye ulaşamayan kişilere yardımcı olmak amacıyla okuduğum birçok incelemeden çıkardığım sonuçlara göre bir konu açmak istedim. Umarım faydalı olur.

Tamamen objektif olduğuma emin olabilirsiniz. Hata yapabilirim ama kasten değil. Kendim de ekran kartı arayışında olmama rağmen bu 2 kartı da almayı düşünmüyorum zaten.

#############################################################################################################################

+ DX11'de 1060'ın üstünlüğü göze çarpıyor. Bazı oyunlarda fark büyük iken diğerlerinde küçük ama neredeyse her oyunda 1060 önde.

+ DX12'de işin rengi değişiyor. 480 DX11'deki mağlubiyetini tamamen tersine çeviriyor. 480 her DX12 oyununda önde. Gelecekte neredeyse tüm oyunların DX12 ile çıkacağı düşünülürse önemli bir ayrıntı. Fakat DX11 ile çıkmış ama sonradan bir güncelleme ile DX12'ye yamanmış oyunları bu durumun dışında tutmak lazım çünkü onlar DX12'nin getirdiği performans artışını yansıtamıyorlar. Oyunun DX12 ile üretilmiş olması şart.

+ DX12'deki AMD üstünlüğü devasa olmasa da belirgin fakat farkın asıl açıldığı kısım VULKAN. Gelecekte Vulkan destekli ne kadar oyun görürüz bilemiyorum ama iyi uygulanmış bir Vulkan optimizasyonu ile AMD kartlar büyük performans artışı gösteriyorlar. DOOM'da bunu açıkça görebiliyoruz. RX480 bazı sahnelerde 50fps kadar fark atabiliyor.

+ Bu madde önemli. İnceleme sitelerinin çoğunun yaptığı bir yanlış bulunuyor. Bir kartın bir oyunda verdiği fps değerininin "ortalamasını" gösteriyorlar. Bu değer olayı özetlese de alacağınız oyun deneyimini göstermek açısından çok yetersiz. Nadir sayıdaki siteler ise sadece ortalamayı değil de oyunda anlık fps düşüşleri olup olmadığını gösteren "1% Low" ve "0.1% Low" değerlerini gösteriyorlar. Bu değerler oyundaki ani düşüşleri göstermesi açısından çok önemli.

Mesela elimizde X ve Y isimli 2 kart var ve bu kartları GTA 5'te test ediyoruz.

X isimli kart ortalama olarak 100fps, Y isimli kart ise 90fps alsın. Bu durumda "X daha iyi performans vermiş" şeklinde bir sonuca ulaşmak doğru değil. 1% Low ve 0.1% Low değerlerine de bakmak lazım.

X kartımız 100fps vermesine rağmen 1% Low değeri 60fps, 0.1% Low değeri ise 40 fps diyelim. Y ise ortalama olarak 90 fps vermesine rağmen 1% Low değeri 80 fps ve 0.1% Low değeri 70fps ise X kartına göre çok daha stabil bir oyun deneyimi sunmuş demektir çünkü oyundaki düşüşler ortalama fps değerine göre büyük bir sıçrama göstermemiş. 100 fpsde oynarken fps değerinizin bazen 40 fpsye düştüğünü hayal edin. Oyun oynanmaz bir hal alır ama oyundaki daha az seviyedeki düşüler stabiliteyi çok etkilemez ve doğal olarak kabul edilirler.

Bu kadar şeyi neden yazdım peki? Tabii ki 1060 ve 480'i karşılaştırma açısından.

GTX1060 DX11 oyunlarında hem ortalama olarak hem de 1% Low ve 0.1% Low değerleri açısından daha iyi performans gösteriyor. Yani daha stabil bir deneyim sunuyor. Bu her zaman ekrana yansımaz tabii ki.

Buradan çıkarılacak sonuca göre GTX1060'ın DX11 için kesinlikle daha başarılı bir karttır çünkü AMD'nin DX11 performansı kendi potansiyelinin çok altında. AMD potansiyelini DX12 ile göstermeye başlıyor ve burada stabil bir deneyim sunuyor.

+ RX480'in ve GTX1060'ın özel tasarımlı modelleri referans tasarımlara oranla pek performans artışı getirmiyor.

+ İşin içine Overclock girince durum değişiyor. GTX1060 OC açısından daha başarılı bir kart. Bu durum DX11'deki farkın açılmasına ve DX12'deki farkın azalmasına sebep oluyor.

+ RX480 çözünürlük arttıkça GTX1060'tan daha iyi performans sunuyor. Frame buffer ile alakalı olmalı.

+ GTX1060 teorik olarak daha düşük teknolojili bir üretim süreciyle (16nm vs 14nm) geliştirilmiş olmasına rağmen çok daha yüksek frekans hızlarına çıkabiliyor ve 40W civarı daha az güç tüketiyor. Günde 1 saat oyun oynarsanız ayda 50 kuruş fark yapacaktır. Buna göre kendiniz için hesaplayabilirsiniz. Günde 2 saat oynayan biri için ayda 1TL ve senede 12TL vb.

+ GTX1060 biraz daha serin çalışıyor gibi ama bu durum kullanılan soğutmaya göre değişiklik gösteren bir şey. Ses seviyesi de önemli bir etken. Kimi markalar sessizliğe önem verip sıcaklıkları pek düşük tutmazken kimileri ise serin ama sesli çalışıyorlar. Almadan önce tstlere bakıp hangi durumu önemsediğinize karar vermeniz lazım. Tabii ki kendinize göre bir fan ayarı ile ses ve sıcaklık arasında istediğiniz dengeyi tutturabilirsiniz.

+ AMD Freesync ve Nvidia ise Gsync isimli teknolojileri destekliyor. Bu özellikler; oyunda aldığınız fps değeri monitörünüzün hz değerinden farklı olduğu zaman ekranda oluşabilen kırılmaları engelliyorlar ve bazen daha akıcı oyun deneyimi sunuyorlar. Bu özellikleri kullanmak için monitörlerin de desteklemesi lazım. Hem Freesync hem de Gsync destekleyen bir monitör yok. Bu yüzden birini seçmek gerekiyor ve Freesync özellikli monitörler Gsync özellikli olanlara göre çok daha ucuz. Bu bakımdan 480 daha avantajlı.

+ RX480 ile Crossfire yapma şansınız bulunurken GTX1060 ile bu durum imkansız. Nvidia, DX12'deki multi gpu özelliğini kullandıracak şekilde bir kolaylık sağlar mı bilinmez ama bu çok düşük bir ihtimal.

###########################################################################################################################

Önemli olduğunu düşündüğünüz şeyleri ekleyebilirsiniz.



H
8 yıl
Yüzbaşı

Cok guzel bir ozet olmus elinize saglık. Bende sunu eklemek ısterım;

Ingılzıce yayın yapan sitelerden birinde gtx 1060 ın SLI desteklememesine ragmen cift 1060 ile yapılmıs testler vardı, yanı aslına bakılırsa teknik olarak mumkun olan birsey. Sanırım test yapılan oyun DX12 destekli Ashes of singularity adlı oyundu. Dx 12 oyunculara bircok esneklik saglıyor daha once bir baska bir sitede bir nvidia kart ile bir amd kartın beraber kullanıldıgını ve test sonuclarını gormustuk yine Ashes of Singularity adlı oyundaydı.

Sonuc olarak biz sadece programcıların bize nekadar gostermek istedigini gorebiliyoruz, işin aslı yazılımda saklı oluyor. Secim yaparkende hangi tip oyunları/yazılımları seviyorsanız satın almada buna gore tercih edersiniz. Sahsi kanaatim 480x AMD nin tek kozu oldugu icin bu kart uzerinde daha yogun calısacaklar yazılımsal yonde, bunuda goz onunde bulundurmakta fayda var sonucta Nvidia 1070 cıkarmıs 1080 cıkarmıs, AMD nin tek kozu 480 dolayısı ile yazılımsal destek daha cabuk ve uzun sureli gelecektir. Bakınız yeni cıkan suruculerin hepsinde 480'e donuk bir suru performans geliştirmesi yayınlanıyor.

Yazılım destegi donanımsal kuvvetten daha onemli olabiliyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
V
8 yıl
Yarbay

Teşekkürler.

Dediğiniz gibi dx12 sayesinde çift 1060 kullanılabilir belki ama onun da önüne geçebilir Nvidia.

480 Dx11'de 1060'dan biraz geride olabilir ama neredeyse her oyunda 60fps veriyor ne de olsa. O yüzden Dx12 ve Vulkan performansları daha önemli bence çünkü oyunlar arık dx12 ile çıkacak. Geleceğe dönük olarak 480'in önü biraz daha açık yani.



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @HaRdWaReMaNiaC
H
8 yıl
Yarbay

1070 almayi dusunuyordum 1080p monitör için ama fazla olduğunu görüp gtx 1060 ve rx 480 arasinda kaldım amd yapisi itibariyle pek yazilim destegi saglamayan firma ama nvidia neredeyse 4-5 senelik kartlara bile guncelleme cikaran bir firma bu konuyu dert edinmesem alicam direk sistemi.



H
8 yıl
Yüzbaşı

1070 alacak butceniz varsa hiç düşünmeyin uzun süredir 290x kullanıyorum. 290x de cıktıgı zaman 1440p diyorlardı bende yıllardır 1080p de kullanıyorum lakin 1080p de hairworks yok MSAA vs derken ancak 30-60fps sınırını yakalıyorsunuz. Test sitelerinde yapılan karsılastırma tablolarında genelde oyunlardaki hairworks msaa vs kapalı oluyor siz acmak isteyeceginiz icin gormus oldugunuz degerlerden daha dusuk sonuclarla karsılasacaksınız. Butceniz var ise 1070 alınız, 1080p de rahat rahat max detayda oynarsınız 1070 1080 e fazla gelir gerek yok tezine inanmıyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Hyperior
H
8 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: HaRdWaReMaNiaC

1070 alacak butceniz varsa hiç düşünmeyin uzun süredir 290x kullanıyorum. 290x de cıktıgı zaman 1440p diyorlardı bende yıllardır 1080p de kullanıyorum lakin 1080p de hairworks yok MSAA vs derken ancak 30-60fps sınırını yakalıyorsunuz. Test sitelerinde yapılan karsılastırma tablolarında genelde oyunlardaki hairworks msaa vs kapalı oluyor siz acmak isteyeceginiz icin gormus oldugunuz degerlerden daha dusuk sonuclarla karsılasacaksınız. Butceniz var ise 1070 alınız, 1080p de rahat rahat max detayda oynarsınız 1070 1080 e fazla gelir gerek yok tezine inanmıyorum.

Ben 3 sene kullanicam sistemi sonra at çöpe olacak. 2k için şu anda ideal 1070 diye gorusum
oyunlarda 80-90 fps almanin bi anlami yok monitör 60hz olduğu sürece..



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
8 yıl
Yarbay

Oyun testleri karşılaştırması videosuna buyrun;
Videoyu izlemek için tıklayınız





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fractal design -- 3 Ağustos 2016; 12:42:27 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
L
8 yıl
Yarbay

Çok boş itirazlara maruz kalacağım belki ama bu konuya bir ekleme yine de yapmak istiyorum.

7000 serisinden beri AMD kartların en büyük zayıf noktası DX11 sürücüleri oldu ve halen de devam ediyor. DX11 ve GCN mimarilerin uyumsuzluğu yüzünden de bu aşılamaz. Tabi bahsettiğim CPU Overhead denilen şeyin AMD kartlarında çok fazla olması. NV 2014-2015'de sürücülerine dahil ettikleri misal Command Line eklentisiyle bundan çok büyük ölçüde kurtuldular. Yani olay Dx12/Vulkan altında Async Compute olayı da değil, en başta Cpu Overhead'ın büyük ölçüde ortadan kalkması. Örneğin Doom'da async açılmadan da 480'nda büyük performans artışı gözlemliyoruz.

İşte geçen yıla kadar ve 7000 serisinden beri, AMD rakibi NV kartlarıyla aynı fiyat aralığında mücadelesinde hep kağıt üzerinde 1.2-1.5x daha güçlü kartlar çıkararak anca rekabet etti. 7970-680/ 270,370-950/ 285(380 280x)-960/ 390-970/ 390x-980 (980 ti'yi ayrı tutuyorum, 28nm mimarisinin en güçlü tüketici kartı). Tam bu yüzden AMD kartların Maxwell karşısında OC görüntüsü hep kötü olmuştur. Kağıt üzerinde çok daha fazla Tflop'a sahipler, bunu da yüksek transistör sayısı, sahder üniteleri, daha fazla bant genişliği. Lakin bu yüzden OC'leri NV kartları kadar yapılamıyor ama daha OC ile daha fazla Tflop (yani kağıt üstünde) performans elde ediyorlar.

Gelgelim gerçek dünya oyunlarına, görüleceği üzere NV eşdeğer kartlarda önde. Geçen yıl olsaydı yukarıda yazdıklarım çok anlamsız kalırdı (mining işlerini bir yana bırakırsak) AMD'nin compute üstünlüğü (Tflop) oyunlarda performansa çevirilmedikçe ne anlamı var? Ama DX12/Vulkan oyunları bu yıl özellikle artık gelmeye başlayacak, piyasadki 6-8 oyuna daha da fazlası ekleniyor (BF1, CİV6, Deus EX gibi büyük oyunlar). Şu anki ya da daha eski oyunları oynamak isteyenler zaten kendileri rahatlıkla karar verebilirler. Çok sayıda performans bilgileri var piyasada. Bu çerçevede şunu da belirtmek istiyorum rx 480, gtx 1060'dan daha "güçlü" bir kart (güçlü diyorum-performanslı değil, ama 7970/680 örneğinde olduğu gibi bu da değişecektir). Yaklaşık olarak 1060-1070 arasına duruyor.

Büyük sitelerin benchleri hakkında da bir iki şey belirtmek istiyorum (Komplo kuramlarına hiç sevmem ve böyle şeylere bağlamayacağım). Bunlara hep biraz şüpheyle bakmak lazım. Sıkıntı yöntemlerinde yatıyor. Örneğin techpowerup. Her incelemesinde 10-20 oyun kullanırlar. Bu çok zaman alır ve zamanları kısıtlı (ilk incelemeyi çıkaran daha fazla kazanır hesabı) ve dx11 benchleri daha kolay daha hızlıdır, oturmuştur çünkü. Yeni sürücüler çıktıktan sonra baştan bütün benchleri yapmıyorlar. Öyle bir politikaları yok.

Çok az kişinin sahip olduğu sistemlerle ölçerler. Bu da bazen çok ciddi problemler çıkarır. Örneğin AMD'nin orta sınıf kartları çok daha yaygın olan giriş seviyesi işlemcilerde çok performans düşüşü yaşar. Bu yine dx11 sürücülerden kaynaklanıyor.
< Resime gitmek için tıklayın >
Sadece performans düşmüyor, grafikteki çizgi nasıl aşağı ve yukarı oynuyor göze çarpıyor. Bu da kötü bir oyun deneyimi demek
Bu yüzden giriş seviyesi işlemciye sahip kullanıcı daha az para harcayarak NV kartı seçmesini şiddetle tavsiye ederim.

Son olarak kişisel bir şeyden bahsedeyim. 2015 yazı ekran kartımı aldım, onun dışında herşeyim hazırdı. 970 ve 390 arasında kalmıştım (390'nı seçtim). Daha altı kesmiyordu ve daha üstü f/p olarak değmiyordu. Ve özellikle pascal/polaris önümüzdeki yıl çıkmak üzereyken 980 ti almak söz konusu değildi, zaten ihtiyacımdan fazlasıydı. 970'in dx12'e hazır olduğuna dair NV tarafında lansmanlarının çoğunun yalan olduğunun gayet farkındaydım. Cpu Overhead'i zaten çok azdı. Resource Binding tier 2 desteklediğini de biliyordum (GCN mimarisi Tier 3'ü destekler). GCN mimarisi zaten konsollarda kullanılıyor ve onlar halihazırda çıktıklarından beri low level api (yani PC için konuşucak olursak DX12/Vulkan) kullanıyorlardı. 390'nın güç tüketimi benim için problem değildi (biraz eski ama zorlanmamış 80+ 850 güç kaynağım var). Özel tasarımla soğutulması da problem değil. Diğer tarafta 970'in yanlış ROP, L2 cache ve 3.5+0,5 gb sayıları açıkcası beni rahatsız etti. Hem yalan olması hem de o ram'in ileride sıkıntı çıkarabileceği. Fermin kartlarında olduğu gibi NV fazla önemsemezse o yavaş 0,5 gb ram beni etkiler mi.

(Şuraya bir paragraf atayım da okuyan olursa zorlanmazsın) Geçen yıl 4gb çok çok yeterli deniliyordu, 390'nın 8gb rami sadece bir pazarlama numarası sözleri kısmen doğru. Ama fazlası olsun eksik olmasın. Nitekim günümüzde biraz daha lazım olduğu belli oldu Mirror Edge, RoTR oyunları örneğin. Bütün bunları dikkate alınca 390 benim için en doğru karardı. Yüzde 60-70 verimli çalışarak 970'le kafa kafaya yarışıyordu ve gelecekte sadece daha hızlı olacaktı, hele dx12/vulkan'da. Zaten elimdeki kartı satmayı düşünmüyorum. İleride duruma göre vega 11 veya pascal 1080ti alacağım (4k için) ve yurtdışında tabi. Sıkıntı çıkması durumunda yedek olarak duracak ve ikinci el 2600k-3770k bir sistem de kuracağım, orada kullanırım.

En son olarak şunu da belirteyim, artık bu iki kart (480/1060) mainstream diye geçiyor. Birçok kullanıcı OC yapmayı düşünmüyordur, bilmiyordur. Konsol kullanıcıları gibi, oyunu yükle-başlat-oyna. En çok da 1080p'de oynamak için alındığından iki kart da kimseyi üzmez. NV daha iyi sürücü desteği ile (AMD'nin sürücü desteği kötü demiyorum, onlar da iyi ama NV'nin o büyük kaynaklarına sahip değiller) o açıdan bir tık öndeler. Gerçiği ne marka olursa olsun, problemler ikisinde de çıkacaktır. Her kullanıcının bilgisayarı farklı, donanım olarak da yazılım olarak da. Fine.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LeviGerman -- 3 Ağustos 2016; 22:50:57 >

D
8 yıl
Yüzbaşı

Bu custom modeller ne zaman gelir turkiyeye



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
8 yıl
Yarbay

DX12 de 480 önde ama gelecekte dx12 oyunlar çoğalınca rx480 yalan olacak


Bu mesaja 1 cevap geldi.
U
8 yıl
Binbaşı

Konu neden silinecek? Gayet güzel açıklama yapmışsınız


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
8 yıl
Yüzbaşı

Onceleden silinen konuyada yazmistim bunada yaziyorum.
Elinize saglik hocam soru isareti olupda yabanci dil sorunu olan bu bilgileri toplayamayan cok arkadas war gayet aydinlatici ve detayli bir karsilastirma olmus.

AYRICA FORUM GITTIDE KALITESIZLESIYOR MILLETIN KUFURLESTISI SOZUM ONA ''ANA KONULAR'' (FANBOY ANAKONULARI) AYLARCA ORDA DURUR AMA INSANLARA YARIM ETMEYI HEDEFLEYEN EMEK URUNU YAZILAR SILINIR.
DONANIM HABERI YONETEN VATANDASLARA SESLENIYORUM VASIFSIZ MOD ALIMINI DURDURUN ARTIK LUTFEN !! KALITE AYAKLAR ALTINDA GORUN ARTIK !!



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.